Connect with us

Știri

Eduard Grama clarifică speculațiile despre bursele Ecoaqua oferite elevilor de 10

Published

on

Situația burselor oferite elevilor de 10 din Călărași a stârnit nemulțumire în spațiul public și pe rețelele de socializare, însă Eduard Grama, directorul general al operatorului regional de apă-canal Ecoaqua S.A, a ținut o conferință de presă în cadrul PSD Călărasi pentru a aduce lămuriri privind această inițiativă susținută de Consiliul Județean Călărași.

Grama a subliniat că parteneriatul dintre operatorul de apă și canal și Consiliul Județean a început în martie 2022, odată cu instalarea sa în funcția de Director General. El a menționat că președintele a declarat întotdeauna că educația reprezintă un pilon principal în dezvoltarea județului Călărași.

Eduard Grama: „Într-adevăr au apărut în spațiu public anumite discuții vis-a-vis de ultimul eveniment al operatorului de apă și canal în parteneriat cu Consiliul Județean. Acest parteneriat a început la 24 martie 2022, în momentul în care am fost instalat în funcția de Director General. Știți că întotdeauna domnul președinte a declarat că educația este un pilon principal în dezvoltarea județului Călărași.

Acest eveniment, cu premierea copiilor care au avut anumite medii la sfârșitul anului școlar 2022-2023, a avut loc în urmă cu o săptămână, în sala Consiliului Județean. Dar a pornit în data de 3 aprilie, iar în data de 7 aprilie, chiar în conferință de presă, tot în același loc, alături de președinte, am făcut acest anunț. Ulterior și pe site-ul Ecoaqua, unde a apărut oficial că operatorul de apă și canal împreună cu Consiliul Județean vor oferi la sfârșitul anului școlar, respectiv 30 iunie 2023, burse de merit copiilor care îndeplinesc anumite condiții.

La 30 iunie am constatat că cele 10 burse stabilite inițial sunt, de fapt, 38 de burse, pentru că am avut 38 de dosare cu media 10. Am discutat cu domnul președinte și am stabilit că trebuie ca acești copii să primească pentru munca depusă, pentru efortul lor și pentru faptul că nu e chiar atât de ușor într-un an școlar să iei media 10 generală, să primească toți acești copii aceste burse. În adunarea generală și în Consiliul de Administrație am aprobat bugetul și am încheiat acest eveniment prin acordarea acestor burse.

Advertisement

Evenimentul în cauză, care a constat în premierea copiilor cu medii de 10 la sfârșitul anului școlar 2022-2023, a avut loc acum o săptămână în sala Consiliului Județean. Anunțul oficial a fost făcut în data de 7 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate tot acolo și alături de președinte. Totodată, informația a fost publicată și pe site-ul Ecoaqua, confirmând faptul că operatorul de apă și canal, în colaborare cu Consiliul Județean, va oferi burse de merit elevilor care îndeplinesc anumite criterii la sfârșitul anului școlar, adică pe 30 iunie 2023.”

Directorul general a subliniat că inițial s-au stabilit 10 burse, dar în final au fost acordate 38 de burse, deoarece au fost depuse 38 de dosare cu media 10. Grama a discutat cu președintele și s-a hotărât că toți acești copii trebuie să primească aceste burse în semn de apreciere pentru munca și efortul lor. Aprobarea a avut loc în adunarea generală și în Consiliul de Administrație, iar bugetul a fost alocat pentru acest eveniment.

Este important de menționat că bursele au fost acordate strict elevilor, nu părinților. Existau comentarii conform cărora aceste burse ar fi fost acordate părinților din cadrul Ecoaqua, Consiliului Județean sau Primăriei Călărași, dar directorul a precizat că ele au fost destinate exclusiv elevilor care au obținut media 10 și care au depus dosarele în termen.

Grama a confirmat că proiectul va continua și în anii școlari următori, în conformitate cu regulamentul care va fi publicat la momentul respectiv, și așteaptă cu interes depunerea dosarelor.

Eduard Grama: “Vreau să fac precizarea că aceste burse au fost ale elevilor, nu ale părinților. Au fost comentarii că sunt părinți din cadrul Ecoaqua sau părinți din cadrul Consiliului Județean sau Primăria Călărași, părinți din instituții publice, nu. Aceste burse au fost strict pentru elevii care au terminat cu media 10. Și care au depus dosarele în termen.

Cred că dacă făceam o evaluare a mediilor părinților, cred că nu se calificau. Deci au fost doar pentru copiii cu media 10. Ei au meritat aceste burse și le-au și primit. Bineînțeles că vom continua acest proiect și în anul școlar 2023, 2024, 2025 și, bineînțeles, conform regulamentului pe care îl vom publica la momentul respectiv, așteptăm dosarele.

Advertisement

Am evitat să avem discuții, să punem în ordinea cronologică a dosarelor depuse în funcție de data depunerii. Pentru că atunci erau într-adevăr speculații cum că cineva ar fi putut să obțină un număr de înregistrare mai favorabil. Din acest motiv, ca să nu existe discuții, am stabilit, împreună cu președintele, ca aceste burse să fie acordate tuturor celor care au depus acest dosar și s-au încadrat pentru media 10.”

Pentru a evita speculațiile privind avantajarea unor dosare în funcție de data depunerii lor, Grama a menționat că au fost acordate burse tuturor celor care au depus dosarul și au îndeplinit criteriile pentru media 10, fără a ține cont de ordinea cronologică a depunerii acestora.

Astfel, Eduard Grama a oferit aceste lămuriri pentru a clarifica aspectele referitoare la bursa oferită elevilor de 10 din Călărași și a subliniat că acest proiect va continua și în anii următori, cu respectarea regulamentului în vigoare.

Știri

Consiliul Local al Municipiului Călărași a fost convocat în ședință ordinară. Vezi subiectele de pe ordinea de zi

Published

on

Consilierii locali ai municipiului Călărași au fost convocați în ședință ordinară, care va avea loc joi, 29 februarie. Întrunirea se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași și prin mijloace electronice, începând cu ora 16.30. Printre subiectele de pe ordinea de zi se află și rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași din 2024. 

Ordinea de zi este următoarea:

 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Lotizare construire locuinţe”, situat în municipiul Călăraşi, Aleea Dumbrava Minunată, nr. 21, nr. cadastral 34409, 34410, 34411, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune pentru imobilul ,,Casa Deculescu”, imobil situat în municipiul Călăraşi, strada Bucureşti, nr. 219 (fost 181), judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Statutului Municipiului Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Metodologiei de lucru în vederea acordării ajutoarelor de urgenţă din bugetul local şi a listei cu ,,situaţiile deosebite” în care se acordă ajutoare de urgenţă.
 • Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului Consiliului local al municipiului Călăraşi în cadrul Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială constituită la nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind majorarea taxei de salubrizare datorată de utilizatori, persoane fizice, fără contract încheiat cu operatorul serviciului de salubrizare.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei de prioritate a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, construite prin Programul A.N.L., în municipiul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind actualizarea chiriei locuinţelor ANL, situate în municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind constituirea comisiei de analiză / repartizare a cererilor solicitanţilor pentru atribuirea de terenuri în vederea construirii de locuinţe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre privind modificarea art. 2 din H.C.L. nr. 109/30.07.2020 pentru aprobarea criteriilor de acordare a unui lot de teren privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 279/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, domnului Iuga Ionuţ Cătălin.
 • Proiect de hotărâre pentru revocarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 270/27.11.2023 privind aprobarea repartizării și atribuirii în folosința gratuită a unui lot de teren situat în intravilanul municipiului Călărași cu destinația de construire locuință proprietate personală, conform prevederilor Legii nr. 15/2003, doamnei Mugea Florentina Daniela.
 • Proiect de hotărâre privind aprobarea stadiului de înscriere a datelor în registrul agricol pentru semestrul II anul 2023 şi stabilirea măsurilor pentru eficientizarea acestei activităţi.
 • Proiect de hotărâre pentru modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călăraşi nr. 45/25.03.2021 pentru modificarea și completarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Călărași nr. 49/29.03.2018 privind aprobarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Călărași.
 • Proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreţinere al persoanelor vârstnice asistate în Căminul pentru persoane vârstnice ,,Sfântul Antim Ivireanul” Călăraşi.
 • Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Călărași pe anul 2024.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Barbu Știrbei.
 • Proiect de hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae – Măgureni.
 • Diverse

Continue Reading

Știri

Călărași: Accident de circulație în Vasilați. Trafic restricționat pe un sens

Published

on

În urma cu puțin timp, pe drumul județean din apropierea localității Vasilați, DJ 301, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate două autoturisme. La fața locului sunt prezente echipaje de poliție și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

foto: Info Trafic Călărași

Continue Reading

Știri

Au început Atelierele lui Mărțișor la Muzeul Dunării de Jos

Published

on

Atelierele lui Mărțișor au început la Muzeul Dunării de Jos. Evenimentul are loc în perioada 26-29 februarie în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară, unde copiii pot lucra mărțișoare pe care le pot dărui ulterior celor dragi. 

„Avem plăcerea ca în această perioadă să vă primim în spațiile noastre cu două ateliere dedicate sărbătorii ce se apropie de 1 martie, și anume Mărțișorul. În cadrul departamentului de arheologie, lucrăm în perioada 26-29 februarie, în intervalul orar 9:00 – 12:00, mărțișoare pe care copiii și le pot însuși ulterior pentru a le dărui. De asemenea, compartimentul nostru de etnografie, în aceeași perioadă, desfășoară atelierele lui Mărțișor cu ocazia aceleiași sărbători. Ne bucurăm să vă avem alături de noi. Vă așteptăm cu drag și vă dorim o primăvară frumoasă”, a transmis șeful de compartimentul în cadrul Muzeului Dunării de Jos, Topârceanu Anișoara.  

 

Persoanele interesate să participe se pot înscrie, de luni până vineri, la numărul de telefon 0242311690. Atelierul se adresează celor cu vârste mai mari de 6 ani, iar taxa de participare este de 2 lei/persoană. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate