Connect with us

Știri

Călărași: Nu mai există locuri de îngropat morţii. Ce soluții au autoritățile

În municipiul Călărași cimitirele sunt pline. Dacă nu se găseşte o soluţie urgentă, în cel mai scurt timp nu vor mai exista locuri în care să fie înmormântaţi morţii. Din cele șase cimitire ale oraşului, toate sunt pline, iar singurul unde mai există  locuri disponibile, adică 5% capacitate disponibilă este Cimitirul Sf. Lazăr situat pe Varianta Nord a municipiului Călărași.

Municipiul Călărași se confruntă cu o criză a locurilor de veci. Au mai rămas aproximativ 500 de locuri disponibile, spune viceprimarul Nicolae Dragu.

Potrivit directorului Administraţiei Cimitirelor, Daniel Bălăngea, o soluție pentru rezolvarea situației ar fi extinderea cimitirului Sf. Lazăr care ar presupune alocarea zonei unde se desfășoară Oborul săptămânal, astfel se va realiza încă o zonă pe care administrația cimitirelor să o poată folosi.

Viceprimarul a mai explicat faptul că sunt sute de locuri de veci pe care concesionarii nu le plătesc de foarte mulți ani. “Se deshumează și se dau locurile neplătite, nu au grijă de ele, persoanelor care au nevoie. Nu mai facem alte cimitire. Locurile de veci abandonate vor fi atribuite celor care solicită. Vorbim de cazurile unde nu au fost achitate de zeci de ani. Tolerăm cât putem, însă situația trebuie ținută sub control. Sute de locuri sunt în această situație. Nu se justifică un nou cimitir. Populația nici nu a scăzut, deci oamenii mor în continuare. Nu crește numeric. Noi apărem în scripte 73.000 de locuitori, dar nu mai avem decât 53 – 55.000, vedem clar la Recensământul Locuințelor și Populației.”

Advertisement

A doua variantă aleasă de autorități

Cea de-a doua variantă pusă în discuţie de mai mult timp ar fi ca locurile de veci neîntreținute să fie eliberate și pregătite pentru persoanele care doresc să concesioneze. Acest lucru se face cu o cerere la nivelul Administraţiei Cimitirelor și se oferă solicitanților. Sunt câteva taxe pe care concesionarii trebuie să le plătească anual, totul e public.

Distrugerile din cimitire

Cetățenii au făcut mai multe sesizări către conducerea Administrației Cimitirelor cu privire la distrugerile pe care le-au găsit la locurile de veci. Viceprimarul Dragu spune că situațiile sunt adevărate, multe probleme din cauza lipsei unui sistem inteligent de supraveghere și a lipsei de personal care să asigure paza și protecția cimitirelor. Au fost furate, de la grilaje, la lumânări și ulei din candele, sau chiar au smuls florile de pe locurile de veci.  Încercăm pe cât de mult posibil să ținem sub control situația, ajutăm oamenii cu necazuri.” – menționează Nicolae Dragu, viceprimarul Călărașiului.

 

Advertisement

Știri

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe cere un Program Național pentru Protecția Civilă: „România nu trebuie să afle cât de nepregătită este într-o zi de criză”

Într-o declarație politică depusă în Parlamentul României, deputatul AUR Mihai-Claudiu Gheorghe atrage atenția asupra stării critice a sistemului de protecție civilă din țară și solicită inițierea unui Program Național pentru construirea și modernizarea adăposturilor de urgență.

Parlamentarul avertizează că, în prezent, România nu este capabilă să-și protejeze cetățenii în caz de cutremur, inundații sau conflicte armate. „Adăposturile civile lipsesc cu desăvârșire în multe localități, iar cele existente sunt fie nefuncționale, fie necunoscute de populație”, a subliniat Gheorghe.

În contextul instabilității geopolitice și al intensificării fenomenelor climatice extreme, deputatul AUR cere autorităților centrale și locale să trateze siguranța populației ca pe o prioritate națională.

Printre măsurile propuse în declarația politică se numără:

Advertisement
  • reabilitarea și dotarea adăposturilor existente, în funcție de densitatea populației;
  • construirea de adăposturi noi, în special în zonele dens populate;
  • alocarea de fonduri dedicate în bugetul de stat și, acolo unde este posibil, prin PNRR;
  • organizarea de simulări de urgență și campanii de informare în colaborare cu IGSU și autoritățile locale.

„Siguranța cetățeanului nu mai poate fi o promisiune electorală. Este o obligație morală și constituțională. Cer acțiune, nu scuze!”, afirmă Mihai-Claudiu Gheorghe.

Deputatul subliniază că această temă nu are culoare politică și solicită un efort colectiv pentru ca România să fie pregătită în fața oricărei crize.

Continue Reading

Știri

Atenție, călărășeni! A fost filmată pantera neagră la noi în oraş – [Pamflet]

Călărășeni, aveți mare grijă: A fost filmată pantera neagră la noi în oraş! Bineînţeles, facem haz de necaz. Micuţa felină surprinsă de noi imagini (video jos) nu poate decât să topească inimi.

În context, reamintim că pantera neagră văzută în Bulgaria, care în urmă cu câteva zile se afla la Ruse, ar fi ajuns în Giurgiu. Oamenii au sunat la 112 duminică şi luni dimineaţă.

Peripeţiile panterei negre care a speriat Bulgaria şi, mai nou, ar fi ajuns şi în România, nu contenesc să fie sursă de amuzament pentru internauţi. Amintim că animalul a evadat în urmă cu două săptămâni de la o grădină zoologică din ţara vecină.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Incendiu de proporții la ieșirea din municipiul Călărași, zona clădirilor Siderca — mai multe echipaje ale ISU intervenind în această seară

În această seară, în jurul orei 21:40, un incendiu de proporții a izbucnit în extravilanul municipiului Călărași, în zona clădirilor Siderca. Potrivit surselor, mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași au fost mobilizate imediat la fața locului pentru a interveni și a stinge flăcările.

Flăcările au fost raportate în seara zilei de marți, 1 iulie 2025, în extravilanul municipiului Călărași, în apropierea clădirilor industriale Siderca.

Mai multe autospeciale cu apă și spumă, împreună cu echipe de intervenție rapidă ale ISU Călărași, se află în acest moment la fața locului, acționând pentru limitarea incendiului și prevenirea extinderii acestuia.

În prezent, nu există informații oficiale despre victime sau pagube materiale estimate. Cauza incendiului urmează să fie stabilită de autorități după finalizarea operațiunii.

Advertisement

Continue Reading