Connect with us

Știri

Scandal. Nervii lui Deculescu și Dumbravă cedează sub explicațiile lui Eduard Grama

Published

on

A fost scandal în ultima ședință ordinară de la Consiliul Județean Călărași. Surprinzător, sau nu, cei mai deranjați sunt chiar foștii oameni din administrația publică locală. Valentin Deculescu, fostul administrator public al municipiului Călărași și Virgil Dumbravă, fost viceprimar de Călărași (n.r. 2012-2016 – primar Dan Drăgulin), care astăzi, ajunși pe scaunul de consilier județean, care cer explicații, mai mult să se afle în treabă… cum s-ar zice.

Tensiunile dintre consilierii județeni și conducerea Ecoaqua Călărași au fost întreținute de contradicțiile referitoare la motivele care au determinat operatorul să majoreze prețul serviciilor de apă, implicit canal.

Ispășiți de tot ce au făcut, sau nu, în trecut, astăzi cei doi consilieri vin și ridică în discuții probleme pe care cetățenii le semnalează chiar de pe vremea când aceștia aveau în responsabilitatea situații pe care astăzi le arată cu degetul.

Consilierii George Chiriță, Vîrtejanu Liviu și Dumbravă Virgil i-au solicitat, în scris, directorului Eduard Grama o prezentare a proiectelor demarate prin POIM, detaliat, pentru fiecare localitate în parte, cât și întocmirea unui raport de progres. Justificare a prețului apei pe localități.

Un alt punct al solicitării menționează o întrebare referitoare la sursele alternative de apă ale Călărașiului, respectiv puțurile forate din zona Piscicola, dacă pot ajunge la toți cetățenii din municipiul Călărași.

Consilierii județeni solicită un program, astfel încât prețul apei potabile să scadă.

Deculescu l-a ironizat pe Grama spunând că cel din urmă are formula magică pentru scădea prețul la apă. Iliuță a încercat să-l pondereze pe consilierul Deculescu, vizibil deranjat de atitudinea directorului Edurd Grama, a cedat nervos și a preferat să părăsească lucrările ședinței, totul în timp ce conducerea Ecoaqua răspundea solicitărilor venite din rândul consilierilor.

În timpul explicațiilor, Grama a fost întrerupt de mai multe ori de consilierii care nu au suportat explicațiile mult așteptate.

“Cheltuielile cu energia au influențat la fel de mult creșterea prețului la apă și bineînțeles pentru tratarea apei, pot să vă spun că în 2021, luna a 7-a, operatorul achiziționa clor cu 1000 de lei pe tonă, iar în acest moment furnizorul ne-a făcut o înștiințare în care ne informează că prețul la clor este de 7600 de lei pe tonă. Toate aceste cheltuieli generate de creșterea prețului energiei, de creșterea cheltuielilor pe tratare, materii prime care contribuie direct la procesul de fabricație, au determinat creșterea prețului la apă și, bineînțeles, inflația de 15% care a fost luată în calcul în momentul în care prin proiectul POIM a trebuit să facem o creștere de preț de 38% în primul an și un grafic până în 2026. În acel grafic, în primul an, respectiv 2022, creșterea a fost de 38% la apă și 36,04% la canalizare, la care se adaugă inflația pe care o simțim cu toții în fiecare zi atât la produse alimentare, cât și la celelalte utilități pe care le folosim.” – a precizat Grama.

Advertisement

Grama a mai spun că, la acest moment, important este că s-a reușit pune în funcțiune o sursă alternativă și nu continuă de apă.

Diferența între operatorul de energie și cel de apă este că la energie ne certăm cu robotul, la Ecoaqua ne certăm cu Grama. Cam asta ar fi diferența.

“Alte probleme care au mai fost dezbătute în cadrul ședinței de CJ a fost un subiect dezbătut intens în ultimul timp și cu foarte multă înverșunare au fost acele puțuri care au fost investiție a primăriei Călărași începută în urmă cu foarte mulți ani. Acel puțuri au fost abandonate și în momentul în care am ajuns la operator, prima întrebare a fost de ce acele puțuri nu sunt funcționale. Am constat senzorii de citire ai PH-ului care erau puși la momentul respectiv de către constructorul general Concept, a fost o investiție prin CNI, se ridicau doar la suma de 7000 de euro și erau senzorii de citire ai PH-ului, erau nefuncționali. Stația de clorinare este nefuncțională, iar în momentul de față de la puțuri până la uzină ajunge apă în bazinul de 3000 de litri. Inițial, proiectul prin CNI nu a prevăzut legătura și în uzină. Ulterior, această legătură a fost făcută, iar noi încercăm acum să facem trecerea direct în bazinele de nisip și de cărbune activ pentru a filtra această apă, care are o duritate de peste 15. Apa în momentul de față are 3,5.” – a mai explicat Grama în cadrul ședinței ordinare de miercuri.

Pericolul de lângă noi. Virgil Dumbravă ia în calcul o catastrofă

În ședința ordinară de miercuri, 26 octombrie, consilierul Virgil Dumbravă i-a reproșat directorului Eduard Grama că dezinformează privind utilizarea sursei alternative de apă pentru Călărași. Dumbravă l-a acuzat pe Grama că minte privind buna calitate pe care apa din puțurile forate ar avea-o, spunând că nu poate fi folosită din cauza sulfului depistat în buletinele de analize. Să-l credem pe cuvânt?

Dumbravă a fost viceprimar în perioada 2012-2016, în mandatul fostului primar Daniel Drăgulin. Oare a uitat de aceste investiții în toată această perioadă? E drept, proiectul este realizat de fostul primar Nicu Dragu, actual viceprimar al Călărașiului.

Acum, după ani de zile, Dumbravă își contestă propria activitate administrativă și reproșează noii conduceri că proiectul sursei alternative de apă, culmea, nu este valabil.

Grama i-a explicat consilierului Dumbravă că nu deține date și informații tehnice privind consumul de apă al populației din Călărași.  A urma o serie de replici între cei doi, care l-au determinat pe Dumbravă să se ridice din fotoliul cald și să părăsească sala.

  • Grama: Dacă-mi permiteți să termin, apoi vă stau la dispoziție cu dl. Vîrtejanu. Dumneavoastră aţi fost şi viceprimar şi bănuiesc că eraţi mai interesat la momentul respectiv decât mine, eu eram mic la vremea aceea.
  • Dumbravă: Ați crescut.
  • Grama: Bineînţeles că nici recepţia acelor investiţii nu era făcută de către Primăria Călăraşi. Această recepție am făcut-o împreună cu domnul primar Marius Dulce, pe care îl și felicit pentru că a făcut această recepție. Pot să vă spun că am constatat, senzorii de citire ai PH, erau nefuncționali. Stația de clorinare este nefuncțională, iar în momentul de față de la puțuri până la uzină ajunge apă în bazinul de 3000 de litri. Inițial, proiectul prin CNI nu a prevăzut legătura și în uzină. Ulterior, această legătură a fost făcută, iar noi încercăm acum să facem trecerea direct în bazinele de nisip și de cărbune activ pentru a filtra această apă, care are o duritate de peste 15. Apa în momentul de față are 3,5.”
  • Dumbravă: Domnule director, vă contraziceţi în declaraţii. Ce faceți? Ba dumneavoastră nu aţi ştiut, îmi pare rău, dar dumneavoastră, prin declaraţiile pe care le-aţi dat, nu ştiaţi câte puţuri forate sunt. A trebuit să corectăm, în ședință, în plen, să corectăm această informație.
  • Grama: Eu am spus că sunt cinci, iar dvs. ați spun că sunt 9, da.
  • Dumbravă: Greșiți, căutați procesul-verbal. Aici chiar  vă rog să căutați procesul verbal. Dar este grav că nu știți acest lucru. Domnule președinte, dacă îmi dați cuvântul. (…) Din nefericire, asistăm la dezinformări şi acum, ceea ce nu este în regulă. După logica domnului director Grama, în plin cu război la graniță, trebuie să mergem pe ideea că nu se va întâmpla nimic cu apa din Dunăre? Este o chestie totat, total greșită.
  • Grama: Eu cred că nu ați înțeles la ceea ce v-am răspuns. (…) V-am spus că, în momentul de față avem sursa alternativă funcțională.
  • Dumbravă: Mai departe. Vă rog să… v-am ascultat, vă rog să mă ascultați și pe mine. Dacă luam din urmă declarațiile dvs., reiese următorul aspect. Că apa din aceste puțuri asigură necesarul de apă pentru fiecare cetățean. Eu vă spun că nu este adevărat. Aceste puțuri sunt sursă de apă de siguranță și vă rog să verificați documentele și o sa vedeți că așa este.
  • A doua problemă. Cred că sunt specialist în probleme de genul acesta și știu să citesc și să văd ce înseamnă un debit, știu ce înseamnă debitul a 5 puțuri și știu să fac o socoteală din care reiese clar că această sursă alternativă de apă este de siguranță și nu pentru toată populația.
  • Grama: Puteți să ne spuneți concret ce capacitate au puțurile și cât este consumul?
  • Dumbravă: Mai departe! Domnu’ Grama, vă rog să mă ascultați și pe mine.
  • Grama: Eu nu am venit să discut politic cu dumneavoastră, am venit să discut punctual.
  • Dumbravă: Sunt lucruri extrem de serioase pentru Călăraşi şi pentru populaţia Călăraşiului. Noi nu glumim aici. Aţi fost una dintre persoanele care s-a agitat foarte mult legat de pierderile de apă de la această societate. Şi v-am apreciat foarte mult la acea vreme. Din analizele noastre şi din analizele pe care dumneavoastră ni le-aţi predat, reiese că sunt pierderi de 56%. Şi v-am solicitat, şi v-am rugat ca astăzi să ne prezentaţi o strategie de reducere a acestor pierderi. Se pare că dumneavoastră aţi abandonat ideea de eficienţă în momentul în care aţi ajuns pe funcţie. Dvs. astăzi trebuia să ne prezentați un document, asumat de dvs. prin care ne prezentați reducerile.

Dumbravă a mai punctat în discuție și o solicitare prin care cere conducerii Ecoaqua o strategie de reducere a prețului de apă pentru cetățeni. Printre altele, Dumbravă i-a atras atenția directorul Grama că atitudinea sa trece la jigniri.

  • Grama: Constat că asist, aici, la o declaraţie politică a domnului Dumbravă, la care nu vreau să particip. Eu vă cunosc din perioada în care eram la primărie şi stăteaţi la mine, la uşă, pentru staţiile electrice.
  • Dumbravă: Să nu spuneţi de unde vă cunosc eu, domnule Grama, că e grav pentru dumneavoastră. Nu aveam niciodată cum să stau la uşa dumitale.
  • Grama: Ai stat la mine, la uşă, eram ocupat.

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Incendiu de proporții în Ștefan Vodă: flăcările amenință să cuprindă o locuință

Published

on

Sâmbătă dimineață, în jurul orei 02.00, un incendiu puternic a izbucnit în localitatea Ștefan Vodă, județul Călărași, pornind de la o șiră de baloți și extinzându-se rapid, amenințând o locuință din apropiere. Flăcările, care s-au ridicat la câțiva metri înălțime, au provocat momente de panică printre locuitorii din zonă, care au privit neputincioși cum focul risca să cuprindă și casele din vecinătate.

Mai multe autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași au fost trimise de urgență la fața locului pentru a stinge incendiul și a preveni extinderea flăcărilor. Echipajele intervin cu apă și spumă într-o luptă contra cronometru, misiunea fiind încă în desfășurare.

Forțele de ordine au delimitat zona pentru a permite intervenția rapidă a pompierilor, iar localnicii sunt în continuare îngrijorați, deoarece flăcările rămân o amenințare reală pentru locuințele din apropiere. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar pagubele materiale ar putea fi semnificative.

Cauza incendiului rămâne necunoscută, iar autoritățile vor demara o anchetă pentru a stabili cum a izbucnit focul.

Știre în curs de actualizare…

 

Continue Reading

Știri

O companie celebră din România oferă bani angajaților care demisionează. Sumele ajung până la 40.000 de euro

Published

on

Compania este recunoscută la nivel global pentru producția unora dintre cele mai populare și accesibile mașini din Europa și din alte regiuni. Cu toate acestea, recent a atras atenția publicului printr-o decizie surprinzătoare. Începând cu 1 octombrie, odată cu demararea procesului de reorganizare, angajații care aleg să demisioneze voluntar vor primi până la 40.000 de euro.

Dacia a evoluat de-a lungul anilor ca un simbol al industriei auto din România, având un impact semnificativ asupra economiei și fiind unul dintre cei mai mari angajatori din țară. Cu toate acestea, ca orice companie globală, a fost nevoită să se adapteze la schimbările pieței și la provocările economice și tehnologice apărute în timp.

Într-un context economic din ce în ce mai competitiv și marcat de tranziția către vehicule electrice, Dacia a luat o decizie care a atras atenția presei și a angajaților săi. Compania oferă sume considerabile celor care optează pentru plecarea voluntară. Astfel, angajații care aleg să demisioneze pot primi până la 40.000 de euro, sumă care variază în funcție de vechimea și poziția ocupată în companie.

În comunicarea internă transmisă angajaților, se specifică faptul că cererile trebuiau depuse în perioada 9-20 septembrie, iar sumele oferite sunt distribuite astfel:

  • Pentru angajații cu mai puțin de 2 ani vechime: 22.000 lei
  • Pentru angajații cu vechime între 2 și 4 ani: 55.000 lei
  • Pentru cei cu între 4 și 8 ani vechime: 98.000 lei
  • Pentru angajații cu între 8 și 12 ani vechime: 120.000 lei
  • Pentru cei cu între 12 și 16 ani vechime: 150.000 lei
  • Pentru angajații cu peste 16 ani vechime: 185.000 lei.

Această măsură, denumită „pachet de plecare voluntară”, este frecvent întâlnită în industria auto, fiind folosită de numeroase companii pentru a reduce costurile și a restructura forța de muncă.

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Sursa: www.autocobalcescu.ro

Ce motive stau la baza „pachetului de plecare voluntară”

O posibilă explicație pentru această decizie este necesitatea de a se adapta la noile cerințe din piața auto. Industria trece printr-o transformare profundă, în special datorită tranziției către vehicule electrice și schimbărilor tehnologice în procesele de producție.

Pe măsură ce cererea pentru mașini electrice crește, iar reglementările privind reducerea emisiilor devin mai stricte, producătorii de automobile, inclusiv Dacia, trebuie să se conformeze acestor tendințe emergente.

Astfel, Dacia ar putea diminua numărul angajaților din producția tradițională, direcționând resursele către formarea și angajarea personalului calificat în noile tehnologii. Totodată, reducerea costurilor și restructurarea forței de muncă pot fi strategii esențiale pentru menținerea competitivității în această perioadă de tranziție.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Legea Educației, modificată pentru a patra oară de Guvern. Ce schimbări s-au produs

Published

on

Legea Educației a fost din nou modificată de Guvernul Ciolacu printr-o ordonanță de urgență. Aceasta reprezintă a patra modificare a actului normativ de la promulgare până în prezent.

Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care modifică din nou Legea Educației Deca-Iohannis. OUG 112 din 23 septembrie, publicată în Monitorul Oficial pe 25 septembrie, introduce o serie de schimbări la mai multe articole ale legii, vizând în special învățământul superior, cu accent pe programele de doctorat.

Legea a fost modificată fără a fi anunțată public, iar Ministerul Educației nu a comunicat aceste schimbări. Ordonanța de urgență, deja publicată în Monitorul Oficial, nu poartă semnătura ministrei Educației, Ligia Deca. Majoritatea modificărilor fac referire la Articolul VI din Legea învățământului superior nr. 199/2023, după cum urmează:

”(5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă”

”(6) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la următoarele forme de învățământ: cu frecvență și cu frecvență redusă”

”(7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă”.

Clasificarea programelor de studii de doctorat

(6) Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:

a) doctorat științific, care are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice și poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. Doctoratul științific constituie bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare;

Advertisement

b) doctorat profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaștere originală pe baza aplicării metodei științifice, a reflecției sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creații artistice, asupra unor performanțe sportive de înalt nivel național și internațional sau asupra unor teme de importanță practică și care constituie o bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare, în domeniile vizate. Doctoratul profesional poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă”, scrie în OUG, conform playtech.ro.

Continue Reading

Cele mai vizualizate