Connect with us

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

Advertisement

 

Advertisement