Connect with us

Știri

Senatoarea Evdochia Aelenei despre Alternativa Dreaptă de la Călărași

Published

on

Noua structură politică de la Călărași, înființată oficial pe 16 octombrie 2022, condusă de liderul Mihai Toader, a reușit să aducă la aceeaşi masă mai multe persoane importante din zona parlamentară care s-au reorientat politic. Vorbim despre trei parlamentari AUR care s-au hotărât să părăsească barca lui George Simion, pentru a se alătura partidului cu ideologii conservatoare.

Lansarea organizației județene a partidului Alternativa Dreaptă de la Călărași a stârnit un val de nesiguranță pentru formațiunile politice aflate în lupta pentru afirmare, unele dintre ele fiind în stare de vegetație.

Am profitat de ocazie și am discutat cu un parlamentar ex-AUR care ne-a împărtășit experiența politică pe care a preferat să o lase în spate pentru o nouă ideologie politică.

Evdochia Aelenei este senator de Constanța, locuiește în Năvodari și spune că a intrat în politică pentru a schimba ceva în viața oamenilor. Fără să ezite, senatoarea l-a criticat pe Călin Balabasciuc (AUR), deputatul de Botoșani care a reușit să obțină un mandat de parlamentar în urma redistribuirii voturilor. Nu este cunoscut de călărășeni și nu are un sediu permanent unde să fie găsit.

Advertisement

https://calarasipress.ro/un-singur-parlamentar-din-calarasi-a-reactionat-dupa-scandalul-sangeros-restul-dezinteresati/

Foștii colegi de partid din Călărași spun că nu avea bani să-și plătească chiria, mutandu-se în vreo 3 – 4 locați în doar câteva luni ale anului 2022. Nici despre municipiul și județul Călărași, demnitarul din Constanța nu a avut cuvinte de laudă prea mari.

Evdochia Aelenei: Alternativa Dreaptă este un partid de dreapta. Eu sunt din Constanța, un tânăr, ne-a spus că a venit la noi, s-a înscris la Alternativa Dreaptă Constanța, pentru că oamenii, așa s-a exprimat, sunt dornici de o dreaptă adevărată. Dreaptă adevărată înseamnă familie tradițională, înseamnă păstrarea tradițiilor, integrarea într-o Europă normală, cu drepturi egale. Înseamnă să nu ne fie rușine să declarăm că suntem bărbat și femeie, că suntem o familie tradițională, că suntem mamă și tată, că ne păstrăm valorile. Până la urmă, că suntem normali. Este un partid de creștini, de oameni drepți, de oameni normali.

Legat de activitatea parlamentară, aveți un coleg aici, Călin Balabasciuc, care este deputat din partea AUR. Vă rog să evaluați activitatea colegului parlamentar la nivelul județului Călărași.

Evdochia Aelenei: Cred că nu este un secret că Balabasciuc are o evoluție nu lentă, o evoluție așa ca de melc în jud. Călărași. Eu nu pot să spun că Balabasciuc este un copil rău, probabil că s-a luat o decizie la nivel de partid să candidezi, tu fiind din Botoșani, să candidezi la Călărași, să lucrezi din București, și să ai un defect de vorbire, pentru că este clar – băiatul este extrem de emotiv și nu poate vorbi în public. Apoi, la 24-25 de ani, nu știu exact ce vârstă are acel copil, el nu are însăși experiență pentru familia lui, apoi să vină să vorbească. Ați văzut astăzi, noi am dat exemple de viață, am vorbit de-ale vieții, am vorbit ca niște oameni maturi, ori nu pot să ceri maturitate de la un copil de 24 de ani cu probleme de exprimare. Deci, Balabasciuc a avut inițiative legislative la nivel parlamentar, dar el nu are experiența vieții.
Dumneavoastră ați făcut parte din AUR?
Da.

Advertisement

Cu ce s-a făcut remarcat acest partid în structura din Constanța și Călărași?

Evdochia Aelenei: Așa cum a pornit-o partidul AUR, pentru mine a fost o plăcere să fac parte din partidul AUR. A fost așa ca și copilul pe care nu l-am avut. Noi am pornit cu sufletul deschis, respectând cei patru piloni – credință, libertate, familie, națiune, și așa am câștigat alegerile. Toată lumea spunea spunea în presă că iacătă ce surpriză, a intrat AUR în parlament. Nu a fost o surpriză. AUR a intrat în parlament pentru că o mână de oameni inimoși au crezut în pilonii aceia și au muncit efectiv ca să intre în parlament. Dumnezeu te adulează, nu te lasă pe de-alături. AUR a intrat în parlament datorită muncii noastre. Noi, în Constanța, chiar ne putem mândri că am scos 14,5%. Au intrat 2 senatori, 2 deputați. Eu am fost la senat pe locul 2. Nu am avut nici cea mai mică speranță când m-am trecut acolo pe liste, m-a trecut o prietenă, nici măcar nu pot să spun că m-am trecut eu. N-am avut nici cea mai vagă speranță că o să ajung în parlament, senator AUR pe locul 2. Iată că Dumnezeu a răsplătit munca, și atunci când îți dorești ceva tot universul lucrează pentru tine.

Vorbiți-mi vă rog dacă există puncte forte pe care Alternativa Dreaptă și le-a propus pentru a atrage oameni în partid și a aduce o schimbare.

Evdochia Aelenei: Cel mai forte punct este normalitatea și conservatorismul. Eu, pentru asta am intrat în Alternativa Dreaptă. Am fost dezamăgită în AUR, pentru că din momentul în care am intrat în parlament parcă totul s-a năruit și totul a început să meargă invers de cum am pornit. A devenit un partid de lider și măcar dacă liderul era ok, dar nu. Nu știu ce i-a luat mințile.
Aici, în Alternativa Dreaptă, punctul forte este normalitatea și respectul reciproc. De la ultimul membru până la președintele partidului, noi suntem frați și luăm hotărârile împreună. Totul este de o maximă transparență. Nimeni nu este mai presus de celălalt. Eu cred, încă o dată, mi s-au întâmplat câteva treburi bune în viață, când mi-am dorit ceva în viață foarte tare am reușit. Acum îmi doresc foarte tare ca Alternativa Dreaptă, cu mine sau fără mine în parlament, că nici nu știu dacă mai vreau un mandat sau nu, dar Alternativa Dreaptă cu siguranță va fi în Parlament.

Care sunt prioritățile dumneavoastră ca parlamentar în sprijinul oferit organizației politice din județul Călărași? Cum veți fi alături de călărășeni?
Evdochia Aelenei: Am văzut că sunt multe probleme în Călărași, de fapt cum sunt în toată țară, și am mai observat ceva. Oamenii nu cunosc legile, cetățenii de rând nu-și cunosc drepturile, nu îndrăznesc să-și ceară drepturile chiar dacă și le cunosc. Pornim de jos, de la chestiile mărunte. De la instituții care iau banii și nu asfaltează, de exemplu, o stradă. Este foarte simplu – întrebăm primăria câți bani a alocat pentru repararea acelei străzi, declarată ca și reparată, și vedem foarte clar dacă s-a făcut sau nu pentru strada aceea. Restul, justiția își face treaba. Nu trebuie noi să le rezolvăm pe toate.

Advertisement

Voiam să vă întreb cum vedeți administrația din județul Călărași și municipiu?

Evdochia Aelenei:  Sincer acum, eu nu știu chiar tot. Îi cred pe oameni, dar trebuie să mă duc să văd și eu pe teren. De exemplu, s-a ridicat astăzi o problemă că oamenii de rând plătesc impozitele și marii patroni nu. Hai să verificăm, chiar firmele mari nu-și plătesc impozitele? Nu se colectează impozitele la nivel de județ? Știți că acum a crescut salariul pentru primar, vice-primar și salariații din primărie. Știm, totodată, că s-a votat o lege nesimțită cu mărirea impozitelor, mai ales pe clădiri, se măresc impozitele cu 50%, toate lăsate la latitudinea primăriilor, a UAT-urilor. Nu era logic că urmează această mârșavă lege? A ieșit un coleg de-al meu senator care a vorbit circa 10 minute și nu a spus nimic despre această lege, dumnealui fiind unul dintre inițiatori. Am zis că nu este posibil așa ceva. Era predictibil că va veni legea aceasta, pentru că de unde să crească salariile primarilor. Poate că cetățenii nu știu. Primarul nostru din Năvodari, să zic, are 13.000 de lei salariu, plus încă 20% sporuri. Nu e posibil așa ceva. De unde? Nu mărind impozitele o să-și poată achita aceste nesimțite salarii? Despre asta.

 

Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate