Connect with us

Știri

25 de proiecte de dezvoltare în orașul Fundulea din Călărași

Published

on

Primarul orașului Fundulea din județul Călărași, Dorel Dorobanțu, se implică în dezvoltarea comunității și are în derulare mai multe proiecte menite să aducă o schimbare a vieții cetățenilor. Fundulea, ca oraș a fost declarat, în mod oficial, la 18 aprilie 1989 și se află la aproximativ 30 km de București. Prin intermediul Programului Operațional Regional axa 10, se va realiza echiparea unei grădinițe cu program prelungit din oraș, iar termenul de finalizare este până la data de 31 decembrie 2023. Cu toate acestea, primarul este optimist și crede că proiectul ar putea fi gata chiar până în luna septembrie a acestui an, astfel încât copiii să poată începe orele la grădinița nouă. De asemenea, se lucrează la implementarea unui proiect de modernizare a Școlii Gimnaziale Nr.1 din satul Gostilele, clădire construită în anul 1950, cu termen de finalizare până la finalul anului 2023.

“Unul dintre proiecte este „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale prin realizare și echipare grădiniță cu program prelungit în orașul Fundulea”, pe POR, axa 10. Este în implementare, termenul de finalizare este 31.12.2023, dar noi sperăm ca până în septembrie să fie gata ca copilașii să înceapă în grădinița asta noua. Mai avem tot în implementare, reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale Nr. 1 din satul Gostile, unde și acolo se lucrează. Era o școală veche din 1950 cu tavane din trestie. Am reușit să facem un proiect, iar termenul este tot 31.12.2023. Sperăm să-i dea drumul până la începerea noului an școlar, pentru că copii de la școala din Gostile învață în containere.” a declarat primarul Dorobanțu într-un interviu acordat jurnaliștilor CălărașiPRESS.ro

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ – DRUMURI ASFALTATE ÎN PROPORȚIE DE 85-90%

“Totalul de kilometri este de 85 aproximativ. În Gostilele străzile sunt asfaltate în proporție de 95%, sunt străzi care sunt mai mult pe partea de dezvoltare. Pe Fundulea, pe Anghel Saligny, intră apa și canalul apoi asfalt. Se lucrează și la extinderea rețelei de gaze naturale. Se lucrează deja pe aproximativ 10 străzi. În total 42 de străzi o să intre.” susține primarul Dorel Dorobanțu.

Primarul mai afirmă că se află în lucru și sala de sport de la școală, care este tot implementată prin CNI, alături de o bază sportivă de tip 2, similară cu cea de la Lehliu Gară. De asemenea, a fost dat ordinul de începere pentru proiectul de apă și canal în tot orașul, derulat de Ecoaqua, care începe la data de 1 februarie 2023. Autoritățile locale caută surse de finanțare pentru extinderea rețelei electrice.

Advertisement

“Cămin cultural – sală de spectacol și bibliotecă. Vrem să facem un cerc de șah, un cerc de dansuri, un spațiu pentru antrenamente. Pictură mi-ar plăcea să fie pentru copii. În școală sunt 1400 de copii. Cam 700 la liceu și restul în partea cealaltă.” – a precizat primarul Dorobanțu pentru CălărașiPRESS.ro

În ansamblu, primarul Dorel Dorobanțu pare hotărât să aducă proiectele la bun sfârșit și să îmbunătățească viața cetățenilor din orașul Fundulea, prin eforturi susținute și colaborare cu autoritățile județene.

  • Reporter: Din perspectiva unui primar, de ce a apărut această majorare a prețului la apă și canal?
  • Primar Fundulea: “În primul rând, salariul minim a ajuns la 3000 de lei. Implică salarii, piese de schimb, reparații, materiale, tot ce s-a scumpit se restrânge și în sensul apei și canalului.”

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Vânătoarea de ouă la Zoo Călărași, un real succes! Peste două mii de oameni au fost prezenți

Published

on

Sute de copii din toate colțurile țării au fost prezenți luni, în a doua zi de Paște, la Complexul de Agrement Zoo Călărași pentru evenimentul denumit de organizatori “Vânătoarea de ouă”.

Programul diversificat a oferit bucurie celor mici prin activități precum vânătoarea de ouă, cursa iepurașilor, concursul de dans, cursa cu roaba și multe altele. Organizat de Complexul de Agrement Zoo Călărași și Primăria Municipiului Călărași, evenimentul a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, SIDEPOL Călărași, Crucea Roșie Călărași și Texas Bar B-Q.

Continue Reading

Știri

Vero Căliman a ieșit din “Gașca Zurli” și vine în Călărași de două ori pe săptămână. Ce planuri are “Fetița Zurli”

Published

on

Vero Căliman, cunoscută și sub numele de “Fetița Zurli” după ce a fost parte din Gașca Zurli timp de 15 ani, s-a îndreptat către un nou proiect independent. Într-o mișcare îndrăzneață, ea a fondat “Teatrul la Sat”, un demers ce își propune să ofere copiilor din mediul rural o experiență culturală nouă și inspirație pentru a explora mai mult și a fi mai curioși.

La vârsta de 34 de ani, Vero Căliman a decis să-și dedice timpul și energia pentru a aduce arta și cultura mai aproape de copiii din comunitățile rurale. Astfel, de două ori pe săptămână, Vero face naveta în comuna Jegălia din județul Călărași pentru a pune în practică acest proiect ambițios, scrie viva.ro

“Teatrul la Sat” își propune să ofere copiilor o altă perspectivă asupra vieții, să îi încurajeze să exploreze lumea lecturii și să își dezvolte curiozitatea. Împreună cu colegul său, Răzvan Marina, cunoscut sub numele de Truli în cadrul Gașcii Zurli, Vero a demarat acest proiect în speranța că va inspira și va educa generații de copii.

Premiera acestui proiect este programată pentru 1 iunie, iar Vero speră să aducă trupa și în București pentru a oferi și altor copii experiența inedită pe care o propune “Teatrul la Sat”. Citește tot articolul aici.

Advertisement

Cu ce se ocupă Vero Căliman, alias Fetița Zurli, după ce a părăsit Gașca Zurli: “Voi face naveta de două ori pe săptămână”

Vero Căliman, alias Fetița Zurli, a părăsit Gașca Zurli după 15 ani și a pus bazele unui proiect independent, pe care l-a numit „Teatrul la Sat”. Astfel, Vero Căliman a anunțat că va face naveta la țară, în Călărași, de două ori pe săptămână, cu dorința de a oferi copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții, de a-i inspira să citească mai mult și să devină mai curioși.

Vero Căliman, în vârstă de 34 de ani, este cunoscută publicului drept „Fetița Zurli”, după cei 15 ani petrecuți alături de trupa fondată de Mirela Retegan. La începutul lunii martie, Vero Căliman și-a anunțat retragerea din Gașca Zurli, menționând cât de greu i-a fost să facă această alegere. Au urmat-o imediat încă doi membri ai trupei.

Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli

Vero Căliman a mers recent în comuna Jegălia, din județul Călărași, acolo unde a pus bazele proiectului „Teatrul la Sat” și chiar dacă trebuie să facă naveta de două ori pe săptămână, este sigură că va merita efortul.

„Vrem să le oferim copiilor de acolo o altă perspectivă asupra vieții. Vrem să-i inspirăm să citească mai mult și să devină mai curioși, să le facem locul de joacă din ce in ce mai mare.

Advertisement

Şi uite aşa voi face naveta de două ori pe săptămână pentru a duce Teatrul la Sat. Așa cum știu eu mai bine, cu toată bucuria mea şi priceperea mea’a scris Vero Căliman, într-o postare făcută pe contul personal de Instagram.

Vero Căliman nu a fost singură la Jegălia, ci însoțită de Răzvan Marina, cunoscut de fanii Gașca Zurli ca Truli. Actrița a menționat că este conștientă de faptul că povestea sa îi va inspira pe copii să viseze să viseze mai mult.

„Pe lângă clubul de dansuri, fotbal și lupte libere, de trei ani cei mici au primit instrumente muzicale și participă la competiții cu fanfara. I-am ascultat și eu puțin azi și vă spun sincer că m-au emoționat profund. Iar acum prin Proiectul Teatrul la Sat’ ei vor avea șansa să învețe și să practice joaca de-a teatrul’a mai scris Vero Căliman, pe Instagram.

Vero Căliman a anunțat că pe 1 iunie va avea loc premiera proiectului și că, dacă totul merge conform planului ei, va aduce trupa și la București pentru o reprezentație.

Cum a motivat Vero Căliman demisia din Gașca Zurli

Vero Căliman a demisionat din Gașca Zurli, după 15 ani, fără a da prea multe detalii despre plecarea ei, însă a lăsat de înțeles că vrea să se dedice altor proiecte personale.

Advertisement

„De peste 15 ani, fetița din mine s-a antrenat și a făcut gimnastica artistică, până când a ajuns la Olimpiadă. Acum este timpul să se retragă, pentru că femeia Veronica merită și ea o șansă. Vă rog să mă credeți că am sufletul în piuneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere. Întâlnirile cu voi și iubirea din ochii copiilor mi-au dat putere și energie să continui chiar și atunci când simțeam că nu mai pot.

Părinților vreau să le mulțumesc pentru încredere, pentru că și-au lăsat copiii să se joace cu mine și cu colegii mei. Relația mea cu cei mici este nemuritoare, mi se par sincer cele mai minunate creaturi de pe pământ, și voi continua să păstrez și să hrănesc această relație specială prin toate proiectele în care mă voi implica în viitor. Vă țin la curent! Viitorul sună Vero’, a transmis Vero Căliman, pe Instagram.

 

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Mii de români din Belgia, prezenți la Parohia Antwerpen în noaptea de Înviere. Imaginile vorbesc de la sine

Published

on

Comunitatea românească din zona orașului Anvers(Antwerpen), Belgia, s-a adunat în număr mare, noaptea trecută, pentru a participa la slujba de Înviere în noaptea de Paște. Informațiile au fost aduse în atenția noastră de către Ciprian Teodor, un călărășean prezent în orașul belgian, care a dorit să împărtășească aceste momente unice cu semenii săi de acasă.

Ciprian Teodor a transmis mai multe imagini către redacția Calarasipress.ro, în care comunitatea de români din străinătate s-au unit pentru a sărbătorii Învieri Domnului Iisus Hristos.

Clipurile trimise de către Teodor surprind momente pline de emoție și credință, în care românii din Belgia se adună în jurul Parohiei Antwerpen. Mii de români țin lumânări aprinse și cântă melodii bisericești. Cu toate că se află departe de țara natală, aceștia nu au uitat tradițiile și obiceiurile de sărbătoare.

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate