Connect with us

Știri

VIDEO. Primarul Rîjnoveanu din Roseți așteaptă elevii la școală

Published

on

Comuna Roseți se află pe lista localităților cu incindență mică privind numarul persoanelor depistate cu noul coronavirus. Pentru a limita răspândirea acestui virus. Ministerul Educației a decis suspendarea cursurilor în toată țara anul trecut prin toamnă, urmând ca elevii să-și desfășoare orele în mediul on-line prin diferite platforme.

Vineri, 5 Februarie a.c., Instituția Prefectului Județului Călărași a informat printr-un comunicat de presă faptul că rata incidenței cumulative peste 1.5 a mai fost identificată în două localități:

Prefectura Călărași: Precizăm că rata incidenței cumulative COVID-19 la 1000 de locuitori în județul Călărași, este de 0,68. Situația localităților cu rata incidenței cumulative peste 1,5 la 1000 de locuitori este următoarea:           1. Mitreni (2,02)        2. Vâlcelele (1,81)

Începând cu 8 Februarie, elevii își vor relua cursurile în unitățile de învățământ ce au fost pregătite de autoritățile locale, conform Scenariului 2 după cum urmează:

Advertisement
– participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Primarul PSD Nicolae Rîjnoveanu ne-a prezentat condițiile pregătite pentru elevii ce vor intra pe porțile unităților de învățămând din localitate:
Cum v-ați pregătit pentru începerea celui de-al doilea semestru din acest an școlar an școlar care va începe in formă fizica  din 8 februarie?

Primarul Nicolae RîjnoveanuAm putut să rezolvăm și acest obiectiv din acest proiect. În felul ăsta am putut să mai rezolvăm încă două săli de clasă. La ora actuală e aproape terminat, se lucrează la mici retușuri ca să primim elevii și ca să se poată desfășura în bune condiții activitatea școlară.

Copii se vor dezinfecta la intrarea în școală, vor avea un traseu de urmat?

Primarul Nicolae Rîjnoveanu: Au tot ce trebuie, da.

Ce capacitate are această școală?

Primarul Nicolae Rîjnoveanu: Școala funcționează în 28 de săli de clasă. La ora actuală putem funcționa cu 12 săli de clasă în școala A și școala B. Mai avem un corp de școală, D, unde acolo pot funcționa în 3 săli de clasă, și corpul E, unde funcționează 4 săli de clasă, cu tot ce trebuie. Deci, 19 săli de clasă care pot funcționa concomitent de dimineață. Nu avem suficiente spații de clasă ca să putem funcționa doar de dimineață, suntem obligați ca în anumite clase să se învețe si după-amiază.

Advertisement

Cum apreciați învățământul online care s-a practicat până acum câteva zile?

Primarul Nicolae Rîjnoveanu: A fost singura soluție care putea fi luată în situația pandemiei. Sunt destul de matur să înțeleg acest lucru și faptul că ajunsesem într-un timp atât de scurt să depășim procentul de 4% al ratei de incidență pe comună iar acum există o singură persoană infectată, mă face să cred ca a avut efect. Dar, învățământul online nu este învățământ adevărat. Ne-am conformat, am căutat să respectăm toate regulile posibile. Am fost foarte bine organizați din punctul de vedere al carantinei cetățenilor sau izolării unora. Păcatul mare a fost că am fost nevoit să rezolv aceste probleme cu personalul din subordinea mea deoarece polițiștii care trebuiau să lucreze în cadrul postului au fost solicitați la nivel de secție. Toată problema am desfășurat-o împreună cu oamenii mei și ne-a fost destul de greu, dar am rezolvat-o. Oamenii au fost conștienți că trebuie să respecte regulile și am ajuns în situația de acum în care nu mai avem probleme. Sper să se mențină această situație în continuare.

Avem o mare grijă, în primul rând, de tineret, de copiii de la școală și părinții trebuie să înțeleagă acest lucru. Trebuie să ne mai ajute și ei, să sară în sprijinul nostru, pentru că nu se poate altfel. Posibilitățile financiare ale comunității sunt astea care sunt și pe care le cunoașteți. Aproape tot ce am reușit să fac în comuna asta am făcut cu bani europeni, nu cu bani de la Guvern. Asta este situația și cred că niciun primar din țară nu poate spune altceva.

Ce mesaj aveți pentru părinți, copii și personalul din școli?

Primarul Nicolae Rîjnoveanu: Le urez succes, să fie sănătoși, să-mi stea în apropiere, și ca de fiecare dată, le spun că o să fiu întotdeauna același om și o le respect întotdeauna dorința și legislația acestei țări.

Advertisement

Ce aș putea să spun este că avem aproape patru clase echipate cu mobilier vechi, acolo e foarte rău și trebuie neapărat să le dotăm cu ceea ce trebuie. O să solicit Consiliului Județean să mă susțină cu niște resurse financiare pentru a le putea echipa. Deci, asta este investiția pentru care am lucrat anul trecut și anul ăsta, până acum.

Sperăm ca 70% din procesul de învățământ să se efectueze de dimineață.

Aveți alte ambiții pentru prima parte a acestui an?

Cele mai importante ar fi acelea pentru care am semnat contractul de finanțare. Este vorba despre sala de sport, terenul de fotbal – minifotbal și celelalte proiecte pe care le avem în derulare. Avem depus proiect pentru modernizarea iluminatului public, pentru extinderea distribuție energie pentru a putea aloca tinerilor care fac obiectul Legii 15 terenuri pentru executat locuințe. E vorba de 228 de locuințe dar acolo sunt 248 de locuri de casă. Avem planul de finanțare făcut, aprobat, dar ca să poți să le dai oamenilor o suprafață de teren ca să-și construiască locuințe, trebuie să ai cel puțin cele trei utilități: drumuri care există – 2 artere de circulație modernizate, apă și distribuție energie electrică.

Dorim ca anul ăsta să promovăm două proiecte, unul pentru un dispensar modern și unul pentru extinderea grădiniței și modernizarea ei – un spațiu în care copii pot lua masa ca să o transformăm într-o grădiniță cu program prelungit, în așa fel încât să venim în sprijinul familiilor  unde ambii părinți lucrează.

Advertisement

S-ar putea ca una dintre sălile de aici să fie transformată în sală de studiu, domnul director decide acest lucru. Poate terminăm cu cornul și laptele și facem o sală de mese în care copii pot să servească o masă caldă.

Director:

Noi începem în scenariul verde, avem o incidență de 0.3%. De abia așteptăm să începem școala.

Aveți un mesaj pentru elevi, părinți, colegi?

Primarul Nicolae Rîjnoveanu: Îi așteptăm la școală, părinții să-i lase, să aibă încredere în noi. O să fie totul ok.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *