Connect with us

Știri

CJ Călărași pune la dispoziție Avocatului Poporului un birou în instituție

Published

on

Consiliul Județean Călărași pune la dispoziția Avocatului Poporului, Renate Weber, un spațiu în incinta instituției. Biroul va fi folosit pentru audiențe, acțiuni de mediatizare și alte activități specifice în teritoriu.

Pe întreg cuprinsul României funcționează 14 astfel de birouri teritoriale unde cetățenii pot semnala cazuri de încălcări de drepturi și libertăți fundamentale în raport cu autoritățile publice.

https://youtu.be/R7TZO5fwoAY

Ion Samoilă, vicepreședinte CJC Călărași: Am avut o primă întâlnire, o primă discuție. O să se înființeze un birou teritorial în Ialomița. Am purtat astăzi discuții și o să-i oferim un spațiu în cadrul Consiliului Județean pentru un birou de audiențe. După înființarea biroului teritorial de la Ialomița, o să facem un anunț cu ajutorul dumneavoastră și prin presă pentru a-i anunța pe toți cei interesați să participe la audiențe cu Avocatul Poporului. Vrem să venim în sprijinul cetățenilor și să rezolvăm aceste decalaje sau anumite probleme care de-a lungul timpului.

Advertisement

Renate Weber: Vă mulțumesc că ați dat curs acestei invitații, de a avea o discuție pe marginea a ceea ce ne propunem noi, instituțional, să facem în viitorul cât mai apropriat în această parte a țării. Instituția Avocatului Poporului în conformitate cu legea sa de organizare are prevăzute 15 birouri teritoriale. Până acum, de mulți ani de zile, au fost create și funcționează 14 birouri teritoriale. Al 15-lea nu știu de ce, până acum, nu a fost înființat, dar noi, analizând la instituție nivelul de sesizări în legătură cu situațiile care se petrec în această zonă, am constatat ca el este sub ceea ce noi putem oferi instituțional, și am luat decizia să înființăm al 15-lea birou teritorial. Conform legii, sediul lui trebuie să fie la Slobozia. Așa e prevăzut în lege și de aceea ne-am și întâlnit cu autoritățile de acolo. O să îl înființăm acolo, eu sper ca undeva la începutul lunii Iunie să devină funcțional. Competența teritorială a acestui birou este foarte largă, în sensul că, în conformitate cu legea, de el aparțin 5 județe – Ialomița, Călărași, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. E un teritoriu destul de mare și destul de dispersat. Vom vedea cum vom face lucrurile în așa fel încât să funcționeze bine. Este posibil ca, în continuare, județul Ilfov să fie administrat de sediul central de la București pentru că e mai aproape, inclusiv pentru oameni, dar pentru celelalte chiar simțim nevoia să avem colegi de-ai noștri în teritoriu.
Aș vrea să vă fac câteva precizări. Instituția Avocatului Poporului, în ciuda denumirii sale foarte pompoase, este de fapt o instituție de mediere. Noi nu suntem o instituție care ne putem duce în instanță alături de oameni și să-i susținem pe oameni, pentru că nu asta este competența noastră. Noi nu suntem o instituție care poate da sancțiuni, ci ori de câte ori constatăm că drepturi și libertăți sunt încălcate de administrația centrală sau locală, putem interveni în acele cazuri dar, cum vă spuneam, având o funcție de mediator, aproprierea inclusiv fizică de autoritățile locale este foarte importantă. Noi lucrăm foarte mult prin anchete, colegi de ai mei merg în diferite locuri, la administrații locale, stau de vorbă, discută, explică, și în imensa majoritate a cazurilor să știți că în relații cu autoritățile locale, în cazurile individuale, noi chiar am avut succes, în sensul în care oamenii au avut, până la urmă, succes de cauză. Din punctul acesta de vedere să vă așteptați (Consiliul Județean) că o să primim probabil petiții și împotriva una din hotărârile sau acțiunile pe care Consiliul Județean le poate lua. Pentru acest motiv, ceea ce ne dorim foarte mult este să avem, inclusiv la Călărași, un loc în care să putem să ne întâlnim cu oamenii din județ în audiențe, pentru că pe baza acelor audiențe oamenii formulează petiții, ne explică situațiile cu care se confruntă. Din păcate, astea sunt condițiile, în perioada aceasta audiențele noastre sunt suspendate. Audiențele telefonice există, dar fizice sunt suspendate. Sper, optimistă fiind, ca vara aceasta să putem să reluăm audiențele și anchetele pe care le facem în așa fel încât să fim aproape de oameni.
În același timp, trebuie să vă mai spun ceva. O sursă extraordinară de informații pentru noi sunteți dumneavoastră, presa. Noi, în 90% din cazurile în care ne sesizăm din oficiu, de fapt ne sesizăm pe baza lucrurilor pe care le relatați fie în presa scrisă, fie în audio-vizual, fie pe diferite site-uri, blog-uri. Citim cât se poate de mult, tocmai pentru a afla cu ce se confruntă oamenii, iar din acest punct de vedere, ne bazăm pe dumneavoastră în continuare.
Ecaterina Mirea (coordonatoarea biroului teritorial care va fi înființat la Slobozia)
După cum a relatat și doamna Avocat al Poporului, Avocatul Poporului este apărător al drepturilor și libertățile cetățenești în raporturile cu autoritățile administrației publice. Nu vorbim de persoanele juridice private. Sesizările din oficiu pe care le întreprindem noi sunt, de cele mai multe ori, în proporție de peste 90%, efectuate ca urmare a relatărilor din mass-media. Un mare ajutor ne este dat de presa scrisă și de presa scrisă video și audio. Aș vrea să vă dau cu titlu de exemplu câteva dintre cazuri. De exemplu, o sesizare din oficiu făcută ca urmare a unui articol vis-a-vis de faptul că unii copii nu pot ajunge la școală din cauza drumului impracticabil, sau al animalelor sălbatice, sau nu au venituri care să le asigure prezența la școală, nu au electricitate, nu au echipamentele electronice necesare pentru învățământul online. În marea majoritate a cazurilor în care am intervenit autoritățile locale s-au implicat și au rezolvat aceste situații. Au fost situații de copii care, de exemplu, neavând electricitate acasă, primăria le-a oferit spațiu pentru încărcarea tabletelor și să învețe online. Marea majoritate a cazurilor care vin la noi sunt legate de plângerile diferitelor persoane referitoare la îndeplinirea defectuoasă de către autoritățile administrației publice a actelor, respectiv a faptelor pe care ar trebui să le întreprindă. Avem foarte multe plângeri pe nerespectarea dreptului de proprietate, respectiv pe constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate. Din practică vă spun că o simplă anchetă, o simplă întâlnire între comisia locală și comisia județeană a rezolvat eliberarea titlului de proprietate, a adeverinței de proprietate și așa mai departe. O altă categorie pe care aș putea să o pun în discuție este legată de eliberarea unor adeverințe de către autorități pentru obținerea unor drepturi, de exemplu vechime în muncă sau alte drepturi salariale. Alte situații sunt cele legate de neîncheierea contractelor de muncă, e vorba de asistenții personali. În foarte multe cazuri am intervenit și aceste contracte au fost rezolvate.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *