Connect with us

Știri

Școala Gimnazială Nr.1 Ciocănești este pregătită pentru primirea elevilor din clasa a VIII-a, în perioada 2-12 iunie 2020

Published

on

Din 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor reveni la școală, iar în acest context, Ministerul Educației, împreună cu Ministerul Sănătății, a stabilit o serie de măsuri pentru desfășurarea activităților din școli în condiții de siguranță.

Ordinul comun care stabilește măsurile obligatorii de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în unitățile de învățământ, pentru perioada 2-12 iunie și pentru examenele de evaluarea națională și bacalaureat 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial, marți seară.

Setul de reguli cuprins în document vizează atât elevii, oamenii școlii, cât și instituțiile care trebuie să se implice pentru ca activitățile următoare să se desfășoare în siguranță.

Potrivit ordinului, conducerile școlilor sunt cele care vor răspunde de aplicarea acestor măsuri, de organizarea și desfășurarea activităților, pe baza unui program.

De asemenea, Consiliile de administrație din școli vor stabili modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea/ dezinfecția unității de învățământ.

Advertisement

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele terminale, a opta, a 12-a, a 13-a, unde este cazul, la profesională în anii terminali, vor putea reveni la școală după data de 2 iunie, între 2 -12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă s-ar fi întors toți la școală, normele de distanțare pot fi respectate, vor fi maxim 10 elevi într-o sală, vor sta maxim 2 – 3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale”, – a declarat președintele Klaus Iohannis. 

ȘCOALA GIMNAZIALĂ CIOCĂNEȘTI ESTE PREGĂTITĂ PENTRU PERIOADA 2-12 IUNIE 2020

Am abordat acest subiect cu directorul Școlii Gimnaziale Nr.1 Ciocănești, Dan Melente. Acesta a explicat pentru calarasipress.ro ce măsuri au fost adoptate de unitatea pe care o conduce pentru a asigura elevilor și cadrelor didactice condiții de siguranța pe perioada pandemiei și nu numai. Citit în rândurile de mai jos inteviul acordat în cursul zile de astăzi!

Reporter: Domnule director, ne puteți spune în ce au constat aceste pregătiri?

Directorul Dan Melente: – Cei treizeci și trei de elevi din clasa a VIII-a sunt așteptați, începând cu ziua de marți, 2 iunie, impartiti in patru grupe, conform unui orar riguros stabilit, sa vina la scoala in scopul participării la cursurile de pregătire pentru Evaluarea Națională. Spațiile educaționale au fost amenajate(patru clase), cadrele didactice, elevii și parintii au fost înștiințati de acest demers si permanent li s-au adus la cunoștință ordinele si instructiunile emise de minister sau inspectorat școlar dar și hotărârile luate la nivel local.

Reporter: Ce masuri de prevenire a adoptat școala din localitate pentru respectarea prevederilor impuse in aceasta perioadă?

Directorul Dan Melente: – Pentru a preveni o posibilă infectare cu SARS COV2 in aceasta perioada, scoala noastră a întreprins urmatoarele masuri:
-a dezinfectat cladirea;
-a așezat mobilierul școlar în sălile de clasă astfel încât distanta dintre elevi sa fie de minim 2 m;
-a marcat, prin săgeți, zonele de acces și evacuare (care sunt diferite) dar si traseele pe care trebuie să le urmeze elevii;
-a achiziționat covorase dezinfectante, atât pentru zona de acces cât și pentru zona de evacuare;
-a achiziționat termoscanere pentru măsurarea temperaturii elevilor și personalului, lucru ce se va face la intrarea în cladire dar și la îmbarcarea în microbuzele scolare;
-a asigurat necesarul de măști, mănuși, prosoape de hârtie pentru elevi și personal, pentru întreaga perioadă (elevii și personalul vor primi măști zilnic, atât la venire cât și la plecare, măștile utilizate fiind colectate într-un recipient special);
-grupurile sanitare au fost dotate cu toate materialele necesare;
-orarul a fost conceput astfel încât grupele de elevi( 8-9 elevi) sa nu interacționeze în pauze;
-un fiecare sala de curs sunt puse la dispoziție dezinfectant pentru maini si prosoape de hartie;
-zilnic, se va dezinfecta podeaua si suprafețele de lucru, iar holurile după fiecare acces al grupelor de elevi;
– elevii vor folosi aceeași banca in toata aceasta perioada 2-12 iunie;
-cele două microbuze vor transporta elevii la si de la scoala respectând normele impuse (termoscanare, minim un metru intre pasageri, masca obligatorie la pasageri și sofer);

Advertisement

Reporter:  Elevii sunt intelegatori?

Directorul Dan Melente: – Ne bucurăm să constatăm că elevii dar și părinții ( care si-au exprimat acordul participării copiilor lor la acest program) au inteles ca suntem într-o situație speciala, ca e nevoie de măsuri speciale si ca este necesara această pregătire realizată inainte de examenul de Evaluare Națională.
Chiar dacă a fost un element de noutate si a necesitat eforturi din partea elevilor, părinților dar și a cadrelor didactice, am fost placut surprinși de o participare buna si la învățarea online din această perioadă.

Reporter: Care este forma de colaborare pe care ati dezvoltat-o pe Primăria Ciocanesti?

Directorul Dan Melente: – Forma de colaborare cu Primăria Ciocanesti este una bazată pe respect, incredere, colaborare și ajutor, toate acestea în scopul realizării, în Ciocanesti, a unui invatamant atractiv, de calitate.
În toată această perioadă, am relationat cu membrii comunității locale, cu domnul primar astfel încât să găsim cele mai bune solutii pentru a preveni contaminarea COVID 19. Întotdeauna am gasit în primarie un sustinator al demersurilor noastre.
De curând, domnul primar a aprobat referatul depus de mine si a si achiziționat pentru scoala, măști, produse dezinfectante, mănuși, suplimentar astfel stocul realizat de mine în instituția pe care o conduc.

Reporter: Aveti personal medical de specialitate pregatit pentru elevi?

Directorul Dan Melente: – Nu avem cadru medical din localitate dar Inspectoratul Școlar va asigura prezenta unuia, atât în perioada 2-12 iunie cât și în perioada desfășurării Evaluării Naționale

Advertisement

Vă mulțumim pentru interviu!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, audiat la DNA Constanța

Published

on

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, este convocat vineri la sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la sediile mai multor instituții din Călărași. Procurorii au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile sunt în desfășurare în mod general.

Pe 21 martie, procurorii anticorupție din Constanța au efectuat percheziții la diverse instituții din Călărași, inclusiv la sediul Consiliului Județean și la o unitate medicală. Aceștia au investigat presupuse infracțiuni de abuz în serviciu și au confiscat mai multe documente.

Luna trecută, pe 22 martie 2024, președintele CJ Călărași a postat un mesaj pe pagina personală de Facebook, în care pune accentul pe încrederea sa în justiție: “Am încredere în justiţie. (…) Cu şase luni înainte de alegerile programate din 2020, am fost făcut inculpat de către procurorul şef al unei unităţi de parchet. (…) În 20 noiembrie 2023, am fost achitat în primă instanţă de către Tribunalul Bucureşti, care a precizat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În aceeaşi zi, pe 20 noiembrie, la câteva ore după ce am primit vestea achitării, am fost sunat de un reprezentant al unităţii de parchet care mă trimisese în judecată, reprezentant care mi-a adresat o invitaţie pentru o audiere la sediul instituţiei respective, într-un alt dosar penal (…). Acum două zile mi-am anunţat candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi. Ieri au fost percheziţii la Călăraşi. Într-un alt dosar”.

Totodată, Vasile Iliuță a transmis că este obligatoriu să clarificăm orice aspect care ar putea ridica întrebări în legătură cu activitatea. El a subliniat că atunci când există suspiciuni, este natural ca autoritățile să facă întrebări. Iliuță a adăugat că, după percheziții, a furnizat documentele necesare, așa cum a făcut întotdeauna în relația cu toate instituțiile statului.

 ”Niciodată nu trebuie să ne dispară încrederea în justiţie şi suntem datori mereu să clarificăm orice nuanţă care poate să pună un semn de întrebare asupra activităţii, şi atunci când există o suspiciune, nu trebuie să ne supărăm că cineva vine şi ne întreabă diferite lucruri” a scris președintele pe pagina de Facebook.

Advertisement

Reprezentanții DNA Constanța au confirmat că Vasile Iliuță este audiat la sediul instituției în legătură cu perchezițiile efectuate acum o lună la instituțiile din Călărași. De asemenea, au subliniat că Vasile Iliuță nu este implicat în nicio calitate în acest dosar și că investigațiile se concentrează pe fapte, nu pe persoane.

Șeful DNA Constanța, Mihai Stanciu, a afirmat pentru AGERPRES că Vasile Iliuță este supus audierilor, nefiind implicat în nicio calitate în dosarul în care procurorii desfășoară investigații.

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Advertisement

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Continue Reading

Știri

Un volum care prezintă 28 de ani de istorie a Călărașiului în nu mai puțin de 500 de documente a fost lansat

Published

on

Constantin Tudor, în calitate de coordonator, și Nicolae Țiripan publică volumul „CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice vol. II (1919-1947). Volumul conține nu mai puțin de 500 de documente. Lansarea a avut loc pe 18 aprilie în sala de ședințe a Consiliului Local municipal, într-un eveniment editorial susținut de Primăria Municipiului Călărași și Muzeul Municipal. 

În urmă cu an a fost publicat primul volum, unde sunt prezentate 1500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989 care oferă o imagine detaliată și complexă a istoriei municipiului Călărași. 

„După ce anul trecut, grație sprijinului primit din partea Primăriei Călărași și implicării directe a Muzeului Municipal, am reușit să publicăm primul volum din proiectul ”CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice”, conceput ca un corpus masiv de documente de arhivă și izvoare de presă care să aducă în atenția iubitorilor de istorie locală în jur de 1.500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989, iată că oferim călărășenilor, și nu numai lor, cel de-al doilea volum care încorporează 500 de documente din anii 1919 – 1947”, a spus prof. dr. Constantin Tudor, coordonator al volumului. 

La eveniment au fost prezente și câteva nume din administrația municipiului, printre care și primarul Marius Dulce sau președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Pe parcursul mandatului încredințat de cetățenii Călărașiului în urmă cu aproape 4 ani, am sprijinit și încurajat toate acțiunile întreprinse de Muzeul Municipal, instituție aflată în subordinea primarului și care în acest an împlinește 10 ani de la înființare. Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am îmbrățișat și susținut din start îl constituie elaborarea și publicarea unui corpus de documente istorice privind evoluția așezării de la cotul Borcei, începând cu prima atestare documentară și până în zilele noastre”, a declarat Marius Dulce. 

Advertisement

Constantin Tudor a absolvit Facultatea de Istorie – Geografie din Constanța și Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității din București. Călărășeanul și-a luat și diploma de doctorat în 1999, cu o lucrare în istoriografia românească.

Acesta a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani. În acest timp a inițiat proiectul de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde au fost mutate arhivele călărășene în 1988, scrie Ziua Constanța. Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate