Zgomotele misterioase care au răsunat în mai multe localități din județul Călărași în seara zilei de joi, 21 septembrie, au generat neliniște și curiozitate în rândul populației. Oamenii descriu aceste sunete ca fiind puternice și de intensitate scurtă. Zgomotul puternic a fost auzit din localitățile precum Dragalina, Ștefan Vodă, Borcea, Modelu și Cuza Vodă, alături de altele, se confruntă cu o enigmă pe care nimeni nu a reușit să o explice cu certitudine.
În mediul online, zeci de persoane din diferite colțuri ale județului au ridicat această problemă, încercând să afle ce se petrece. Ceea ce este remarcabil este că această situație nu este singulară; ea s-a repetat în ani anteriori, fără ca vreun răspuns clar să fie oferit cu privire la originea acestor sunete inexplicabile.
Curiozitatea a determinat mai multe persoane din Călărași să pornească în căutarea răspunsurilor, dar până în prezent, nimeni nu are o explicație clară nu a fost găsită. Printre ipotezele luate în calcul se numără zborurile avioanelor supersonice de la Baza militară Borcea, care ar fi putut sparge barierele sunetului. Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naționale a negat existența unor astfel de zboruri în zona respectivă.
Nici pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași “Barbu Știrbei” spun că nu au fost solicitați să intervină în nicio situație de urgență care să implice o explozie.
Într-un final, după multe insistente, MaPN a reacționat.
Patru avioane F-16 americane au ajuns la baza Borcea, însoțite de 100 de militari. Vor îndeplini misiuni de poliție aeriană în Dobrogea, iar suplimentarea a fost promisă de SUA imediat după descoperirea resturilor de drone rusești în Deltă.
Detașamentul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, compus din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, a ajuns vineri la în Baza 86 aeriană de la Borcea, din județul Călărași.
Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum și misiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.
“Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA”, spune MApN.
Departamentul de Stat al SUA a anunțat încă de acum două săptămâni că, în urma descoperii bucăților de drone rusești în Deltă, va suplimenta numărul avioanelor F-16 din România, pentru “în scopul cooperării suplimentare pentru păstrarea securității spațiului aerian românesc”.