Pompierii se confruntă cu un număr mare de incendii provocate de cei care au început curăţenia de primăvară.
Numărul de incendii de vegetaţie uscată este în creştere, pe fondul lipsei de precipitaţii dar şi a neglijenţei cetăţenilor. Inspectoratul General pentru Situații de Urgențe avertizează că aceste tipuri de incendii au un potenţial ridicat de a determina adevărate dezastre asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
De la începutul lunii martie, situația incendiilor din județul Călărași se prezintă astfel: Peste 60 de incendii anunțate prin sistemul 112 în perioada 1 martie – 7 aprilie 2020. Practica de a incendia aceste suprafețe de teren agricol este veche, insă majoritate nu respectă prevederile legale.
Toate aceste intervenții ale pompierilor sunt suportate din bani publici. Bani ce nu vor fi recuperați niciodată. Pe lângă aspectul financiar al situației, trebuie luat în calcul și faptul că aceste cadre se deplasează zeci de kilometri să stingă un incendiu de câțiva zeci de metri pătrați, incendiu provocat intenționat de agricultor pentru a scăpa de vegetația rămasă pe câmp. Organele abilitate ce pot verifica aceste acțiuni sunt impotente. (n.r. termen folosit recent de Carmen Avram pentru a critica guvernul liberal.)
“Igienizarea terenurilor prin incendiere provoacă o serie de efecte negative solului, precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător”.
ACESTE OPERAȚIUNI SE REALIZEAZĂ CU AVIZ DIN PARTEA AGENȚIEI DE PROTECȚIE A MEDIULUI
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, pompierii precizează că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.
Igienizarea de primavară poate constitui un real pericol de incendiu, care se poate solda cu pagube materiale însemnate
ISU Călărași: Potrivit analizei statistice a incendiilor din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.
Perioada de primavară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite având loc în special în mediul rural, şi nu de puţine ori pagubele materiale provocate de acestea sunt consistente.
CUM INTERVINE GARDA DE MEDIUL CĂLĂRAȘI?
Nu cunoastem modalitatea prin care reprezentații Gărzii de Mediul Călărași au în vedere această situație, însă toată acestă problema a incendiilor a fost prezentată de către noi conducerii Gărzii Nationala de Mediu. Situația va fi expusă pe masa ministrului și urmează să primim clarificări. Colegii de la Ediția.eu au reușit să îl contacteze pe noul comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, iar acesta a declarat pentru ei: „Noi avem un protocol cu ISU Călărași și la fiecare eveniment nedorit suntem anunțați și ne deplasăm la fața locului iar în funcție de caz se aplică măsuri sau sancțiuni. În ultima perioadă, datorită faptului că este foarte multă uscăciune oamenii, majoritatea pe la țară dau foc la resturile vegetale. Noi am făcut un tur de forță al întregului județ și în zonele unde avem probleme, mai ales la micii producători pe care îi strunim mai greu în a înțelege că acest fenomen este total interzis. Până în acest moment de când sunt eu la Gardă am avut avertismente dar dacă nu se respectă normele impuse de noi în procesele verbale se vor aplica și amenzi. Comisarii gărzii sunt la permanență și la ficare sesizare se deplasează la fața locului„, a declarat pentru ediția.eu, noul șef al Gărzii de Mediu Călărași, Anghel Tudor.