Connect with us

Actualitate

STOP INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ!

Published

on

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
• condiţii meteorologice fără vânt;
• colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
• executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
• curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
• desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
• asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
• supravegherea permanentă a arderii;
• stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
• interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.
Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin. 3, lit.b şi art. 94, alin1, lit. n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
• să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
• să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale
• să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
• să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la OBŢINEREA PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de 2.500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă până la 5.000 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură împreună cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au implementat Protocolul de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.
Hotărârea nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor
la normele de prevenire și stingere a incendiilor
Art. 1. – Constituie contravenții la normele de prevenire și stingere a incendiilor următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:
3. cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei:
d) nerealizarea de către administratorul operatorului economic ori de către conducătorul instituției, potrivit normelor generale de apărare împotriva incendiilor, a unui sistem operativ de observare și anunțare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment;
i) nestabilirea și nemarcarea de către persoanele în drept a locurilor în care sunt interzise utilizarea focului deschis, efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operațiuni cu pericol de incendiu;
j) nedelimitarea, nemarcarea și nedotarea locurilor special amenajate pentru fumat, în condițiile legii;
r) arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;
s) amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți;
4. cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei:
l) nerespectarea distanțelor de securitate la incendiu ori neasigurarea unor măsuri alternative la amplasarea depozitelor de furaje și plante tehnice, pentru a împiedica propagarea incendiilor la vecinătăți;
LEGE Nr. 307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor
ART. 44 Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
I. cu amendă de la 1.001 lei la 2.500 lei:
a) neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea incendiului;
III. cu amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei:
a) inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora.
ART. 45
1) Sancţiunile contravenţionale se aplică persoanelor fizice sau juridice, după caz.
2) Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta lege, pe loc, numai pentru contravenţiile sancţionate cu amendă al cărei cuantum este de până la 2.500 lei, respectiv în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, pentru toate categoriile de contravenţii.
– Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale. „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”
Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” al județului Călărași – Plutonier adjutant șef Tătăranu Ștefan-Ovidiu

Actualitate

Omagiu în memoria eroilor călărășeni! Cum s-a desfășurat ceremonia organizată în onoarea veteranilor de război

Published

on

By

Municipiul Călărași a fost cuprins de emoție în această zi specială, în care comunitatea și-a unit gândurile și sentimentele în onoarea veteranilor de război, adevărații eroi ai istoriei noastre. Primarul Marius Dulce a transmis un mesaj profund de respect și recunoștință, evidențiind sacrificiul suprem al acestor bravi oameni pentru libertate și unitate națională.

Printr-o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor călărășeni căzuți în Al Doilea Război Mondial, comunitatea călărășeană și-a exprimat recunoștința față de cei care și-au dat viața pentru idealurile naționale și pentru apărarea valorilor fundamentale ale libertății.

Prezența militarilor, a oficialităților locale și a altor reprezentanți ai comunității a subliniat solidaritatea și unitatea în recunoașterea meritelor veteranilor de război. În acest cadru solemn, primarul Marius Dulce a postat pe rețelele sociale un mesaj plin de emoție și respect către toți veteranii, evidențiind importanța contribuției lor la binele și prosperitatea națiunii române.

„Veteranii de război sunt îngerii pătați cu sânge pentru libertatea noastră. Azi, de ziua lor, le-am cinstit memoria prin depuneri de coroane de flori. Celor doi veterani de război cât mai are municipiul Călărași, celor 17 la nivel județean și celor 960 de nivelul țării le doresc liniște și sănătate”, a scris edilul într-o postare pe Facebook, în care a atașat multiple fotografii de la eveniment.

Imaginile emoționante de la ceremonie au captat momente de solemnitate și reverență, evidențiind respectul și admirația întregii comunități călărășene față de acești bravi oameni.

Advertisement

La depunerea coroanelor a fost prezent și Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, care, la rândul lui, a transmis un mesaj care a întărit și mai mult importanța păstrării memoriei și a apărării valorilor pentru care au luptat eroii noștri. Recunoașterea curajului și devotamentului acestor eroi a fost exprimată în cuvinte sincere și emoționante, reflectând profundele sentimente de respect și admirație ale întregii comunități.

„Ne amintim astăzi de cei care și-au sacrificat viața pentru țară și unitatea ei, de cei care au luptat pentru libertate și democrație, rezistând cu mult curaj în fața tiraniei, opresiunii și agresiunii. Datorită acestor eroi avem astăzi prețiosul bine al libertății și nu trebuie să uităm niciodată că libertatea este o valoare care, odată câștigată, trebuie apărată fără rezerve, în fiecare zi, de fiecare dintre noi.

Avem aceste exemple ale trecutului tocmai pentru a putea privi viitorul cu speranță și încredere. Îi asigur pe veteranii de război de tot respectul și sprijinul meu și le mulțumesc pentru tot ceea ce au realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului naţional! Multe urări de sănătate şi linişte sufletească alături de familie și prieteni!”, a transmis Vasile Iliuță, pe Facebook.

Continue Reading

Actualitate

Două cutremure s-au produs în România în ziua de Florii. În ce zone s-au resimțit

Published

on

În ziua de Florii, România a fost surprinsă de două cutremure, care s-au resimțit în Vrancea și în Oltenia.

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 pe scara Richter a avut loc în județul Vrancea, la ora 6:43, conform datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a fost înregistrat la o adâncime de 90 de kilometri și s-a produs în apropierea mai multor orașe, printre care se numără: Focșani la 43 de kilometri vest, Buzău la 64 de kilometri nord, Sfântu-Gheorghe la 68 de kilometri est, Brașov la 80 de kilometri est, Bacău la 97 de kilometri sud, Ploiești la 97 de kilometri nord-est și Bârlad la 98 de kilometri sud-vest.

În cursul serii, la ora 20:02:26, ora locală a României, un alt seism slab, cu magnitudinea de 2,5 pe scara Richter, a avut loc în regiunea Oltenia, Gorj, la o adâncime de 11,7 kilometri.

Din prima zi a lunii aprilie și până în prezent, în România au avut loc 29 de cutremure, cu intensități cuprinse între 2 și 3,9 pe scara Richter.

În 2023, cea mai semnificativă mișcare tectonică din România a avut loc pe 14 februarie, în județul Gorj, cu o magnitudine de 5,7 pe scara Richter și la o adâncime de 6,3 kilometri.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Călărași Cup 2024: Trei zile de performanțe remarcabile și clipe de glorie

Published

on

În perioada 26-28 aprilie a.c., a avut loc una dintre cele mai așteptate competiții internaționale de fotbal, Călărași Cup 2024. Evenimentul a adunat echipe de elită, atât din România, cât și din Bulgaria, pentru trei zile de acțiune palpitantă și rivalitate pe terenul de joc.

Unul dintre momentele-cheie ale competiției a fost prezența legendarului Miodrag Belodedici, invitat de onoare al evenimentului. Cunoscut pentru cariera sa remarcabilă în fotbal și pentru contribuțiile sale la dezvoltarea acestui sport, Belodedici a adus un plus de prestigiu competiției, încântând publicul prezent și împărtășindu-și experiența sa valoroasă cu participanții.

Echipele participante au oferit spectacol pe teren, demonstrând abilități tehnice de excepție și determinare. Fiecare meci a fost un prilej de emoție și suspans pentru suporterii aflați în tribune și pentru cei care au urmărit evenimentul de acasă.

Pe această cale, dorim să mulțumim Ecoaqua SA, Consiliului Județean și domnului primar Marius Dulce, părinților care și-au încurajat în fiecare secundă copiii, antrenorilor, oamenilor din staff, Crucea Roșie Călărași, dar și echipei din spate, care s-a asigurat ca totul să iasă bine.
Acest turneu internațional a fost posibil de realizat și cu sprijinul AFC Dunărea Călărași și cel al AJF Călărași. Le mulțumim pentru participare și vecinilor bulgari de la FC Dobrich și PFK Ludogoreț.

Rezultate meciuri

La categoria 2014, rezultatele au fost următoare:

  • Ludogorets – locul I
  • Udinese Academy  – locul II
  • FC Dobrich – locul III
  • LTDZ Dragalina – locul IV

La categoria 2012, clasamentul final a arătat astfel:

  • Fc Dobrich – locul I
  • Atletico Galați – locul II
  • Medin Sport Slobozia – locul III
  • Ludogorets – locul IV

La categoria 2016, nu a existat un clasament, însă cei 200 de copii au fost premiați. De asemenea, și micii sportivi de la categoriile 2012-2014 au primit cadouri și medalii din partea echipei Ecoaqua.

La categoriile 2014-2012, cei mai tehnici jucători au primit premiile speciale „Marian Catană”.

Advertisement

Mulțumim echipelor prezente la această competiție:

LTDZ Dragalina, Stars Brăila Albastru, Voința Valu lui Traian, FC Dobrich, Progresul Fundulea, Stars Brăila Galben, ACSM Oltenița, Academia Hagi Alb, Atletic Călărași, Olympico Dragomirești, Viva Sport Constanța, Portul Călărași, Medin Sport Slobozia, ZEP Academy, Inter Galactic Galați, Academia Hagi Albastru, AFC Tudor 2022, Tricolorul Lanurile Verde, Unirea Slobozia, Tricolorul Lanurile Galben, CSO Murfatlar, Dunărea Călărași, Udinese Academy, Ludogorets.

Continue Reading

Cele mai vizualizate