Connect with us

Actualitate

Mari personalități călărășene | Pompei Samarian – medic, istoric

Published

on

Pompei Gheorghe Samarian a fost un medic, autor și istoric român. A descoperit documentul prin care orașul Călărași devenea reședința județului Ialomița. Doctorul Pompei Samarian a fost dedicat meseriei şi pacienţior. A fost un umanist, în sensul clasic: a tratat bolnavi prin trei epidemii – de holeră, tifos şi variolă –, a extins şi modernizat spitalul din Călăraşi şi şi-a găsit timp să scrie cărţi şi sute de articole despre istoria locală şi a medicinei româneşti

POMPEI SAMARIAN (26 martie 1879, Bacău – 11 mai 1942, București) – medic, istoric.

S-a născut la 26 martie 1879, la Bacău ca fiu al lui Gheorghe Samarian, funcționar sanitar și al Profirii Samarian. A urmat cursurile primare în orașul natal, apoi Liceul la “Sf. Sava” în Bucureşti. Este licențiat al Facultăţii de Medicină Umană din Bucureşti, unde în 1905, la 28 iunie, îşi susţine şi teza de doctorat.

Activitate socio-profesională: a fost numit medic de plasă la Podoleni-Fălciu; asistent la Clinica de psihiatrie a Spitalului Mărcuţa; medic secundar la Spitalul Eforiei; medic la Spitalul Zimnicea. La 24 iulie 1912 este numit medic la Spitalul din Călăraşi, al cărui director va fi din anul 1930 până la pensionarea sa, la 1 mai 1939.

În perioada 1933-1937 este director, cu titlu onorific, iar din 19 februarie 1937 este numit director al spitalului.

Advertisement

Activitatea științifică i-a atras recunoștința lumii medicale românești și internaționale, astfel că, la Congresul Internațional de Istoria Medicinei din septembrie 1934, a fost cooptat ca membru activ, iar în 1935 a fost ales vicepreședinte al Societății Regale Române de Istoria Medicinei.

Colaborări la publicaţii: a colaborat la revistele de specialitate ale vremii şi la “Pământul”, cu rubricile permanente: “Ceva din trecut”“Contribuţii ialomiţene la istoria neamului” şi “Documente ialomiţene”.

Opera: Mersul spitalului din Călăraşi şi activitatea noastră medicală pe anul 1913, Călăraşi, 1913; Oraşul Călăraşi în timpul ocupaţiei străine, Călăraşi, 1919; Istoria oraşului Călăraşi de la origini până la anul 1852, Bucureşti, 1931; Divorţul din cauză de boală în legislaţia română, 1931; Boala Ducăi Vodă, 1932; Ciuma în trecutul românesc, (cu o prefaţă de Nicolae Iorga), 1932 (a fost remarcată la Congresul Internaţional de Istorie a Medicinei care a avut loc la Bucureşti la 16 septembrie 1932, fiind distinsă cu “Premiul Oroveanu”); Nicolae Mavros, 1934; Istoria spitalului din Călăraşi, Călăraşi, 1937; Medicina şi farmacia în trecutul românesc (cu o prefaţă de Nicolae Iorga) – vol. I (1382-1775), Călăraşi, 1937; vol. II (1775-1834), Bucureşti, 1938; vol. III, Bucureşti, 1939.

Samarian este cel care a descoperit documentul prin care Călăraşiul a devenit reşedinţa judeţului Ialomiţa în aprilie 1833. A mai descoperit în arhiva lui Nicolae Mavros documente despre revoluţia lui Tudor Vladimirescu pe care le-a publicat, pentru prima dată, la Călăraşi.

Pompei Samarian a rămas la Călărași până când a ieșit la pensie, după care a plecat la București unde a decedat la 11 mai 1942.

Advertisement

Doctorul Pompei Samarian a fost, mai presus de toate, istoric şi cercetător neobosit al arhivelor călărăşene, un om jovial şi bun de pus pe rană, care s-a preocupat, timp de 27 de ani, de construirea şi conducerea spitalului din Călăraşi. Şi-a dedicat întreaga activitate oraşului din Bărăgan. După 18 ani de cercetare, el a scos la lumină actul original, din 14 aprilie 1833, prin care reşedinţa judeţului Ialomiţa se muta din Urziceni la Călăraşi.

Povestea doctorului cărturar care a vindecat Bărăganul: „Sfidând moartea care-l pândea, a salvat mii de vieţi“

 

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Actualizat / Tonea: Un bărbat și-a pus ștreangul de gât. Vecinii spun că intrase în depresie din cauza problemelor de sănătate

Published

on

Update: Familia neagă asupra faptului ca bărbatul ar fi recurs la acest gest din cauza jocurilor de noroc. Aceștia susțin  că bărbatul avea dureri cumplite și neliniște din cauza problemelor de sănătate. 

Știrea inițială: 

Tragedie fără margini, în satul Tonea. Un bărbat de aproximativ 40 de ani din sat și-a pus capăt zilelor în această dimineață. Bărbatul, care a petrecut mai mulți ani lucrând în străinătate, a revenit acasă de câteva luni, iar astăzi  a fost găsit fără suflare de un localnic care trecea prin zona cimitirului din Tonea. A fost găsit pe strada Prelungirea Canalului.

Autoritățile au intervenit la fața locului, iar trupul neînsuflețit a fost ridicat de către Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Advertisement

Vecinii vorbesc despre bărbat ca ar fi avut o depresie din cauza jocurilor de noroc. Înainte să recurgă la gestul extrem, bărbatul i-ar fi transmis soției sale un mesaj de adio.

Poliția desfășoară investigații pentru a elucida toate circumstanțele tragediei.

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Vânătoarea de ouă la Zoo Călărași, un real succes! Peste două mii de oameni au fost prezenți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Sute de copii din întreaga țară au avut parte de o zi plină de bucurie și distracție la Complexul de Agrement Zoo Călărași în a doua zi de Paște, participând la evenimentul captivant intitulat “Vânătoarea de Ouă”. Organizat de Complexul de Agrement Zoo Călărași și Primăria Municipiului Călărași, evenimentul a fost un succes răsunător, beneficiind de sprijinul unor instituții și organizații precum Inspectoratul Județean de Jandarmi Călărași, SIDEPOL Călărași, Crucea Roșie Călărași și Texas Bar B-Q.

Cu un program diversificat, evenimentul a oferit o gamă largă de activități captivante, de la vânătoarea de ouă și cursa iepurașilor la concursuri de dans. Copiii au fost încântați să participe la fiecare activitate, iar atmosfera de sărbătoare a fost contagioasă.

Nae Cosmina, purtătoarea de cuvânt a Complexului de Agrement Zoo Călărași, a exprimat satisfacția organizatorilor față de succesul evenimentului și a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestuia. “Primăria municipiului Călărași este principalul nostru susținător și le mulțumim pentru că ne-au acordat încredere și ne-au apreciat ideile, ajutându-ne să realizăm ceea ce ne-am dorit de mult timp: un festival de Paște care să nu se rezume doar la o vânătoare de ouă, ci să încorporeze un concept mai amplu“, a declarat Cosmina.

Advertisement

De asemenea, a subliniat implicarea și sprijinul adus de parteneri, în special de voluntarii de la Liceul Mihai Eminescu, care au contribuit semnificativ la buna desfășurare a evenimentului.

„Peste 2000 de oameni au fost astăzi la zoo și ne bucurăm foarte mult și vă mulțumim. Festivalul nostru a ieșit exact așa cum ne-am dorit, a fost un eveniment inedit pentru Complexul de Agrement Dumbrava. Primăria municipiului Călărași este principalul nostru susținător și le mulțumim pentru că ne-au acordat încredere și ne-au apreciat ideile, ajutându-ne să realizăm ceea ce ne-am dorit de mult timp: un festival de Paște care să nu se rezume doar la o vânătoare de ouă, ci să încorporeze un concept mai amplu.”

Evenimentul a fost nu doar o ocazie de distracție, ci și de generozitate. Bogdan Marinescu de la SIDEPOL Călărași a evidențiat faptul că, în cadrul evenimentului, au fost strânse fonduri importante pentru proiectul lor “Stai la Masă cu o Faptă Bună”. “Astăzi am făcut fericiți o mulțime de copilași, ne-am distrat, ne-am jucat, dar nu în ultimul rând, am donat niște bani pentru celălalt proiect al nostru”, a menționat Marinescu.

„În a doua zi de Paște, ne-am adunat noi, Sindicatul Democratic al Polițiștilor, împreună cu partenerii noștri: Roger Design, Complexul ZOO, IPJ Călărași, Jandarmeria Română, Crucea Roșie și Texas B-Q, la un eveniment unic: Vânătoarea de ouă la ZOO, pentru cei mici. Astăzi am făcut fericiți o mulțime de copilași, ne-am distrat, ne-am jucat, dar nu în ultimul rând, am donat niște bani pentru celălalt proiect al nostru: “Stai la masă cu o faptă bună”. Vă asigurăm de tot sprijinul necesar al comunității.”

Cristina Sava, antreprenor la Texas Bar B-Q, a subliniat importanța colaborării și a mulțumit organizatorilor și partenerilor pentru sprijinul acordat. “Copiii erau nerăbdători să iasă și să mănânce burgeri, bineînțeles. Aș vrea să mulțumesc în primul rând organizatorilor, în parteneriat cu Primăria Călărași, și nu în ultimul rând partenerilor noștri SIDEPOL, Crucea Roșie și Jandarmeria”, a spus Sava, evidențiind eforturile lor comune în susținerea campaniei “Stai la Masă cu o Faptă Bună”.

Astfel, Festivalul de Paște de la Complexul de Agrement Zoo Călărași nu numai că a adus bucurie și amuzament copiilor din toată țara, dar a și evidențiat solidaritatea și generozitatea comunității.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Pensii 2024. Formula de calcul care poate schimba viaţa bunicilor. Şeful Casei de Pensii vine cu precizări importante legate de recalculare

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost deja aprobate, astfel că se lucrează la foc continuu.

Pensii 2024. Recalcularea pensiilor ar trebui să vină cu pensii mai mici pentru 2.000.000 de pensionari, dar Constituţia interzice acest lucru, astfel că se va menţine cuantumul actual. Fericţi vor fi cei cu pensia minimă, care aproape se dublează, iar avantajaţi sunt cei care reuşesc să adauge ani de vechime, astfel că goana pe la arhive după adeverinţe va fi una lucrativă. În aceste condiţii, este important ca decizia de recalculare să vină cât mai repede, pentru ca seniorii să aibă timp de completat cu documente acolo unde este cazul.

Milioane de români așteaptă cu nerăbdare mult anunțata recalculare a pensiilor. Inițial s-a spus că începând din luna mai vor veni decizii de recalculare acasă, iar din luna septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Cu toate acestea, deciziile cu noile pensii crescute întârzie să apară, iar pensionarii au devenit îngrijorați. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat motivele întârzierii și a oferit informații suplimentare despre procesul marii recalculării a pensiilor. Citește toată știrea aici.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate