Connect with us

La zi

Călărași: Prima zi la școală cu amenințări și țipete | Povestea lui Alex, un profesor dezamăgit de sistemul de învățământ

Published

on

nana

Amenințări, țipete și reproșuri. Așa și-a început Alex anul școlar la catedra Școlii din comuna Nana. A fost dirigile clasei a VI-a până anul acesta. A venit aici să predea celor mici, însă a rămas cu un gust amar. 

Marcat de dezamăgire și frustrare, Alex a ales să părăsească Școala Nana și, în același timp, sistemul preuniversitar de stat. Pare o poveste de curaj și devotament care ne amintește că educația este o muncă de iubire și sacrificiu.

Advertisement

Alex Brincoveanu-Șagă a fost diriginte clasei a VI-a B din Școala Nana până anul acesta. Pe o rețea de socializare, el a împărtășit gândurile și sentimentele sale sincere cu privire la experiența sa din școală. A muncit cu pasiune și dedicație pentru a oferi elevilor săi o educație mai bună, încercând să schimbe tiparele și să le inspire. Cu toate acestea, s-a lovit de un sistem care părea că nu apreciază eforturile sale.

“(…) Încă din prima zi, am fost întâmpinat de conducere cu țipete, amenințări și reproșuri. Acest lucru s-a perpetuat un an de zile. Încetul cu încetul, simțeam cum colegilor le era teamă să-mi vorbească, știind că dacă vor face asta, vor fi apostrofați. Nu m-am ferit să vorbesc și am încercat să rezolv unele probleme ale școlii. Un an întreg, la toate ședințele consiliului profesoral, conducerea nu a reușit să ne ofere propria-i viziune referitoare la dezvoltarea școlii. De fiecare dată, părea că asistam la o improvizație în care eu sau domnul de matematică eram arătați cu degetul. Noi făceam totul greșit și nu respectam „directivele”. Cu toate acestea, copiii ne respectau orele și se implicau în activitățile de la clasă,” se arată într-o postare pe care Alex a făcut-o pe o rețea de socializare.

Profesorul a împărtășit cum, încă de la începutul anului școlar, a fost întâmpinat de conducerea școlii cu țipete, amenințări și reproșuri. Această situație a persistat pe tot parcursul anului, creând o atmosferă tensionată în cadrul instituției de învățământ. Colegii săi s-au simțit intimidați și au devenit reticenți în a-i vorbi, de teama consecințelor.

“Teoria conducerii era următoarea: profesorii sunt șefii, iar copiii/ părinții trebuie să facă ce le spunem noi. O prostie, din punctul meu de vedere. Nu suntem profesori pentru a fi „șefi”, meseria de profesor nu se rezumă la autoritate. Inițial, nu am vrut să plec din școala Nana, intenționând să merg la titularizare, să dau examenul pentru a doua oară (de mult timp, orele de română de la Nana sunt scoase la concurs, profesorul trebuind să dea examen anual, postul fiind distribuit pe perioadă determinată), dar am realizat că răzbunările începeau să se reverse și asupra copiilor, doar pentru că aceștia deveneau apropiați de mine”, scrie Alex Brâncoveanu în postare.

Cu toate acestea, profesorul nu s-a lăsat descurajat și a continuat să lupte pentru îmbunătățirea școlii.

La Școala Nana, profesorul a descoperit că lucrurile erau făcute mai mult din inerție decât din pasiune pentru educație, iar copiii erau considerați o simplă “cantitate neglijabilă”. Această abordare l-a deranjat profund, deoarece credea că educația ar trebui să se bazeze pe respect și empatie, nu pe autoritate. Cu toate că intenționa inițial să rămână în școală și să își continue munca, profesorul a observat că repercusiunile negative ale deciziei sale de a critica sistemul începeau să se reflecte și asupra copiilor, care deveneau ținta unor represalii din partea autorităților școlare.

Advertisement
“Astfel, am decis să mă retrag. E mai bine așa. Nu mă voi opri să lupt pentru comuna Nana și voi continua să le fiu aproape copiilor din localitate, chiar dacă nu le mai sunt profesor. Plec cu un gust amar și mă enervează gândul că la mijloc este viitorul unor copii care trebuie să îndure dezastrul produs de politizarea sitemului de învățământ…” a mai scris Alex Brâncoveanu în postarea sa pe Facebook.

În cele din urmă, profesorul a hotărât să părăsească Școala Nana și sistemul preuniversitar de stat, cu o amărăciune în inimă, dar cu determinarea de a continua să lupte pentru comunitatea sa și pentru viitorul copiilor din localitate.

Alex Brincoveanu-Șagă a devenit o figură care s-a evidențiat ușor în peisajul politic local, reușind să agite apele administrației locale și să atragă atenția cetățenilor asupra problemelor comunei. Momentul de cotitură în cariera politică a lui Alex Brincoveanu-Șagă a avut loc în anul 2020, când a decis să candideze pentru funcția de primar al comunei Nana, reprezentând USR.

Această mișcare neașteptată a stârnit interesul și curiozitatea localnicilor, iar campania sa electorală a fost marcată de discuții aprinse și dezbateri publice pe teme de dezvoltare locală, infrastructură și transparență în administrație.

Deși nu a reușit să câștige alegerile pentru Primăria Nana în acel an, Alex nu a renunțat la implicarea sa în politică. A decis să meargă mai departe și să-și extindă influența în domeniul legislativ, candidând pentru Camera Deputaților în alegerile ulterioare. De atunci, scena politică din comuna Nana a fost marcată de ceea ce unii numesc “războaie politice” de diverse forme.

Advertisement

 

Advertisement
Advertisement

La zi

Un cal rănit grav a fost lăsat să agonizeze timp de o zi după un accident

Published

on

Noaptea trecută, orele 18:50, pe drumul național DN41 între Oltenița și Chirnogi, a avut loc un accident grav în care un atelaj hipo a fost acroșat de un autoturism. Incidentul s-a produs după ce o tânără aflată la volanul mașinii nu a păstrat distanța regulamentară față de căruța aflată pe carosabil, lovind-o din plin.

În urma impactului, o femeie în vârstă de 66 de ani, pasageră în căruță, a fost rănită și a fost transportată de urgență la Spitalul Municipal din Oltenița. Conform primelor informații, starea femeii este stabilă, însă necesită îngrijiri medicale.

Advertisement

De asemenea, calul care tracta atelajul a fost rănit în urma accidentului. Medicii veterinari au intervenit la fața locului, dar după mai bine de 24 de ore de agonie și suferință, animalul a fost eutanasiat la solicitarea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor. Calul prezenta răni incompatibile cu supraviețuirea, iar decizia a fost luată pentru a-i curma suferința.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul. De asemenea, conducătoarea auto urmează să fie audiată.

Advertisement
Continue Reading

La zi

Sandu Mihăiță, fostul primar al localității Frasinet, s-a stins din viață

Published

on

Localitatea Frasinet din județul Călărași este în doliu astăzi, după vestea trecerii în neființă a fostului primar Sandu Mihăiță, o personalitate respectată și iubită de comunitate. Acesta s-a stins din viață în această dimineață, lăsând în urmă amintiri de neprețuit și o contribuție remarcabilă la dezvoltarea localității pe care a condus-o cu devotament în perioada 2016-2020.

Sandu Mihăiță a fost un primar dedicat, ale cărui decizii au fost întotdeauna luate în interesul cetățenilor. De-a lungul mandatului său, a promovat modernizarea infrastructurii și a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii din Frasinet. Toți cei care l-au cunoscut îl descriu ca pe un om integru, un lider care a rămas aproape de comunitatea sa chiar și după ce și-a încheiat activitatea administrativă.

Advertisement

Sandu Mihăiță va rămâne în amintirea tuturor ca un exemplu de dăruire și omenie, un lider care și-a pus sufletul în slujba comunității din Frasinet.

Advertisement
Continue Reading

Justiție și Ordine Publică

Acțiune de amploare a poliției din Călărași: Amenzi de peste 18.000 de lei și lemn confiscat

Published

on

Pe 16 octombrie, polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Călărași au desfășurat o acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul silvic și pentru menținerea ordinii publice pe trenurile de călători. Operațiunea a implicat efective mărite și a reunit forțe din cadrul mai multor instituții, inclusiv Inspectoratul de Poliție Județean Călărași și Garda Forestieră București.

În cadrul verificărilor, au fost controlate două societăți de material lemnos și una de reciclare a fierului. În plus, au fost legitimate 168 de persoane, dintre care 7 străini, și au fost verificate 75 de autoturisme. De asemenea, polițiștii au patrulat în 7 stații de tren și în 7 trenuri de călători.

Advertisement

Acțiunea a dus la aplicarea a 35 de sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi de peste 18.000 de lei. Polițiștii au reținut două certificate de înmatriculare și un set de plăcuțe de înmatriculare, iar 53,5 metri cubi de lemn de esență tare, în valoare de peste 14.000 de lei, au fost confiscați.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate