Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală din Călărași a desfășurat astăzi, 15 mai, un eveniment în care marchează Ziua Diversității Culturale Europene. Manifestările au avut loc însă ceva mai devreme decât obișnuit, având în vedere că Europa sărbătorește anual această zi pe 21 mai. Studenții au pregătit preparate tradiționale din 24 de țări și au purtat piese vestimentare reprezentative acestora.
„Ne-am propus astăzi, ca pe lângă serbarea valorilor culturale europene, să punem semnul egalității între educație și cultură. Doar un popor educat poate să aibă cultură și să promoveze această cultură. Așasar, dintre cele 44 de țări europene, studenții și elevii au selectat astăzi 24 de țări și vor să pună în valoare atât cultura lingvistică, cât și obiceiurile, tradițiile, arta culinară a fiecărei țări și nu numai. Într-un cuvânt, cultura europeană”, transmis Daniela Crețu, directorul facultății, citată de Canal Sud.
Studenții au pregătit astfel mâncăruri tradiționale din țările europene pe care au ales să le reprezinte, pornind de la produse suedeze autohtone, bucate tradiționale românești, platouri reprezentative spaniole și multe altele din Italia, Cehia, Grecia și așa mai departe.
La eveniment a fost prezent și primarul municipiului Călărași, care a spus că îi face plăcere să se reîntâlnească cu studenții facultății. „Sunt plini de idei, de energie bună și conectați la tot ceea ce este nou în materie de agricultură modernă și management de calitate”, a scris acesta pe pagina personală.
Ministerul Culturii precizează că 21 mai a fost declarată Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, în decembrie 2002, de către Adunarea Generală a ONU prin rezoluția sa 57/249 după ce, în 2001, UNESCO adoptase Declarația universală privind diversitatea culturală.
„Ca sursă de schimburi, inovaţie şi creativitate, diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură. În acest sens, patrimoniul comun al umanităţii trebuie să fie recunoscut şi afirmat pentru generaţiile prezente şi viitoare”, se arată în Articolul 1 al Declaraţiei UNESCO privind diversitatea culturală.