Connect with us

Administrație Locală

Ce investiții au fost făcute până în prezent în Călărași? Primarul Marius Dulce a vorbit despre proiectele întreprinse, dar și despre planurile lui de viitor pentru orașul nostru

Joi dimineață, pe 30 mai, Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a susținut, în fața primăriei, o conferință de presă, împreună cu administratorul public Ionuț Savu, directorul tehnic Dinu Artur și  Florian Zică, directorul adjunct de la tehnic.

Primul subiect adus în discuție de edil a fost legat de contractele semnate recent și de proiectele pe care urmează să le inițieze, întrucât misiunea lui de a dezvolta Călărașiul nu a luat sfârșit.

„Putem vorbi de blocurile A1 și A5, care vor începe pe eficiență energetică, deja am semnat contractele, iar în două-trei săptămâni, cu siguranță, vor începe să lucreze în această zonă. De asemenea a fost semnat contractul la A13, acolo avem și consolidare, o să fie o lucrare frumoasă și sper ca oamenii să fie mulțumiți. (…) Singurul bloc din acea zonă, de pe Strada Speranței, fostul bloc Enel, și acela intră pentru a fi renovat pe eficiență energetică.

Urmează să semnăm și într-o zonă mult așteptată, urmează să semnăm contracte la blocurile J, care sunt blocuri sociale ale Primăriei, acolo avem patru blocuri, două pe AFM și două pe PNRR. De asemenea, lucrăm la amenajarea locurilor de joacă. Deja o să terminăm, până în 9 iunie, două locuri de joacă, așa cum am promis, în cartierul Măgureni și la Grădinița Voinicel”, a explicat Marius Dulce.

Advertisement

În plus, primarul a adus în prim-plan faptul că, în aceste momente se realizează lucrări de infrastructură rutieră și pietonală în cartierele Măgureni și Mircea Vodă, pe Strada Macului. Ba mai mult, au fost demarate acțiuni de estetizare și curățare a orașului, iar în aceste momente echipa de la Pavaje Spații Verzi se află în zona 5 Călărași, la blocurile N.

Ce investiții au fost prezentate în cadrul conferinței

Mai departe, administratorul public Ionuț Savu a adus în discuție proiectele referitoare la rețeaua de canalizare în Cartierul de Tineri și Cartierul Rezidențial și la panourile fotovoltaice, despre care a explicat că se află pe o pantă ascendentă și că se lucrează intens la contractarea și implementarea lor. De asemenea, acesta a dezvăluit sumele investite în respectivele proiecte: primul depășește 1 milion de euro, iar cel de al doilea valorează aproape 5 milioane de euro.

Ulterior, directorul tehnic, Dinu Artur, a ținut să adauge că, din anul 2019 până în prezent, au fost înființate în jur de 3600 de locuri de parcare. În continuarea lui a vorbit Florian Zică, care a adus în discuție proiectul bazei sportive de lângă restaurantul H2O, în valoare de 7 milioane de lei. Directorul adjunct de la tehnic a estimat că respectivul obiectiv fa fi finalizat în luna septembrie sau octombrie 2025.

În încheiere, primarul Marius Dulce a oferit o perspectivă a planurilor lui de viitor, pentru orașul nostru: „Avem așa de multe proiecte în derulare, cât și finalizate și nu pierdem timpul, pentru că deja ne gândim la ceea ce se va întâmpla în viitor. Deja au apărut ghidurile pe POR 2021-2027. Deja am început să creionăm ceea ce ne dorim să facem și atunci o să facem lucrurile minunate la Călărași, pentru că trebuie să avem un oraș modern și dezvoltat”.

Advertisement

Administrație Locală

Călărași: Proiect de modernizare a transportului public și a traficului urban, aprobat de Consiliul Local

În ultima ședință a Consiliului Local municipal Călărași, desfășurată pe 26 iunie 2025, consilierii locali au aprobat proiectul cu titlul: “Îmbunătățirea transportului public de călători în municipiul Călărași și creșterea performanțelor acestuia prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului și monitorizare video, bazat pe instrumente inovative și eficiente”,

în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea P3 – O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul Specific RSO2.8 – Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, operațiunea A – Sprijin acordat municipiilor reședință de județ, inclusiv zonelor urbane funcționale ale acestora, și orașelor, din regiunea Sud-Muntenia, pentru investiții în operațiuni de mobilitate urbană multimodală sustenabilă, numărul apelului de proiecte PRSM/414/PRSM_P3/OP2/RSO2.8/PRSM_A26.


▶️ Proiectul vizează promovarea mobilității urbane durabile prin implementarea unui sistem inteligent de trafic management și monitorizare, bazat pe instrumente inovative si eficiente pentru reducerea poluării în Municipiul Călărași.

▶️ Scopul principal al proiectului este îmbunătățirea eficienței și atractivității transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor săi de parcurs, a transferului către acest mod de deplasare de la transportul privat cu autoturisme, dar și creșterea siguranței tuturor participanților la trafic, în principal a celor mai vulnerabili (pietoni și bicicliști).

◾️ De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea emisiilor de echivalent CO2.

📝 Obiectivele specifice ale proiectului

1. Modernizarea și extinderea sistemului de management al traficului în locații semaforizate (intersecții și treceri de pietoni cu buton) din Municipiul Călărași, prin implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului, în vederea creșterii fluenței de circulație a vehiculelor rutiere și scăderea poluării și emisiilor GES și a tuturor participanților la trafic în general.

2. Creșterea performanțelor transportului public și a cotei modale a acestui mod de transport, prin implementarea funcției de prioritizare a vehiculelor de transport public în locațiile semaforizate.

3.Instalarea unui Centru de comandă și control integrat și a unui Centru de comandă și control de rezervă, pentru comanda centralizată a tuturor sistemelor instalate (management trafic, prioritizare vehicule de transport public, supraveghere video, identificare automată a numerelor de inmatriculare, informare participanti la trafic).

◾️ Valoarea totală a proiectului este de 20.243.204,67 lei (inclusiv TVA). Contribuția de 2% din valoarea eligibilă este de 404.864,11 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului.

◾️ Sumele însemnând cheltuieli conexe și neeligibile ce pot apărea pe durata implementării proiectului se vor asigura din bugetul local. De asemenea, sumele reprezentând cheltuielile de mentenanță, întreținere ale proiectului pe întreaga perioadă de durabilitate se vor suporta de către beneficiar.

▶️ Proiectul a intrat în etapa de precontractare.

Advertisement
Continue Reading

Administrație Locală

Blocuri modernizate prin PNRR: Călărașiul investește peste 7,8 milioane de lei în reabilitarea termică a locuințelor

Primăria Municipiului Călărași derulează lucrări ample de reabilitare termică a blocurilor de locuințe, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Printre primele imobile vizate se numără cele din zona Navrom – blocurile A1 – A5 – și ansamblul de blocuri Arcadia, unde șantierele sunt deja active.

Proiectele vizează nu doar termoizolarea pereților exteriori, ci și modernizarea instalațiilor de iluminat, reabilitarea trotuarelor perimetrale, refacerea fațadelor, montarea de panouri fotovoltaice și înlocuirea tâmplăriei exterioare cu soluții eficiente energetic.

„Așa vor arăta toate blocurile din municipiu care beneficiază de proiecte de anvelopare termică”, a transmis primarul Marius Dulce într-o postare publică, subliniind că aceste investiții contribuie direct la creșterea confortului și reducerea consumului de energie.

Printre imobilele incluse în program se află și blocul de locuințe ENEL, situat pe strada Speranței, aflat în prezent în fază de pregătire pentru reabilitare.

Advertisement

Valoarea totală a lucrărilor pentru ansamblul NAVROM se ridică la 7.820.447,36 lei, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile, accesate de administrația locală în cadrul apelurilor dedicate eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.

Continue Reading

Administrație Locală

Ședință extraordinară a Consiliului Local Fundeni: rectificarea bugetului, pe masa aleșilor locali

Consiliul Local al comunei Fundeni a fost convocat în ședință extraordinară pentru marți, 1 iulie 2025, începând cu ora 18:00, conform Dispoziției primarului nr. 116 din 27 iunie. Întâlnirea va avea loc la sediul Primăriei Fundeni, situat pe strada Trandafirilor, nr. 25.

Pe ordinea de zi figurează un singur punct esențial: aprobarea rectificării bugetului local pentru anul 2025. Proiectul de hotărâre supus dezbaterii vizează realocarea fondurilor publice în funcție de prioritățile actuale ale administrației locale.

Rectificarea bugetară este un pas important în gestionarea eficientă a resurselor și vine în contextul adaptării la nevoile curente ale comunității. Autoritățile locale estimează că ajustările vor permite continuarea sau lansarea unor investiții și proiecte esențiale pentru comuna Fundeni.

Ședința se anunță de interes major pentru cetățenii care urmăresc activitatea administrației locale și modul în care sunt gestionate fondurile publice.

Advertisement

Continue Reading