Connect with us

Actualitate

Prognoza meteo pentru județul Călărași în următoarele 10 zile

Published

on

Călărași, 5 iunie – Vreme însorită și caldă continuă să domine județul Călărași, cu temperaturi ridicate și un cer predominant senin. Maxima zilei va atinge 26 de grade Celsius, iar minima nopții se va situa la 11 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 11 km/h dinspre est. Nu există șanse de precipitații și cantitatea de precipitații este aproape de zero.

Soarele răsare la 05:28 și apune la 20:50, în timp ce luna răsare la 22:53 și apune la 07:06.

Marți, 6 iunie – Cerul va fi parțial noros, dar temperatura va rămâne plăcută, cu o maximă de 25 de grade Celsius și o minimă de 12 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est, iar rafalele pot ajunge până la 39 km/h. Nu sunt prognozate precipitații, iar cantitatea de precipitații se va menține la nivelul minim.

Miercuri, 7 iunie – Parțial noros, temperaturile rămân stabile cu o maximă de 26 de grade Celsius și o minimă de 12 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est, iar rafalele pot atinge 39 km/h. Nu sunt anticipate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Advertisement

Joi, 8 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor crește ușor, ajungând la o maximă de 27 de grade Celsius și o minimă de 14 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est. Există o mică șansă de precipitații (5%), însă cantitatea de precipitații va rămâne foarte mică.

Vineri, 9 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperatura va crește la 29 de grade Celsius în timpul zilei și va scădea la 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est. Există o probabilitate de 10% pentru precipitații, dar cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Sâmbătă, 10 iunie – Cerul va fi parțial noros, cu o maximă de 25 de grade Celsius și o minimă de 17 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre nord-est, iar rafalele pot ajunge la 39 km/h. Există o șansă de 25% pentru precipitații, însă cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Duminică, 11 iunie – Vremea se schimbă, iar se vor înregistra averse în județul Călărași. Maxima zilei va fi de 24 de grade Celsius, iar minima nopții va fi de 15 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 15 km/h dinspre nord-nord-vest, iar rafalele pot ajunge la 37 km/h. Există o probabilitate de 55% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi de 6 litri pe metru pătrat.

Luni, 12 iunie – Aversele vor continua să afecteze județul Călărași. Temperaturile vor fi de aproximativ 25 de grade Celsius în timpul zilei și de 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est, iar rafalele pot ajunge la 41 km/h. Există o probabilitate de 60% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi de 1 litru pe metru pătrat.

Advertisement

Marți, 13 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor atinge un maxim de 28 de grade Celsius și un minim de 14 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est, iar rafalele pot ajunge la 41 km/h. Există o mică probabilitate de 5% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Miercuri, 14 iunie – Cerul va fi însorit în cea mai mare parte a zilei, cu o maximă de 27 de grade Celsius și o minimă de 13 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 4 km/h dinspre est, iar rafalele pot ajunge la 26 km/h. Nu sunt prognozate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Joi, 15 iunie – Vremea se va încălzi semnificativ, iar cerul va fi predominant însorit. Temperaturile vor atinge 33 de grade Celsius în timpul zilei și vor scădea la 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 7 km/h dinspre sud-sud-vest. Nu sunt anticipate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Aceasta a fost prognoza meteo pentru județul Călărași în următoarele 10 zile. Este important să verificați periodic actualizările pentru a fi la curent cu orice schimbare în vreme și pentru a vă pregăti în mod corespunzător.

Advertisement

Actualitate

Românii inventivi primesc vouchere și pentru sticlele care nu fac parte din sistemul de reciclare. Prin ce metodă au reușit să păcălească automatele

Published

on

Românii au găsit modalități ingenioase de a obține venituri din reciclarea ambalajelor, chiar și atunci când acestea nu fac parte din Sistemul de Garanție-Returnare (SGR).

Este cunoscut faptul că la achiziționarea sticlelor de plastic, dozelor de aluminiu sau sticlelor de sticlă din orice magazin, se percepe o taxă de garanție de 50 de bani, în cazul în care produsele sunt marcate cu logo-ul SGR. Cu toate acestea, comercianții continuă să vândă produse ale căror ambalaje nu au acest logo, iar pentru acestea cumpărătorii nu plătesc taxa de garanție de 50 de bani și, teoretic, nu le pot returna la automatele din magazine.

Pe platformele de socializare a fost distribuit un clip care arată cum PET-urile care nu sunt reciclabile pot fi transformate în reciclabile folosind doar un copiator obișnuit. Pe TikTok a fost împărtășit un videoclip care demonstrează că sistemul poate fi înșelat cu un simplu truc. Utilizatorul a arătat că poate obține un voucher de 50 de bani cu o sticlă de plastic care nu are logo-ul SGR, prin imprimarea unui alt cod de bare și lipirea acestuia peste cel existent.

Jurnaliștii libertatea.ro au verificat eficacitatea acestei metode printr-un experiment meticulos. Utilizând o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, au aplicat un alt cod de bare peste cel original. După ce au introdus sticla într-un automat al Sistemului de Garanție-Returnare, acesta a acceptat-o fără nicio ezitare, confirmând astfel că trucul funcționează.

Advertisement

Până la 30 iunie, pe piață vor fi disponibile ambele tipuri de ambalaje: cele cu sigla SGR, care arată că sunt eligibile pentru garanție, și cele fără siglă SGR, pentru care nu se aplică taxa de garanție. Din 1 iulie, nu se vor mai putea comercializa produse care sunt incluse în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) fără să fie marcate corespunzător cu logo-ul și codul de bare specific al sistemului.

Cât câștigă zilnic un român care reciclează sticlele găsite la gunoi

Un locuitor din Iași a dezvăluit că practică reciclarea în fiecare zi. Acesta respectă un program bine stabilit și pare să înceapă fiecare dimineață căutând sticle reciclabile în oraș. A recunoscut că merge în locuri strategice, unde oamenii consumă diverse lichide, pentru a colecta sticlele reciclabile mai ușor.

Zilnic, ieșeanul câștigă aproximativ 100 de lei din această activitate, bani pe care îi folosește apoi pentru a-și cumpăra alimente.

“Nu e mult, dar nu e nici puțin”, a declarat bărbatul despre banii obținuți în urma reciclării, pentru adevarul.ro.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Aurora boreală vizibilă în România. Cum a avut loc spectaculosul fenomen

Published

on

Vineri noaptea, o furtună solară de amploare rară a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă în aproape toată Europa, inclusiv în România.

Vineri, 10 mai,  Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii a comunicat că Pământul se confruntă cu o furtună geomagnetică de clasă G5, cunoscută și sub numele de “Extremă”. Aceasta reprezintă prima furtună G5 care afectează planeta din 2003 încoace și a generat o auroră boreală ce a putut fi admirată în aproape întreaga Românie.

În decurs de doar 24 de ore, două pete solare gigantice s-au unit și au declanșat erupții solare de clasă X, cele mai puternice. În zilele următoare, se estimează că cel puțin 5 valuri de radiații similare vor lovi planeta noastră. Cea mai recentă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mai mare decât al Pământului.

Aurora boreală se manifestă sub forma unor perdele de lumină strălucitoare, dansând pe cerul nopții și variind în culori de la verde la roz și stacojiu. Apariția ei este rezultatul coliziunii particulelor încărcate de la Soare cu gazele din atmosfera Pământului. Culorile sunt generate de diferitele gaze atmosferice energizate de aceste particule încărcate. Cele mai întâlnite două gaze sunt azotul și oxigenul. Atomii de oxigen luminează în verde, culoarea predominantă în aurora boreală, în timp ce atomii de azot pot emite nuanțe de violet, albastru și roz.

Advertisement

Locurile ideale pentru a admira acest spectacol cosmic au fost zonele cu o poluare luminoasă redusă, adesea în afara marilor orașe. Aurora boreală a putut fi observată în mai multe județe, inclusiv Maramureș, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Buzău și Ilfov.

“Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat astronomul Adrian Șonka pentru agerpres.ro.

Aurora boreală ar putea fi observată și în această noapte

Există șansa de a observa aurora și în această noapte, dar nu este garantat. Cei care doresc să surprindă acest fenomen trebuie să se afle în afara zonelor urbane și să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, aurora boreală nu va mai fi vizibilă.

“Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul pentru agerpres.ro.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Val de cutremure în România, joi după-amaiză. În ce orașe s-au resimțit

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au raportat trei cutremure neașteptate în județele Gorj, Vrancea și Buzău, în după-amiaza zilei de joi, 9 mai 2024.

Primul cutremur, înregistrat la ora 15:23, a avut loc în județul Gorj, având o magnitudine de 2,3. Evenimentul s-a produs la o adâncime de 13,3 kilometri și a fost resimțit în apropierea orașelor Târgu Jiu (la 18 km distanță), Drobeta-Turnu Severin (la 65 km), Hunedoara (la 69 km), Deva (la 84 km) și Reșița (la 95 km).

La ora 15:26, a fost înregistrat al doilea cutremur în județul Vrancea, având o magnitudine de 2,4 și producându-se la o adâncime de 84,8 kilometri. Acest eveniment s-a resimțit în apropierea orașelor Făcșani (la 53 km distanță), Sfântu Gheorghe (la 56 km), Brașov (la 72 km), Buzău (la 78 km) și Bacău (la 88 km).

Advertisement

Potrivit informațiilor date de INCDFP, joi seara, la ora 17:57, a avut loc un cutremur slab cu magnitudinea de 3,9 și în judeţul Buzău. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 143,6 kilometri și s-a simțit în apropierea următoarelor orașe: la 57 km vest de Focșani, la 58 km nord-vest de Buzău, la 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 67 km est de Brașov și la 81 km nord-est de Ploiești.

De asemenea, miercuri, 8 aprilie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,6 în județul Maramureș.

De la începutul lunii mai, în România au avut loc 13 seisme cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,1.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate