Connect with us

Știri

VIDEO. La Enel ne certăm cu robotul, la Ecoaqua, cu Grama

Published

on

A fost scandal la ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Călărași și conducerea operatorului regional de apă-canal, cauza fiind modificarea tarifului. 

Una dintre cele mai persistente probleme din Călărași, revine astăzi în atenția discuțiilor dintre consilierii județeni și conducerea operatorului regional de apă-canal, Ecoaqua S.A., unde directorul general Eduard Grama a fost prezent în ședința de miercuri pentru a aduce clarificări în fața celor care nu înțeleg motivele pentru care operatorul a fost nevoit să majoreze costurile pentru serviciile de furnizare a apei potabile.

Cel mai nedumerit consilier județean a fost George Chiriță, care, în acest sens, a depus și o solicitate printr-o interpelare într-o ședință anterioară prin care cere operatorului explicații privind motivele care au condus la modificarea tarifului.

Dacă la cel mai mare furnizor de energie electrică din Sud-Muntenia, E-Distribuție, răspunde un robot care îți întinde nervii la maxim, la operatorul regional de apă, Ecoaqua, răspunde chiar directorul Eduard Grama, care vine în fața celor nedumeriți cu explicații justificate privind majorările pe care consilierii n-au putut să le înțeleagă. Printre motive, Grama a explicat faptul că aceste modificări de preț sunt impuse de normele europene, cât și de scumpirile materiei prime pe care Ecoaqua le folosește pentru obținerea apei potabile.

“În ultimele ședințe ale Consiliului Județean au fost, într-adevăr, discuții despre operatorul de apă și canal și despre acțiunile care au fost întreprinse, respectiv creșterea prețului la apă, dar și contractul de finanțare pe POIM. Totodată, domnul Chiriță a înaintat prin CJ o solicitare, și acolo a dorit să știe care este situația proiectului POIM. După cum ați văzut, ieri a fost semnat contractul cu cele 3 de execuție și lucrări la Fundulea, un contract care va acoperi orașul Fundulea și 6 localități din comuna Ileana. La nivelul orașului Fundulea vor fi reabilitați circa 37 de kilometri de rețea de apă și 34 de kilometri de rețea de canalizare, același lucru și pentru 6 localități din comuna Ileana.

Advertisement

În urma cu 3 luni, atunci când am fost invitat de către domnul președinte pentru a prezenta o situație concretă a proiectului, v-am spus că urmează să actualizăm documentația. Documentația în momentul de față a fost actualizată la prețurile constante, urmând ca într-o săptămână să demarăm și procedurile pentru licitație, pentru cele rămase de executat.

În ceea ce privește prețul la apă, am făcut în prezentare în urmă cu 3 luni. Influența cea mai mare în momentul de față asupra prețului la apă este cheltuiala cu redevența care se transpune prin acoperirea viitoarelor cheltuieli pe care operatorul de apă trebuie să le angajeze. Noi va trebui să facem un credit pentru a acoperi acea co-finanțare. La finanțările anterioare pe post mediu operatorul de apă a contractat credite care sunt plătite lunar și trebuie să facem dovadă atât a ratei creditului cât și a unui an înainte, pentru a acoperi aceste cheltuieli. Sunt formule matematice făcute împreună cu autoritatea de management și bineînțeles cu oamenii din cadrul operatorului de apă și canal.

Cheltuielile cu energia au influențat la fel de mult creșterea prețului la apă și bineînțeles pentru tratarea apei, pot să vă spun că în 2021, luna a 7-a, operatorul achiziționa clor cu 1000 de lei pe tonă, iar în acest moment furnizorul ne-a făcut o înștiințare în care ne informează că prețul la clor este de 7600 de lei pe tonă. Toate aceste cheltuieli generate de creșterea prețului energiei, de creșterea cheltuielilor pe tratare, materii prime care contribuie direct la procesul de fabricație, au determinat creșterea prețului la apă și, bineînțeles, inflația de 15% care a fost luată în calcul în momentul în care prin proiectul POIM a trebuit să facem o creștere de preț de 38% în primul an și un grafic până în 2026. În acel grafic, în primul an, respectiv 2022, creșterea a fost de 38% la apă și 36,04% la canalizare, la care se adaugă inflația pe care o simțim cu toții în fiecare zi atât la produse alimentare, cât și la celelalte utilități pe care le folosim.

Diferența între operatorul de energie și cel de apă este că la energie ne certăm cu robotul, la Ecoaqua ne certăm cu Grama. Cam asta ar fi diferența.
Alte probleme care au mai fost dezbătute în cadrul ședinței de CJ a fost un subiect dezbătut intens în ultimul timp și cu foarte multă înverșunare au fost acele puțuri care au fost investiție a primăriei Călărași începută în urmă cu foarte mulți ani. Acel puțuri au fost abandonate și în momentul în care am ajuns la operator, prima întrebare a fost de ce acele puțuri nu sunt funcționale. Am constat senzorii de citire ai PH-ului care erau puși la momentul respectiv de către constructorul general Concept, a fost o investiție prin CNI, se ridicau doar la suma de 7000 de euro și erau senzorii de citire ai PH-ului, erau nefuncționali. Stația de clorinare este nefuncțională, iar în momentul de față de la puțuri până la uzină ajunge apă în bazinul de 3000 de litri. Inițial, proiectul prin CNI nu a prevăzut legătura și în uzină. Ulterior, această legătură a fost făcută, iar noi încercăm acum să facem trecerea direct în bazinele de nisip și de cărbune activ pentru a filtra această apă, care are o duritate de peste 15. Apa în momentul de față are 3,5.

Ce e cel mai important și cred că ar trebui să fim toți atenți când folosim termenii, este următorul lucru – operatorul de apă și canal a putut pune în funcțiune o sursă alternativă și nu continuă. În al doilea rând, această sursă alternativă și nu continuă asigură consumul populației, adică debitul necesar pentru a asigura apă la nivelul municipiului Călărași.

Dumneavoastră, la momentul de față, nu aveți informații tehnice vizavi de consumul de apă la nivelul populației Călărași în municipiu atât pe lunile de vară, cât și pe lunile de iarnă și nu puteți să faceți dumneavoastră aprecieri dacă acele puțuri și cu ce capacitate au, bănuiesc că știți că există o fișă tehnică în spate, acoperă sau nu nevoia de apă. Eu din câte îmi aduc aminte, la ultimă ședință nici nu știați câte sunt.” – a explicat directorul Eduard Grama în fața consilierilor județeni.

Advertisement

Știri

DGASPC Călărași aduce bucurie în inimile copiilor de la Complexul de Servicii Făurei. Micuții au trăit o adevărată aventură în Parcul de Distracții din Comana

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marți, 30 aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași a organizat o activitate specială pentru copiii rezidenți ai Complexului de Servicii Făurei. Parcul de Distracții din Comana, județul Giurgiu, a fost locul unde micuții și-au trăit o zi plină de voie bună și aventură alături de echipa DGASPC.

Plimbarea cu vaporașul pe lac a fost prima experiență din ziua plină de surprize. Cu sufletele pline de curiozitate și nerăbdare, micuții au îmbrățișat fiecare moment al acestei aventuri acvatice.

Dar emoțiile nu s-au oprit aici. Cu inimile bătând mai tare de entuziasm, copiii au avut parte de o experiență unică pe tiroliană. Cu zâmbete largi și ochii plini de bucurie, au simțit adrenalină și libertate, explorând noi înălțimi și descoperind că pot face orice își propun.

Și când ploaia a început să cadă, nimic nu a putut stinge entuziasmul lor. Plimbarea pe malul lacului, în mijlocul ploii, a fost ca o aventură. Picăturile de ploaie, dansând în jurul lor, au transformat simpla plimbare într-o experiență magică și memorabilă.

Advertisement

Finalul perfect pentru această zi plină de distracție a fost la restaurantul Comana, unde copiii au fost răsfățați cu un meniu special. Printre râsete și povești împărtășite, copii s-au bucurat de fiecare moment.

Această activitate organizată de DGASPC Călărași nu a fost doar o simplă plimbare în parc, ci o oportunitate pentru copii de a uita de griji și probleme și de a se bucura de fiecare clipă. Fiecare zâmbet și fiecare strigăt de bucurie au fost răsplata pentru eforturile depuse de echipa DGASPC pentru a aduce o rază de lumină și fericire în viețile copiilor din Complexul de Servicii Făurei.

„Activitate de socializare și recreere la Parcul de Distracții Comana jud. Giurgiu, organizată de DGASPC Călărași pentru rezidenții Complexului de Servicii Făurei. Copiii au beneficiat de plimbare cu vaporașul, experiență unică cu tiroliană, plimbare pe malul lacului prin ploaie. Activitatea s-a încheiat la restaurantul Comana cu meniu special pentru copii”, au transmis reprezentanții DGASPC, printr-o postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Locuri de muncă vacante în județul Călărași prin AJOFM Călărași

Published

on

AJOFM Călărași, în colaborare cu diverse companii și instituții din județ, oferă un număr semnificativ de locuri de muncă pentru cetățenii în căutarea unei oportunități profesionale.

Administratie Publica – Servicii Publice

  1. CN Posta Romana SA – Sucursala Ploiesti
    • Ocupație: Agent postal
    • Număr locuri: 3
    • Localitate: Plataresti, Vasilati, Soldanu
    • Vechime cerută: 3 ani
    • Studii: Nedeterminate
    • Durată incadrării: Nedeterminată
    • Salariu / alte avantaje: 30.04.2024
    • Contact: Tel. 0212009256, e-mail: [email protected]

Confectii Textile

  1. Greierele si Furnica CF.25991260
    • Ocupație: Muncitor necalificat
    • Număr locuri: 10
    • Localitate: Calarasi
    • Vechime cerută: Medii
    • Studii: Nedeterminate
    • Durată incadrării: 04.05.2024
    • Salariu: 3300 lei
    • Contact: Tel. 0721375291, e-mail: [email protected]
  2. Confex CF.15904770
    • Ocupație: Operator confectioner
    • Număr locuri: 20
    • Localitate: Calarasi
    • Vechime cerută: Medii sau calificare
    • Studii: Nedeterminate
    • Durată incadrării: 04.05.2024
    • Salariu: 3300 lei
    • Contact: Tel. 0721375291, e-mail: [email protected]
  3. Catex Industry SA CF 47384072
    • Ocupație: Operator confectioner
    • Număr locuri: 4
    • Localitate: Calarasi
    • Vechime cerută: 1 an
    • Studii: Nedeterminate
    • Durată incadrării: 26.05.2024
    • Salariu: 8 ore, 26.05.2024
    • Contact: Tel. 0242307308

Alte Activități

  1. Generali – Romania CF.2886621
    • Ocupație: Agent asigurare, Consultant asigurare, Inspector daune
    • Număr locuri: 2
    • Localitate: Calarasi
    • Studii: Medii sau superioare
    • Durată incadrării: Nedeterminată
    • Contact: Tel. 0722620784, e-mail: [email protected]
  2. London Com SRL CF 22224238
    • Ocupație: Lucrator Comercial, Modelator-miezuitor
    • Număr locuri: 2
    • Localitate: Calarasi
    • Durată incadrării: Nedeterminată
    • Contact: Tel. 0731280862, e-mail: [email protected]
  3. ARR Electric Distribution CF.47819860
    • Ocupație: Electrician, Muncitor necalificat in domeniul electric
    • Număr locuri: 7
    • Localitate: Calarasi/Bucuresti
    • Durată incadrării: 1 an
    • Salariu: 4592 lei/transport zilnic/diurna
    • Contact: Tel. 0787 668 756, e-mail: [email protected]
  4. Andre&Roby Lefruct SRL CF 27736760
    • Ocupație: Lucrator comercial, Operator calculator, Sofer
    • Număr locuri: 10
    • Localitate: Calarasi
    • Durată incadrării: 1-2 ani
    • Contact: Tel. 0732916589c

Continue Reading

Știri

Podul de la Călărași, pe DN 3 B, intră în reparații capitale: Investiție de 100 de milioane lei

Published

on

pod 4 calarasi

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

CNAIR au anunțat că Podul ,,Siderurgic” de la Călărași, o componentă importantă a Drumului TranRegio Brăila – Călărași – Frontieră Bulgaria, va fi supus unor reparații capitale începând cu acest an. Construit în 1991 și având o lungime impresionantă de 843 de metri, podul va fi adus la standardele actuale de siguranță și funcționalitate printr-un contract în valoare de aproape 100 de milioane lei.

Contractul, lansat în licitație de către CNAIR, va fi finanțat din Fonduri Europene, Programul Transport 2021-2027, reprezentând o investiție strategică pentru infrastructura de transport din zonă. Aceste lucrări de reparații capitale sunt considerate necesare, având în vedere că este prima intervenție majoră asupra podului în ultimii 30 de ani.

Potrivit caietului de sarcini consultat, expertiza tehnică realizată în 2020 a evidențiat o serie de degradări și defecte majore ale structurii podului, inclusiv fisuri, crăpături, beton dislocat și armături corodate.

Redacția Călărașipress.ro a semnalat aceste aspecte în mai multe materile: 

Advertisement

Podul de peste Siderurgic, reabilitat de urgență. Când încep lucrările și ce restricții se impun

Situația Podului de peste Canalul Siderurgic de la Călărași, pe masa Ministerului Transporturilor. Câți bani ar urma să aloce Guvernul pentru reparațiile capitale

Podul 4 din Călărași, pericol pentru șoferi (2022)

Lucrările de reabilitare urmăresc să aducă podul la parametrii normali de exploatare, să asigure rezistența, stabilitatea și să îmbunătățească siguranța și confortul utilizatorilor. Această inițiativă este inclusă în Master Planul General de Transport, subliniind importanța sa în cadrul rețelei de infrastructură rutieră națională.

Ofertele pentru contractul de reparații pot fi depuse până pe 6 iunie 2024, iar lucrările sunt planificate să dureze 24 de luni, cu o garanție de 5 ani. Odată finalizate, aceste reparații vor contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de transport în zonă și vor consolida legăturile dintre localități și regiuni, facilitând astfel mobilitatea și dezvoltarea economică.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate