Connect with us

Știri

Deputat Constantin Bîrcă: Strategia de securitate energetică a României între mit și realitate

Published

on

Publicat la data de 06.10.2021

Prezenta declarație reprezintă ecoul îngrijorării românilor aflați în prag de iarnă în fața incompetenței unui “stat eșuat” – după cum l-a caracterizat însuși șeful statului.

Situația este deosebit de gravă și nimic nu dă măcar o rază de speranță pentru o soluționare favorabilă.

Cu un an în urmă a fost elaborată Strategia energetică a României. Un document rămas, ca multe altele, la nivel de “document de sertar”.

Anunțul pompos din introducerea acestui document sună astfel: ”Prin implementarea obiectivelor Strategiei Energetice, sistemul energetic național va fi mai puternic, mai sigur și mai stabil. Avem resursele energetice necesare, avem un mix energetic echilibrat și diversificat și avem determinarea de a face din România un furnizor de securitate energetică în regiune.”

Advertisement

Mituri! Sub guvernarea Câțu, sistemul a devenit mai puțin sigur și mai puțin stabil. Avem resurse dar nu sunt gospodărite rațional.

În ceea ce privește determinarea, aceasta se impune a fi însoțită de profesionalism – element care lipseste cu desăvârșire!

Specialiștii afirmă că proiectele declarate prioritare în propunerea de strategie energetică a României necesită peste 5 ani între momentul deciziei de investire şi momentul punerii în funcţiune.

Câtă răbdare trebuie să mai aibă românii?

Strategia energetică a României nu se bazează pe studii documentate şi transparente neavând precizate clar sursele de finanțare. Capacitatea redusă de cercetare-dezvoltare-inovare își spune cuvântul!

Actualele așa-zise măsuri de protecţie socială propuse de guvern sunt minore faţă de suportabilitatea facturilor energetice. Consumatorul final plăteşte toate pierderile energetice (de exemplu, pierderile energetice ale blocurilor de locuinţe reprezintă 40-50% din căldura intrată).

Advertisement

Totuși, în perspectiva unei intervenții competente, Partidul Social Democrat a pregătit un proiect de lege prin care preţurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate pentru 6 luni la o medie a perioadei martie-septembrie 2021, pentru consumatorii casnici.

Proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie și gaze, precum și de la bugetul de stat.

Este încă un motiv real pentru care guvernul Câțu trebuie să plece!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Advertisement

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Update / Percheziții în 49 de locații din Călărași pentru prinderea traficanților de țigări vândute ilegal. Opt persoane au fost reținute preventiv

Published

on

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, au pus în executare 49 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de colectarea, deținerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă.

Astfel, în perioada iulie 2023 – februarie 2024, mai multe persoane ar fi achiziționat țigări din județul Suceava și municipiul București, le-ar fi transportat și depozitat în județul Călărași, ulterior le-ar fi comercializat către vânzători ambulanți din diferite zone ale municipiului Călărași.

De asemenea, în perioada mai sus menționată au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant delict,  fiind depistate 107.800 de țigarete provenite din contrabandă, după cum urmează:

  1. La data de 1 noiembrie 2023, în jurul orei 10:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au oprit pentru control un autovehicul condus de un bărbat, de 36 de ani, iar în urma controlului specific al autoturismului au fost găsite 220 de pachete de țigări, ce nu aveau aplicat timbru fiscal.
  2. La data de 22 noiembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu Gară au depistat un bărbat, în timp ce transporta cu autoturismul 110 pachete de țigări.
  3. La data de 1 februarie 2024, în jurul orei 15:00, un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Călărași a oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat, de 56 de ani, iar în urma controlului efectuat au fost găsite 110 pachete de țigarete pentru care nu deținea acte de proveniență.
  4. La data de 15 februarie 2024, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, a fost desfășurată o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, fiind depistat un bărbat, de 39 de ani, în timp ce descărca din autoturism 750 de pachete de țigări.
  1. La data de 16 februarie 2024, ora 08:40, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat, de 83 de ani, în timp ce conducea un autoturism în afara localității Ștefan-Vodă, județul Călărași, iar în urma controlului autoturismului au fost găsite 8.000 de țigarete (400 de pachete), fără documente de proveniență și fără marcaj fiscal, întreaga cantitate fiind confiscată.
  1. În dimineața zilei de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, în cooperare cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași – Biroului Rutier, Biroul Ordine Publică și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, fiind depistat un bărbat, de 34 de ani și o femeie, de 46 de ani, care transportau 60.000 de țigarete de contrabandă. De asemenea, în localitatea Dragalina a fost identificat un bărbat, de 54 de ani, din județul Suceava, ce ar fi transportat în municipiului Călărași aproximativ 200.000 de țigarete provenite din contrabandă, în autovehicul fiind găsiți 150.000 de lei, reprezentând contravaloare țigarilor aduse.

Totodată, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., au fost puse în executare 49 de  mandate de percheziție domiciliară în județul Călărași, fiind puse în aplicare și 28 de mandate de aducere.

În urma efectuării perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 1.752.142 de țigarete de contrabandă, 20.370 de lei, 28.160 de euro și 1.935 de lire.

Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de 1.494.997 de lei.    

Advertisement

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depășite limitele cantitative sau valorice și   colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, produselor predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice.

Totodată, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 18 persoane, acestea fiind depuse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

De asemenea, față de 8 persoane, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a dispus la data de 27 aprilie a.c., măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Totodată, 10 persoane au fost propuse pentru arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română, Biroului Operațiuni Speciale București, Serviciului Operațiuni Speciale Călărași,  Gărzii de Costă Constanța, Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, precum și de cel al polițiștilor Serviciul Criminalistic, Serviciului de investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Ordine Publică, Biroului Control Intern, Serviciul Cazier Judiciar, Statistică Şi Evidenţe Operative, Poliției Municipiului Călărași, Poliției Municipiului Oltenița, Poliției Orașului Lehliu-Gară, Poliției Orașului Fundulea, Poliției Orașului Budești și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Dr. Florin Grama, propus pentru titlul de “Cetățean de Onoare” al Călărașiului

Published

on

În cadrul următoarei ședințe ordinare a Consiliului Local din municipiul Călărași, programată să aibă loc marți, 30 aprilie 2024, ora 16:30, în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași, se va propune acordarea titlului de “Cetățean de Onoare” medicului primar chirurgie generală, Dr. Florin Grama.

Dr. Florin Grama este un nume binecunoscut în comunitatea medicală din țară și stăinătate, fiind recunoscut pentru devotamentul său față de pacienți și pentru excelența în domeniul său. Născut și crescut în Călărași, dr. Florin Grama și-a dedicat întreaga carieră către medicină și grija pentru sănătatea pacienților.  În prezent Florin Gramaeste chirurg oncolog la spitalul Coltea in Bucuresti.

Cu o experiență bogată în chirurgie generală, dr. Florin Grama a demonstrat nu doar competență tehnică, ci și o profundă empatie față de cei pe care îi tratează. Este cunoscut pentru abordarea sa umană și pentru relația caldă pe care o dezvoltă cu pacienții săi, oferindu-le nu doar tratament medical, ci și sprijin emoțional în momentele dificile.

De-a lungul anilor, Dr. Grama a fost implicat activ în numeroase proiecte și inițiative menite să îmbunătățească sistemul de sănătate din România. A fost și este un promotor al educației în domeniul sănătății, participând la workshop-uri și conferințe. Acordarea titlului de “Cetățean de Onoare” este o recunoaștere binemeritată a contribuției remarcabile a Dr. Florin Grama la dezvoltarea și promovarea sănătății în municipiul Călărași.

 

Advertisement

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate