Connect with us

Știri

Apă cu porția în județul Călărași. Care este cea mai afectată comună

Published

on

România se confruntă cu temperaturi ridicate și secetă pedologică, iar oamenii încep să-și facă griji în acest sens. Prognozele anunță o vară fierbinte și uscată. Ministrul Mediului face apel către români să nu folosească apa potabilă pentru udat grădini și umplut piscina. Este o risipă pe care nu ne-o putem permite acum, mai ales că deșertificarea este în creștere, iar sudul României e pârjolit de secetă de săptămâni bune.  În unele județe, inclusiv Ilfov, au fost luate măsuri de raționalizare a consumului de apă.

Seceta face ravagii în România! Şefa ANM, Elena Mateescu: Până la 1 august va fi mai cald decât indică normele şi deficit mare de apă în sol

115 localități din vestul, sudul și estul României sunt afectate de secetă. Peste 50 delocalităţi primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua. Fermierii au pierderi uriașe și cer stare de calamitate. Iar veştile meteorologilor nu sunt deloc bune.

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” au anunţat vineri că zonele afectate de fenomenul de secetă sunt orașele mici și comunele, acolo unde sistemele de alimentare cu apă (care aparțin operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei, dar şi mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje. Pentru aceste zone, autorităților locale și cu sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență asigură resursa de apă pentru toți cei care au nevoie de apă pentru băut și activitățile curente.

ANAR a anunţat vineri că la nivel național, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel național. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi în condițiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerința pentru alimentarea cu apă a populației.

„Estimăm ca, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere să fie menținut la un nivel de peste 70%”, susţin specialiştii ANAR.

Potrivit şefei ANM Elena Mateescu, în ultimele 10 luni, doar în decembrie şi aprilie s-au înregistrat cantităţi peste normele climatologice. Cea mai gravă situaţie a fost în Moldova, unde cantităţile de precipitaţii au fost sub 200 de litri pe metrul pătrat, insemnând, în medie, 10 litri pe lună, practic, cât o căldare de apă.

Advertisement

„De la începutul verii, ANM a emis 32 de  atenţionări de timp now casting de vreme severă imediată, cu anticipaţie de 0 până la 6 ore, 2 coduri roşii pentru caniculă, pentru partea de Vest, Nord Vest a ţării. Dacă înainte se emiteau 1, 2 coduri roşii pe întreg anul,  cu referire la alertele meteorologice la nivel naţional,  iată că acum suntem la jumătatea verii şi avem deja două coduri roşii pentru caniculă”, a spus Elena Mateescu pentru Adevărul.

Cum va fi vremea în iulie 2022

După 14 iulie, temperaturile vor creşte din nou. „Actualizarea estimărilor indică o probabilitate mare ca între 18 iulie şi 1 august, temperaturile medii să fie peste normele climatologice specifice perioadei, iar deficitul de apă din sol va face ca seceta să fie în extindere şi accentuare”, mai spune Elena Mateescu.

La nivelul județului Călărași, seceta pedologică afectează 724,96 de hectare cultivate cu culturi de toamnă

Instituția Prefectului-județul Călărași informează că, la nivelul județului nostru, seceta pedologică afectează 724,96 de hectare cultivate cu culturi de toamnă.
Suprafața cea mai mare afectată de secetă este înregistrată în comuna Borcea, 233,76 ha, urmată de comunele Cuza Vodă cu 174,47 de ha și Roseți cu 96,88 de ha.
De asemenea, suprafețe afectate de seceta pedologică, la nivelul județului Călărași, sunt înregistrate și în comunele: Ștefan Vodă, Dichiseni, Perișoru, Unirea și Fundeni.
Cea mai afectată cultură este cea de grâu, 589,94 de ha, urmată de rapiță -96,23 ha, orz -24,57 de ha și lucernă -14,22 ha.
În ceea ce privește seceta pedologică la culturile de primavară avem înregistrată o suprafață de 1,82 de hectare, la o cultură de mazăre, în comuna Fundeni.
Cu privire la suprafețele cultivate cu culturi de toamnă afectate de grindină, la nivelul județului Călărași, avem înregistrate un număr de 354,17 ha, pe raza comunelor Unirea și Jegalia.
La culturile de primăvară, de această dată, grindina a afectat o suprafață de 816,91 ha. Localități afectate: Unirea, Jegălia și Fundeni.
Suprafața contractată anul acesta pentru a fi irigată este de 47.000 de ha, un procent de 11,51% din totalul suprafeței arabile. S-au irigat efectiv, până la această dată, 34.500 de ha, aproximativ 1000 de ha pe zi, adică 73,40% din totalul suprafeţei contractate.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate