Un întreg cartier din Călărași se confruntă cu o situație care a generat un adevărat scandal din cauza unei decizii controversate luate de autorități. În cadrul unei acțiuni desfășurate în ultimele 4 zile, mii de porci morți, infectați cu pestă porcină africană, au fost îngropați într-o imensă groapă amenajată pe fostul Poligon, în apropierea Cartierului Nou din Călărași, la distanță mică de casele oamenilor. Această măsură drastică a stârnit o val de indignare în rândul populației, care contestă vehement decizia autorităților.
Oamenii din zonă sunt revoltați de faptul că groapa în care sunt îngropați porcii morți este situată la o distanță foarte mică de locuințele lor. Ei susțin că acest gest nu doar că le amenință sănătatea și mediul înconjurător, dar le afectează și calitatea vieții, întrucât sunt nevoiți să trăiască cu mirosurile și potențialele riscuri generate de această situație.
Surse din rândul oamenilor susțin că porcinele infectate provin de la o fermă din zona bălții și aparțin unui fermier local. Inițial, primul focar al pestei porcine africane a fost detectat cu aproximativ 3 săptămâni, pe 2 august, la o fermă din Modelu, când a fost găsit un porc mort la marginea localității. Ulterior, specialiștii Direcției Sanitare Veterinare (DSV) au confirmat infestarea cu pestă porcină și au impus primele măsuri. Într-o încercare de a limita răspândirea focarului, mii de porci au fost sacrificați în ultimele zile.
Decizia de a îngropa în această groapă imensă mii de porci a fost luată în cadrul unei ședințe recente la nivelul Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență. Se pare că Hotărârea a fost aprobată la nivelul Instituției Prefectului Județului Călărași, Valentin Barbu, care se afla în concediu la momentul desfășurării ședinței în care a fost aprobată decizia. Este vorba despre Art.1, prin care peste 6100 de cadavre de suine infectate cu PPA care urmau să fie neutralizate prin îngropare.
RĂZBUNARE DE MILIOANE DE EURO?
Mulți fermieri care au trecut prin situații similare suțin că multe dintre focare au apărut în mod foarte suspect. Oamenii spun că, de fapt, în spatele acestor situații ar fi, de fapt, un interes imens pentru a elimina concurența de pe piața de producție/export. Dat fiind lipsa producătorilor și crescătorilor de suine, interesele unor oameni ar putea sta la baza acestor focare ce apar în cele mai nepotrivite situații.
Pe fondul revoltei stârnite de decizia autorităților de a îngropa mii de porci morți infectați cu pestă porcină africană pe fostul Poligon din apropierea Cartierului Nou din Călărași, au început să apară teorii ale conspirației ce adâncesc misterul din spatele focarelor de boală. Fermierii care au trecut prin situații similare susțin că există elemente ce ridică semne de întrebare asupra modului în care aceste focare apar și se răspândesc.
Conform unor voci din rândurile fermierilor, mulți oameni consideră că focarele de pestă porcină africană care au lovit fermele de-a lungul timpului au apărut în mod suspect. Teoria conform căreia aceste situații ar putea avea la bază interese economice imense menite să elimine concurența de pe piața de producție și export începe să câștige teren. Oamenii aduc în discuție ipoteza că, în spatele acestor evenimente tragice, s-ar ascunde intenții obscure de a sprijini anumite afaceri în detrimentul altora.
Fermierii și crescătorii de suine sunt afectați nu doar de pierderile financiare aduse de focarele de pestă porcină, ci și de impactul devastator asupra reputației industriei. Într-un context în care numărul producătorilor și crescătorilor de suine este în scădere, iar cererea pentru carne de porc este în creștere, teoriile conform cărora anumite interese ar putea manipula sau influența apariția acestor focare câștigă un aer de credibilitate.
Pentru că am primit nenumărate mesaje de la cititori în legătură cu această situație, prin care am fost solicitați să documentăm aspectele care au stat la baza justificării autorităților în ceea ce privește decizia de a îngropa cadavrele porcilor pe terenul fostului poligon, în apropierea caselor din Cartierul Nou al municipiului Călărași, am cerut informații de la autorități.
Instituția Prefectului Județului Călărași nu a publicat până în prezent Hotărârea prin care a fost aprobat planul de măsuri pentru acțiunea de combatere a PPA, votată în cadrul CJSU la data de 11 august 2023 și demarată începând cu data de 12 august 2023. Am solicitat un punct de vedere din partea Prefecturii Călărași. Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituției, Elena Costache, ședința a fost condusă de subprefectul Eugen Ilie.
Justificarea pentru care Hotărârea nu a fost publicată a fost motivată prin faptul că au existat mai multe zile libere în ultima perioadă, iar Prefectura ar fi trebuit să solicite acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru a o putea publica. După ce redacția noastră a adus la cunoștință acest aspect, reprezentanții Prefecturii din Călărași ne-au asigurat că documentele vor fi încărcate și publicate chiar în cursul acestei zile.
Cu privire la locația aleasă pentru îngroparea miilor de cadavre de suine, subprefectul Eugen Ilie a declarat că instituția din care face parte a făcut mai multe solicitări pentru a identifica un teren și că singura instituție care a răspuns a fost Consiliul Județean Călărași, proprietar al terenului fostului poligon situat în apropierea Cartierului Nou. În legătură cu legalitatea acțiunii desfășurate, Eugen Ilie susține că totul s-a derulat conform unui protocol clar, cu avize din partea DSV și DSP Călărași.