Din 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor reveni la școală, iar în acest context, Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, a stabilit o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților din școli în condiții de siguranță.
Ordinul comun care stabilește măsurile obligatorii de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în unitățile de învățământ, pentru perioada 2-12 iunie și pentru examenele de evaluarea națională și bacalaureat 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial, marți seară.
Setul de reguli cuprins în document vizează atât elevii, oamenii școlii, cât și instituțiile care trebuie să se implice pentru ca activitățile următoare să se desfășoare în siguranță.
Potrivit ordinului, conducerile școlilor sunt cele care vor răspunde de aplicarea acestor măsuri, de organizarea și desfășurarea activităților, pe baza unui program.
De asemenea, Consiliile de administrație din școli vor stabili modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea/ dezinfecția unității de învățământ.
“Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele terminale, a opta, a 12-a, a 13-a, unde este cazul, la profesională în anii terminali, vor putea reveni la școală după data de 2 iunie, între 2 -12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă s-ar fi întors toți la școală, normele de distanțare pot fi respectate, vor fi maxim 10 elevi într-o sală, vor sta maxim 2 – 3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale”, – a declarat președintele Klaus Iohannis.
ȘCOALA GIMNAZIALĂ CIOCĂNEȘTI ESTE PREGĂTITĂ PENTRU PERIOADA 2-12 IUNIE 2020
Am abordat acest subiect cu directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Ciocănești, Dan Melente. Acesta a explicat pentru calarasipress.ro ce măsuri au fost adoptate de unitatea pe care o conduce pentru a asigura elevilor și cadrelor didactice condiții de siguranța pe perioada pandemiei și nu numai. Citit în rândurile de mai jos inteviul acordat în cursul zile de astăzi!
Reporter: Domnule director, ne puteți spune în ce au constat aceste pregătiri?
Directorul Dan Melente: – Cei treizeci și trei de elevi din clasa a VIII-a sunt așteptați, începând cu ziua de marți, 2 iunie, impartiti in patru grupe, conform unui orar riguros stabilit, sa vina la scoala in scopul participării la cursurile de pregătire pentru Evaluarea Națională. Spațiile educaționale au fost amenajate(patru clase), cadrele didactice, elevii și parintii au fost înștiințati de acest demers si permanent li s-au adus la cunoștință ordinele si instructiunile emise de minister sau inspectorat școlar dar și hotărârile luate la nivel local.
Reporter: Ce masuri de prevenire a adoptat școala din localitate pentru respectarea prevederilor impuse in aceasta perioadă?
Directorul Dan Melente: – Pentru a preveni o posibilă infectare cu SARS COV2 in aceasta perioada, scoala noastră a întreprins urmatoarele masuri:
-a dezinfectat cladirea;
-a așezat mobilierul școlar în sălile de clasă astfel încât distanta dintre elevi sa fie de minim 2 m;
-a marcat, prin săgeți, zonele de acces și evacuare (care sunt diferite) dar si traseele pe care trebuie să le urmeze elevii;
-a achiziționat covorase dezinfectante, atât pentru zona de acces cât și pentru zona de evacuare;
-a achiziționat termoscanere pentru măsurarea temperaturii elevilor și personalului, lucru ce se va face la intrarea în cladire dar și la îmbarcarea în microbuzele scolare;
-a asigurat necesarul de măști, mănuși, prosoape de hârtie pentru elevi și personal, pentru întreaga perioadă (elevii și personalul vor primi măști zilnic, atât la venire cât și la plecare, măștile utilizate fiind colectate într-un recipient special);
-grupurile sanitare au fost dotate cu toate materialele necesare;
-orarul a fost conceput astfel încât grupele de elevi( 8-9 elevi) sa nu interacționeze în pauze;
-un fiecare sala de curs sunt puse la dispoziție dezinfectant pentru maini si prosoape de hartie;
-zilnic, se va dezinfecta podeaua si suprafețele de lucru, iar holurile după fiecare acces al grupelor de elevi;
– elevii vor folosi aceeași banca in toata aceasta perioada 2-12 iunie;
-cele două microbuze vor transporta elevii la si de la scoala respectând normele impuse (termoscanare, minim un metru intre pasageri, masca obligatorie la pasageri și sofer);
-
-
Reporter: Elevii sunt intelegatori?
Directorul Dan Melente: – Ne bucurăm să constatăm că elevii dar și părinții ( care si-au exprimat acordul participării copiilor lor la acest program) au inteles ca suntem într-o situație speciala, ca e nevoie de măsuri speciale si ca este necesara această pregătire realizată inainte de examenul de Evaluare Națională.
Chiar dacă a fost un element de noutate si a necesitat eforturi din partea elevilor, părinților dar și a cadrelor didactice, am fost placut surprinși de o participare buna si la învățarea online din această perioadă.
Reporter: Care este forma de colaborare pe care ati dezvoltat-o pe Primăria Ciocanesti?
Directorul Dan Melente: – Forma de colaborare cu Primăria Ciocanesti este una bazată pe respect, incredere, colaborare și ajutor, toate acestea în scopul realizării, în Ciocanesti, a unui invatamant atractiv, de calitate.
În toată această perioadă, am relationat cu membrii comunității locale, cu domnul primar astfel încât să găsim cele mai bune solutii pentru a preveni contaminarea COVID 19. Întotdeauna am gasit în primarie un sustinator al demersurilor noastre.
De curând, domnul primar a aprobat referatul depus de mine si a si achiziționat pentru scoala, măști, produse dezinfectante, mănuși, suplimentar astfel stocul realizat de mine în instituția pe care o conduc.
Reporter: Aveti personal medical de specialitate pregatit pentru elevi?
Directorul Dan Melente: – Nu avem cadru medical din localitate dar Inspectoratul Școlar va asigura prezenta unuia, atât în perioada 2-12 iunie cât și în perioada desfășurării Evaluării Naționale
Vă mulțumim pentru interviu!