Constantin Bîrcă: Vreau să profit de această ocazie și să urez tuturor doamnelor, domnișoarelor un călduros “La mulți ani”. Sigur că mi-aș fi dorit ca 1 martie să nu fie ceea ce este, un 1 martie trist, umbrit de evenimente care au loc nu departe de noi, în Ucraina. După cum bine știți, Ucraina la momentul acesta este atacată de Federația Rusă. Acolo există un conflict care nu ne aparține, dar chiar și așa, felicit oamenii refugiații care la ora aceasta, prin punctele de frontieră, vin la noi în țară – femei, copii, plin de nevoi, și-au lăsat casele bombardate, iar noi am înțeles că trebuie să fim alături de dânșii. Le oferim sprijinul nostru material și uman și de aceea îi felicit. Nu aș fi crezut niciodată ca din țara noastră, numai la câțiva kilometrii distanță, să putem auzi bombardamentele care parcă nu se mai sfârșesc, vedem în fiecare zi case dărâmate, familii destrămate, oameni care nu-și mai găsesc locul, iar cei care au părăsit Ucraina nu știu, la sfârșitul acestui nefericit război, dacă se mai întorc ce vor mai găsi acolo.
Pe de altă parte, vreau să vă spun că referitor la agricultură, săptămâna aceasta, nu mai departe de ieri, au fost aprobate de Guvern 2 hotărâri care se referă strict la agricultură. Vreau să vă spun că o Hotărâre de Guvern se referă la plafoanele pentru ANT-uri, ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Vorbim de plafoane însumate de 223 de milioane de euro. Defalcat, pot să vă spun că este vorba despre 88 de milioane de euro pentru ajutoarele naționalii tranzitorii – vegetal, ele sunt aferente anului de cerere 2021, ceea ce înseamnă că față de anul trecut, această sumă este dublă. La ANT zootehnic avem un plafon de 6 ori mai mare față de anul trecut. Este vorba de 135 de milioane de euro anul acesta.
Cea de a doua Hotărâre de Guvern se referă la o schemă de minimis, o schema într-ajutorarea celor două rase autohtone – Bazna și Mangalița, undeva la 15.000 de lei pentru fiecare suină care face parte din această schemă. Bineînțeles, era și o restanță. Mă refer la o schemă din bugetul național la ajutorul pentru motorină, pentru fermieri. Acest ajutor se dă pe cele 4 trimestre. Anul trecut s-a dat 30% din plata pentru motorină pentru trimestrul trei, iar anul acesta s-a dat diferența de 70% și plata integrală a motorinei aferente trimestrului 4.