Măsuri dispuse la nivelul judetului Calarasi pentru a preveni răspândirea gripei aviare
Comerțul cu păsări vii, de la pui de o zi până la păsări reformă, a fost interzis pe teritoriul României timp de 30 de zile. ANSVSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a comunicat în mod oficial decizia luată în cadrul unui comitet special ce s-a întrunit după ce, în județul Mureș, a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.
În data de 7 mai 2021 s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.
La nivel judetean, in data de 8.05.2021 in cadrul CLCB Judetean Calarasi prin Hotararea Institutiei Prefectului judetului Calarasi nr 64/8.05.2021 a fost aprobat ,,Planul de masuri pentru prevenirea aparitiei si evolutiei pe teritoriul judetului Calarasi a Influentei aviare (Gripa aviara).
Planul este elaborat in baza precizarilor tehnice dispuse prin Decizia nr. 1 din 07.05.2021 a Centrului Național de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgența si a legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
În urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile:
• Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
• Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.
Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată prin certificare sanitara veterinara de catre medicul veterinar .
Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către inspectorii de specialitate ai DSVSA Calarasi si reprezentantii IPJ calarasi si IJJ Calarasi, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.
Avand in vedere situatia epidemiologica actuala a Romaniei sub raportul evolutiei Influentei aviare in judetul Mures, precum si prezenta unor focare in tarile aflate la granita de vest, in Ungaria, Polonia, Slovacia, Republica Ceha, posibilitatea raspandirii acestei boli si la alte specii din mediul salbatic, precum si la pasarile domestice reprezinta un mare grad de risc, fapt pentru care, DSVSA Calarasi face apel către populație de a aplica masuri suplimentare de biosecuritate, la nivelul gospodariilor , in vederea reducerii riscului contractului intre pasarile domestice si salbatice, dupa cum urmeaza:
– separarea in cadrul gospodariei, in masura posibilitatilor a ratelor si gastelor de alte pasari domestice;
– se va evita prin toate mijloacele cresterea pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii de cazare special amenajate; atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice;
– se interzice adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarilor salbatice;
– se va evita intrarea mai multor persoane, in zona de exploatare a pasarilor domestice, miscarile limitandu-se la o singura persoana ( proprietarul exploatatiei);
– se va avea in vedere prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie;
– se vor aplica masuri suplimentare de evitare a introducerii/ diseminarii unei eventuale infectii prin folosirea unei incaltaminte diferita in spatiul de exploatare a pasarilor domestice sau a unu amplasament special amenajat pentru dezinfectia incaltamintei;
– prevenirea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa, si pasarile domestice si alte pasari, in special ratele si gastele.
Astfel, va trebui limitat pe cat posibil accesul tuturor pasarilor domestice si pasari salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala. Pasarile vor fi tinute in spatii inchise!
În cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Calarasi pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator;
• Supravegheati copii !! nu ii lasati sa se joace cu pasarile sau cu cadavrele de pasari
Pana la sosirea medicului veterinar :
– Nu puneti mana pe pasarile bolnave;
– Pastrati pe loc cadavrele de pasare – este interzisa aruncarea acestora;
– Este interzisa taierea pasarilor bolnave, folosirea sau comercializarea lor.
DSVSA Calarasi atentioneaza!
Incepand cu luna februarie 2020 se deruleaza prin medicii veterinari de libera practica concesionari de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare din fiecare localitate campania de vaccinare antipseudopestoasa a pãsãrilor crescute în gospodãriile particulare.
Atentionam cetãtenii! Vaccinarea anipseudopestoasã a pasarilor receptive (gãini, curci, bibilici) este obligatorie!
Boala, cunoscutã si sub numele de Boala de Newcastle, poate cauza piederi economice însemnate prin procentul mare de mortalitãti în exploatatiile afectate, cat si prin interdictiile care pot fi impuse asupra circulatiei pasarilor din exploatatiile comerciale.
Pentru derularea în bune conditii a vaccinãrii pãsãrilor, rugãm detinãtorii de pãsãri sã asigure medicului veterinar accesul în curti precum și sã tinã pãsãrile inchise în adãposturi la data anuntatã pentru efectuarea acțiunii.
Costul vaccinãrii este achitat integral de proprietarul pãsãrilor si presupune costul produsului biologic, al manoperei si al materialelor.
Atentionam cetãtenii sã colaboreze pentru efectuarea actiunii de vaccinare antipseudopestoasa numai cu medicul veterinar si personalul sanitar-veterinar de la cabinetele sanitar-veterinare din localitate. Practica achizitionãrii vaccinului si injectarea pãsãrilor de cãtre proprietari este o practicã interzisã.
În cazul suspiciunii si/sau confirmarii gripei aviare într-o exploataţie, se vor aplica măsurile de restricții și de biosecuritate conform prevederilor REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2020/687 AL COMISIEI de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate.
Concomitent, medicii veterinari oficiali si medicii veterinari de libera practica participa la inventarierea efectivelor de porcine detinute in exploatatii nonprofesionale privind respectarea conditiilor minime de biosecuritate in scopul mentinerii unui grad ridicat de alerat pentru prevenirea aparitiei si evolutiei pestei porcine africane.
Acordati tot sprijinul personalului sanitar veterinar si autoritatilor responsabile, si in cazul semnelor de boala si/sau moarte a animalelor / pasarilor proprietarii sunt rugati sa anunte urgent, medicul veterinar de libera practica si /sau DSVSA Calarasi la numar de telefon 0242 313676.
DIRECTOR EXECUTIV ,
Dr. Viorel BUCUR