Connect with us

Știri

Obiectivele primarului Gheorghiță Cărtușanu pentru anul 2023

Published

on

Gheorghiță Cărtușanu - primar comuna Fundeni -

A fost ales pentru prima data în anul 2004 iar de atunci toată munca din primărie o face fără să simtă oboseală sau program de muncă. Spune că este primar și ziua și noaptea, nu doar la birou sau în timpul programului de serviciu. Unul dintre cei mai harnici primari ai județului Călărași este, fără îndoială, primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu. O spun atât proiectele de dezvoltare, dar și oamenii din comună.  Pentru anul 2023 edilul din Fundeni are în plan să-și continue proiectele demarate în anul trecut.

“Sunt mai multe proiecte pe care le-am finalizat, cu unele dintre ele suntem aproape spre finalizare. În 2022, am început parteneriatul cu Ministerul Învățământului – grădiniță cu 4 săli de clasă, cu grupuri sanitare separate, cu dușuri. Este un proiect pilot al Ministerului Învățământului, spunem noi destul de benefic pentru copii. Primăria are partea ei de finanțare, o parte este finanțată din bugetul consiliului local, iar o parte de minister. Noi avem începând de la demolarea obiectivului vechi, la amenajarea curții interioare, amenajare de utilități – apă și lumină. La momentul de față, grădinița este finalizată. Am introdus și gazul, centrală. Urmează să fim branșați și la rețeaua electrică, după care vom proceda la predarea-primirea obiectivului pe care cu ceva timp în urmă l-am dat Ministerului Învățământului.
Pot să laud, termenul de finalizare era luna martie, anul acesta, dar constructorul s-a mișcat cu o rapiditate ieșită din comun. Îl felicit pentru obiectivul respectiv.
Pot să spun că este o grădiniță europeană. Fiecare copil va avea dulăpiorul lui. Este o ambiție și un proiect al meu și al unui prieten.” – a punctat primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu.

Educația – prioritate pentru Gheorghiță Cărtușanu. Școala Gimnazială a fost finalizată. În prezent, sunt executate lucrări de amenajare a curții interioare, costurile vor fi acoperite din bugetul local.

“Școala cu clasele I-VIII este finalizată în proporție de 99,9%. Mai sunt mici retușuri, a trebuit să stăm după paratrăsnet, a fost altă soluție. Urmează să facem procesul verbal de predare-primire. Tot anul ăsta, în toamna acestui an va intra.
Avem în lucru proiectul pentru extindere și reabilitare primărie. Au fost mici probleme tehnice la arhitectură. Suntem în faza de reautorizare, 50% e făcut. Sperăm că în cursul acestui an, luna mai, să fie finalizat. Același obiectiv, destul de important, pe care l-am început la dispensar – extindere și reabilitare. Este în premieră să ai la țară doi medici de familie foarte buni. Avem medic stomatolog, farmacie cu rețete compensate. Am investit în cabinetele lor, zici că e clinică privată. Nu am făcut pentru anumiți doctori, ci pentru cetățenii mei. Acum suntem și la faza de amenajare curte interioară și exterioară, cu parcare și absolut tot.” –  a punctat primaru Cărtușanu Gheorhiță într-un interviu acordat CălărașiPRESS.ro

Infrastructura rutieră din Fundeni a fost îmbunătățită radical. Din 35 de km, 20 au fost asfaltați.

Câți kilometri aveți asfaltați?

“Cam 20 de kilometri din 35, pe acolo. Am avut proiectul finalizat acum 8-10 ani. Primul proiect de asfaltare a fost pe GAL și am asfaltat prin fonduri europene. Avem pe PNDR de asfaltat undeva la 9 kilometri, am finalizat. Asfaltare 2 a fost la undeva la 11-13 km, nu mai știu câți au fost, și avem proiectul 3 cu celelalte străzi rămase neasfaltate. Un lucru bun, pentru că acum am semnat Ordinul pentru extindere alimentare cu apă, mai e o zonă peste lac unde nu aveau apă, și înființare canalizare cu stație de epurare. Valoarea proiectului este de 25 de milioane. Luna asta a fost actualizare de SF, de proiect. Luna asta vom scoate la licitație proiectare și execuție.”

Advertisement

Cât la sută din suprafața comunei este acoperită de rețeaua de apă și canalizare?

“În momentul de față, undeva la 70-75%. Am avut un proiect cu ceva timp în urmă, cred că în 2005, prin care am modernizat tot sistemul rețelei de apă, cu două puțuri, cu un bazin de 500 de metri cubi. Acum venim cu această extindere în zona peste lac și unele străduțe din localitate care nu au fost prinse. Sunt și cele două bazine a câte 300 de metri cubi cu stații de pompare pentru a face față.”

Care sunt prioritățile pentru 2023?

“Sunt multe. Vreau să finalizez ca elevii să intre în școala mare. Vom finaliza amenajarea curții interioare și exterioare, cu parcare pentru mașinile cadrelor didactice. Este o prioritate să finalizăm lucrările la dispensarul uman. Este o prioritate rețeaua de canalizare. Este o prioritate să extind, am un proiect depus de extindere alimentare cu gaze. Căminul cultural este finanțat în parteneriat cu Compania Națională de Investiții. Cu ceva timp în urmă, a fost câștigător de licitație un constructor. Au venit, au lucrat, au lăsat, nu l-au consolidat. S-a degradat, este într-o stare foarte avansată. De aceea, mergem la conducere să trimită o comisie pentru a veni. Jumătate din el a căzut din cauza neglijenței. La momentul de față, este în custodia CNI. Acolo vrem să dăm finalitate și să dăm o sală de spectacol, de lectură. Nu toți copiii au posibilitatea financiară de a avea un laptop pentru a lucra. Dotăm acolo aparatură de informatică, să meargă pentru serbare, spectacol, pentru toate activitățile culturale pe care le putem pune în practică. Eu cred că un cămin cultural este necesar pentru orice comunitate locală.” – a subliniat primarul Gheorghiță Cărtușanu.

Câte proiecte aveți depuse pe PNI și câte pe PNRR?

Nominal, ca număr de proiecte depuse pentru finanțatoare sau aflate în diferite stadii, situația se prezintă astfel:

“Am un traseu, la ora 12:30 am fost să semnez să contractul de finanțare pe PNRR pentru pistă de biciclete – 2,9 km. Am prins un proiect și pentru modernizarea iluminatului public stradal cu sistem inteligent, în valoare de 2,4 milioane. În fiecare an, în funcție de posibilitățile financiare, primăria a schimbat lămpile cu LED, dar nu în toată comuna. Acum cuprinde tot. Sunt niște obiective pe care noi ni le punem pe hârtie și încercăm să le dăm finalitate.

Independența energetică reprezintă un obiectiv devenit prioritate pentru administrația din Fundeni.

“Am depus pentru un parc fotovoltaic. Doresc independență. Am depus pe fonduri europene, am cererea de finanțare. Eu nu doresc să vindem noi energie, dacă nu se poate, dar doresc să-mi produc energia pentru comuna mea. Noi consumăm foarte mult curent pe iluminatul stradal, pe instituțiile statului, sunt 3 unități școlare.” – a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu într-un interviu acordat Călărași PRESS.ro.

Advertisement

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Advertisement

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate