Connect with us

Știri

Mister rezolvat: Mobilizări la graniță. Avioane F16 și soldați americani prezenți într-o bază militară din Călărasi, pentru a desfășura misiuni comune

Published

on

Zgomotele misterioase care au răsunat în mai multe localități din județul Călărași în seara zilei de joi, 21 septembrie, au generat neliniște și curiozitate în rândul populației. Oamenii descriu aceste sunete ca fiind puternice și de intensitate scurtă. Zgomotul puternic a fost  auzit din localitățile precum Dragalina, Ștefan Vodă, Borcea, Modelu și Cuza Vodă, alături de altele, se confruntă cu o enigmă pe care nimeni nu a reușit să o explice cu certitudine.

În mediul online, zeci de persoane din diferite colțuri ale județului au ridicat această problemă, încercând să afle ce se petrece. Ceea ce este remarcabil este că această situație nu este singulară; ea s-a repetat în ani anteriori, fără ca vreun răspuns clar să fie oferit cu privire la originea acestor sunete inexplicabile.

Curiozitatea a determinat mai multe persoane din Călărași să pornească în căutarea răspunsurilor, dar până în prezent, nimeni nu are o explicație clară nu a fost găsită. Printre ipotezele luate în calcul se numără zborurile avioanelor supersonice de la Baza militară Borcea, care ar fi putut sparge barierele sunetului. Cu toate acestea, Ministerul Apărării Naționale a negat existența unor astfel de zboruri în zona respectivă.

Nici pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Călărași “Barbu Știrbei” spun că nu au fost solicitați să intervină în nicio situație de urgență care să implice o explozie.

Advertisement

Într-un final, după multe insistente, MaPN a reacționat.

Patru avioane F-16 americane au ajuns la baza Borcea, însoțite de 100 de militari. Vor îndeplini misiuni de poliție aeriană în Dobrogea, iar suplimentarea a fost promisă de SUA imediat după descoperirea resturilor de drone rusești în Deltă.

Detașamentul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, compus din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, a ajuns vineri la în Baza 86 aeriană de la Borcea, din județul Călărași.

Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum și misiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.

“Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA”, spune MApN.

Advertisement

Departamentul de Stat al SUA a anunțat încă de acum două săptămâni că, în urma descoperii bucăților de drone rusești în Deltă, va suplimenta numărul avioanelor F-16 din România, pentru “în scopul cooperării suplimentare pentru păstrarea securității spațiului aerian românesc”.

Știri

20 de jandarmi au fost avansați în grad la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași

Published

on

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași a avansat în grad 20 de jandarmi pentru modul de executare a misiunilor și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu. Festivitatea a avut loc la începutul săptămânii, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. 

Din cei 20 de jandarmi, un ofițer a fost avansat în gradul de locotenent – colonel, un ofțier în gradul de maior, 16 subofițeri în gradul de plutonier adjutant șef și doi subofițeri în gradul de plutonier adjutant. 

„Noile grade au fost înmânate de către colonelul Marcu Ionel ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate pe parcursul carierei de jandarm. Astfel de avansări, înaintea expirării stagiului minim în grad au loc cu ocazia Zilei Naționale a României și a Zilei Jandarmeriei Române.”, a declarat Ana-Maria Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță transmite urări de bine ceror care își aniversează onomastica

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a luat parte la liturghia săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu cu ocazia sărbătorii Sfântului Mare Ierarh Nicolae, așa cum scrie pe o platformă de socializare.

Liturghia a avut loc în biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”, unde a mai fost prezent, printre alții, și Marius Dulce, primarul municipiului Călărași. 

„Am aflat, din predica rostită astăzi, că viața acestui mare sfânt poate fi rezumată în două lecții de viață. Prima lecție este aceea a căutării neîncetate a Cuvântului lui Dumnezeu în tot ce facem și tot ce gândim. A doua lecție este cea care ne arată că este imposibil să cunoști Cuvântul Domnului și să nu-l folosești imediat prin acțiuni caritabile față de cei aflați în nevoie: de la Sfântul Nicolae învățăm caritatea activă care produce schimbări reale!”, a scris Vasile Iliuță pe Facebook. 

Președintele Consiliului Județean le urează călărășenilor să se bucure în pace de ziua Sfântului Nicolae și le transmite sănătate celor care își aniversează onomastica”. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

Vezi filmele care rulează în decembrie la Cinema Călărași

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași anunță programul filmelor ce vor rula în perioada 08 – 29 decembrie la Cinema 3D/2D Călărași. Vor rula 7 filme, printre care Wonka, cu Timothée Chalamet, Aquaman și Regatul Pierdut, cu Jason Momoa, și The Pod Generation, cu Emilia Clarke. 

Iată lista completă a filmelor și programul: 

Pentru copii, elevi, studenți și pensionari, prețul biletului este de 12 lei și 18 lei pentru persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Biletele pot fi achiziționate doar fizic, de la casieria cinematografului, de marți până vineri între orele 12:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică între orele 9:00 – 20:00. 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate