,,Ziua Internationala a Drepturilor Copilului’’ a fost un bun prilej pentru copiii din centrele instituționalizate, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, ,,SERA”, ,,Sf. Maria” și C.T.F. ,,Făurei”, să își prezinte lucrările făcute de ei, în cadrul unei expoziții cu vânzare, găzduită în foaierul sălii de spectacole „Barbu Știrbei”.
Peste 100 de obiecte confecționate manual au fost prezentate publicului, fiind apreciată munca celor care au lucrat cu migală, iar rezultatul nu a întârziat să apară. Majoritatea lucrărilor, făcute din material reciclabil sau quilling, a fost cumpărată de cei care au venit cu bucurie la evenimentul anunțat și prin intermediul rețelelor de socializare, aceștia știind deja ceea ce își doreau să achiziționeze: de la obiecte specifice sărbătorilor de iarnă, până la simple, dar frumoase, suporturi de flori ori ingenioase obiecte din plastic sau lemn.
,,Suntem bucuroși că au venit alături de noi colegi, prieteni sau, pur și simplu, calărășeni, care au răspuns invitației noastre de a fi prezenți la acest eveniment. Banii strânși vor fi folosiți pentru a lucra noi obiecte, pentru viitoare expoziții, dar și pentru a-i motiva pe cei care au contribuit la această primă expoziție cu vânzare, organizată de centrele noastre, în Călărași.”, a declarat directorul-executiv al DGASPC Călărași, Doinița Nicolae.
Le mulțumim tuturor celor care și-au răpit o clipă din timpul avut la dispoziție, pentru a fi aproape de copiii noștri, în această zi dedicată drepturilor lor!
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.
*La data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.
Prin perseverenţă şi implicare activă, s-a conceput şi s-a reuşit adoptarea de către Liga Naţiunilor (astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite) a Declaraţiei Drepturilor Copilului, primul document internaţional în care „drepturile copilului” sunt menţionate şi promovate în mod unitar iar protecţia copilului se impune de la sine.
Conform prevederilor Convenţiei, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiţii de dezvoltare, să respecte drepturile copilului şi normele de protecţie a copilului. Drepturile copilului conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără discriminare. Fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă.”
Compartiment Relații cu Publicul