Pentru cei care consumă lunar între 100 şi 255 kWh, preţul rămâne plafonat la 80 de bani/kWh
“Noi nu avem aceste date. Noi, singurele date pe care le avem despre un client este consumul lui şi istoricul lui de consum. Avem identificarea lui, adică adresă, punct de consum şi ştim dacă este consumator casnic sau non-casnic”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv ACUE. “Cum facem legătura între ce este la INS şi în ce case sunt trei copii? Cum identifici? Trebuie să-i pui pe toţi să dea declaraţii. Ce faci cu cei care stau în chirie? Mi se par nişte construcţii care nu au elementul de minimă practică”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
Pentru cei care consumă lunar între 100 şi 255 kWh, preţul rămâne plafonat la 80 de bani pe kWh. Ce e peste această cantitate va fi plătit conform preţului din contract. Cum furnizorii nu pot avea în fiecare lună date exacte despre consumul clienţilor, încadrarea în plafon se va face atât pe baza consumului de anul trecut, cât şi pe baza consumului lunar de energie. Există astfel mai multe situaţii de plată, care pun în reală încurcătură nu doar oamenii de rând, ci şi specialiştii.
Dacă anul trecut, consumul mediu a fost de peste 300 kWh, iar acum consumăm tot peste 300 kWh, atunci vom plăti preţul din contract. În schimb, dacă în 2021 am avut un consum de peste 300 kWh iar acum face economie şi consumăm lunar până în 255 kWh, vom beneficia de un preţ plafonat. Dacă anul trecut am fost chibzuiţi şi am cosumat până în 300 kWh, iar acum avem un consum mai mare, de peste 255 kWh, ar urma să avem un preţ plafonat pentru cei 255 de kWh, iar pentru ce depăşeşte acest prag urmează să plătim preţul întreg. “Ar trebui să vină la pachet cu obligativitatea ca fiecare om să-şi dea citirea la fiecare final de lună. În lipsa acestei citiri, există riscul să vedem situaţii în care aplic un plafon pe o citire care nu este corectă sau nu există”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.
Există modificări şi pentru consumatorii non-casnici. “Modificări care vizează şi unele sectoare economice, imm-ui, lăcaşuri de cult. Se încearcă susţinerea unor industrii. Menţinând nişte industrii în funcţiune, înseamnă şi mai mulţi bani la buget”, a declarat Silvia Vlăsceanu, expert energie. Vor beneficia de un preţ plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul mediu lunar producătorii de medicamente, dar şi instituțiile din subordinea primăriilor, spre exemplu sălile de sport, dar şi companiile de transport, cum ar fi METROREX.
“Eu nu am văzut un impact bugetar calculat pentru completările de astăzi. Furnizorii au tot finanţat şi au acoperit aceste diferenţe de cost între preţul real şi preţul plafonat. Apărem ca o activitate economică care intră pe pierdere”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv ACUE. Modificările au fost adoptate deja la Senat. Votul final va fi dat în Camera Deputaţilor.