Connect with us

Știri

Mii de cadavre de porci infestați cu pestă porcină, îngropate lângă un cartier din Călărași

Published

on

Un întreg cartier din Călărași se confruntă cu o situație care a generat un adevărat scandal din cauza unei decizii controversate luate de autorități. În cadrul unei acțiuni desfășurate în ultimele 4 zile, mii de porci morți, infectați cu pestă porcină africană, au fost îngropați într-o imensă groapă amenajată pe fostul Poligon, în apropierea Cartierului Nou din Călărași, la distanță mică de casele oamenilor. Această măsură drastică a stârnit o val de indignare în rândul populației, care contestă vehement decizia autorităților.

Oamenii din zonă sunt revoltați de faptul că groapa în care sunt îngropați porcii morți este situată la o distanță foarte mică de locuințele lor. Ei susțin că acest gest nu doar că le amenință sănătatea și mediul înconjurător, dar le afectează și calitatea vieții, întrucât sunt nevoiți să trăiască cu mirosurile și potențialele riscuri generate de această situație.

Surse din rândul oamenilor susțin că porcinele infectate provin de la o fermă din zona bălții și aparțin unui fermier local. Inițial, primul focar al pestei porcine africane a fost detectat cu aproximativ 3 săptămâni, pe 2 august, la o fermă din Modelu, când a fost găsit un porc mort la marginea localității. Ulterior, specialiștii Direcției Sanitare Veterinare (DSV) au confirmat infestarea cu pestă porcină și au impus primele măsuri. Într-o încercare de a limita răspândirea focarului, mii de porci au fost sacrificați în ultimele zile.

Decizia de a îngropa în această groapă imensă mii de porci a fost luată în cadrul unei ședințe recente la nivelul Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență. Se pare că Hotărârea a fost aprobată la nivelul Instituției Prefectului Județului Călărași, Valentin Barbu, care se afla în concediu la momentul desfășurării ședinței în care a fost aprobată decizia. Este vorba despre Art.1, prin care peste 6100 de cadavre de suine infectate cu PPA care urmau să fie neutralizate prin îngropare.

Advertisement

RĂZBUNARE DE MILIOANE DE EURO?

Mulți fermieri care au trecut prin situații similare suțin că multe dintre focare au apărut în mod foarte suspect. Oamenii spun că, de fapt, în spatele acestor situații ar fi, de fapt, un interes imens pentru a elimina concurența de pe piața de producție/export. Dat fiind lipsa producătorilor și crescătorilor de suine, interesele unor oameni ar putea sta la baza acestor focare ce apar în cele mai nepotrivite situații.

Pe fondul revoltei stârnite de decizia autorităților de a îngropa mii de porci morți infectați cu pestă porcină africană pe fostul Poligon din apropierea Cartierului Nou din Călărași, au început să apară teorii ale conspirației ce adâncesc misterul din spatele focarelor de boală. Fermierii care au trecut prin situații similare susțin că există elemente ce ridică semne de întrebare asupra modului în care aceste focare apar și se răspândesc.

Conform unor voci din rândurile fermierilor, mulți oameni consideră că focarele de pestă porcină africană care au lovit fermele de-a lungul timpului au apărut în mod suspect. Teoria conform căreia aceste situații ar putea avea la bază interese economice imense menite să elimine concurența de pe piața de producție și export începe să câștige teren. Oamenii aduc în discuție ipoteza că, în spatele acestor evenimente tragice, s-ar ascunde intenții obscure de a sprijini anumite afaceri în detrimentul altora.

Fermierii și crescătorii de suine sunt afectați nu doar de pierderile financiare aduse de focarele de pestă porcină, ci și de impactul devastator asupra reputației industriei. Într-un context în care numărul producătorilor și crescătorilor de suine este în scădere, iar cererea pentru carne de porc este în creștere, teoriile conform cărora anumite interese ar putea manipula sau influența apariția acestor focare câștigă un aer de credibilitate.

Pentru că am primit nenumărate mesaje de la cititori în legătură cu această situație, prin care am fost solicitați să documentăm aspectele care au stat la baza justificării autorităților în ceea ce privește decizia de a îngropa cadavrele porcilor pe terenul fostului poligon, în apropierea caselor din Cartierul Nou al municipiului Călărași, am cerut informații de la autorități.

Advertisement

Instituția Prefectului Județului Călărași nu a publicat până în prezent Hotărârea prin care a fost aprobat planul de măsuri pentru acțiunea de combatere a PPA, votată în cadrul CJSU la data de 11 august 2023 și demarată începând cu data de 12 august 2023. Am solicitat un punct de vedere din partea Prefecturii Călărași. Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituției, Elena Costache, ședința a fost condusă de subprefectul Eugen Ilie.

Justificarea pentru care Hotărârea nu a fost publicată a fost motivată prin faptul că au existat mai multe zile libere în ultima perioadă, iar Prefectura ar fi trebuit să solicite acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru a o putea publica. După ce redacția noastră a adus la cunoștință acest aspect, reprezentanții Prefecturii din Călărași ne-au asigurat că documentele vor fi încărcate și publicate chiar în cursul acestei zile.

Cu privire la locația aleasă pentru îngroparea miilor de cadavre de suine, subprefectul Eugen Ilie a declarat că instituția din care face parte a făcut mai multe solicitări pentru a identifica un teren și că singura instituție care a răspuns a fost Consiliul Județean Călărași, proprietar al terenului fostului poligon situat în apropierea Cartierului Nou. În legătură cu legalitatea acțiunii desfășurate, Eugen Ilie susține că totul s-a derulat conform unui protocol clar, cu avize din partea DSV și DSP Călărași.

Advertisement
Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate