Operatorul serviciilor de furnizare a apei din Călărași, S.C. ECOAQUA .S.A., va semna, săptămâna viitoare, un contract în valoare de 300 de milioane de euro, fonduri solicitate pentru modernizarea infrastructurii rețelei de furnizare a apei pentru județul Călărași. Pierderile din prezent, confirmate și de directorul societății, Marcel Nuțu, depășesc procentul de 50%.
Vasile Iliuță precizează că acest contract este o reușită a ECOAQUA alături de echipa Consiliului Județean Călărași și Primăria Urziceni. Sursa citată a mai subliniat că proiectul se află în starea de obținere a avizelor de mediu, ce urmează a fi depuse și faza finală de semnare a contractului.
“Ecoaqua Călărași urmează să semneze săptămâna viitoare un contract de 300 de milioane de euro pentru infrastructura județului Călărași, apă și canal. Este o realizare, pentru că echipa EcoAqua plus echipa C.J., Primăria Municipiului Urziceni cu primarul Savu Constantin, ne-am implicat și astăzi suntem, după obținerea vizelor de mediu, să le depunem și să ne programeze să se semnăm contractul cu clauză rezolutorie, iar dacă la finalul avizului de mediu nu suntem contestați în dezbaterea publică avem deja contractul semnat.” – precizează șeful CJ Călărași, Vasile Iliuță
[25.11.2021] “Aș începe prin a vă spune că am vechime în această unitate și cunosc realitatea. Suntem la al treilea proiect de investiții major. Primul proiect de investiții a avut o valoare de aproximativ 7 milioane de euro și a început cu 2004, pe urmă a fost postul de mediu cu 100 de milioane de euro și acum suntem în faza finală de semnare contract de 265 de milioane de euro care se adresează la 90 de localități. 80 de localități din județul Călărași și 10 din județul Ialomița, sunt în jur de 25-26 de UAT-uri pe județul Călărași. Subliniez acest lucru ca să se realizeze faptul că oferim o alternativă vis-a-vis de accesul la servicii civilizate în toate localitățile din jud. Călărași.” – a declarat Marcel Nuțu în cadrul unei conferințe de presă
Nu vă ascund faptul că am întâmpinat foarte multe greutăți pentru a aduce la maturitate proiectul din diverse motive – a consultanței, multe UAT-uri s-au retras, altele s-au răzgândit și a trebuit să refacem documentațiile. A fost multă muncă pentru sute de kilometri de rețea de apă. Zic eu că se schimbă nivelul de trai din județ. Știm toți că traversăm o perioadă foarte grea referitoare la criza energetică. Noi eram într-un contract de furnizare de achiziție de energie, unde la 218 roni pe mW, iar acum suntem pe bursă la 1200. Avem multe greutăți și încercăm să identificăm soluții de rezolvare a problemelor așa încât să găsim un optim pentru a merge mai departe. Cred că datorită faptului că ne știm de mult încât mă puteți crede când spun că sunt solidar cu comunitatea din care fac parte, dar trebuie să conștientizeze toată lumea că este o perioadă foarte grea.
https://youtu.be/l4bN6al_PGU
Mai mulți consilieri județeni au ridicat de nenumărate ori problema pierderilor înregistrate de operatorul ECOAQUA S.A.
“Dacă extragem din Dunăre 1.000 de metri cubi de apă, 50% se pierd!”
spunea un consilier județean al Pro România