Connect with us

Actualitate

România iese pe 8 martie din starea de alertă. Anunțul președintelui Klaus Iohannis

Published

on

Klaus Iohannis a declarat, vineri, că starea de alertă nu va fi prelungită după data de 8 martie 2022, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Președintele a precizat că, odată cu ridicarea stării de alertă, unele restricții vor fi de asemenea eliminate. Ministerul Sănătății este cel care va gestiona, în continuare, efectele pandemiei de coronavirus pe teritoriul României.

https://youtu.be/lDLGm3NoZfw

“Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.

Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.

Advertisement

Dragi români, se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, doi ani foarte grei, în care existența noastră a fost modificată radical.

Peste 63.000 de români au pierdut lupta cu boala, lăsând în urma lor un gol uriaș și nenumărate familii îndoliate. Aceste cifre exprimă multă suferință, sunt reflecția unor tragedii care au produs urme adânci.

Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere.

O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării.

Nu am fi putut însă răzbi fără intervenția concertată și susținută a autorităților, care au trebuit să gestioneze o criză sanitară istorică, în pofida unor deficiențe acute, cauzate de lipsa reformelor sistemice tocmai în domeniile de care aveam mai mare nevoie.

Advertisement

Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic, se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități.

În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care, în marea lor majoritate, au înțeles și au respectat regulile. Le mulțumesc în mod special pentru acest lucru!

Doresc să mulțumesc încă o dată și medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, farmaciștilor și tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul și au făcut dovada dedicării și a profesionalismului desăvârșit.

Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităților majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă.

Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm, și poate cea mai importantă este cea a solidarității: am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la partenerii europeni atunci când noi ne-am confruntat cu probleme majore.

Advertisement

Colaborarea europeană și internațională în domeniul științific a permis înțelegerea mai aprofundată a acestui virus nou și a făcut posibilă, într-un timp record, descoperirea vaccinurilor și a medicamentelor care pot preveni și trata această boală severă.

Nu în ultimul rând, am învățat să prețuim sănătatea noastră, dar și pe a celor dragi, am învățat să ne protejăm, să prevenim, să luăm decizii responsabile și să le respectăm.

Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învățăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm și să punem în valoare oportunitățile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea și protecția de care are nevoie comunitatea.

Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.

Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.

Advertisement

Pandemia ne-a arătat că sănătatea trebuie tratată întotdeauna ca o prioritate și din punctul de vedere al creșterii investițiilor, dar și al regândirii unor mecanisme, astfel încât sistemul sanitar să fie unul echitabil și capabil să răspundă eficient unor situații limită.

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mesajul primarului comunei Independența – Gabriel Rădulescu cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Published

on

Să va bucure Dumnezeu, să va dea sănătate, să aveți putere, iar bucuriile sã tină la distantă toate necazurile! Paste Fericit!

Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Imagini spectaculoase cu un stol de pelicani. Pescarii din zonă nu sunt atât de bucuroşi

Published

on

Într-o scenă ce pare desprinsă dintr-un film documentar, balta Mostiștea, situată între comunele Dorobanțu și Mânăstirea, a devenit de câteva zile locul preferat al unui stol de pelicani.

Cu aripile albe întinse grațios pe deasupra luciului apei, aceste păsări maiestuoase și-au găsit locul în acest peisaj liniștit, însă aduc cu ele o dilemă pentru pescarii din zonă, care nu sunt foarte încântați de situație.

Pescarii din zonă se confruntă acum cu provocarea de a împărți resursele de pește cu aceste păsări migratoare, ceea ce afectează în mod direct traiul de zi cu zi.

Situația pare una îngrijorătoare pentru comunitatea locală. Problema pare fără rezolvare. Redacția Calarasipress.ro a solicitat Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportiv (AJVPS) Călărași un punct de vedere asupra situației.

Liviu Coman a subliniat complexitatea și delicatul echilibru al situației, afirmând că AJVPS Călărași nu are atribuții în această situație. Astfel, responsabilitatea pentru găsirea unei soluții eficiente ar rămâne la Agenția pentru Protecția Mediului din Călărași.

Advertisement

Până la găsirea unei soluții, pescarii sunt nevoiți să împartă peștii din baltă cu stolul de pelicani.

Continue Reading

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Advertisement

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate