Connect with us

Știri

Toate drumurile din comuna Valea Argovei, jud. Călărași, vor fi asfaltate. Când ar trebui să fie gata cele 52 de străzi

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Comuna Valea Argovei din județul Călărași va beneficia de un proiect în valoare de peste 16 milioane de lei pentru asfaltarea tuturor străzilor din comunitatea locală. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Costel Boitan în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice. 

Proiectul „Asfaltarea drumurilor de interes local în satele Valea Argovei și Vlădiceasca, comuna Valea Argovei, județul Călărași” este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și presupune asfaltarea a 52 de străzi în lungime totală de 9 kilometri. 

Primarul a declarat că acest proiect vizează practic toate străzile din comună și este una dintre cele mai importante investiții derulate de administrația din Valea Argovei. 

Advertisement

Străzile ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2026. 

 

Advertisement

Știri

Anchetă DNA la Primăria Curcani: Fonduri de peste 700.000 de euro, destinate persoanelor defavorizate, folosite ilegal

Published

on

Fondurile europene reprezintă oportunități esențiale pentru dezvoltarea localităților. Cu toate acestea, uneori, banii nu ajung acolo unde ar trebui sau nu sunt folosiți în mod corect. O astfel de situație a fost identificată și în comuna Curcani din județul Călărași. Ceea ce trebuia să fie un proiect de succes, destinat persoanelor defavorizate, s-a transformat într-o amplă anchetă a procurorilor DNA.

Peste 700.000 de euro este suma pe care a reușit să o obțină Primăria Curcani prin proiectul “Fii Parte din Comunitate! – Servicii Integrate Adresate Comunității Locale de Romi din Curcani și Românești”. Cum în comunitățile mici neajunsurile sunt clare și vizibile, se nasc disputele și acțiunile contradictorii care iau naștere între aleșii locali.

În anul 2020, comuna Curcani era în centrul atenției după ce Consiliul Local a fost la un pas să se dizolve. Tot atunci, un membru PNL fusese ales în funcția de viceprimar, totul prin votul consilierilor locali (8 pentru / 7 împotrivă), iar Gazu Aurică s-ar fi opus situației, contestând mandatul viceprimarului Nica Dorel.

VIDEO. Prefectul Valentin Barbu, despre primar Gazu Aurică din Curcani (2022)

În cadrul unei ședințe de Consiliu Local din 29 octombrie 2020 au fost votate mai multe proiecte. Atunci a fost aprobată și Hotărârea privind asigurarea sustenabilității proiectului “Fii Parte din Comunitate! – Servicii Integrate Adresate Comunității Locale de Romi din Curcani și Românești”. În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul Local Curcani a ales viceprimarul localității. Consilierul Popa Aurel Bogdan l-a propus pe Nica Daniel. Ales cu 8 voturi pentru, Nica Daniel a devenit noul viceprimar al comunei.

Advertisement

Pe data de 07.11.2020, o nouă dispoziție emisă de primarul Gazu Aurică i-a convocat pe consilieri la o nouă ședință ordinară.

Pe ordinea de zi au fost supuse votului un număr de 11 proiecte. Din cele 11, cinci au fost propuse spre revocare. Printre ele s-a aflat și Hotărârea 37/2020 – “Fii Parte din Comunitate! – Servicii Integrate Adresate Comunității Locale de Romi din Curcani și Românești”. Un alt proiect a vizat revocarea viceprimarului Nica Dorel și alegerea unui alt viceprimar. Comuna a rămas fără viceprimar și, în același timp, fără acces la proiectul de 700.000 de euro destinat persoanelor defavorizate.

VIDEO. Comuna Curcani fără bani și viceprimar

În data de 2 noiembrie 2020, secretara comunei Curcani, Ileana Deyan întocmește un Referat prin care aduce la cunoștință că ședințele extraordinare ale Consiliului Local Curcani, care au avut loc în data de 29.10.2020, ora 13:00, și respectiv 29.10.2020, ora 16:00, au fost convocate eronat, fără a se ține cont de faptul că Ordinul Prefectului nr. 590/2020 privind constatarea îndeplinirii condițiilor legale de constituire a Consiliului local al comunei Curcani, județul Călărași, nu fusese comunicat. Acesta a fost comunicat de către Instituția Prefectului prin mijloace electronice, în data de 30.10.2020, ora 15:05, ulterior ședințelor Consiliului Local Curcani. Fiind comunicat în afara orelor de program ale Primăriei Curcani, Ordinul Prefectului a primit numărul de înregistrare din prima zi lucrătoare, respectiv 5483/02.11.2020. Având în vedere că:

  • În urma ședințelor Consiliului Local Curcani din data de 29.10.2020, s-au adoptat 5 hotărâri de consiliu local, respectiv HCL 33-37/29.10.2020;
  • La data prezentului referat, hotărârile au fost redactate, dar nu au fost semnate de președintele de ședință și secretarul general al comunei;
  • S-au inițiat 5 proiecte de hotărâri de revocare a hotărârilor mai sus menționate;

Vă comunic faptul că hotărârile adoptate în ședințele extraordinare ale Consiliului Local Curcani din data de 29.10.2020 nu îndeplinesc condițiile legale. Cu toate acestea, proiectul a continuat, chiar și după aceste modificări.

O investigație efectuată de redacția Calarasipress.ro a scos la iveală că proiectul “Fii Parte din Comunitate! – Servicii Integrate Adresate Comunității Locale de Romi din Curcani și Românești” s-a dovedit a fi mai mult decât o dezamăgire.

Redacția noastră a solicitat oficial informații privind lista beneficiarilor acestui proiect pe 2 aprilie 2024. Cu toate acestea, răspunsul nu a fost prompt. Pe 12 aprilie, Primăria Curcani a invocat confidențialitatea datelor personale conform GDPR, refuzând să ofere lista solicitată.

Advertisement

Am insistat pentru clarificări, însă primăria a menționat doar că au existat 1.200 de beneficiari, cu un target inițial de 1450, fără să ofere detalii suplimentare sau dovezi concrete.

Proiectul, care a beneficiat de un grant substanțial în valoare de 772.740 de euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală, avea ca scop declarat creșterea incluziunii și abilitării a aproximativ 1000 de persoane de etnie romă pe parcursul a 36 de luni. Cu toate acestea, investigația arată că promisiunile proiectului nu s-au materializat.

Se pare că activitățile educative și de sănătate, destinate să sprijine peste 450 de copii și 600 de adulți, nu au fost implementate eficient sau deloc.

Mai mult, proiectul pretindea că ar fi îmbunătățit condițiile de viață ale a 90 de familii sărace din Curcani. Primaria Curcani ar fi oferit mai multor familii mașini de spălat. Pentru a se asigura de capital electoral, primarul Gazu Aurica ar fi spus ca oferă restul materialelor (televizoare și alte electrocasnice) după alegerile locale.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Primarului din Dichiseni (PNL), victima unui act de vandalism cu miză electorală? Prima reacție a Laurei Petre (PSD). Sătenii au altă explicație

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cu doar câteva zile rămase până la startul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie, comunitatea din comuna Dichiseni se confruntă cu un incident tulburător. Primarul Radu Iulian pare să fie victima unui act de vandalism care a șocat întreaga localitate. Livada de cireși a fost ținta unor indivizi fără scrupule, așa cum susțin apropiații edilului.

Peste 150 de cireși au fost tăiați din livada care, de-a lungul celor trei ani, a adăpostit peste 3500 de astfel de pomi. Această acțiune nu a făcut doar rău material. Gestul criminal a stârnit discuții în comunitate.

Gestul de vandalism a fost imediat asociat cu tensiunile politice existente între candidații locali înscriși în competiția pentru funcția de primar și consilieri locali în acest an. Polițiștii au demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele acestui act de vandalizare și pentru a identifica potențialii suspecți. Deși niciun suspect principal nu a fost încă identificat, tensiunile politice sunt vizibile în acest moment. Surse apropiate primarului susțin că acesta nu a mai avut contracandidați care să-i stârneacă temeri, însă situația din prezent este diferită.

Advertisement

Primarul Radu Iulian pare să fie șocat de gestul criminal și nu își poate explica cine ar fi putut face o astfel de faptă. Poliția a demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele și pentru a identifica eventualii suspecți, însă până în prezent nu s-a ajuns la un suspect principal.În timp ce investigațiile sunt în desfășurare, scena politică locală a fost implicată într-un schimb de acuzații. Organizația județeană a Partidului Național Liberal Călărași a emis un comunicat de presă condamnând acțiunile și lăsând de înțeles că susținătorii candidatei Laura Petre ar fi implicați în acest act de vandalism.

Comunicat de presă PNL Călărași – 08 mai 2024
Echipa PNL Călărași a luat act, cu foarte mare dezamăgire, de situația creată în comuna Dichiseni, acolo unde primarul liberal Iulian Radu, candidat pentru un nou mandat în alegerile locale din data de 9 iunie, este ținta unor atacuri fără precedent din partea competitorilor politici.
Dacă flyerele ”otrăvite” folosite în unele localități, printre care și Dichiseni, încă reprezintă o strategie de campanie pentru unii adversari politici, deși ne aflăm în anul 2024, este total de neacceptat atacul de tip mafiot (distrugerea unei livezi tinere de cireși pe rod) întreprins asupra primarului Iulian Radu. Din primele informații, acest atac ar fi fost executat de susținătorii candidatei PSD la Primăria Dichiseni. Cerem organelor responsabile cu aplicarea legii să caute soluții în așa fel încât astfel de comportamente să nu se mai repete, iar vinovații sa fie deferiți, cât mai rapid, justiției, cu luarea măsurilor care se impun. Organizația Județeană Călărași a PNL dezavuează total astfel de comportamente, ca cel din comuna Dichiseni, și face un apel la rațiune și responsabilitate. Campania electorală a anului 2024 trebuie să se bazeze pe proiecte și pe bună-credință.

Într-un răspuns, Laura Petre, candidata PSD la alegerile locale, a respins ferm orice implicare în acest incident și a subliniat că asocierile făcute au fost menite să aducă o lumină negativă asupra persoanei sale în contextul alegerilor locale.

Am văzut și eu ce s-a publicat pe rețelele de socializare, în spațiul public. Mă delimitez total, este regretabil ce i s-a întâmplat domnului Radu Iulian. Nu am nicio legătură cu acest eveniment neplăcut pentru oricine, nu numai pentru dumnealui. Mai mult decât atât, nu am de zis, pentru că nu vreau să intru în astfel de polemici. Mi s-a asociat numele în maniera în care ați văzut-o cu toții. Nu știu ce s-a întâmplat acolo!

Pe de o parte, mai mulți săteni susțin că tot ce s-a întâmplat este o cacealma, iar situația este creată artificial chiar de primarul Radu Iulian pentru a-și recupera banii printr-o asigurare deținută asupra livezii.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos Călărași, omagiu pentru istorie! Cetățenii sunt invitați la Secția de Arheologie pentru a celebra Ziua Europei

Published

on

By

Sursă: Adrian Boioglu/ Facebook Muzeul Dunării de Jos

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Joi, 9 mai, Muzeul Dunării de Jos Călărași, alături de Școala Gimnazială Carol I și Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră, pregătesc o serie de activități speciale pentru a marca evenimentele semnificative din istoria națională și europeană, în cinstea Zilei Europei și a momentelor-cheie care au influențat cursul istoriei.

Într-o invitație deschisă către comunitatea locală și nu numai, instituțiile partenere îi așteaptă pe cetățeni joi, pe data de 9 mai 2024, la Secția de Arheologie, situată în demisolul Consiliului Județean Călărași, începând cu ora 10:00. Acolo, participanții vor avea ocazia să se adune într-un spirit de comemorare și recunoaștere a momentelor definitorii pentru istoria națională și europeană.

„9 mai 1877 … 9 mai 1945 … 9 mai 1951 – o dată cu greutate pentru istoria națională și a Europei! Muzeul Dunării de Jos, Școala Gimnazială Carol I și Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră marchează aceste evenimente prin activități cu însemnătate istorică!! Vă așteptăm, mâine, 9 mai 2024, începând cu ora 10.00 la Secția Arheologie situată la demisolul Consiliului Județean Călărași pentru a rememora aceste zile excepționale! Historia Magistra Vitae!”, au transmis reprezentanții muzeului, pe Facebook.

Advertisement

Data de 9 mai, cunoscută sub numele de Ziua Europei, este de o importanță deosebită, marcând unirea și solidaritatea statelor europene în vederea construirii unei comunități bazate pe pace, prosperitate și valori comune. În plus față de această sărbătoare europeană, evenimentele care au loc în această zi au o semnificație istorică profundă.

De la evenimentul din 9 mai 1877, când România și-a dobândit independența, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, marcat pe 9 mai 1945, și până la înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, pe 9 mai 1951, aceste momente au sculptat traseul istoric al continentului european și au contribuit la conturarea identității noastre comune.

Prin aceste activități, organizatorii doresc să sublinieze importanța cunoașterii și înțelegerii trecutului în procesul de construcție a unui viitor mai bun pentru toți cetățenii. Invitația este deschisă tuturor celor interesați să se alăture și să aducă un omagiu istoriei noastre comune și valorilor europene fundamentale.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate