Connect with us

Actualitate

Prognoza meteo pentru județul Călărași în următoarele 10 zile

Published

on

Călărași, 5 iunie – Vreme însorită și caldă continuă să domine județul Călărași, cu temperaturi ridicate și un cer predominant senin. Maxima zilei va atinge 26 de grade Celsius, iar minima nopții se va situa la 11 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 11 km/h dinspre est. Nu există șanse de precipitații și cantitatea de precipitații este aproape de zero.

Soarele răsare la 05:28 și apune la 20:50, în timp ce luna răsare la 22:53 și apune la 07:06.

Marți, 6 iunie – Cerul va fi parțial noros, dar temperatura va rămâne plăcută, cu o maximă de 25 de grade Celsius și o minimă de 12 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est, iar rafalele pot ajunge până la 39 km/h. Nu sunt prognozate precipitații, iar cantitatea de precipitații se va menține la nivelul minim.

Miercuri, 7 iunie – Parțial noros, temperaturile rămân stabile cu o maximă de 26 de grade Celsius și o minimă de 12 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est, iar rafalele pot atinge 39 km/h. Nu sunt anticipate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Advertisement

Joi, 8 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor crește ușor, ajungând la o maximă de 27 de grade Celsius și o minimă de 14 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est. Există o mică șansă de precipitații (5%), însă cantitatea de precipitații va rămâne foarte mică.

Vineri, 9 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperatura va crește la 29 de grade Celsius în timpul zilei și va scădea la 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est. Există o probabilitate de 10% pentru precipitații, dar cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Sâmbătă, 10 iunie – Cerul va fi parțial noros, cu o maximă de 25 de grade Celsius și o minimă de 17 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre nord-est, iar rafalele pot ajunge la 39 km/h. Există o șansă de 25% pentru precipitații, însă cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Duminică, 11 iunie – Vremea se schimbă, iar se vor înregistra averse în județul Călărași. Maxima zilei va fi de 24 de grade Celsius, iar minima nopții va fi de 15 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 15 km/h dinspre nord-nord-vest, iar rafalele pot ajunge la 37 km/h. Există o probabilitate de 55% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi de 6 litri pe metru pătrat.

Luni, 12 iunie – Aversele vor continua să afecteze județul Călărași. Temperaturile vor fi de aproximativ 25 de grade Celsius în timpul zilei și de 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est, iar rafalele pot ajunge la 41 km/h. Există o probabilitate de 60% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi de 1 litru pe metru pătrat.

Advertisement

Marți, 13 iunie – Cerul va fi parțial noros, iar temperaturile vor atinge un maxim de 28 de grade Celsius și un minim de 14 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 17 km/h dinspre est-nord-est, iar rafalele pot ajunge la 41 km/h. Există o mică probabilitate de 5% pentru precipitații, iar cantitatea estimată va fi neglijabilă.

Miercuri, 14 iunie – Cerul va fi însorit în cea mai mare parte a zilei, cu o maximă de 27 de grade Celsius și o minimă de 13 grade Celsius. Vântul va sufla cu o viteză de 4 km/h dinspre est, iar rafalele pot ajunge la 26 km/h. Nu sunt prognozate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Joi, 15 iunie – Vremea se va încălzi semnificativ, iar cerul va fi predominant însorit. Temperaturile vor atinge 33 de grade Celsius în timpul zilei și vor scădea la 15 grade Celsius în timpul nopții. Vântul va sufla cu o viteză de 7 km/h dinspre sud-sud-vest. Nu sunt anticipate precipitații și cantitatea de precipitații va fi neglijabilă.

Aceasta a fost prognoza meteo pentru județul Călărași în următoarele 10 zile. Este important să verificați periodic actualizările pentru a fi la curent cu orice schimbare în vreme și pentru a vă pregăti în mod corespunzător.

Advertisement

Actualitate

Cod galben de caniculă în mai multe județe din țară. Temperaturile ajung până la 34 de grade Celsius

Published

on

Joi, în București și în 14 județe din sudul țării, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade, iar meteorologii au emis o avertizare de cod galben de disconfort termic ridicat. Totodată, ploile torențiale și vijeliile vor afecta mare parte din țară începând de joi după-amiază.

În regiunile vizate, temperaturile maxime vor fi în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în jur de 80 de unități, anunță meteorologii.

Avertizarea de cod galben se aplică municipiului București și județelor Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Olt, Prahova, Tulcea și Teleorman.

Vijelii și ploi torențiale în capitală și în alte 34 de județe

Advertisement

Meteorologii au emis, de asemenea, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă de joi, de la ora 17:00, până vineri la ora 6:00, pentru București și alte 34 de județe.

Conform ANM, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei, se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (cu rafale de 55-70 km/h), precum și grindină.

În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor ajunge la 20-30 l/mp și, izolat, pot depăși 40 l/mp.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Se modifică legislația privind reciclarea sticlelor în România. Ce reguli trebuie să cunoască cei care returnează ambalajele

Published

on

Autoritățile române au comunicat că începând cu 3 iulie 2024, unele recipiente vor fi respinse de aparatele din cadrul Sistemului de Garanție și Returnare, indiferent că sunt realizate din plastic, sticlă sau metal.

Reciclarea deșeurilor reprezintă o componentă esențială în protejarea mediului înconjurător. Sticla este un material complet reciclabil, ceea ce înseamnă că poate fi refolosită repetat fără a-și pierde proprietățile inițiale.

SGR a devenit obligatoriu în România, cerându-se consumatorilor să plătească o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum cuprins între 0,1 și 3 litri.

Ambalajele care necesită plata garanției sunt identificate prin sigla “Ambalaj cu garanție”, semnalând astfel eligibilitatea lor în cadrul sistemului. Posibilitatea de a recupera garanția se aplică exclusiv acestor ambalaje, care sunt etichetate corespunzător.

Advertisement

Există situații în care sticlele nu sunt acceptate de automat, chiar dacă au eticheta SGR intactă. De ce? Mulți români nu sunt familiarizați cu modul corect de pregătire a sticlelor înainte de reciclare. Prin urmare, acestea trebuie să fie complet goale de conținut, însă nu este necesar să fie spălate.

În plus, sticlele trebuie să aibă forma intactă, identică cu cea de pe raft. În caz contrar, ambalajul va fi respins de automat. Dacă sticla a fost presată, eticheta și codul de bare pot fi deteriorate. Ca rezultat, posibilitatea de a introduce ambalajul respectiv în sistem poate fi compromisă.

Începând cu 3 iulie 2024, recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă (în cazul dopurilor de plastic). Noua regulă se aplică sticlelor din plastic destinate oricărui tip de conținut, inclusiv apă, băuturi carbogazoase, sucuri și băuturi alcoolice.

Astfel, cetățenii români pot recupera garanția de 50 de bani pentru fiecare sticlă introdusă în aparat. Procedura de recuperare a banilor este valabilă doar pentru ambalajele care sunt etichetate corespunzător și respectă noile cerințe impuse.

Pe de altă parte, este important ca oamenii să înțeleagă că nu ar trebui să arunce la gunoi recipientele care nu sunt acceptate în cadrul SGR. Acestea pot fi aduse la centrele de colectare corespunzătoare.

Advertisement

 

Continue Reading

Actualitate

Cardurile sociale vor fi alimentate cu suma de 250 de lei. Ce persoane beneficiază de acest ajutor

Published

on

Începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 de lei vor beneficia de carduri sociale în valoare de 250 de lei, utilizabile pentru alimente și mese calde.

Ministrul Investițiilor şi al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat pe pagina sa personală de Facebook că alimentarea cardurilor sociale cu o nouă tranșă de 250 de lei va începe vineri, 14 iunie, „Procesul de încărcare a cardurilor se va desfășura în perioada 14-25 iunie 2024”, a transmis ministrul. Aproximativ 2,6 milioane de persoane eligibile vor beneficia de această măsură.

Procesul de încărcare a cardurilor sociale se va desfășura până pe 25 iunie, perioadă în care beneficiarii vor primi sumele necesare pentru a achiziționa alimente sau mese calde.

Acest program guvernamental este conceput pentru a sprijini categoriile vulnerabile din România, oferindu-le un ajutor esențial pentru asigurarea necesităților de bază.

Advertisement

Beneficiarii acestui program sunt diversificați și includ mai multe grupuri sociale. Potrivit informațiilor oferite de ministrul Adrian Câciu, sprijinul este destinat următoarelor categorii de persoane și familii:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii înregistrați la casele de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate conform legilor speciale, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 de lei;
  •  Persoanele, atât copii cât și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii realizate sub 2.000 de lei;
  • Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venituri lunare pe membru de familie sub 675 de lei;
  • Familii monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie sub 675 de lei;
  • Familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost conform reglementărilor legale în vigoare.

Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate