Connect with us

Știri

Fenomenul drogurilor în Călărași | Iliuță: “Iorga cred că era unul din traficanții județului”

Published

on

Vânzarea de droguri, care obișnuia să aibă loc la colțul străzii, s-a mutat pe internet. Dealerii online testează consumatorii pentru a evita detectarea de către polițiștii sub acoperire.

Dealerii de droguri de pe străzi au făcut trecerea către mediul online. Aceștia primesc comenzi prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, utilizând coduri și metode de livrare similare celor din filmele de spionaj. Ei oferă o gamă largă de substanțe, de la pastile cu regim strict până la droguri periculoase. Trist este că deseori, persoanele prinse în raiduri de către poliție sunt copii în vârstă de 12 sau 13 ani, care au căzut pradă propriei dependențe.

În România, în ultimele două săptămâni, au avut loc 130 de percheziții, cu confiscarea a aproape 100 de kilograme de droguri și arestarea preventivă a 49 de suspecți. Cea mai recentă captură a avut loc la Brașov, unde mascații au reținut șapte dealeri care furnizau cocaină și canabis dependenților. Aceste substanțe erau păstrate în borcane.

La nivelul județului Călărași, situația drogurile nu pare a fi prea departe față de restul județelor. În realitate, situația pare a fi ținută sub control. Dacă în anii anteriori pe străzile din Călărași vedeam zilnic zeci de tineri care consumau etnobotanice sau droguri de mare risc, fenomenul pare că a stagnat în ultima vreme.

Advertisement

Despre acest fenomen a comentat public și Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, care a recunoscut că acest fenomen reprezintă o problemă în județ și în oraș. Acesta a amintit un incident din trecut legat de consumul de droguri. Oficialul spune că inclusiv fostul șef al IPJ Călărași, Marian Iorga, a avut o contribuție negativă asupra acestui fenomen.

(…) “Cred un singur lucru și fac o declarație publică. Traficanții sunt în cârdășie cu poliția. Dacă sunt în cârdășie, hai să căutăm polițiștii care sunt cei care vând droguri sau care sunt complice cu ei, cum era acest comandant care spunea că el nu poate să intervină(…).” – a declarat Iliuță într-o ultima conferință de presă.

Acesta a dezvăluit că atunci când un ziarist a alertat Poliția la 112 despre tineri consumând droguri într-o scară de bloc, nu a existat nicio intervenție din partea Poliției. Astfel, Vasile Iliuță, în calitate de președinte al Consiliului Județean Călărași, a fost nevoit să contacteze personal comandantul Poliției, care a spus că acest caz nu intră în competența lor, sugerând că ar trebui să intervină Poliția Națională.

“Da, e un fenomen care la Călărași se întâmplă. Îmi aduc aminte că eram sesizat de ziarist, era la doamna Mitache, și mă suna pe mine ca președinte al Consiliului Județean că ea a sunat la 112 și nu interveneau în spatele unui bloc, unde vedeau că se injectau, se drogau și era un mare scandal. Atunci am sunat eu comandantul poliției și am primit răspuns care m-a șocat la momentul ăla. A zis că nu-i de competența poliției județene. Este o poliție națională cu un birou la Călărași care ar trebui să intervina. Am zis – oameni buni, 112 e un serviciu de urgență pentru toate situațiile care se întâmplă într-un județ. (…) Păi dacă mie îmi dați o situație la nivelul județului Călărași și eu nu pot să intervin, când legea îmi permite, înseamnă că eu nu-mi fac datoria față de județul Călărași și de cetățenii județului Călărași. Domnul Iorga cred că era unul din traficanții județului Călărași și el avea interesele lui cu grupurile de infracțiuni care sunt la județul nivelul Călărași.” – declară Vasile Iliuță în conferința de presă susținută la sediul PSD Călărași.

TESTAREA ANTIDROG ÎN ȘCOLI. DEZBATERI ÎN CĂLĂRAȘI

Cu privire la propunerea demnităților prin care elevii ar putea fi testați împotriva drogurilor în timpul orelor, Vasile Iliuță a adăugat că nu este de acord cu testarea antidrog în școli, exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectele negative asupra copiilor. Acesta consideră că soluțiile mai potrivite ar trebui să implice ONG-urile care să sprijine activitățile elevilor după cursuri și să îi țină departe de tentații.

Advertisement

“Cu testarea eu nu sunt de acord. Hai să ne gândim foarte bine. Avem copii, avem nepoți, avem generații care urmează să ajungă oameni de bază în societate. Dacă noi în copilărie le punem o bilă neagră, că i-am testat și i-am găsit la școală, ce am făcut? I-am pus un cazier acelor copii. Nu, soluțiile sunt altele. Avem asociații, ONG-uri. După ore, să se implice mai multe ONG-uri. Și aici Consiliul Județean e cel care trebuie să vină și să sprijine înființarea mai multor ONG-uri – care să vină și să fie parteneri cu școlile, ca după ore să fie cei care să facă alte activități decât să-i lase în zona drogurilor. E o părere de rău. Asta e părerea mea. Nu facem viitoare generație generație de de infractori. Dumneavoastră, ca părinte și cu o familie cu resurse financiare importante, cum ați reușit să-i țineți pe copii departe de tentații? Dacă mă las pe mine ca exemplu, să știți, chiar dacă am avut o familie cu resurse, copiii mei au fost crescuți modest, au fost crescuți normal. Nu am vrut să-i duc la școli private, nu am vrut să-i duc la școli în afara țării. Am considerat un singur lucru – dacă trăiesc în lumea reală, am niște copii normali. I-am crescut în lumea reală și am niște copii normali. S-au și bătut, au făcut și greșeli la școală, au spart și tabla, geamuri. Am plătit ochelari la colegi… A trebuit să-mi fac datoria de părinte și să fac ce face oricare alt părinte normal în așa fel încât să-și salveze copiii pentru greșelile pe care le-au făcut. Nu am avut copiii în zona asta, pentru că am supravegheat cercurile în care se învârt și niciodată n-am permis să se depășească o anumită zonă, care să-i ducă într-o zonă cu risc și pentru ei, și pentru mine.”

Știri

PSD Călărași își dorește 60% din voturile călărășenilor la alegerile din 9 iunie. Ion Samoilă, secretar executiv PSD: „Dacă în 2020 am fost pe locul 5, acum vrem să fim puțin mai sus”

Published

on

Partidul Social Democrat Călărași își propune să obțină un scor și mai bun la alegerile locale de anul acesta, având în vedere că în 2020 organizația județeană a câștigat 27 de primari și a luat majoritatea în Consiliul Județean. Ion Samoilă spune că feedback-ul din partea călărășenilor este bun și precizează că partidul din care face parte își propune să obțină un scor de 60% pe 9 iunie, potrivit unei conferințe de presă de ieri, în ultima zi de precampanie. Astăzi, 10 mai 2024, a început oficial campania electorală. 

Ion Samoilă, vicepreședinte al Consiliului Județean și secretar executiv al PSD, a vorbit despre perioada de precampanie și despre părerile oamenilor din județ despre activitatea partidului din ultimii patru ani. 

  • „Astăzi este ultima zi de precampanie. În toată această perioadă, Organizația Județeană a avut multe întâlniri în majoritatea localităților din județ. Am avut întâlniri zonale și am discutat cu cetățenii. Am prezentat realizările pe care noi le-am avut în acest mandat. Am ascultat propunerile privind viitorul, ce-și dorește fiecare, în fiecare localitate, în fiecare zonă, le-am notat”.
  • „Aprecierile vreau să vă spun că sunt bune. În majoritate oamenii ne-au creditat în continuare pentru încă un mandat. Inclusiv în municipiul Călărași, am făcut întâlniri zonale, plecând de la Mircea Vodă până în Măgureni, în toate cartierele. Am avut întâlniri cu foarte mulți cetățeni și feedback-ul este unul foarte, foarte bun. Intrăm încrezători în această campanie. Astăzi încheiem precampania. De mâine, oficial, se deschide campania electorală”.

Ion Samoilă a mai precizat și ținta pe care PSD Călărași își propune să o atingă la alegerile locale de pe 9 iunie: un target de 60% la vot direct. 

  • ”În 2020 am intrat în competiție electorală cu 17 primari în funcție și am ieșit cu 27. Am câștigat zece primari și majoritatea în Consiliul Județean. Acum intrăm în această competiție cu 33 de primari în funcție. Sunt convins că pe 9 iunie în urma calculelor făcute de noi ne-am propus ca target că obținem 60% la vot direct. Este un scor bun pe care ne gândim să îl atingem. Avem calcule realiste. Avem șanse reale ca în cel puțin șase localități să ne batem la câștigarea primăriei. Ne respectăm adversarii, dar suntem căliți în aceste bătălii electorale. Vrem să rămânem în vârful clasamentului”.

Secretarul executiv al PSD mai precizează că șanse reale pentru a câștiga noi primari sunt în Dichiseni, Nicolae Bălcescu, Jegălia sau Modelu: „Eu cred că lumea mai se și satură de figura unora și eu cred că și candidații care sunt la al șaselea, al șaptelea mandat încep să dea semne de  oboseală și cred că o rutină trebuie înlocuită”, a mai precizat acesta. 

Astăzi, 10 mai 2024, a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare ce vor avea loc în aproximativ o lună, pe 9 iunie. PSD Călărași transmite că are încheiate toate contractele privind desfășurarea campaniei. 

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Incendiu la o fermă de pui din comuna Dichiseni

Published

on

Vineri dimineață, o hală a unei ferme din comuna Dichiseni, jud. Călărași, a fost afectată de un incendiu provocat de arderea mai multor baloți de fân, conform relatărilor localnicilor. Hala, cu o suprafață de 250 de metri pătrați, s-a umplut imediat cu fumul gros generat de sursa de foc.

Echipajele de pompieri au intervenit rapid, sosind la fața locului cu mai multe autospeciale pentru a stinge incendiul. Sursa incendiului a fost localizată și stinsă înainte ca flăcările să se extindă și să provoace daune semnificative.

Autoritățile locale și echipajele de intervenție au reușit să gestioneze situația cu eficiență, iar nicio persoană nu a fost rănită în urma acestui incident. Investigațiile cu privire la cauza incendiului sunt în curs pentru a stabili circumstanțele exacte ale evenimentului.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Sfaturile ANPC la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete

Published

on

În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru verificarea modului în care este respectată legislația în domeniu, la comercializarea de legume și fructe proaspete, instituția noastră a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează astfel de produse.

”Revenim cu recomandările noastre, cu privire la diverse elemente extrem de importante, menite să vă ajute să cumpărați legumele și fructele pe care vi le doriți, cu atât mai mult, cu cât apropierea sezonului cald va duce la o abundență a unor astfel de produse, atât de necesare unei hrane sănătoase. De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Așadar, vă invităm să țineți cont de următoarele aspecte:

Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;

Advertisement

Solicitați și păstrați bonul de casă, acolo unde este cazul, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, aceștia doresc să reclame calitatea produsului;

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (ex. aspect de mâzguit, prezența mucilagiilor, a mucegaiului etc), ale culorii (culoare modificată, pete), ale consistenței sau integrității suprafeței (prezența loviturilor) etc;

Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate. Eticheta trebuie să conțină următoarele elemente:

  • Denumirea produsului
  • Țara de provenieță a acestuia
  • Avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor (de tipul Imazalil sau Thiabendazol, cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest caz, coaja NU este destinată consumului uman, iar după decojire, mâinile trebuie bine spălate)

– Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;

– Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare (ex. cântare) ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;

Advertisement

Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat. În cazul unor discrepanțe, trebuie informat comerciantul sau operatorul economic care v-a furnizat produsul, iar dacă nu reușiți o soluționare amiabilă cu operatorul economic, puteți formula o sesizare pe site-ul www.anpc.ro, completând un formular de reclamație;

Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor. În cazul pachetelor cu cantitate mai mare de o unitate de măsură (kg, bucată etc.), trebuie ca prețul acestora, comparativ cu cel al produsului unitar, să evidențieze un avantaj financiar al achiziționării pachetului, pentru consumator;

Verificați, prin apreciere directă, calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;

Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate 

– Verificați gradul de prospețime al produsului. Vă recomandăm să alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;

Advertisement

– Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Continue Reading

Cele mai vizualizate