Connect with us

Cultură

Noaptea Muzeelor 2024. Ce obiective pot fi vizitate în Călărași

Published

on

Sâmbătă, 18 mai, va avea loc Noaptea Muzeelor din acest an. Peste 260 de obiective din țară vor fi deschise publicului cu această ocazie. Ediția din acest an marchează 20 de ani de la prima Noapte a Muzeelor organizată în România. În pofida acestui eveniment, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa pregătește proteste pentru ziua de sâmbătă.

Pe parcursul acestei nopți, muzeele, galeriile, teatrele, operele, filarmoniciile, casele memoriale și diverse alte instituții culturale din România și din Europa își deschid ușile pentru publicul larg. Începând cu ora 18:00 și până târziu în noapte, participanții au ocazia să viziteze gratuit o gamă variată de muzee și galerii, să participe la tururi ghidate, conferințe, ateliere și spectacole de artă.

În România, este considerat deja un fenomen social, cu o audiență care aproape atinge un milion de persoane în întreaga țară, conform agerpres.ro. Pentru mulți, Noaptea Muzeelor nu înseamnă doar o simplă vizită la muzeu – este o oportunitate de a descoperi istoria și cultura într-un mod interactiv și captivant, tototodată reprezentând un moment de bucurie și  de inspirație pentru toți cei pasionați de artă și istorie.

Noaptea Muzeelor 2024 în Călărași

Advertisement

Casa Bădulescu sau Centrul Cultural Poșta Veche își deschide ușile pentru vizitatori, în intervalul orar 18:00 – 22:00.

Edificiul ridicat în 1881 a fost inițial casa familiei Bădulescu. Între anii 1913 și 1967, a găzduit serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf, devenind cunoscut sub numele de Poșta Veche pentru locuitorii din zonă. După ce a fost relocat serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf într-o nouă locație, clădirea a fost transformată succesiv în internat, sediu al Tribunalului și Casa Căsătoriilor. 

Procesul de restaurare a transformat ruina într-un spațiu comunitar inovator, unde sunt expuse informații despre istoria locului și a locuitorilor săi, iar în același timp sunt găzduite evenimente și ateliere educaționale.

Muzeul Municipal Călărași poate fi vizitat între orele 19:00 și 22:00.

Muzeul Național Brukenthal prezintă, în colaborare cu Marea Lojă Națională din România, la Muzeul Municipal Călărași, expoziția intitulată “Istorie și simbol: prima Lojă Masonică sibiană”. Organizată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță, expoziția include peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu datând din secolele XVIII și XIX, evidențiind activitatea Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Advertisement

Muzeul Municipal Călărași organizează anual o dezbatere despre istoria comunității. În acest an, dezbaterea va fi ad-hoc, cu subiectele propuse de vizitatori, începând cu ora 19:30, și va fi onorată de prezența domnului profesor Constantin Tudor.

Muzeul Dunării de Jos din Călărași nu va participa la eveniment din cauza nemulțumirilor salariale ale angajaților, conform canalsud.ro. Cu toate acestea, sâmbătă, începând cu ora 18:00, muzeul va fi deschis pentru vizitatori, care vor putea explora doar expozițiile permanente și temporare disponibile.

Noaptea Muzeelor 2024 este marcată de proteste

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a declarat că va organiza sâmbătă, 18 mai, un protest sub numele de „Noapte în muzeele din România”.

Dragoș Neamu, Coordonator al Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România, a declarat că prin acest protest angajații cer creșterea cu 20% a salariilor.

Advertisement

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (…). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Cultură

Rhine River Ramblers aduce atmosfera boemă a New Orleans-ului în Călărași! Concert gratuit al fanfarei Armatei SUA din Europa și Africa

Published

on

Un concert de excepție va avea loc în Călărași, anunță Centrul Județean de Cultură și Creație. E vorba despre trupa Rhine River Ramblers, fanfara Armatei Statelor Unite din Europa și Africa, care vor aduce jazz-ul orchestral pe scena orașului nostru prin cele mai celebre melodii. Trupa face parte din Forțele terestre americane staționate în Europa, iar concertul este organizat în parteneriat cu Ambasada SUA la București. Intrarea este gratuită, astfel că oricine poate participa pe 1 iulie, de la ora 19:00, în limita locurilor disponibile din Sala „Barbu Știrbei”. 

Concertul va include melodii celebre interpretate în manieră dixie, considerat a fi primul stil de jazz orchestral, apărut la începutul secolului XX, și caracterizat prin improvizația colectivă a grupului de suflători, precizează organizatorii.

 „”Dixie”, ”New Orleans”, ”Cabaret”, ”Mercy, Mercy, Mercy”, ”Georgia on My Mind”, ”Amazing Grace” sunt doar câteva dintre piesele bine cunoscute care vor putea fi ascultate într-o orchestrație care vă va purta în atmosfera boemă a anilor ’30 – ’40 din New Orleans, orașul simbol pentru acest stil muzical, într-o perioadă specială pentru cultura și istoria Americii”, mai explică aceștia.

Grupul Rhine Rivers Ramblers este format din nouă muzicieni talentați care cântă la instrumente de suflat și un toboșar energic care interpretează melodii de jazz și blues. 

Advertisement

Continue Reading

Cultură

Muzeul Dunării de Jos – Exponatul lunii iulie – IA cu altiță

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna iulie, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, IA cu altiță, una dintre cele mai valoroase piese pe care le deține muzeul, datând din secolul al XIX-lea, fiind clasată în categoria tezaur (nr. de inventar 27 612).

Ia este confecționată din pânză țesută în două ițe, cu gulerul strâns pe o bentiță. Pe piept, spate și mâneci sunt cusute râuri cu fir roșu și paiete, și râuri cu ajure cusute cu fir galben de mătase. Pe umeri, de asemenea, are cusută altița cu fir roșu și paiete, și ajure cu fir galben de mătase. Mâneca este strânsă cu șnur roșu și se încheie cu un volănaș. Pentru o mai bună lejeritate, pe părțile laterale ale iei au fost adăugate bucăți de pânză de formă dreptunghiulară.

Ziua de 24 iunie, Ziua universală a Iei, nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în această zi, în tradiția populară, se sărbătorește „Drăgaica” sau „ziua de Sânziene”, o sărbătoare asociată cultului recoltei, vegetației și fertilității, dar și soarelui. Sărbătoarea vine din vremuri îndepărtate, cu rădăcini într-un străvechi cult solar. Legendele spun că Sânzienele sunt zâne bune, care se adunau în ziua în care soarele ajungea la apogeu, îmbrăcate în cămăși albe și purtând coronițe de flori galbene. Se prindeau în horă și jucau, dând astfel puteri deosebite florilor, transformându-le în „plante de leac”.

Confecționarea iei este un proces special și îndelungat. Ea era lucrată de către femei în casă, dintr-o singură bucată de pânză de bumbac, in sau borangic, croită în formă de cruce, cu o deschizătură în partea de sus. Ia este de fapt o cămașă de sărbătoare împodobită cu diverse broderii, într-o armonie cromatică și ornamentală care alcătuiește unicitatea costumului popular românesc.

Advertisement

Tehnica decorării iei s-a transmis din generație în generație. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură, cu elemente ce vorbesc despre divinitate, dar și despre legătura minunată dintre om și natură, despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană sau din existența unui popor întreg.

În portul tradițional al femeilor se disting trei tipuri de cămăși, în funcție de croială: cămașa „de-a întregul”, considerată cea mai veche, cămașa încrețită la gât (ia) și cămașa cu platcă.

De-a lungul timpului, femeile au îmbrăcat ia atât în zilele de sărbătoare, cât și în viața de zi cu zi, la muncile câmpului. În funcție de vârstă, dar și de evenimentul la care urma să fie purtată, o mare importanță o avea cromatica: fetițele și fetele tinere aveau broderii cusute cu galben-auriu și portocaliu, femeile care aveau copii cu albastru, femeile recent căsătorite cu roșu, iar albastru închis și negru erau culorile pe care le purtau femeile văduve sau în vârstă. Recent, broderiile negre sunt folosite și de tinere în momente de sărbătoare, firului negru adăugându-i-se combinații de galben-auriu, brun-roșcat, violet, verde sau albastru.

Element definitoriu pentru imaginarul tradițional românesc, ia a reușit să păstreze o simbolistică și o serie de caracteristici care o fac să se integreze cu succes, inclusiv în peisajul modern românesc și internațional. Ia tradițională a inspirat multe figuri artistice și a apărut, de-a lungul timpului, în tablouri ale pictorilor de seamă.

Ea este „cartea noastră de vizită” în afara granițelor țării, ne reprezintă pe noi ca popor, simbolizează tradițiile și rădăcinile noastre și este o piesă autentică și specifică portului popular tradițional românesc.

Advertisement

Conservator,
Livia GHINEA

Continue Reading

Cultură

Danubius MotorFest 2024: Cine este bucurosul câștigător al premiului cel mare

Published

on

Cea de-a doua ediție a Danubius Motor Fest, desfășurată pe stadionul Ion Comșa din municipiul Călărași, a strâns laolaltă în ultima seară de sambată aproximativ 5.000 de entuziaști ai motoarelor, adrenalinei și muzicii rock. Evenimentul, organizat în perioada 21-23 iunie, a fost un adevărat spectacol de energie și pasiune.

Iubitorii de rock au avut parte de concerte electrizante susținute de artiști îndrăgiți, precum Zdob și Zdup, alături de alte trupe cunoscute. Atmosfera a fost una incendiară, sunetele puternice ale chitarelor și vibrațiile motoarelor creând un mix perfect pentru participanți.

Punctul culminant al evenimentului a fost tombola organizată, unde premiul cel mare, un motor, a fost câștigat de Nițu Costin Viorel, un profesor din municipiul Călărași.

Advertisement

Danubius Motor Fest 2024 a fost organizat de Centrul Județean de Creație și Cultură Călărași, în colaborare cu Consiliul Județean Călărași și Legio Pheonix MC. Marius Ene, președintele clubului Legio Phoenix MC, a subliniat succesul evenimentului: „Atmosfera a fost una plăcută pentru toată lumea. Ne bucurăm că am reușit să aducem împreună atâția pasionați și promitem că în ediția din 2025 vom reveni cu mai multe surprize.”

Georgiana Teodorescu, managerul Centrului Județean de Creație și Cultură Călărași, a împărtășit aceeași bucurie: „Cea de-a doua ediție a reușit să aducă laolaltă iubitorii de muzică rock și pasionații de motoare din toată țara. Evenimentul nu s-a terminat pentru participanți, iar petrecerea va ține până în zorii zilei.”

Danubius Motor Fest s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu festival. A fost un prilej de a sărbători pasiunea comună pentru motoare și muzică rock, aducând împreună oameni din toate colțurile țării. Organizatorii promit ca edițiile viitoare să fie și mai spectaculoase.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate