Connect with us

Știri

VIDEO. La Enel ne certăm cu robotul, la Ecoaqua, cu Grama

Published

on

A fost scandal la ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Călărași și conducerea operatorului regional de apă-canal, cauza fiind modificarea tarifului. 

Una dintre cele mai persistente probleme din Călărași, revine astăzi în atenția discuțiilor dintre consilierii județeni și conducerea operatorului regional de apă-canal, Ecoaqua S.A., unde directorul general Eduard Grama a fost prezent în ședința de miercuri pentru a aduce clarificări în fața celor care nu înțeleg motivele pentru care operatorul a fost nevoit să majoreze costurile pentru serviciile de furnizare a apei potabile.

Cel mai nedumerit consilier județean a fost George Chiriță, care, în acest sens, a depus și o solicitate printr-o interpelare într-o ședință anterioară prin care cere operatorului explicații privind motivele care au condus la modificarea tarifului.

Dacă la cel mai mare furnizor de energie electrică din Sud-Muntenia, E-Distribuție, răspunde un robot care îți întinde nervii la maxim, la operatorul regional de apă, Ecoaqua, răspunde chiar directorul Eduard Grama, care vine în fața celor nedumeriți cu explicații justificate privind majorările pe care consilierii n-au putut să le înțeleagă. Printre motive, Grama a explicat faptul că aceste modificări de preț sunt impuse de normele europene, cât și de scumpirile materiei prime pe care Ecoaqua le folosește pentru obținerea apei potabile.

“În ultimele ședințe ale Consiliului Județean au fost, într-adevăr, discuții despre operatorul de apă și canal și despre acțiunile care au fost întreprinse, respectiv creșterea prețului la apă, dar și contractul de finanțare pe POIM. Totodată, domnul Chiriță a înaintat prin CJ o solicitare, și acolo a dorit să știe care este situația proiectului POIM. După cum ați văzut, ieri a fost semnat contractul cu cele 3 de execuție și lucrări la Fundulea, un contract care va acoperi orașul Fundulea și 6 localități din comuna Ileana. La nivelul orașului Fundulea vor fi reabilitați circa 37 de kilometri de rețea de apă și 34 de kilometri de rețea de canalizare, același lucru și pentru 6 localități din comuna Ileana.

Advertisement

În urma cu 3 luni, atunci când am fost invitat de către domnul președinte pentru a prezenta o situație concretă a proiectului, v-am spus că urmează să actualizăm documentația. Documentația în momentul de față a fost actualizată la prețurile constante, urmând ca într-o săptămână să demarăm și procedurile pentru licitație, pentru cele rămase de executat.

În ceea ce privește prețul la apă, am făcut în prezentare în urmă cu 3 luni. Influența cea mai mare în momentul de față asupra prețului la apă este cheltuiala cu redevența care se transpune prin acoperirea viitoarelor cheltuieli pe care operatorul de apă trebuie să le angajeze. Noi va trebui să facem un credit pentru a acoperi acea co-finanțare. La finanțările anterioare pe post mediu operatorul de apă a contractat credite care sunt plătite lunar și trebuie să facem dovadă atât a ratei creditului cât și a unui an înainte, pentru a acoperi aceste cheltuieli. Sunt formule matematice făcute împreună cu autoritatea de management și bineînțeles cu oamenii din cadrul operatorului de apă și canal.

Cheltuielile cu energia au influențat la fel de mult creșterea prețului la apă și bineînțeles pentru tratarea apei, pot să vă spun că în 2021, luna a 7-a, operatorul achiziționa clor cu 1000 de lei pe tonă, iar în acest moment furnizorul ne-a făcut o înștiințare în care ne informează că prețul la clor este de 7600 de lei pe tonă. Toate aceste cheltuieli generate de creșterea prețului energiei, de creșterea cheltuielilor pe tratare, materii prime care contribuie direct la procesul de fabricație, au determinat creșterea prețului la apă și, bineînțeles, inflația de 15% care a fost luată în calcul în momentul în care prin proiectul POIM a trebuit să facem o creștere de preț de 38% în primul an și un grafic până în 2026. În acel grafic, în primul an, respectiv 2022, creșterea a fost de 38% la apă și 36,04% la canalizare, la care se adaugă inflația pe care o simțim cu toții în fiecare zi atât la produse alimentare, cât și la celelalte utilități pe care le folosim.

Diferența între operatorul de energie și cel de apă este că la energie ne certăm cu robotul, la Ecoaqua ne certăm cu Grama. Cam asta ar fi diferența.
Alte probleme care au mai fost dezbătute în cadrul ședinței de CJ a fost un subiect dezbătut intens în ultimul timp și cu foarte multă înverșunare au fost acele puțuri care au fost investiție a primăriei Călărași începută în urmă cu foarte mulți ani. Acel puțuri au fost abandonate și în momentul în care am ajuns la operator, prima întrebare a fost de ce acele puțuri nu sunt funcționale. Am constat senzorii de citire ai PH-ului care erau puși la momentul respectiv de către constructorul general Concept, a fost o investiție prin CNI, se ridicau doar la suma de 7000 de euro și erau senzorii de citire ai PH-ului, erau nefuncționali. Stația de clorinare este nefuncțională, iar în momentul de față de la puțuri până la uzină ajunge apă în bazinul de 3000 de litri. Inițial, proiectul prin CNI nu a prevăzut legătura și în uzină. Ulterior, această legătură a fost făcută, iar noi încercăm acum să facem trecerea direct în bazinele de nisip și de cărbune activ pentru a filtra această apă, care are o duritate de peste 15. Apa în momentul de față are 3,5.

Ce e cel mai important și cred că ar trebui să fim toți atenți când folosim termenii, este următorul lucru – operatorul de apă și canal a putut pune în funcțiune o sursă alternativă și nu continuă. În al doilea rând, această sursă alternativă și nu continuă asigură consumul populației, adică debitul necesar pentru a asigura apă la nivelul municipiului Călărași.

Dumneavoastră, la momentul de față, nu aveți informații tehnice vizavi de consumul de apă la nivelul populației Călărași în municipiu atât pe lunile de vară, cât și pe lunile de iarnă și nu puteți să faceți dumneavoastră aprecieri dacă acele puțuri și cu ce capacitate au, bănuiesc că știți că există o fișă tehnică în spate, acoperă sau nu nevoia de apă. Eu din câte îmi aduc aminte, la ultimă ședință nici nu știați câte sunt.” – a explicat directorul Eduard Grama în fața consilierilor județeni.

Advertisement

Politică

Reconcilierea din culisele PSD Călărași. Cum a reușit Vasile Iliuță să-l aducă înapoi pe senatorul Nicușor Cionoiu

Published

on

După o serie de dispute care au pus la încercare coeziunea Partidului Social Democrat din județul Călărași, liderul Vasile Iliuță a reușit, spun colegii din partid, să treacă peste situațiile interne care l-au pus în dificultate și au tulburat partidul de lângă Borcea.

Ultimul episod tensionat l-ar fi avut în prim-plan pe senatorul PSD, Nicușor Cionoiu și pe Iliuță însuși.

Deși inițial au existat tensiuni și speculații, cei doi lideri politici au găsit o soluție comună și își doresc să continue proiectul politic început împreună. Cel puțin pentru moment. 

Vasile Iliuță, cel mai mare vânător politic a reușit să readucă unitatea în partid, spun surse apropiate acestuia.

Potrivit  surselor, Cionoiu ar fi luat în calul să candideze din partea Partidului Social Democrat în Organizația județeană Constanța, lângă Felix Stroe, asta dacă nu și-au găsit încă locul în continuare la Călărași.

Advertisement

Chiar dacă ușa către alte opțiuni politice părea să se deschidă pentru unii, în final, situația s-a aplanat, iar focusul rămâne pe colaborare și pe agenda politică comună.

În ciuda unor momente de incertitudine, liderul PSD Călărași continuă să fie o prezență marcantă  în peisajul politic local. Cu toate că viitorul politic al lui Nicușor Cionoiu este în continuare subiect de speculație, reconcilierea recentă ar putea să ofere speranța că PSD Călărași va continua să progreseze într-o manieră constructivă și unită, așa cum și-a dorit din totdeauna liderul Vasile Iliuță.

Continue Reading

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Cele mai vizualizate