Connect with us

Știri

Eduard Grama clarifică speculațiile despre bursele Ecoaqua oferite elevilor de 10

Published

on

Situația burselor oferite elevilor de 10 din Călărași a stârnit nemulțumire în spațiul public și pe rețelele de socializare, însă Eduard Grama, directorul general al operatorului regional de apă-canal Ecoaqua S.A, a ținut o conferință de presă în cadrul PSD Călărasi pentru a aduce lămuriri privind această inițiativă susținută de Consiliul Județean Călărași.

Grama a subliniat că parteneriatul dintre operatorul de apă și canal și Consiliul Județean a început în martie 2022, odată cu instalarea sa în funcția de Director General. El a menționat că președintele a declarat întotdeauna că educația reprezintă un pilon principal în dezvoltarea județului Călărași.

Eduard Grama: “Într-adevăr au apărut în spațiu public anumite discuții vis-a-vis de ultimul eveniment al operatorului de apă și canal în parteneriat cu Consiliul Județean. Acest parteneriat a început la 24 martie 2022, în momentul în care am fost instalat în funcția de Director General. Știți că întotdeauna domnul președinte a declarat că educația este un pilon principal în dezvoltarea județului Călărași.

Acest eveniment, cu premierea copiilor care au avut anumite medii la sfârșitul anului școlar 2022-2023, a avut loc în urmă cu o săptămână, în sala Consiliului Județean. Dar a pornit în data de 3 aprilie, iar în data de 7 aprilie, chiar în conferință de presă, tot în același loc, alături de președinte, am făcut acest anunț. Ulterior și pe site-ul Ecoaqua, unde a apărut oficial că operatorul de apă și canal împreună cu Consiliul Județean vor oferi la sfârșitul anului școlar, respectiv 30 iunie 2023, burse de merit copiilor care îndeplinesc anumite condiții.

La 30 iunie am constatat că cele 10 burse stabilite inițial sunt, de fapt, 38 de burse, pentru că am avut 38 de dosare cu media 10. Am discutat cu domnul președinte și am stabilit că trebuie ca acești copii să primească pentru munca depusă, pentru efortul lor și pentru faptul că nu e chiar atât de ușor într-un an școlar să iei media 10 generală, să primească toți acești copii aceste burse. În adunarea generală și în Consiliul de Administrație am aprobat bugetul și am încheiat acest eveniment prin acordarea acestor burse.

Evenimentul în cauză, care a constat în premierea copiilor cu medii de 10 la sfârșitul anului școlar 2022-2023, a avut loc acum o săptămână în sala Consiliului Județean. Anunțul oficial a fost făcut în data de 7 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate tot acolo și alături de președinte. Totodată, informația a fost publicată și pe site-ul Ecoaqua, confirmând faptul că operatorul de apă și canal, în colaborare cu Consiliul Județean, va oferi burse de merit elevilor care îndeplinesc anumite criterii la sfârșitul anului școlar, adică pe 30 iunie 2023.”

Directorul general a subliniat că inițial s-au stabilit 10 burse, dar în final au fost acordate 38 de burse, deoarece au fost depuse 38 de dosare cu media 10. Grama a discutat cu președintele și s-a hotărât că toți acești copii trebuie să primească aceste burse în semn de apreciere pentru munca și efortul lor. Aprobarea a avut loc în adunarea generală și în Consiliul de Administrație, iar bugetul a fost alocat pentru acest eveniment.

Este important de menționat că bursele au fost acordate strict elevilor, nu părinților. Existau comentarii conform cărora aceste burse ar fi fost acordate părinților din cadrul Ecoaqua, Consiliului Județean sau Primăriei Călărași, dar directorul a precizat că ele au fost destinate exclusiv elevilor care au obținut media 10 și care au depus dosarele în termen.

Grama a confirmat că proiectul va continua și în anii școlari următori, în conformitate cu regulamentul care va fi publicat la momentul respectiv, și așteaptă cu interes depunerea dosarelor.

Advertisement

Eduard Grama: “Vreau să fac precizarea că aceste burse au fost ale elevilor, nu ale părinților. Au fost comentarii că sunt părinți din cadrul Ecoaqua sau părinți din cadrul Consiliului Județean sau Primăria Călărași, părinți din instituții publice, nu. Aceste burse au fost strict pentru elevii care au terminat cu media 10. Și care au depus dosarele în termen.

Cred că dacă făceam o evaluare a mediilor părinților, cred că nu se calificau. Deci au fost doar pentru copiii cu media 10. Ei au meritat aceste burse și le-au și primit. Bineînțeles că vom continua acest proiect și în anul școlar 2023, 2024, 2025 și, bineînțeles, conform regulamentului pe care îl vom publica la momentul respectiv, așteptăm dosarele.

Am evitat să avem discuții, să punem în ordinea cronologică a dosarelor depuse în funcție de data depunerii. Pentru că atunci erau într-adevăr speculații cum că cineva ar fi putut să obțină un număr de înregistrare mai favorabil. Din acest motiv, ca să nu existe discuții, am stabilit, împreună cu președintele, ca aceste burse să fie acordate tuturor celor care au depus acest dosar și s-au încadrat pentru media 10.”

Pentru a evita speculațiile privind avantajarea unor dosare în funcție de data depunerii lor, Grama a menționat că au fost acordate burse tuturor celor care au depus dosarul și au îndeplinit criteriile pentru media 10, fără a ține cont de ordinea cronologică a depunerii acestora.

Astfel, Eduard Grama a oferit aceste lămuriri pentru a clarifica aspectele referitoare la bursa oferită elevilor de 10 din Călărași și a subliniat că acest proiect va continua și în anii următori, cu respectarea regulamentului în vigoare.

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate