Connect with us

Știri

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță

Published

on

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță.

Pentru ca noul an şcolar să înceapă și să decurgă în linişte şi siguranţă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași vor fi la datorie, fiind prezenți în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Fiecare unitate de învăţământ a fost inclusă în itinerariile de patrulare ale poliţiei, iar echipajele vor fi prezente, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, fiindu-le supravegheate în permanenţă traseele de deplasare.

În vederea reducerii riscului de implicare în accidente rutiere, poliţiştii rutieri vor fi prezenţi în apropierea şcolilor, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

De asemenea, polițiștii de la rutieră au derulat activităţi pentru instruirea/reinstrea conducătorilor autovehiculelor destinate transportului de elevi cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în timpul deplasărilor pe drumul public.

În atenția polițiștilor s-a aflat existența și starea indicatoarelor de avertizare și informare, precum și starea marcajelor rutiere transversale destinate traversării pietonilor. Deficiențele constatate vor fi adresate administratorului drumului public, prin care se va solicita remedierea de îndată a acestora.

Precizăm că, la nivelul județului Călărași, în anul școlar 2021-2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 8 proiecte pentru reducerea violenței psihologice în unitățile de învățământ și au derulat 110 activități informativ-preventive în cadrul orelor de dirigenție cu elevii.

Totodată, au fost desfășurate 4 ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte.

Polițiștii vor continua activitățile pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, una dintre prioritățile noastre fiind prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori.

Advertisement

Dragi părinți, vă recomandăm să:

  • Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;
  • Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;
  • Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line.

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță!

Știri

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași din mandatul 2020-2024: Consilierii județeni au primit plachete de apreciere de la președintele Vasile Iliuță

Published

on

Ieri, 26 septembrie, la ultima ședință a Consiliului Județean Călărași din actualul mandat (2020-2024), președintele Vasile Iliuță a felicitat consilierii județeni pentru activitatea desfășurată și le-a oferit plachete de apreciere. În discursul său, Iliuță a subliniat progresul realizat în acest mandat, comparativ cu cel anterior, menționând investițiile și accesarea fondurilor europene și naționale.

 “Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru tot ce am reușit împreună pentru județul Călărași. Mandatul 2020-2024 a fost mai bun decât cel din 2016-2020, pentru că au fost mai multe investiții, mai multe zone de finanțare europene și naționale, putând astfel să accesăm mai multe fonduri pentru dezvoltarea județului. Se încheie o perioadă care a avut suișuri sau coborâșuri, cu situații dificile sau momente de acalmie, și urmează noi proiecte de votat dar și alte provocări administrative,” a declarat președintele CJ, Vasile Iliuță.

 Consilierii județeni și cei doi vicepreședinți au primit plachetele de recunoaștere, mulțumindu-le colegilor și făcând aprecieri la final de mandat. Răzvan Meseșanu, consilier județean Pro România, a urat succes noii componențe a Consiliului, iar Mihăiță Beștea, vicepreședinte al CJ, a mulțumit colegilor PSD și a subliniat că experiența acumulată îi va fi de folos în viitorul mandat de primar al municipiului Oltenița.

La rândul său, Vasile Iliuță a primit o plachetă din partea colegilor, care au apreciat contribuția sa la dezvoltarea județului. Ion Samoilă, vicepreședintele CJ, a fost cel care a înmânat placheta președintelui, subliniind că speră ca și în viitor să continue proiectele de succes pentru județ.

Componența viitorului Consiliu Județean Călărași va include 17 consilieri PSD, nouă consilieri din partea PNL și patru din partea AUR.

Continue Reading

Știri

Liviu Mușat, directorul ADR Sud Muntenia, lansează un album de colecționar dedicat istoriei orașului Călărași

Published

on

Liviu Gabriel Muşat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a lansat albumul de colecționar „Călărași, mon amour pour toujours” în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Municipal Călărași pe 26 septembrie 2024. Albumul reunește peste 175 de cărți poștale și alte circulații poștale din colecția sa personală, oferind o perspectivă inedită asupra istoriei și frumuseții orașului.

Albumul reprezintă un proiect de suflet pentru autor, fiecare pagină fiind o veritabilă călătorie în timp. „Călărași, mon amour pour toujours” surprinde momente semnificative și povești din trecutul orașului, de la primele cărți poștale ilustrate până la circulațiile poștale din secolul al XIX-lea.

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de prezent, şi, mai ales, de viitor, într- o lume în care istoria, tradiţia şi cultura locurilor sunt din ce în ce mai centrifugate din sfera preocupărilor cotidiene, a încerca să aduci o rază de lumină asupra trecutului locurilor natale poate părea  un demers desuet, sortit eşecului.

Cu toate acestea, am purces pe această cale anevoioasă, cu speranţa că albumul de faţă să fie un testimonial pentru generaţiile viitoare de călărăşeni, dar şi o mică întoarcere în timp pentru nostalgicii de vârsta a doua sau a treia care au fost martori, măcar în parte, la devenirea urbei noastre  de suflet, Călăraşii, sau care au crescut cu poveşti ale înaintaşilor lor, zămislite la malul Borcei, în seri de mai, din susurul sălciilor şi clipocitul Bătrânului Danubiu”, a declarat Liviu Gabriel Muşat.

Evenimentul a adus împreună iubitori ai istoriei locale, oferindu-le ocazia să admire colecția impresionantă și să înțeleagă mai bine evoluția orașului de-a lungul timpului.

Continue Reading

Știri

Flacăra Păcii, cea mai mare ștafetă globală, a ajuns la Călărași: Mesaj de unitate și solidaritate în cadrul Peace Run 2024

Published

on

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a salutat sosirea Flăcării Păcii în oraș, în cadrul celei mai mari ștafete pentru pace din lume – Peace Run. Evenimentul a avut loc în fața Primăriei, unde echipa internațională de alergători a fost primită de echipa locală, alături de elevii Gimnaziului Carol I, într-un gest simbolic de unitate și solidaritate. Peace Run este cea mai mare ștafetă globală pentru pace, inițiată în 1987, în cadrul căreia participanții poartă Flacăra Păcii prin diverse țări, promovând un mesaj de solidaritate, unitate și armonie la nivel internațional.

„Flacăra Păcii a ajuns la Călărași și mă bucur că cea mai mare ștafetă a lumii a traversat orașul nostru în aceste zile de sărbătoare. Un moment excepțional când avem nevoie de pace atât la granițe, cât și în inimi.”, a declarat primarul Marius Dulce.

Peace Run, fondată de Sri Chinmoy în 1987, a traversat până acum peste 150 de țări. În 2024, torța a fost aprinsă la Vatican de către Papa Francisc, și a străbătut Portugalia, Spania, Franța, Elveția, Austria, Cehia și Moldova, ajungând acum în România. După ce a trecut prin orașe precum Galați, Brăila, și Slobozia, torța a fost primită la Călărași pe 27 septembrie, urmând să fie predată Bulgariei pe 28 septembrie la vama Ruse.

Viceprimarul Liviu Coman a evidențiat importanța simbolică a acestui eveniment: Din ce în ce mai des, îngrijorătoare sentimente la adresa păcii în lume. Asta face ca admirația și considerația față de acțiunea dumneavoastră în slujba păcii să aibă din partea noastră cote maxime. Avem convingerea că flacăra torței voastre va duce peste tot acolo unde ajunge un puternic spirit de pace, unitate și armonie în lume”, a transmis acesta. 

Echipa care a ajuns în România constă în alergători din Ucraina, Mexico, Noua Zeelandă sau Scoția. Aceștia au transmis un mesaj de prietenie și pace comunității locale prin jocuri și diverse activități pentru elevii prezenți. 

„Mulțumim Călărași pentru primirea minunată. Suntem alergătorii maratonului pentru pace, această alergare a fost fondată de către Sri Chinmoy în anul 1987. Prima torță a fost aprinsă la Națiunile Unite în New York și de atunci se aleargă an de an, prin toate țările lumii, cu această torță – purtând un mesaj de pace, de prietenie, de armonie”, a transmis unul dintre alergătorii prezenți la Călărași. 

Peace Run, numărând 37 de ani de existență, este cea mai mare ștafetă globală pentru pace și va continua traseul prin Bulgaria, Macedonia, Serbia și Ungaria. Alergarea europeană se va încheia la Budapesta, pe 18 octombrie 2024.

Munca lui Sri Chinmoy pentru pace s-a întins pe cinci decenii și i-a adus aprecierea unor personalități precum președintele Mihail Gorbaciov, președintele Nelson Mandela și Maica Tereza. În 1970, cu sprijinul secretarului general al Națiunilor Unite, U Thant, Sri Chinmoy a început o serie de reflecții și discuții săptămânale despre pace la ONU, pe care le-a continuat până la moartea sa, în 2007. Ca atlet, poet, iubitor de muzică, filosof și artist, Sri Chinmoy a demonstrat că toate aceste domenii pot juca un rol important în promovarea păcii. „Peace Run”, cea mai mare dintre inițiativele sale pentru pace, continuă să inspire oameni din întreaga lume, potrivit peacerun.org.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate