Connect with us

La zi

Trenurile Soarelui au fost puse în mișcare! Ce orașe vor avea curse directe spre mare

Începând cu 14 iunie 2024, toate trenurile vor duce la Marea Neagră! CFR Călători lansează programul estival de transport “Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri care vor asigura zilnic legături directe din întreaga țară către stațiunile de la Marea Neagră și Delta Dunării, până la data de 8 septembrie 2024.

”Acest sezon estival va dura până pe 7-9 septembrie. Demarează 14-15 iunie și se finalizează la 7-8 septembrie. Trenuri sunt pentru toată lumea. Sunt mai multe decât anul trecut, sunt 6 perechi de trenuri în plus față de anul trecut”  a declarat Ada Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători, conform euronews.ro.

Pe durata verii, toate regiunile țării vor fi conectate cu cele mai populare destinații de vacanță de pe litoralul românesc. CFR Călători oferă posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe din orașe precum Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați și Buzău, fie printr-o conexiune rapidă din București Nord, folosind trenurile care circulă la intervale de 1-2 ore pe ruta București Nord – Constanța și retur.

Astfel, timp de trei luni:

Advertisement
  • 30 de trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente), dintre care 14 trenuri (7 dus/7 întors) vor avea ca destinație/plecare Mangalia.
  • 36 de trenuri (18 dus/18 întors) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul și retur: 15 perechi din București Nord (din care 9 perechi vor trece și prin București Băneasa), 2 perechi numai din București Băneasa și 1 pereche din București Obor.
  •  Pentru călătoria spre Delta Dunării, începând cu 15 iunie 2024, trenurile IR 1981/R 8653 și R 8656/IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, la Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre Capitală sau Constanța.

”Suntem într-o situație fericită, mergem pe o linie modernizată și cu un tren modernizat. Mi-aș dori să se poată acest lucru peste tot în România, măcar este un început” a transmis Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, potrivit aceleiași surse.

Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este de aproximativ 2 ore și 20 de minute, un timp dificil de egalat de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței.

În ceea ce privește prețurile, un bilet la clasa a doua pe ruta București-Constanța costă 78 de lei, iar la clasa întâi, prețul este de 115 lei.

De asemenea, călătorii pot beneficia de diverse reduceri: 10% reducere la cumpărarea unui bilet dus-întors, până la 10% reducere pentru achiziționarea anticipată, și 25% reducere cu cardul TrenPlus. Elevii călătoresc gratuit, iar studenții beneficiază de o reducere de 90% pentru vagoanele de clasa a doua.

Trenurile Soarelui vor circula până la data de 8 septembrie 2024. CFR recomandă achiziționarea din timp a biletelor, anticipând o cerere mare și trenuri aglomerate.

Advertisement

La zi

Horoscop săptămânal 4.07 – 10.07.2025

Berbec (21 martie – 19 aprilie)

Săptămâna aceasta, energia ta debordantă te va ajuta să finalizezi proiecte importante. La locul de muncă, inițiativa ta va fi apreciată, dar fii atent să nu te grăbești în decizii. În dragoste, comunicarea sinceră îți va întări relațiile. Weekendul e perfect pentru o escapadă în natură.

Taur (20 aprilie – 20 mai)

E o perioadă bună pentru a te concentra pe stabilitatea financiară. Analizează-ți cheltuielile și fă un plan clar. În plan personal, relațiile cu familia se vor îmbunătăți dacă dedici timp discuțiilor calde. Evită stresul și prioritizează odihna spre finalul săptămânii.

Gemeni (21 mai – 20 iunie)

Creativitatea ta e la cote maxime! Folosește-ți ideile pentru a-ți impresiona colegii sau pentru a începe un proiect personal. În dragoste, fii atent la nevoile partenerului. Sfârșitul săptămânii aduce oportunități de socializare, așa că acceptă invitațiile.

Rac (21 iunie – 22 iulie)

Emoțiile tale sunt intense, dar te ajută să te conectezi profund cu cei dragi. La muncă, evită să iei critici personal și concentrează-te pe obiective. Dedică timp relaxării – o seară liniștită acasă te va reîncărca.

Advertisement

Leu (23 iulie – 22 august)

Carisma ta atrage atenția, iar săptămâna aceasta e ideală pentru a-ți promova ideile. La job, un proiect nou îți poate aduce recunoaștere. În plan personal, fii atent la echilibrul dintre a da și a primi în relații. Weekendul e perfect pentru distracție.

Fecioară (23 august – 22 septembrie)

Organizarea ta te ajută să rezolvi rapid sarcinile. Totuși, nu te pierde în detalii și lasă loc pentru spontaneitate. În dragoste, o conversație sinceră poate clarifica neînțelegeri. Spre finalul săptămânii, acordă-ți timp pentru hobby-urile tale.

Balanță (23 septembrie – 22 octombrie)

Armonia pe care o cauți începe să se contureze. La muncă, colaborările sunt favorizate, așa că lucrează în echipă. În plan sentimental, momentele romantice vor fi memorabile dacă te lași purtat de moment. Weekendul e ideal pentru activități artistice.

Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie)

Intuiția ta e ghidul perfect săptămâna aceasta. La job, ai curaj să propui idei noi, dar fii atent la detalii. În dragoste, fii deschis și evită gelozia inutilă. Spre finalul săptămânii, o activitate care te pasionează îți va aduce liniște.

Săgetător (22 noiembrie – 21 decembrie)

Optimismul tău atrage oportunități neașteptate. La muncă, fii pregătit pentru schimbări rapide și adaptează-te. În plan personal, petrece timp cu prietenii – o ieșire te va energiza. Weekendul e perfect pentru planuri de călătorie.

Advertisement

Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)

Ambiția ta te împinge spre succes, dar nu uita să delegi sarcini. La job, concentrarea ta va fi apreciată. În dragoste, fii atent la nevoile partenerului. Spre finalul săptămânii, relaxarea în familie îți va aduce bucurie.

Vărsător (20 ianuarie – 18 februarie)

Ideile tale inovatoare prind contur, mai ales în proiecte de grup. La muncă, fii deschis la feedback. În plan personal, o discuție cu un prieten apropiat îți va oferi o nouă perspectivă. Weekendul e ideal pentru activități creative.

Pești (19 februarie – 20 martie)

Intuiția și empatia ta te ajută să construiești relații armonioase. La job, concentrează-te pe finalizarea sarcinilor restante. În dragoste, momentele romantice vor fi speciale dacă te exprimi deschis. Dedică weekendul relaxării și introspecției.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Semnificația istorică a zilei de 4 iulie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1456 – Otomanii încep asediul Belgradului aparat de o armată condusă de Iancu de Hunedoara, pe atunci regent al Regatului Ungariei.

1541 – În Moldova, pictorul Dragoș Coman a terminat valorosul ansamblu de picturi murale, care decorează biserica din satul Arbore.

1546 – S-a născut sultanul otoman Murat al III-lea.

Advertisement

1610 – Forțele polono-lituaniene înving în bătălia de la Klusino trupele ruse, în timpul războiului polono-rus.

 1634 – În Noua Franță, pe continentul Nord American, este fondat orașul Trois Rivieres (astăzi in Quebec, Canada).

1776 –  A fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat.

1807 – S-a născut Giuseppe Garibaldi, general și om politic, unul dintre conducătorii luptei pentru unificarea națională a Italiei.

1826 – A încetat din viata la vârsta de 90 de ani, cel de-al doilea președinte al S.U.A. în anii 1797-1801, John Adams.

Advertisement

1826 – A încetat din viață la 83 de ani, Thomas Jefferson, scriitor, arhitect și avocat şi unul dintre fondatorii Statelor Unite. Jefferson a fost al treilea președinte al SUA. A redactat “Declarația de Independență”, un model pentru toate democrațiile lumii.

1827 – Sclavia a fost abolită în statul american New York.

1831 – A încetat din viață James Monroe, om politic, președinte al SUA între anii 1817-1825, autor al ”Doctrinei Monroe”; (n. 28 aprilie 1758). James Monroe a fost al cincilea președinte Statele Unite ale Americii in anii 1817 – 1825.

1854 – S-a născut Victor Babeș, bacteriolog și morfopatolog, fondator al școlii românești de microbiologie, membru al Academiei Române.

1864 – A fost înființată prin Decretul nr. 765 din 4/16 iulie 1864 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și reclamându-se ca succesoare a structurilor de învățământ superior inaugurate de Academia Domnească (1694), Universitatea din București.

Advertisement

1876 – S-a înființat, la București, “Societatea națională de Cruce Roșie a României”.

1879 – S-a încheiat Războiul zulușilor (Războiul Anglo-Zulus 11 ianuarie – 4 iulie 1879).

1914 – La Viena au loc funeraliile Arhiducelui Franz Ferdinand și ale soției sale Sofia, la șase zile după asasinarea lor la Sarajevo.

1923 – S-a născut Hary Isac Zilberman, scriitor roman cunoscut sub pseudonimul literar Haralamb Zincă.

1928 – În Marea Britanie este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

Advertisement

1934 – A încetat din viață Marie Curie, savantă de origine poloneză, laureat al Premiului Nobel.

1942 – Se încheie cucerirea peninsulei Crimeea de către trupele germane și române, în timpul celui de-al doilea război mondial.

1946 – România și Marele Ducat al Luxemburgului au reluat relațiile diplomatice la nivel delegație.

1954 – Germania câștigă Campionatul Mondial de Fotbal din Elveția pentru prima dată – 3:2 cu Ungaria.

1960 – A fost inaugurat noul drapel american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

Advertisement

1970 – România și Costa Rica au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

1976 – Este încununat de succes, raidul surpriza al trupelor israeliene asupra aeroportului Entebe din Uganda, având ca scop eliberarea pasagerilor israelieni ai unei curse Air France, luați ostatici de teroriști palestinieni.

1987 – A intrat în funcțiune pasajul Lujerului, cu o lungime de 800 m, din care 400 m sunt acoperiți.

1997 – Nava spatială americană Pathfinder a aterizat pe Marte.

1999 – Doi căutătorii de comori au dezgropat ilegal din muntele Mittelberg, Germania, Discul ceresc de la Nebra. Poliția l-a adus în siguranță în anul 2002. Discul a fost găsit lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt.

Advertisement

2005 – Sonda spațială NASA Deep Impact a observat impactul unui proiectil lansat de acesta pe cometa Tempel 1.

2006 – Coreea de Nord testează patru rachete cu rază scurtă, una cu rază medie și una cu rază lungă de acțiune Taepodong-2.

 2009 – Coroana Statuii Libertății se redeschide pentru public, după opt ani de închidere din motive de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

2011 – A decedat in localitatea Pöcking, in Germania, printul Otto von Habsburg.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Adjunctul Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul IPJ Argeș, a fost reținut

Iancu Costinel, comisar-șef și adjunct al Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, a fost reținut pe 2 iulie 2025, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești. Acesta este cercetat pentru trei infracțiuni de șantaj în formă continuată, folosirea informațiilor nepublice în scopul obținerii de foloase necuvenite și divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. În același dosar, un alt ofițer de poliție, Pascu Bogdan Robert, angajat al IPJ Argeș, este cercetat pentru șantaj în formă continuată.

Detalii ale acuzațiilor:

  • Perioada ianuarie 2022 – aprilie 2024: Iancu Costinel ar fi exercitat acte de constrângere asupra lui Mihai Dragoș, directorul general al companiei Fildas Trading Pitești, care deține lanțul de farmacii Catena. Scopul era obținerea de foloase necuvenite, inclusiv promovarea unei persoane din familia lui Iancu într-un post de conducere bine remunerat în cadrul grupului farmaceutic, prelungirea contractului de muncă al acesteia, stabilirea unui program de lucru preferențial și mutarea într-o locație mai convenabilă.
  • Perioada 2020 – 2023: Iancu ar fi șantajat o altă persoană cu funcție de conducere din același grup farmaceutic pentru a obține bunuri și produse farmaceutice din depozitele companiei.
  • Martie 2023: Iancu ar fi divulgat directorului general al Fildas Trading date confidențiale dintr-un dosar penal, inclusiv informații despre măsuri de supraveghere tehnică, pentru a obține foloase necuvenite pentru o rudă angajată în companie.
  • Perioada 2023 – 2024: Iancu ar fi furnizat informații nepublice din trei dosare penale privind posibile infracțiuni de corupție, inclusiv despre un subordonat al directorului general.
  • Ianuarie 2022 – mai 2022: Împreună cu Pascu Bogdan Robert, Iancu ar fi constrâns același director general, invocând un presupus dosar penal pentru fapte de corupție, pentru a obține 120.000 de euro, două telefoane iPhone 13 și un autoturism BMW.

Continue Reading