Connect with us

La zi

Roseți / Locuri de casă pentru tinerii căsătoriți și infrastructura stradală, modernizată

Anul 2022 este anul lucrurilor bune, spune primarul din Roseți, Nicolae Râjnoveanu, care este pus pe fapte mari. Edilul a reușit să ducă la bun sfârșit tot ce și-a propus pentru anul 2021 privind proiectele demarate. Rîjnoveanu a declarat că, din cauza crizei sanitare care s-a abătut asupra României, unele lucrări au rămas în urmă.

În 2021, aproape am realizat tot ce ne-am propus, deși ne-a ținut foarte mult pe loc această pandemie, această criză care s-a abătut asupra țării noastre și care a făcut să nu lucrăm cu toate motoarele. Chiar la unele din lucrări am cam rămas în urmă, dar sperăm să le realizăm în termenele pe care ni le-am propus. Este vorba de canalizare și apă, respectiv extinderea rețelei În februarie (n.r. anul curent) va trebui să definitivăm această lucrare. Suntem la finalizare, dar nu știu dacă ne încadrăm. Totuși, sper să reușim. Anul trecut, am terminat școlile. N-am recepționat lucrarea, întrucât nu a fost gata cartea tehnică a construcției. Atât un constructor, cât și celălalt, deci ambele societăți, au avut probleme. Ba chiar societatea care ne-a executat lucrările de modernizare a rețelei de apă și de extindere a rețelei de canalizare, de trei-patru ori, a avut probleme. Aceasta a avut salariați care s-au îmbolnăvit și a trebuit să oprească lucrările pe o perioadă de 14 zile. În momentul în care ai oprit lucrările, când se preiau se mai întârzie, de fapt. Am întâmpinat aceste necazuri, asta este situația, dar s-au rezolvat. Pot să spun că am încheiat 2021 cu brio. Rezultatele sunt aproape cele pe care noi am contat”, a menționat Râjnoveanu.

Cât despre celelalte obligații pe care ni le-am asumat, putem spune că suntem foarte înaintați

Edilul a descris proiectele pe care le are în derulare și pe cele care urmează a fi implementate la nivelul comunei.

Cât despre celelalte obligații pe care ni le-am asumat, putem spune că suntem foarte înaintați. Este vorba de proiectele pe care le-am întocmit și pe care urmează să le implementăm. Adevărul este că, în campania electorală, eu unul am prevăzut ca două dintre aceste lucrări, dispensarul și grădinița, măcar să le putem implementa. Noi speram ca anul acesta, cred, în condițiile în care depunem cererile de finanțare, să putem începe lucrările care se pot definitiva până la finalul acestui mandat. Am depus și proiectul pentru gaze, unde deja ni s-a aprobat documentația spre finanțare, urmând a se executa următoarea etapă și a primi avizul pentru partea economică financiară a proiectului. De fapt, asta se verifică la ora actuală”, a subliniat interlocutorul.

Advertisement

Locuri de casă pentru tinerii căsătoriți din comuna Roseți

În execuție se află, printre altele, și proiectul privind extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în zona unde vor fi atribuite peste două sute de locuri de casă pentru tinerii căsătoriți din localitate.

O altă lucrare pe care am avut-o în plan și care deja se află în execuție este extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în zona unde noi atribuim locuri de casă pentru tinerii căsătoriți. Tinerii nu trebuie să aibă mai mult de 35 de ani, părinții lor să nu fi primit la vreuna dintre legile fondului funciar o suprafață de 5.000 de metri pătrați în proprietate, să nu fi avut niciodată un loc de casă atribuit sau o casă în proprietate și să fie căsătoriți. Acolo avem de distribuit 224 de locuri de casă, este un cartier întreg. La ora actuală, am început execuția lucrărilor, se lucrează la excavații. În primăvară, dacă timpul e bun, s-ar putea chiar mai devreme, să investim și să executăm, în regie proprie, rețeaua de apă acolo, măcar două artere. Avem în jur de 50 de cereri pentru acordarea unui teren acolo. E mult până începem, după o să vedeți că toate locurile se vor ocupa. Încă o condiție: cei care solicită loc de casă, trebuie să fie din comuna Roseți, nu din altă parte. Tinerii se duc în străinătate pentru a-și strânge bani în vederea construiriiunei locuințe la noi în comună. Nu vă ascund că noi mai avem un PUZ, dar pentru cei care au loturi de grădină în proprietate, pe partea dreapta a lui DN3B, până în Crucea de Leac. Și acolo se pot construi case. În condițiile în care sunt cetățeni cu familie numeroasă, care au primit o suprafață de 5.000 de metri pătrați, automat au posibilitatea de a-și face casă acolo, pe suprafețele pe care ei le au în proprietate”, a adăugat Râjnoveanu.

Infrastructura stradală, modernizată

Primarul comunei Roseți ne-a precizat că a depus, pe Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, un proiect pentru modernizarea rețelei de iluminat public. De asemenea, Primăria Roseți va depune, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, proiecte pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.

“Avem un proiect depus pe ‘Anghel Saligny’ pentru modernizarea rețelei de iluminat public. Dorim să depunem, pe PNRR sau pe alte programe, proiecte pentru a rezolva câteva străzi cu probleme. Este vorba de strada General Dragalina, unde trebuie neapărat să investim, întrucât este o stradă foarte folosită de cetățeni și acele rigole de scurgere trebuie să le acoperim cu niște lucrări care să colecteze apele pluviale. Mai avem și un scuar de făcut, Strada Largă, unde banda de circulație dinspre Sud trebuie rezolvată. Am mai depus încă o documentație tehnică pe ‘Anghel Saligny’, cu o nouă etapă de canalizare. Noi avem acoperită cu rețea de canalizare aproape 70% din suprafață. 30% din suprafață nu este acoperită, adică toată partea de Sud de la DN3B, iar pentru a se introduce rețea de canalizare ne trebuie o altă soluție din partea proiectantului”, a explicat edilul din Roseți, Nicolae Rîjnoveanu

Advertisement

La zi

Adjunctul Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul IPJ Argeș, a fost reținut

Iancu Costinel, comisar-șef și adjunct al Biroului de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, a fost reținut pe 2 iulie 2025, pentru 24 de ore, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești. Acesta este cercetat pentru trei infracțiuni de șantaj în formă continuată, folosirea informațiilor nepublice în scopul obținerii de foloase necuvenite și divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. În același dosar, un alt ofițer de poliție, Pascu Bogdan Robert, angajat al IPJ Argeș, este cercetat pentru șantaj în formă continuată.

Detalii ale acuzațiilor:

  • Perioada ianuarie 2022 – aprilie 2024: Iancu Costinel ar fi exercitat acte de constrângere asupra lui Mihai Dragoș, directorul general al companiei Fildas Trading Pitești, care deține lanțul de farmacii Catena. Scopul era obținerea de foloase necuvenite, inclusiv promovarea unei persoane din familia lui Iancu într-un post de conducere bine remunerat în cadrul grupului farmaceutic, prelungirea contractului de muncă al acesteia, stabilirea unui program de lucru preferențial și mutarea într-o locație mai convenabilă.
  • Perioada 2020 – 2023: Iancu ar fi șantajat o altă persoană cu funcție de conducere din același grup farmaceutic pentru a obține bunuri și produse farmaceutice din depozitele companiei.
  • Martie 2023: Iancu ar fi divulgat directorului general al Fildas Trading date confidențiale dintr-un dosar penal, inclusiv informații despre măsuri de supraveghere tehnică, pentru a obține foloase necuvenite pentru o rudă angajată în companie.
  • Perioada 2023 – 2024: Iancu ar fi furnizat informații nepublice din trei dosare penale privind posibile infracțiuni de corupție, inclusiv despre un subordonat al directorului general.
  • Ianuarie 2022 – mai 2022: Împreună cu Pascu Bogdan Robert, Iancu ar fi constrâns același director general, invocând un presupus dosar penal pentru fapte de corupție, pentru a obține 120.000 de euro, două telefoane iPhone 13 și un autoturism BMW.

Continue Reading

La zi

Atenționare de la ISU Călărași: Cod Galben de caniculă și disconfort termic în județ

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași a transmis o avertizare meteorologică de Cod Galben valabilă în intervalul 04 iulie, ora 10:00 – 05 iulie, ora 10:00, pentru județul Călărași.

Potrivit autorităților, în această perioadă sunt prognozate temperaturi deosebit de ridicate, între 33 și 38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau chiar va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, ceea ce poate afecta starea de sănătate a populației.

Minimele termice pe timpul nopții vor rămâne ridicate, situându-se între 16 și 21 de grade Celsius, ceea ce nu va permite o răcorire eficientă a aerului.

Recomandări generale:

Advertisement
  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00.

  • Consumați lichide în mod regulat, evitați băuturile alcoolice și cele cu cofeină.

  • Purtați haine lejere, de culoare deschisă și acoperiți-vă capul cu pălării sau șepci.

  • Nu lăsați copiii sau animalele de companie în autoturisme parcate la soare.

ISU Călărași rămâne în alertă și recomandă populației să urmărească informările oficiale și să adopte măsuri preventive pentru a evita incidentele cauzate de caniculă.

Continue Reading

Fapt Divers

Sabethes cyaneus – Asasinul strălucitor al lumii insectelor

Sabethes cyaneus, un țânțar din familia Culicidae, este o specie fascinantă care combină o estetică uluitoare cu un rol ecologic complex și uneori periculos. Găsit predominant în pădurile tropicale umede din America Centrală și de Sud, în țări precum Brazilia, Panama, Costa Rica și Columbia, acest țânțar este renumit pentru aspectul său de neuitat, dar și pentru comportamentul său intrigant. Iată o explorare mai detaliată a trăsăturilor, comportamentului și impactului său:

Aspect și caracteristici fizice

Sabethes cyaneus este una dintre cele mai spectaculoase insecte din lume datorită culorilor sale irizante. Corpul său, de aproximativ 4-6 mm lungime, strălucește în nuanțe metalice de albastru, verde și auriu, reflectând lumina în funcție de unghi. Ceea ce îl face cu adevărat unic sunt „periuțele” sau solzii lungi și păroși de pe picioarele mijlocii, care seamănă cu niște pene decorative. Aceste structuri sunt mai pronunțate la masculi și joacă un rol esențial în comunicarea vizuală și în ritualurile de împerechere.

Antenele lor sunt, de asemenea, distinctive: masculii au antene mai lungi și mai stufoase, folosite pentru a detecta feromonii emiși de femele. Femelele, în schimb, au antene mai scurte, dar sunt mai bine echipate pentru a localiza surse de sânge datorită receptorilor lor olfactivi extrem de sensibili.

Comportament și ecologie

Sabethes cyaneus este un țânțar diurn, ceea ce îl diferențiază de mulți alți țânțari care sunt activi noaptea. Preferă mediile umede și umbroase ale pădurilor tropicale, unde se ascunde în vegetația deasă sau în apropierea apelor stătătoare, necesare pentru reproducere. Femelele depun ouăle în mici rezervoare de apă, cum ar fi cavitățile din copaci, bambusul tăiat sau alte recipiente naturale care rețin apa de ploaie.

Advertisement

Hrănirea: Ca majoritatea țânțarilor, masculii Sabethes cyaneus se hrănesc exclusiv cu nectar și alte surse de zaharuri din plante, contribuind la polenizarea anumitor specii de flori. Femelele, însă, au nevoie de sânge pentru a produce ouă, ceea ce le transformă în „asasini” eficienți. Ele pot înțepa mamifere, păsări și chiar reptile, folosindu-și trompa lungă și ascuțită pentru a extrage sânge. Procesul este rapid și discret, dar poate avea consecințe grave, deoarece Sabethes cyaneus este un vector cunoscut pentru transmiterea unor boli tropicale, cum ar fi febra galbenă, dengue și, potențial, virusul Zika.

Ritualul de împerechere: Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale comportamentului Sabethes cyaneus este dansul de împerechere. Masculii și femelele se angajează într-un zbor sincronizat, în care își flutură picioarele decorate pentru a atrage atenția partenerului. Aceste „periuțe” nu sunt doar ornamentale; ele amplifică semnalele vizuale și pot produce vibrații subtile care sporesc atractivitatea. Acest spectacol aerian este o demonstrație rară de grație în lumea insectelor.

Rolul ecologic și impactul asupra sănătății

Sabethes cyaneus joacă un rol dublu în ecosistem. Pe de o parte, masculii contribuie la polenizarea plantelor, fiind o parte importantă a lanțului trofic în pădurile tropicale. Pe de altă parte, femelele, prin capacitatea lor de a transmite boli, reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și animală. Deși nu sunt la fel de răspândite ca țânțarii din genul Aedes sau Anopheles, Sabethes cyaneus pot contribui la răspândirea agenților patogeni în regiunile tropicale, mai ales în zonele rurale sau slab monitorizate.

Interes științific și cultural

Dincolo de rolul lor biologic, țânțarii Sabethes cyaneus au captat atenția cercetătorilor și fotografilor datorită frumuseții lor neobișnuite. Fotografiile macro ale acestor insecte, care evidențiază culorile lor vibrante și detaliile „periuțelor”, sunt adesea folosite pentru a ilustra diversitatea uimitoare a lumii insectelor. În știință, această specie este studiată pentru a înțelege mai bine mecanismele de transmitere a bolilor și comportamentul reproductiv al țânțarilor.

În cultura populară, Sabethes cyaneus este uneori numit „țânțarul balerină” datorită mișcărilor sale grațioase și aspectului elegant. Cu toate acestea, frumusețea sa ascunde o natură letală, ceea ce îl face un simbol al contrastului dintre aparență și realitate.

Advertisement

Amenințări și conservare

Deși Sabethes cyaneus nu este o specie pe cale de dispariție, habitatul său natural – pădurile tropicale – este amenințat de defrișări și schimbări climatice. Pierderea acestor ecosisteme ar putea afecta populațiile acestei specii, dar și echilibrul ecologic al regiunilor în care trăiește. În același timp, controlul populațiilor de țânțari pentru a preveni bolile tropicale poate avea un impact asupra speciei, deși măsurile sunt de obicei îndreptate către țânțarii mai comuni, precum Aedes aegypti.

Sabethes cyaneus este mai mult decât o insectă frumos colorată; este un exemplu remarcabil al complexității naturii. Cu aspectul său de bijuterie vie, dansurile sale aeriene și rolul său de vector al bolilor, acest țânțar întruchipează un paradox: un „asasin strălucitor” care fascinează și amenință deopotrivă. În pădurile tropicale, unde frumusețea și pericolul se întâlnesc, Sabethes cyaneus rămâne un simbol al armoniei și al contradicțiilor din lumea naturală.

Continue Reading