Connect with us

Actualitate

Nicolae Rîjnoveanu, pas important în dezvoltarea comunei Roseți! Primarul a semnat contractul pentru racordarea la gaze a localității

Published

on

Marți, 2 aprilie, Primăria Comunei Roseți a semnat contractul cu furnizorul de gaze, urmând ca localitatea să fie racordată la rețea. Acest proiect a fost așteptat cu nerăbdare de către localnici, iar primarul Nicolae Rîjnoveanu a depus mari eforturi pentru a realiza acest lucru.

https://youtu.be/EhLD9BUj8AY?si=Wx-v3SPzoNZPSGhY

Încă de când a fost ales să administreze comuna, printre principalele obiective pe care și le-a propus s-a numărat racordarea la gaze a localității, iar, de curând, dorința lui și a cetățenilor din comunitate a devenit, în sfârșit, realitate.

„L-am semnat deja, e terminat. Deci am semnat contractul de proiectare și de execuție. (…) Proiectul e visul meu. De când am venit primar, de atunci am prevăzut acest lucru”, a declarat Nicolae Rîjnoveanu.

Advertisement

Acesta a adus în prim-plan, încă de luna trecută, progresele făcute în privința respectivului proiect și se pare că primarul a făcut mari eforturi pentru a-l implementa cât mai repede. Tot atunci, acesta dezvăluia că dorește să aducă gaze în Roseți întrucât este profund implicat în problemele comunității și dorește să le arate localnicilor că nu este indiferent față de nevoile lor, ci că le ia foarte în serios.

Întrebat de atitudinea pe care o au cetățenii vizavi de semnarea contractului de racordare la gaze a comunei, primarul Nicolae Rîjnoveanu a evidențiat că: „Nu pot să fie decât foarte mulțumiți”.

De asemenea, pe lângă acest pas important făcut în implementarea proiectului legat de gaze, edilul a primit, în aceeași zi, prima persoană care s-a arătat interesată să investească în Roseți. Acesta dorește să construiască un depozit de medicamente în localitate, iar inițiativa lui a fost întâmpinată cu entuziasm de către Rîjnoveanu, care este dispus să îi ofere un teren de 118 hectare, deținut de către primărie. Locul propus de primar este unul strategic, întrucât are acces la noul drum care face legătura între localitatea Coslogeni și DN21.

„Odată cu gazele vin și investitori și astăzi sunteți de față la primul om care s-ar putea să vină la noi”, a spus primarul comunei Roseți.

Advertisement

Actualitate

Românii pot călători în Turcia doar cu buletinul. Erdogan a semnat decretul

Published

on

Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul care permite românilor să călătorească în Turcia doar cu buletinul, fără a avea nevoie de viză. Decizia a fost luată astăzi, în urma întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu și președintele turc, desfășurată în cadrul vizitei oficiale a acestuia la Ankara.

Cetățenii români vor putea călători în Turcia cu cartea de identitate pentru o perioadă de până la 90 de zile, conform unui decret semnat de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

„Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și tranzitare în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”, prevede decretul semnat de președintele turc, potrivit presei din Turcia.

Decizia președintelui Recep Tayyip Erdoğan vine în contextul vizitei oficiale pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o efectuează astăzi la Ankara. Măsura va intra în vigoare în curând, în luna iunie, adică în aproximativ două săptămâni.

Advertisement

Obiectivul urmărit este creșterea numărului de turiști români în Turcia

„Am implementat documentul care va permite cetăţenilor români să călătorească în ţara noastră doar cu documentele de identitate. Datorită acestui fapt credem că relaţiile noastre umane vor creşte” a transmis președintele Recep Erdogan, conform observatornews.ro.

Daniel Lacustă, directorul unei agenții de turism online, afirmă că Turcia este renumită pentru pachetele all-inclusive și că city-break-urile s-au dezvoltat considerabil în ultima perioadă. El subliniază că această măsură va fi benefică pentru persoanele care fie nu aveau un pașaport valabil, fie nu doreau să își facă unul. „Turcia este renumită pentru pachetele all inclusive. City-break-urile s-au dezvoltat în ultima perioadă. Va fi o facilitate de care vor beneficia anumite persoane, fie nu aveau un paşaport valabil, fie nu voiau să facă un paşaport” a declarat Daniel Lăcustă, conform sursei anterior menționate.

Este un mare pas înainte, un pas care va apropia și mai mult statele și națiunile noastre, atât în plan strategic, cât și economic și social. Și aici aș vrea să îl felicit pe domnul președinte Erdogan pentru această inițiativă! Suntem onorați că România își capătă astfel locul binemeritat și este recunoscută oficial ca o țară de interes principal pentru Turcia” a afirmat premierul Marcel Ciolacu, pentru gandul.ro.

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Vremea se schimbă radical în România. Ciclonul din centrul Europei va ajunge la noi zilele următoare

Published

on

Ciclonul care a afectat o mare parte din Europa se apropie de România, aducând ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În ultimele zile, un ciclon a provocat pagube semnificative în Europa, afectând grav Italia. Meteorologii avertizează că acesta se îndreaptă spre România și, deși nu va avea aceeași intensitate ca în Europa de Vest.

Meteorologul ANM Oana Păduraru a declarat pentru antena3.ro că temperatra ridicată a apei este principala cauză a formării cicloanelor, ”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate” .

Începând cu seara zilei de marți, instabilitatea atmosferică va afecta vestul și sud-vestul, extinzându-se miercuri și joi la nivel național. Se așteaptă averse, vânt puternic, vijelii și grindină.

Advertisement

Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării” a precizat meteorologul ANM Mihai Huștiu pentru digi24.ro.

Marți și miercuri, se vor înregistra rafale de vânt puternice, de până la 70 de kilometri pe oră. În același timp, un val de aer cald și umed va aduce temperaturi ridicate, cu maxime de 28 de grade pe parcursul săptămânii, ușor mai scăzute în zonele cu ploi. În weekend, temperaturile vor atinge maxime de 30 de grade. „Va fi așadar o vreme caldă și instabilă” a transmis meteorologul.

Ciclonul a produs ravagii în Italia

În Italia, în timp ce orașele din sud se confruntă cu temperaturi de 35 de grade, în nord ploile torențiale au cauzat pagube semnificative. Drumurile, magazinele și școlile au fost închise, iar sute de oameni au fost evacuați.

Inundațiile au provocat distrugeri masive: zeci de autobuze și mașini avariate, acoperișuri perforate de grindină și magazine deteriorate. În Veneto este cod roșu, iar în Verona autoritățile au găsit cadavrul unei persoane, victima unei furtuni violente. Situația este critică în localitățile din apropierea orașului Milano. Parcările, străzile și supermarketurile au fost complet inundate. În unele magazine, apa trece de glezne, în altele, vitrinele și rafturile au fost distruse de viitură, lăsând în urmă o mare de noroi. Meteorologii spun că, în doar câteva ore, a plouat cât pentru două săptămâni.

Advertisement

Sute de locuitori au fost obligați să-și evacueze casele pentru a-și salva viețile. Pompierii au folosit bărci pneumatice pentru a salva persoanele în vârstă și pe cele imobilizate.

Continue Reading

Actualitate

Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Cum ne afectează

Published

on

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) afirmă că Rusia a inițiat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Potrivit raportului MAE, echipamentele instalate de forțele armate ruse ar pune în pericol securitatea și buna funcționare a porturilor.

Informația a fost publicată pe 10 mai, într-un raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Documentul intitulat “Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?” a fost elaborat și publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, sub coordonarea experților Sînziana Iancu și Paul Mândraș, care au pregătire și experiență în domeniul militar și al informațiilor de apărare.

Autorii susțin că „războiul electronic, care implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului, a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”, conform digi24.ro.

Advertisement

Ce efecte are războiul electronic asupra României

În aceeași analiză semnată de Sînziana Iancu și Paul Mândraș, se discută pe larg despre modul în care Rusia a utilizat capacitățile sale de bruiaj, menționând că “Implementarea dispozitivelor de bruiaj GPS în zonele de coastă ale Mării Negre și Mării Baltice compromite securitatea și funcționarea optimă a porturilor“. Aceste acțiuni au și vor continua să aibă efecte semnificative asupra funcționării porturilor, generând, de asemenea, riscuri de falsificare a sistemelor de telecomunicații și, în cazuri mai grave, provocând coliziuni între nave.

„Acest lucru perturbă procedurile de încărcare și descărcare a mărfurilor, având potențialul de a genera pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro. Mai mult, bruiajul poate afecta dronele și aeronavele care operează în aceste zone, compromițând astfel siguranța aeriană și maritimă în regiune Pe termen mediu și lung, interferențele electromagnetice ale Federației Ruse pot destabiliza semnificativ sistemele de navigație ale României, în special în Dobrogea și Moldova, afectând astfel siguranța zborurilor și navigației. Perturbarea comunicațiilor și a navigației poate duce la creșterea riscului de accidente aviatice și maritime, împiedicând operațiile de transport și provocând pierderi economice semnificative” au declarat experții, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților române, județele Galați, Constanța și Tulcea sunt direct afectate de acțiunile de bruiaj desfășurate de Rusia. Cu toate acestea, în realitate, sunt vizate doar porturile Ucrainei de la granița cu România. Oficialii Ministerului Apărării au reiterat în repetate rânduri că Rusia nu a vizat un atac militar asupra României și că țara noastră beneficiază de măsuri de securitate sporite.

„Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții.  În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”, spun autorii raportului citat.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate