Connect with us

Breaking News

”Cât de transparente sunt școlile și liceele din municipiul Călărași?”

Published

on

Este o întrebare pe care și-au pus-o tinerii membri ai Asociației Elevilor din Călărași (AECL), organizația nonguvernamentală și nonprofit care reprezintă drepturile și interesele elevilor din județul Călărași. Pentru a găsi răspunsul, au realizat în luna noiembrie, la doar câteva săptămâni de la înființare, primul studiu al organizației referitor la gradul de transparență a școlilor și a liceelor din municipiul Călărași.

Elevii din călărași au plecat de la ideea că accesul la informațiile din școli și licee nu le este oferit cetățenilor, deși la nivel teoretic acesta ar trebui să fie un principiu major al educației din România. Concluzia n-a fost tocmai una fericită: unitățile de învățământ din municipiul Călărași prezintă o lipsă de interes care, combinată cu lipsa unei poziții ferme din partea Inspectoratului Școlar Județean Călărași, duce la neregularități și informații incomplete oferite de site-urile unităților de învățământ.

Pilonii elaborării acestui studio au reprezentat publicarea bugetului, a deciziilor consiliului de administrație, a regulamentelor interne în vigoare, a organigramei și a raportului de evaluare a calității. La final,  membrii AECL au desprins 6 concluzii:

Advertisement

19% din instituțiile de învățământ din Călărași nu au site (3/16)

13% din acestea nu au publicată versiunea actualizată ROI/ROF, iar 31% nu au publicat deloc pe site-ul lor aceste regulamente interne

doar 19% au bugetul afișat, iar 6% neactualizat, restul de 75% neavându-l publicat

25% din școlile/liceele din Călărași nu au publicat deciile C.A., iar 44% nu le au la zi;

Advertisement

25% dintre unitățile de învățământ nu au făcut publică organigrama, în timp ce 38% nu au actualizat-o;

raportul CEAC nu este actualizat în 25% dintre cazuri și este inexistent la alte 25% dintre unitățile de învățământ municipale.

Așadar, în următoarea perioadă, precum și la începutul anului 2018, Asociația Elevilor din Călărași va purta discuții cu autoritățile și instituțiile competente, pentru ca inconvenientele să fie ameliorate, iar cetățenii să poată avea acces la informațiile de interes public din spațiul educațional local. În contextul finalizării demersului, Alexandru Vișan, vicepreședinte al organizației, a oferit următoarea declarație: Studiul a fost realizat din inițiativa proprie a AECL, potrivit principiilor și obiectivelor acestei asociații, printre care se află și „Supravegherea respectării drepturilor elevilor din județul Călărași” (Statut AECL, art. 8, c.). Publicarea acestui studiu constituie un demers important, întrucât este în interesul fiecăruia să aibă acces la informații de interes public, drept garantat prin legislația în vigoare.

Asociația Elevilor din Călărași nu își propune să prejudicieze imaginea instituțiilor de învățământ, ci doar să atragă atenția asupra unor nereguli sesizate la nivel de transparență, în speță în mediul online. Informațiile au fost selectate obiectiv și pot fi verificate oricând. Întrucât au fost sesizate carențe în ceea ce privește nivelul de transparență în cazul unora dintre instituțiile de învățământ călărășean, AECL, prin apel la autoritățile competente și înștiințarea acestor școli și licee, precum și prin monitorizarea rezultatelor, se așteaptă să fie soluționate neregulile.”

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *