Connect with us

Actualitate

VIDEO. SĂRBĂTOAREA DE IGNAT, ÎN PREMIERĂ LA CĂLĂRAȘI

Published

on

Sfârșitul de an vine cu o premieră pentru Călărași. Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași alături de Consiliul Județean a organizat în premieră Sărbătoarea de Ignat. 

Ziua de Ignat, obiceiuri și superstiții. Pe 20 decembrie românii care încă țin la tradiții sacrifică porcul pentru masa de Crăciun
Pe 20 decembrie, în ziua de Sfântul Ignat se taie porcul pe care-l mâncăm de Crăciun. E drept, nu la oraş, ci acolo unde se mai respectă tradiţia, adică la sat. Şi tot acolo, multe obiceiuri, transmise din generaţie în generaţie, sunt respectate cu sfinţenie pe 20 decembrie, numită şi ziua de Ignat.

  • CUPRINS:
  • Ce se face în ziua de Ignat – tăierea porcului
  • Cinci tradiții legate de Ignat
  • Sfântul Ignat în calendarul ortodox pe 20 decembrie

Muzeul Dunării de Jos s-a ocupat cu prezentarea acestor tradiții de Crăciun, pe platoul Consiliului Județean Călărași.

Se spune că în noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Dacă visează un cuţit, e un semn că vor fi sacrificaţi. Carnea porcului este destinată în principal preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează.

Ce se face în ziua de Ignat – tăierea porcului Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice. În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Mai mult, locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate. Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.

Advertisement

Ignatul cade întotdeauna în plin post al Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică. După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă. Cinci tradiții legate de Ignat

1. Sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.

2. După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.

3. În anumite zone ale ţării există obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi.

4. Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

5. Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor şi în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice.

Advertisement

Sfântul Ignat în calendarul ortodox pe 20 decembrie Cine a fost Sfântul Ignat

Sfântul Ignat trăia pe vremea când Iisus propovăduia oamenilor despre Împărăția Cerurilor, iar Mântuitorul l-a purtat în brațe, Sfântul devenind astfel purtător al cuvântului lui Dumnezeu la popoarele păgâne.  Tradițiile populare de Sfântul Ignat spun că acesta este frate cu Moș Crăciun: astfel, se povestește că demult, Sfântul a bătut la ușa unui om și l-a anunțat că după el vine Moșu Crăciun și fiecare gospodar trebuie să taie un porc pentru copiii săi.

Astfel, în această zi, fiecare trebuie să taie porcul și se spune că Sfântul Ignat li se arată porcilor, anunțându-le moartea și luându-le sufletele. Sfântul Ignat poate și vindeca bolile porcilor de-a lungul anului, pentru ca fiecare om să aibă înaintea Crăciunului un porc gras bun de tăiat. De asemenea, după unele tradiții populare, el era singurul care putea tăia porcii și cerea în schimb slănina acestora. După alte tradiții, se oprea sânge de la porc pentru vindecarea bolilor. Se spune și că porcul care nu este tăiat în ziua de Ignat nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, căci el și-a visat moartea.

Tradițiile populare de Sfântul Ignat arată că această zi este numită și Crăciunul Țiganilor – căci în sate, aceștia erau cei care se ocupau cu tăierea porcilor – și încă sunt.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce și motociclete. Ce condiții sunt obligatorii

Published

on

Luni, 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat legea care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă motociclete cu transmisie automată, având o cilindree maximă de 125 cmc și o putere maximă de 11 kW.

Şeful statului a semnat, astăzi, decretul de promulgare a legii care permite șoferilor cu permis categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Luna trecută, Curtea Constituțională a respins o sesizare făcută de către președinte. Aceasta a fost depusă după ce Klaus Iohannis a trimis legea înapoi pentru reexaminare. Motivația sa a fost că parlamentarii au adoptat modificări legislative care depășesc limitele cererii sale de reexaminare, formulată în vara anului trecut.

Pe data de 19 decembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect care completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002. Acesta extinde valabilitatea permiselor de conducere emise pentru categoria B și pentru anumite tipuri de motociclete, cu condiția ca deținătorul permisului să aibă vârsta de 24 de ani împliniți și să fi obținut permisul pentru categoria B cu cel puțin trei ani în urmă.

Pentru a conduce astfel de motociclete, șoferii trebuie să dețină și o adeverință care să ateste absolvirea unui curs practic de pregătire de cel puțin 10 ore.

Advertisement

Permisul auto ar putea fi obținut de la 17 ani

Recent, comisia juridică și cea pentru apărare din Senat au emis un raport comun de admitere asupra unui proiect legislativ. Acesta propune ca un minor în vârstă de 17 ani, care deține permisul de conducere pentru categoriile B și BE, să poată conduce un autovehicul, dar numai însoțit de o persoană care deține permisul de conducere din aceeași categorie de cel puțin 10 ani.

Conform argumentelor expuse în motivarea inițiativei, susținătorii acesteia, parlamentari din PNL, UDMR, USR, PSD și neafiliați, consideră că este crucial să se adopte măsuri pentru a crește nivelul de responsabilitate al tinerilor care dețin permis de conducere auto.

Permițând obținerea permisului auto începând de la vârsta de 17 ani, se consideră că se promovează responsabilitatea în rândul tinerilor. Scopul este acela de a reduce comportamentele imprudente și iresponsabile.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

A fost extras marele premiu la Loto 6/49 în București. Câți bani a încasat câștigătorul

Published

on

Duminică, 28 aprilie, a fost anunțat marele câștigător la categoria I, la Loto 6/49. Biletul, în valoare de 10,50 lei, a adus unui român o sumă impresionantă de bani.

Biletul norocos a fost achiziționat de la agenția 72-054 din București, Sectorul 2, și a inclus o variantă simplă la Loto 6/49 și o variantă la Noroc, la prețul de 10,50 lei. Câștigătorul a încasat suma remarcabilă de 3.610.326,64 lei, adică peste 725.000 de euro.

Câștigătorul are 90 de zile la dispoziție pentru a-și revendica premiul. Acesta este al treilea câștigător la categoria I înregistrat în acest an la Loto 6/49. Ultima dată, premiul de categoria I, în valoare de 9.646.132,64 lei, a fost câștigat pe 11 aprilie.

La jocul JOKER s-a înregistrat un câștig de categoria a II-a în valoare de 434.312,40 lei. Biletul câștigător a fost achiziționat de la o agenție din Jimbolia.

Duminică, 28 aprilie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Advertisement

Conform ziare.com numerele extrase au fost:

Loto 6/49: 12, 1, 15, 19, 37, 35

Noroc: 4 2 1 2 8 7 4

Joker: 35, 37, 24, 34, 27 + 2

Noroc Plus: 5 6 5 0 1 8

Loto 5/40: 24, 33, 30, 10, 9, 1

Advertisement

Super Noroc: 5 8 0 6 9 6

Ce s-a întâmplat cu câștigătorul premiului în valoare de 11 milioane de euro

Unul dintre cele mai mari premii câștigate la Loto 6/49 a fost în valoare de 11 milioane de euro. Iulian Constandachi este norocosul care a câștigat acest premiu mare și, după ce a încasat banii, a decis să intre în lumea afacerilor, unde a avut parte de succes. Iulian era pompier în momentul câștigului în anul 2009. La aflarea veștii, și-a dat demisia și a început o nouă viață în afaceri. În timp ce a avut succes în cariera sa profesională și financiară, relațiile personale au avut de suferit.

„Eu am dus-o bine şi înainte să câştig la Loto, banii nu m-au schimbat în niciun fel, poate doar de atunci am mai mare grijă la oamenii care stau pe lângă mine. Prietenii mei sunt cei mai mari duşmani, de fapt eu nu am prieteni adevăraţi, ci doar amici.Nu am încredere în nimeni, doar în mine. Nici măcar în femei, nu am încercat să cuceresc pe nimeni cu banii mei şi nici nu am dat vreodată impresia că aş face asta. Nu vreau să vorbesc despre viaţa personală, nu îmi place să îmi fac viaţa publică, ca toate acele persoane care apar pe la TV şi nu au ce face, însă eu am activităţi şi proiecte de dus la sfârşit”, a declarat Iulian pentru cancan.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Omagiu în memoria eroilor călărășeni! Cum s-a desfășurat ceremonia organizată în onoarea veteranilor de război

Published

on

By

Municipiul Călărași a fost cuprins de emoție în această zi specială, în care comunitatea și-a unit gândurile și sentimentele în onoarea veteranilor de război, adevărații eroi ai istoriei noastre. Primarul Marius Dulce a transmis un mesaj profund de respect și recunoștință, evidențiind sacrificiul suprem al acestor bravi oameni pentru libertate și unitate națională.

Printr-o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor călărășeni căzuți în Al Doilea Război Mondial, comunitatea călărășeană și-a exprimat recunoștința față de cei care și-au dat viața pentru idealurile naționale și pentru apărarea valorilor fundamentale ale libertății.

Prezența militarilor, a oficialităților locale și a altor reprezentanți ai comunității a subliniat solidaritatea și unitatea în recunoașterea meritelor veteranilor de război. În acest cadru solemn, primarul Marius Dulce a postat pe rețelele sociale un mesaj plin de emoție și respect către toți veteranii, evidențiind importanța contribuției lor la binele și prosperitatea națiunii române.

„Veteranii de război sunt îngerii pătați cu sânge pentru libertatea noastră. Azi, de ziua lor, le-am cinstit memoria prin depuneri de coroane de flori. Celor doi veterani de război cât mai are municipiul Călărași, celor 17 la nivel județean și celor 960 de nivelul țării le doresc liniște și sănătate”, a scris edilul într-o postare pe Facebook, în care a atașat multiple fotografii de la eveniment.

Imaginile emoționante de la ceremonie au captat momente de solemnitate și reverență, evidențiind respectul și admirația întregii comunități călărășene față de acești bravi oameni.

Advertisement

La depunerea coroanelor a fost prezent și Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, care, la rândul lui, a transmis un mesaj care a întărit și mai mult importanța păstrării memoriei și a apărării valorilor pentru care au luptat eroii noștri. Recunoașterea curajului și devotamentului acestor eroi a fost exprimată în cuvinte sincere și emoționante, reflectând profundele sentimente de respect și admirație ale întregii comunități.

„Ne amintim astăzi de cei care și-au sacrificat viața pentru țară și unitatea ei, de cei care au luptat pentru libertate și democrație, rezistând cu mult curaj în fața tiraniei, opresiunii și agresiunii. Datorită acestor eroi avem astăzi prețiosul bine al libertății și nu trebuie să uităm niciodată că libertatea este o valoare care, odată câștigată, trebuie apărată fără rezerve, în fiecare zi, de fiecare dintre noi.

Avem aceste exemple ale trecutului tocmai pentru a putea privi viitorul cu speranță și încredere. Îi asigur pe veteranii de război de tot respectul și sprijinul meu și le mulțumesc pentru tot ceea ce au realizat în beneficiul statului român, sub culorile drapelului naţional! Multe urări de sănătate şi linişte sufletească alături de familie și prieteni!”, a transmis Vasile Iliuță, pe Facebook.

Continue Reading

Cele mai vizualizate