Connect with us

Știri

Lista alimentelor de bază cu preț redus s-a schimbat. Au mai rămas doar 17 din 21

Published

on

chandlervid85/freepik

Guvernul a prelungit de la 1 februarie, cu două luni, plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Românii vor putea cumpăra acum mai ieftin doar 17 alimente, nu 21 câte erau până acum. Au fost scoase cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată. În schimb, au fost adăugate două produse noi, potrivit observatornews.ro

Cele două produse noi adăugate sunt untul de până la 250 de grame, dar și magiunul de până la 350 de grame, care s-ar putea ieftini cu 10%. 

De la 1 februarie, un pachet de unt de 350 de grame, cu 65% grăsime, ar trebui să fie mai ieftin cu 1 leu și 50 de bani. Deci de la 14 lei, la 12,50 lei. Pentru un borcan de magiun la 18, vom plăti cu aproape doi lei mai puțin, a mai scris observatornews.ro

Advertisement
Advertisement

Știri

ANPC face controale de amploare după moartea fetiței din Călărași. 71 de tone de pește cu nereguli în magazine din toată țara

Published

on

sursă imagine: drobotdean/freepik

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat în perioada 22-26 aprilie 2024 controale de amploare pentru a verifica felul în care sunt respectate prevederile legale, conformitatea, modul de etichetare și comercializare a peștelui, preparatelor din pește preambalate și conservelor din pește, potrivit unui comunicat de presă. În total au fost controlați 332 de operatori economici, iar la peste 80% dintre aceștia au fost constatate abateri. Aceste verificări au avut loc în contextul morții fetiței de patru ani din județul Călărași, după ce a consumat pește de Florii. 

Comisarii au efectuat controale în întreaga țară și au verificat circa 300 de tone de pește, dintre care 71 de tone erau în neregulă. Astfel, ANPC a acordat 235 de amenzi în valoare de 1.1 milioane de lei, a emis 85 de avertismente și a retras de la comercializare 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme, în valoare de aproximativ 60.000 de lei. 

Printre neregulile constatate se numără comercializarea produselor congelate „preambalate cu arsuri de congelare și deshidratate sau cu aglomerări de gheață” sau produse din pește cu modificări ale aspectului: consistență moale, ochi retractați, miros specific de alterat. 

Mai mult, ANPC a găsit produse expirate, ambalaje deteriorate sau depozitate necorespunzător. Au fost constatate nereguli și la cantitatea netă declarată și cea reală a anumitor produse. 

Advertisement

Ce spune președintele ANPC

  • ”Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să țină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziționarea produselor, indiferent de natura acestora și locul de comercializare.
  • Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condițiile de depozitare și de comercializare și este esențial să citim cu mare atenție eticheta produselor, pentru a evita situații neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viața”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

În luna aprilie, o fetiță de patru ani din județul Călărași a murit după ce a mâncat macrou congelat în ziua de Florii. Inspectorii DSV au găsit klebsiella sau salmonella în probele de mici congelați și de macrou congelat analizate, iar valorile erau peste limita admisă.

Continue Reading

Știri

Marius Dulce: Sensul giratoriu de la Siderca va fi gata într-o săptămână și jumătate

Published

on

Primarul Marius Dulce anunță că sensul giratoriu de la intrarea din municipiul Călărași dinspre București va fi gata în cel mult o săptămână și jumătate, menționând că o să pună presiune pe muncitori să termine în acest timp lucrările, potrivit unei conferințe de presă organizată de Primăria Municipiului Călărași.

Dulce a mai menționat și de ce au întârziat aceste lucrări, spunând că a existat „o neclaritate între poliție și managementul de trafic”. 

„La giratoriul de la Siderca deja se lucrează. A fost o neclaritate între poliție pe managementul de trafic. Deja se lucrează acolo, se frezează, și eu cred că dacă au început să frezeze și să dea cotele, eu cred că într-o săptămână jumate, pentru că o să stăm pe ei acolo, o să ajungem la faza de a asfalta. O să dăm drumul ca să se intre frumos în oraș”, a declarat Marius Dulce. 

Drumul de la intrarea în municipiu a fost îmbunătățit la sfârșitul anului 2021, moment în care Marius Dulce spunea că „merită și Călărașiul o intrare demnă de un municipiu reședință de județ”, într-o postare pe Facebook. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Ce se întâmplă cu nodul intermodal de la ieșirea din municipiul Călărași? Administrația locală face noi precizări

Published

on

Municipiul Călărași ar fi trebuit să beneficieze deja de un nod intermodal care ar fi trebuit să fie poziționat în zona de vest a orașului (Siderca), conform proiectului „Reducerea emisiilor de CO2 în zona urbană prin construirea unui terminal intermodal de transport în zona de vest (Siderca) a municipiului Călărași”. Proiectul a fost anunțat în 2020 și trebuia să fie finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Termenul de finalizare era până la 31 decembrie 2023, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În prezent, proiectul a fost redepus pe POR 2021-2027, iar administrația locală garantează că „se va face”. 

„Vizavi de proiectul intermodal cu Siderca, se va redepune pe Programul Operațional Regional 2021-2027. Proiectul se va face și nu se va face din banii primăriei sau din împrumuturi, așa cum spun câte unii, se va face din fonduri europene”, a transmis într-o conferință de presă de la Primăria Municipiului Călărași, Ionuț Savu, administrator public al municipiului.

Proiectul este în completarea modernizării străzilor București și Prelungirea București și are ca scop îmbunătățirea transportului local prin construirea unei clădiri administrative, amenajarea unei parcări subterane pentru 37 de autoturisme, 4 locuri autocare și un rastel pentru biciclete, amenajarea unui spațiu liber adiacent spațiului de parcare, cu zone verzi, alei și mobilier urban și montarea unui sistem IT de control acces proiectat și optimizat special pentru monitorizarea intrărilor și ieșirilor autoturismelor .

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate