Connect with us

Știri

Obiectivele primarului Gheorghiță Cărtușanu pentru anul 2023

Published

on

A fost ales pentru prima data în anul 2004 iar de atunci toată munca din primărie o face fără să simtă oboseală sau program de muncă. Spune că este primar și ziua și noaptea, nu doar la birou sau în timpul programului de serviciu. Unul dintre cei mai harnici primari ai județului Călărași este, fără îndoială, primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu. O spun atât proiectele de dezvoltare, dar și oamenii din comună.  Pentru anul 2023 edilul din Fundeni are în plan să-și continue proiectele demarate în anul trecut.

“Sunt mai multe proiecte pe care le-am finalizat, cu unele dintre ele suntem aproape spre finalizare. În 2022, am început parteneriatul cu Ministerul Învățământului – grădiniță cu 4 săli de clasă, cu grupuri sanitare separate, cu dușuri. Este un proiect pilot al Ministerului Învățământului, spunem noi destul de benefic pentru copii. Primăria are partea ei de finanțare, o parte este finanțată din bugetul consiliului local, iar o parte de minister. Noi avem începând de la demolarea obiectivului vechi, la amenajarea curții interioare, amenajare de utilități – apă și lumină. La momentul de față, grădinița este finalizată. Am introdus și gazul, centrală. Urmează să fim branșați și la rețeaua electrică, după care vom proceda la predarea-primirea obiectivului pe care cu ceva timp în urmă l-am dat Ministerului Învățământului.
Pot să laud, termenul de finalizare era luna martie, anul acesta, dar constructorul s-a mișcat cu o rapiditate ieșită din comun. Îl felicit pentru obiectivul respectiv.
Pot să spun că este o grădiniță europeană. Fiecare copil va avea dulăpiorul lui. Este o ambiție și un proiect al meu și al unui prieten.” – a punctat primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu.

Educația – prioritate pentru Gheorghiță Cărtușanu. Școala Gimnazială a fost finalizată. În prezent, sunt executate lucrări de amenajare a curții interioare, costurile vor fi acoperite din bugetul local.

“Școala cu clasele I-VIII este finalizată în proporție de 99,9%. Mai sunt mici retușuri, a trebuit să stăm după paratrăsnet, a fost altă soluție. Urmează să facem procesul verbal de predare-primire. Tot anul ăsta, în toamna acestui an va intra.
Avem în lucru proiectul pentru extindere și reabilitare primărie. Au fost mici probleme tehnice la arhitectură. Suntem în faza de reautorizare, 50% e făcut. Sperăm că în cursul acestui an, luna mai, să fie finalizat. Același obiectiv, destul de important, pe care l-am început la dispensar – extindere și reabilitare. Este în premieră să ai la țară doi medici de familie foarte buni. Avem medic stomatolog, farmacie cu rețete compensate. Am investit în cabinetele lor, zici că e clinică privată. Nu am făcut pentru anumiți doctori, ci pentru cetățenii mei. Acum suntem și la faza de amenajare curte interioară și exterioară, cu parcare și absolut tot.” –  a punctat primaru Cărtușanu Gheorhiță într-un interviu acordat CălărașiPRESS.ro

Infrastructura rutieră din Fundeni a fost îmbunătățită radical. Din 35 de km, 20 au fost asfaltați.

Câți kilometri aveți asfaltați?

„Cam 20 de kilometri din 35, pe acolo. Am avut proiectul finalizat acum 8-10 ani. Primul proiect de asfaltare a fost pe GAL și am asfaltat prin fonduri europene. Avem pe PNDR de asfaltat undeva la 9 kilometri, am finalizat. Asfaltare 2 a fost la undeva la 11-13 km, nu mai știu câți au fost, și avem proiectul 3 cu celelalte străzi rămase neasfaltate. Un lucru bun, pentru că acum am semnat Ordinul pentru extindere alimentare cu apă, mai e o zonă peste lac unde nu aveau apă, și înființare canalizare cu stație de epurare. Valoarea proiectului este de 25 de milioane. Luna asta a fost actualizare de SF, de proiect. Luna asta vom scoate la licitație proiectare și execuție.”

Cât la sută din suprafața comunei este acoperită de rețeaua de apă și canalizare?

“În momentul de față, undeva la 70-75%. Am avut un proiect cu ceva timp în urmă, cred că în 2005, prin care am modernizat tot sistemul rețelei de apă, cu două puțuri, cu un bazin de 500 de metri cubi. Acum venim cu această extindere în zona peste lac și unele străduțe din localitate care nu au fost prinse. Sunt și cele două bazine a câte 300 de metri cubi cu stații de pompare pentru a face față.”

Care sunt prioritățile pentru 2023?

“Sunt multe. Vreau să finalizez ca elevii să intre în școala mare. Vom finaliza amenajarea curții interioare și exterioare, cu parcare pentru mașinile cadrelor didactice. Este o prioritate să finalizăm lucrările la dispensarul uman. Este o prioritate rețeaua de canalizare. Este o prioritate să extind, am un proiect depus de extindere alimentare cu gaze. Căminul cultural este finanțat în parteneriat cu Compania Națională de Investiții. Cu ceva timp în urmă, a fost câștigător de licitație un constructor. Au venit, au lucrat, au lăsat, nu l-au consolidat. S-a degradat, este într-o stare foarte avansată. De aceea, mergem la conducere să trimită o comisie pentru a veni. Jumătate din el a căzut din cauza neglijenței. La momentul de față, este în custodia CNI. Acolo vrem să dăm finalitate și să dăm o sală de spectacol, de lectură. Nu toți copiii au posibilitatea financiară de a avea un laptop pentru a lucra. Dotăm acolo aparatură de informatică, să meargă pentru serbare, spectacol, pentru toate activitățile culturale pe care le putem pune în practică. Eu cred că un cămin cultural este necesar pentru orice comunitate locală.” – a subliniat primarul Gheorghiță Cărtușanu.

Câte proiecte aveți depuse pe PNI și câte pe PNRR?

Nominal, ca număr de proiecte depuse pentru finanțatoare sau aflate în diferite stadii, situația se prezintă astfel:

“Am un traseu, la ora 12:30 am fost să semnez să contractul de finanțare pe PNRR pentru pistă de biciclete – 2,9 km. Am prins un proiect și pentru modernizarea iluminatului public stradal cu sistem inteligent, în valoare de 2,4 milioane. În fiecare an, în funcție de posibilitățile financiare, primăria a schimbat lămpile cu LED, dar nu în toată comuna. Acum cuprinde tot. Sunt niște obiective pe care noi ni le punem pe hârtie și încercăm să le dăm finalitate.

Independența energetică reprezintă un obiectiv devenit prioritate pentru administrația din Fundeni.

„Am depus pentru un parc fotovoltaic. Doresc independență. Am depus pe fonduri europene, am cererea de finanțare. Eu nu doresc să vindem noi energie, dacă nu se poate, dar doresc să-mi produc energia pentru comuna mea. Noi consumăm foarte mult curent pe iluminatul stradal, pe instituțiile statului, sunt 3 unități școlare.” – a declarat primarul Gheorghiță Cărtușanu într-un interviu acordat Călărași PRESS.ro.

Știri

VIDEO / Barul lui Bobiță din Tonea a luat foc. Pompierii intervin la fața locului

Published

on

Calarasipress.ro

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de vineri, puțin după ora 03:00 dimineața, la un local din satul Tonea, comuna Modelu, județul Călărași. Autoritățile au fost alertate de vecinii îngroziți de flăcările care amenințau să cuprindă și proprietățile învecinate.

La fața locului au intervenit prompt echipe de pompieri cu mai, multe autospeciale de intervenție din cadrul ISU Călărași au fost mobilizate pentru a stinge incendiul.


Pompierii au înconjurat zona și au început să acționeze pentru a ține sub control flăcările care se propagau rapid în tot localul.


În același timp, poliția a asigurat perimetrul, menținând ordinea și siguranța în jurul zonei afectate de incendiu. Zona a fost restricționată accesului.


Cauza exactă a incendiului rămâne deocamdată necunoscută și urmează să fie investigată de către specialiștii în domeniu. Autoritățile vor efectua cercetări amănunțite pentru a determina originea și circumstanțele în care a izbucnit incendiul de proporții.

Continue Reading

Știri

Incendiu în bucătăria unui restaurant din Călărași din cauza unui grătar

Published

on

Un incendiu a izbucnit în această seară, orele 21:10, la un local situat pe Bulevardul Republicii, la intersecția cu Bulevardul Cuza Vodă din municipiul Călărași, mobilizând mai multe echipaje de pompieri și forțe de poliție. La fața locului au fost trimise rapid unități de intervenție pentru a lichida flăcările care au cuprins una dintre încăperile localului.


Evenimentul a atras atenția numeroșilor trecători și rezidenți din zonă. La momentul respectiv, zona a fost securizată de forțele de poliție, care asigură gestionarea traficului și menținerea ordinii publice.

Echipajele de pompieri s-au mobilizat rapid și au acționat cu promptitudine pentru a stăpâni flăcările înalte care au urcat pe coșul de evacuare al grătarului.

Nu au fost raportate victime sau răniți în urma incendiului. Până în prezent, cauza incendiului nu a fost stabilită și vor fi efectuate investigații amănunțite pentru a determina cauzele acestuia.

Continue Reading

Știri

Accident rutier în municipiul Călărași: Motociclist rănit într-o coliziune la intersecția Bulevardului Republicii cu Bulevardul Cuza Vodă

Published

on

Un accident rutier s-a produs în această seară în municipiul Călărași, la intersecția Bulevardului Republicii cu Bulevardul Cuza Vodă, soldându-se cu rănirea unui motociclist în urma coliziunii cu un autoturism care circula din sens opus.

Potrivit informațiilor preliminare, incidentul a avut loc în jurul orei 21:30, atunci când motociclistul, care se deplasa pe Bulevardul Republicii, nu a acordat prioritate unui autoturism  care intenționa să vireze spre dreapta pe același bulevard. Din nefericire, acest lucru a condus la coliziunea cu un autoturism marca Opel care circula regulamentar din sens opus.

La fața locului au intervenit de urgență echipaje ale serviciului de ambulanță și poliție pentru a acorda primul ajutor motociclistului rănit. Starea acestuia este evaluată ca fiind gravă, iar se pare că va fi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal pentru investigații suplimentare și tratament adecvat.

Din cauza accidentului, traficul în zonă a fost afectat semnificativ, generând aglomerație și întârzieri considerabile. Autoritățile locale și polițiștii au intervenit rapid pentru a gestiona situația, îndrumând traficul în jurul zonei accidentului și asigurând măsurile necesare de siguranță.

Până în prezent, nu au fost furnizate informații suplimentare cu privire la identitatea și starea conducătorilor auto implicați în acest incident rutier. Poliția continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele și cauzele care au condus la producerea acestui accident nefericit.

Continue Reading

Cele mai accesate articole