Connect with us

Știri

Cronica unor morți colective | O clinică păstrată la secret

Published

on

8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei. Vineri, 3 aprilie, a fost descoperită, în cartierul Giulești, o femeie de 70 de ani care a murit singură în casă, infectată cu COVID-19. “Mama făcea dializă la clinica Diaverum din Sema Park”, a spus fata ei, din Germania, pentru Libertatea. Familia a aflat că e pozitivă, abia vineri, după moarte, căci atunci rețeaua Diaverum a anunțat-o pe menajera care a găsit-o pe femeie neînsuflețită în apartament! Este al optulea pacient mort al acestei clinici private.        (Sâmbătă, 04 aprilie 2020, 09:55)

Un subiect despre care s-a discutat foarte puțin, rețeaua de clinici private Diaverum, are 8 decese, mai multe decât focarul de la Țăndărei, unde au pierit cinci oameni. Afacerea de sănătate Diaverum a fost lansată în România în 2011, prin cumpărarea centrelor de dializă Polisano. La lansare a participat și doctorul Streinu-Cercel, managerul Institutului Balș.

Multinaționala Diaverum, cu peste 400 de clinici în 22 de țări, este, potrivit propriilor declarații, cea mai mare rețea privată de dializă din Europa. Filiala din România nu a comunicat public câți oameni au fost infectați cu COVID, iar DSP i-a protejat numele, până când presa i l-a dezvăluit. Luni, 16 martie, un bărbat de 74 de ani se internează, cu tuse seacă și febră 38,3 la Spitalul Universitar de Urgență București. El fusese refuzat la tratament chiar la clinica la care făcea dializa.  În ciuda insistențelor medicului curant nefrolog de la Unversitar, bărbatul nu este testat pentru COVID-19 decât vineri, când se simțea foarte rău. Rezultatul este pozitiv. Omul moare duminică 22 martie. Este a doua victimă COVID-19 a României. Din acel moment, un lung șir de încă 7 oameni dispăruți îl urmează, toți 8 având același numitor comun: făceau dializă la clinica privată Diaverum, una dintre cele mai mari rețele de dializă din România, deținută de multinaționala cu același nume, cea mai mare din Europa.

O clinică păstrată la secret

Abia miercuri, 25 martie, printr-un comunicat al Ministerului Sănătății, autoritățile anunță că DSP București a început o anchetă epidemiologică la un centru de dializă privat din București. Clinica nu este numită. Cu o zi în urmă, în după-amiaza de 24 martie, fuseseră confirmate 9 persoane pozitive la centrul de dializă. Numărul includea pacienți și angajați. În total, DSP București recoltase 40 de probe, dar analizase doar 20 până la momentul publicării comunicatului.

Autoritățile nu au menționat numele companiei în cauză, dar Libertatea a scris că e vorba de Diaverum Romania, unul dintre principalii jucători de pe piața serviciilor de dializă din România.  Diaverum a intrat pe piața din România la sfârșitul lui 2011, după achiziția centrelor de dializă ale grupului Polisano. La evenimentul de lansare, a participat și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș și cea mai virală figură din România în plină pandemie. Sursa foto: Pagina de Facebook a Diaverum Global Ca urmare a deficiențelor constatate de către DSP București, activitatea centrului a fost suspendată pentru câteva zile, iar compania a fost amendată cu 30.000 de lei.

Advertisement

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni   “Nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării cu COVID 19″, a reproșat DSP București centrului de dializă.  Nu a fost efectuată dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat.

Printre problemele enumerate: Când s-a știut de primul pacient confirmat? Informația aceasta este esențială. Pentru că, odată ce s-a știut că există un pacient confirmat pozitiv, centrul de dializă, dar și DSP București ar fi trebuit să ia măsuri urgente, pentru a evita ca alți pacienți, respectiv angajați, să se îmbolnăvească.

„Dacă un singur pacient dintr-un centru de dializă e compromis, puteți fi sigură că toți ceilalți vor fi compromiși. Primul îi va contamina pe toți.” (dr. Valentin Georgescu, medic primar ATI și director medical al Spitalului Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”, pentru Libertatea: Cu toate astea, autoritățile nu au specificat când s-a aflat de primul pacient confirmat din cadrul clinicii.  Firma Diaverum a spus într-un comunicat publicat pe site-ul său că doi pacienți ai săi au fost confirmați pozitiv în data de 16 martie, respectiv 20 martie. Prin urmare, Diaverum știa de primul pacient pozitiv de pe 16 martie. Dar DSP București a confirmat primele 9 cazuri pozitive de la centru abia pe 24 martie. La distanță de 8 zile.

“Nu ne-a informat nimeni, măcar să ne luăm noi ca pacienți măsuri de siguranță, să ne protejăm noi cumva. Puteau să ne zică, stați acasă, să dezinfectăm clinica, am avut un caz de coronavirus,” a povestit un pacient care face acolo dializă de mulți ani. Când nu numești public un spital sau o clinică unde s-au descoperit cazuri pozitive de COVID-19 privezi pacienții de acolo de adevăr și alegi tu pentru ei, ca stat și ca afacere privată, ca oamenii să nu știe.

Al doilea pacient confirmat, decedat.

Și în cazul pacient confirmat pozitiv și ajuns la Spitalul Universitar DSP a găsi nereguli la Diaverum.   “Simptomele pacienților au fost detectate la triajul premergător intrării în clinică”, se menționează în comunicatul companiei. Însă un control ulterior al DSP București a arătat că, de fapt, “triajul pacienților se face în recepție/așteptare.”  În cazul bărbatului care a fost anunțat ca decesul nr. 2 din România din cauza coronavirusului, moartea acestuia nu a fost menționată în comunicatul Diaverum.

“În urma diagnosticului confirmat, Diaverum a implementat toate măsurile adecvate de retenție epidemiologică, așa cum au recomandat autoritățile, iar pacienții au fost trimiși la spitalele publice din București pentru a primi tratament”.

Advertisement

Un alt bărbat, în vârstă de 65 de ani, care făcea și el dializă și a stat în salon la Universitar cu “victima numărul 2” a murit pe pe 23 martie și a fost raportat ca decesul cu nr.7.  Alți pacienți dializați la Diaverum, decedați Pe 26 martie, a fost anunțat alt deces al unui pacient hemodializat, care fusese internat cu câteva zile în urmă la Spitalul de Urgență Floreasca. Bărbatul făcea dializă la Diaverum, unde s-a și infectat, a scris presa locală.  Omul avea  56 de ani și deținea un magazin într-un sat din Dâmbovița. A mai infectat cel puțin 14 persoane. A fost raportat ca decesul cu nr. 19. Miercuri, 1 aprilie, a fost anunțat decesul unei femei dializate de 63 de ani din București. Aceasta fusese “contact cu caz confirmat COVID-19 la centrul privat de dializă”, conform comunicatului oficial.  A fost înregistrată ca decesul cu nr. 85.

Alte două decese din “focarul clinicii private”

Joi, 2 aprilie, autoritățile au anunțat alte două decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum.

*Deces 100 “Bărbat, 56 ani, jud Dâmbovița. Acest caz face parte din focarul clinicii private unde se realizează proceduri de dializă, contact cu alt caz pozitiv.”

*Deces 105 “Bărbat, 59 ani, jud Ilfov. Face parte dintre pacienții dializați la clinica privată din București, care a fost contact cu alt caz pozitiv” Oficial, au fost înregistrate 7 decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum, conform datelor comunicate de către autorități postului PRO TV.

Vineri seara, Libertatea a scris despre moartea unui alt pacient al clinicii, ceea ce duce la opt decese. Când s-a început testarea pacienților de la Diaverum Sema Parc pentru a vedea cât de răspândită e, de fapt, infecția?  Nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică, nici Diaverum România nu au răspuns acestei întrebări adresate de Libertatea. “Nu se dau detalii. Tragem informații cu bucățica”, a spus pentru Libertatea Nicoleta Vasile, fiica unei paciente confirmate ca pozitivă.

Din discuții cu mai multi pacienți și rude ale acestora, am putut să tragem concluzia că DSP București a început să testeze personalul și pacienții abia de luni, 23 martie, după ora 17.  Să ne reamintim că pacientul transportat la Universitar, al doilea decedat al României, era confirmat ca pozitiv de pe 20 martie, iar clinica a știut de primul pacient pozitiv de pe 16 martie, conform comunicatului său.  La clinica Diaverum din Călărași, testarea a început mai devreme În Călărași, unde există un centru Diaverum, lucrurile s-au mișcat un pic mai repede. Pacienții de la clinica respectivă au fost testați vineri seara, pe 20 martie, după ședința lor de dializă. Practic, au fost testați cu trei zile înaintea celor din Sema Parc din București, unde era, de fapt, focarul de infecție. Cum s-a întâmplat asta?

Advertisement

Un medic care lucrează atât la centrul din Sema Parc, cât și la cel din Călărași, a anunțat vineri DSP Călărași că s-ar putea să fie infectat. Motivul era că un pacient cu care doctorul venise în contact fusese confirmat în aceeași zi ca fiind pozitiv. E vorba de pacientul de 74 de ani dus la Spitalul Universitar, “decesul numărul 2” al României.  Cei de la DSP Călărași au venit la centrul de dializă vineri seara și au testat pacienții și personalul, au confirmat pentru Libertatea surse oficiale din DSP Călărași.  Pacienții s-au întors acasă după 1 noaptea. Rezultatele testelor au ieșit negative, atât pentru pacienții de la centrul din Călărași, cât și pentru medicul aflat în izolare la domiciliu.

De ce DSP București a mai așteptat încă trei zile ca să testeze pacienții de la clinica din Sema Parc? Șoferul pe care nu l-a crezut nimeni că e bolnav, e acum la terapie intensivă Între timp, s-a îmbolnăvit și un șofer care transporta pacienți dializați între domiciliul acestora și centrul Diaverum. Acesta e angajat BGS, Divizia medicală, firmă cu care Diaverum colaborează pe partea de transport.  Șoferul a început să aibă simptome de pe 17, 18 martie, spune fiica lui, dar nu a fost luat în seamă inițial. Familia lui a sunat de două ori la Ambulanță, de mai multe ori la DSP și chiar la Poliție. Cei de la Ambulanță i-au spus prima dată că “e doar o răceală”. Au acceptat să-l testeze abia a doua oară, după ce a vomitat în Ambulanță. A ieșit pozitiv și a fost internat pe 23 martie.  Tata a muncit fără mănuși, fără mască. Nu a primit nici măcar substanțe de dezinfecție a mașinii. Și-a cumpărat spirt din banii proprii. A povestit pentru Libertatea fiica bărbatului: Acum bărbatul e internat la terapie intensivă, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. La același spital sunt internate și fiica și soția lui, pozitive și ele.

Oameni trimiși în carantină, aleatoriu

Testarea începută de DSP București luni seara la centrul Diaverum Sema Parc a continuat și marți, 24 martie.  Pacienții din turele de dimineață și de la prânz au fost lăsați acasă după testare, dar cei din ultima tură, în jur de 30, au fost trimiși în carantină, la un centru din Popești Leordeni, deși nu le sosiseră încă rezultatele.  Practic, au fost amestecați pozitivi cu negativi. Familiile lor nu au fost anunțate. Rezultă o decizie luată în grabă, fără să existe o strategie clară în spate.

Viceprimarul Bucureștiului Aurelian Bădulescu a spus pentru Libertatea că cei de la Diaverum l-au sunat marți pentru a-i spune că au pacienți și angajați pozitivi și a-i cere ajutorul. “În timp ce erau la dializă, au aflat că cadrele medicale erau pozitive”, explică Bădulescu.  Viceprimarul spune că s-a consultat cu directorul DSP București și a căutat un loc de carantină pentru pacienții respectivi. L-a sunat pe Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir. Zamfir a declarat că nu i s-a comunicat că e vorba de pacienți dializați, care au nevoie de asistență medicală specială.  “Am aflat că or să fie persoane cu dializă când au ajuns acolo. Noi nu puteam să nu îi primim. I-au adus seara. Ce să le fi spus? Întoarceți-vă și nu aveți unde.”

 “Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară”

“Ne-au pus doi în cameră. Dacă eu eram infectat, îl infectam și pe celălalt”, spune Mihai, unul dintre pacienții duși în carantină.  Eram toți șocați de secretomania asta, parcă eram copii de grădiniță. Nu aveai pe cine să întrebi. Bărbatul de 77 de ani, cu suferințe multiple, care a lucrat ca logoped cu copii surdo-muți: “Dacă sunt neputincios, nu înseamnă ca sunt și prost.” “Mă gândeam, ia uite, domnule. Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară. Dacă iau virusul, în doua zile m-am curățat.” Autoritățile s-au răzgândit apoi în privința carantinei Deși li s-a spus inițial că vor sta în carantină 14 zile, oamenii au fost lăsați până la urmă să meargă în autoizolare la domiciliu după patru zile. Dar asta s-a întâmplat după ce fiica lui Mihai, Maria-Cristina Pricop, a relatat pe Facebook ce a pățit tatăl ei și a atras astfel atenția mass-media.

Planul cu carantina s-a năruit la fel de brusc cum s-a născut. Bădulescu spune că nu știe ce s-a întâmplat, de ce oamenii au fost duși, apoi scoși din centrul de carantină.  Nu știu, eu nu mai știu cine este acum acolo. Nu am legătură cu centrul ăla din ziua respectivă. Familiile au rămas cu o mulțime de întrebări urgente, la care nu le-a răspuns nimeni zile întregi. Cât timp activitatea centrului a fost suspendată, pacienții nu și-au mai putut face ședințele de dializă. Nu i-a anunțat nimeni despre asta. Mulți povestesc că au așteptat ore în șir în fața blocului să fie duși la centru, dar nu a venit nimeni.

Advertisement

“A început așa, ca o vijelie”, povestește fiica unei paciente. 

“Am sunat la centru, nu mi-a răspuns nimeni, avea mama numărul unei asistente, nu mi-a răspuns nimeni. Am sunat la un alt centru Diaverum, la Morarilor, acolo mi-au dat niște informații. Informații e mult spus. Pentru că am început să plâng, eram disperată. Mama nu ar mai fi rezistat încă o zi fără dializă.” Câți pacienți și angajați au fost infectați la centrul din Sema Parc? Singurele date oficiale sunt cele provizorii, publicate de către Ministerul Sănătății pe 25 martie. 9 cazuri de persoane infectate din 20 de probe analizate. Dar la centrul respectiv erau 200 de pacienți în total.  O parte dintre cei infectați la centrul de dializă din Sema Parc au fost internați la Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” din București. Directorul medical al spitalului nu a dorit să ofere informații privind numărul de pacienți veniți de la Diaverum. A spus, însă, că “au fost foarte, foarte mulți.”

Pacienții și rudele lor au încercat să afle adevărul din frânturi de informații, scurse de la angajați ai centrului. Unii dintre ei au auzit că ar fi 17 pacienți infectați doar pe o singură tură.  Alții știu că ar fi peste 29 pacienți confirmați, plus mai multe cadre medicale.  În plus, la a doua testare, care a fost făcută săptămâna aceasta, au fost confirmați ca pozitivi alte 5 pacienți, care la primul test au ieșit negativi, a spus pentru Libertatea fiica unui pacient. Aceștia s-au infectat probabil ulterior, semn că boala continuă să se răspândească.  Sunată de reporterul Libertatea pentru a cere informații despre rezultatele testelor, managerul zonal Diaverum Romania Alina Harabagiu a spus, din senin, “dacă mă înregistrați, ca alții, vă dau în judecată!”. Apoi ne-a recomandat să vorbim cu persoana care se ocupă de relația cu presa. Persoana care a răspuns la numărul de pe site-ul companiei nu a vrut să ne facă legătura cu cea care se ocupă de relația cu presa și a spus să formulăm întrebările pe e-mail. Nu a mai răspuns nimeni. Nu au răspuns nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică.  Am încuiat-o pe mama în casă efectiv de o lună și mi-o expune exact sistemul sanitar. Povestește fiica unei paciente care face dializă: „Ei nu sunt numere. Sunt oameni, sunt familia mea.”

Nici angajații Diaverum nu sunt informați despre ce se întâmplă.

“Nouă nu ni se spune nimic din conducere. Efectiv nu ni se spune nimic. E un haos total. Suntem îngrijorați”, a spus un cadru medical de la Diaverum sub protecția anonimatului.  Acesta spune că cei mai expuși sunt șoferii de pe ambulanțe. “Ei săracii nu au nici un tip de protecție. Nu au decât masca aceea. Și majoritatea pacienților sunt oameni foarte în vârstă, unii surzi, alții mai căpoși, nu își poartă măștile.” Ce se va întâmpla cu pacienții care fac dializă? Ordinul de ministru privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 reglementează, printre altele, activitatea centrelor de dializă din țară: În București, centrul Diaverum, punctul de lucru din Sema Parc, devine centru de dializă pentru pacienții pozitivi. Toate celelalte centre de dializă trebuie să asigure o tură suplimentară și distinctă pentru pacienții pozitivi. Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” primește cazurile grave și severe de pacienți Covid-19 pozitivi. În plus, clinica nu luat până de curând măsuri de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, nu a efectuat dezinfecția după ce a aflat de primul pacient pozitiv, și nici nu a anunțat pacienții și familiile acestora în legătură cu posibilul focar. Aceste măsuri erau cu atât mai urgente, cu cât pacienții care fac dializă sunt imunodeprimați, aflându-se într-o grupă de risc foarte mare în caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Lipsa de măsuri de protecție poate să însemne condamnarea acestor pacienți la moarte.

“Au știut și nu au făcut nimic”, spune Marian Petrescu, a cărui mamă e acum internată în stare gravă la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș. Bilanțul de până acum: 8 decese și minim 4 persoane la terapie intensivă. Clinica refuză să comunice numărul total de persoane infectate. Măsurile luate ulterior de clinică, în colaborare cu autoritățile, au fost contradictorii, haotice și periculoase pentru pacienți. În jur de 30 de persoane au fost duse într-un centru de carantină de lângă București, fără să le fie anunțate familiile și fără să le fie asigurat suportul medical de care mulți pacienți aveau nevoie. După patru zile, oamenii au fost scoși de acolo și trimiși în izolare la domiciliu.  Printr-un Ordin al ministrului sănătății publicat pe 31 martie, centrul Diaverum Sema Parc a devenit centru de dializă destinat bolnavilor Covid-19.

După declanșarea crizei COVID-19

Deși se știa de mai multe zile de existența unor cazuri de pacienți pozitivi, clinica Diaverum Romania Sema Parc și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București au început cu întârziere testarea personalului și a pacienților, timp în care boala s-a răspândit printre aceștia.

Adrian Nicolae POPESCU, UZPR

Advertisement

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Update / Percheziții în 49 de locații din Călărași pentru prinderea traficanților de țigări vândute ilegal. Opt persoane au fost reținute preventiv

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași, au pus în executare 49 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de colectarea, deținerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea și comercializarea de țigări provenite din contrabandă.

Astfel, în perioada iulie 2023 – februarie 2024, mai multe persoane ar fi achiziționat țigări din județul Suceava și municipiul București, le-ar fi transportat și depozitat în județul Călărași, ulterior le-ar fi comercializat către vânzători ambulanți din diferite zone ale municipiului Călărași.

De asemenea, în perioada mai sus menționată au fost organizate 6 acțiuni de prindere în flagrant delict,  fiind depistate 107.800 de țigarete provenite din contrabandă, după cum urmează:

  1. La data de 1 noiembrie 2023, în jurul orei 10:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași au oprit pentru control un autovehicul condus de un bărbat, de 36 de ani, iar în urma controlului specific al autoturismului au fost găsite 220 de pachete de țigări, ce nu aveau aplicat timbru fiscal.
  2. La data de 22 noiembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Lehliu Gară au depistat un bărbat, în timp ce transporta cu autoturismul 110 pachete de țigări.
  3. La data de 1 februarie 2024, în jurul orei 15:00, un echipaj din cadrul Poliției Municipiului Călărași a oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat, de 56 de ani, iar în urma controlului efectuat au fost găsite 110 pachete de țigarete pentru care nu deținea acte de proveniență.
  4. La data de 15 februarie 2024, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, a fost desfășurată o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, fiind depistat un bărbat, de 39 de ani, în timp ce descărca din autoturism 750 de pachete de țigări.
  1. La data de 16 februarie 2024, ora 08:40, polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat, de 83 de ani, în timp ce conducea un autoturism în afara localității Ștefan-Vodă, județul Călărași, iar în urma controlului autoturismului au fost găsite 8.000 de țigarete (400 de pachete), fără documente de proveniență și fără marcaj fiscal, întreaga cantitate fiind confiscată.
  1. În dimineața zilei de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călărași, în cooperare cu polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Călărași – Biroului Rutier, Biroul Ordine Publică și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, fiind depistat un bărbat, de 34 de ani și o femeie, de 46 de ani, care transportau 60.000 de țigarete de contrabandă. De asemenea, în localitatea Dragalina a fost identificat un bărbat, de 54 de ani, din județul Suceava, ce ar fi transportat în municipiului Călărași aproximativ 200.000 de țigarete provenite din contrabandă, în autovehicul fiind găsiți 150.000 de lei, reprezentând contravaloare țigarilor aduse.

Totodată, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., au fost puse în executare 49 de  mandate de percheziție domiciliară în județul Călărași, fiind puse în aplicare și 28 de mandate de aducere.

În urma efectuării perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 1.752.142 de țigarete de contrabandă, 20.370 de lei, 28.160 de euro și 1.935 de lire.

Advertisement

Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de 1.494.997 de lei.    

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depășite limitele cantitative sau valorice și   colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, produselor predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice.

Totodată, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 18 persoane, acestea fiind depuse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Călărași.

De asemenea, față de 8 persoane, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași a dispus la data de 27 aprilie a.c., măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Totodată, 10 persoane au fost propuse pentru arestare preventivă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română, Biroului Operațiuni Speciale București, Serviciului Operațiuni Speciale Călărași,  Gărzii de Costă Constanța, Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, precum și de cel al polițiștilor Serviciul Criminalistic, Serviciului de investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Ordine Publică, Biroului Control Intern, Serviciul Cazier Judiciar, Statistică Şi Evidenţe Operative, Poliției Municipiului Călărași, Poliției Municipiului Oltenița, Poliției Orașului Lehliu-Gară, Poliției Orașului Fundulea, Poliției Orașului Budești și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Două firme cu activități specifice pompelor funebre cer Primăriei Călărași acordarea avizului pentru efectuarea activităților de transport

Published

on

pompe funebre

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marti, 30 aprilie 2024, ora 16:30, în sala de ședințe a Consiliului Local Călărași, se va desfășura o ședință ordinară  pentru dezbaterea mai multor proiecte de Hotărâre, inclusiv două proiecte ce vizează acordarea avizului pentru efectuarea activităților specifice pentru prestatorii de servicii funerare: Transport Funerar pentru PFA Ţiţei Ana și Memorial God S.R.L.

Comercianții de pe strada București din municipiul Călărași se confruntă cu o realitate dură: afacerile funerare, reprezentate de magazinele de sicrie și pompe funebre, își pun amprenta asupra mediului comercial local. Vânzările magazinelor au scăzut dramatic iar terasele  barurilor au fost nevoite să-și închidă ușile din cauza lipsei de clienți.

În ciuda unei Hotărâri de Consiliu Local din martie 2021, care interzicea expunerea produselor comerciale în domeniul public, patronii magazinelor s-au adaptat, împiedicând vizualizarea interiorului prin sablarea geamurilor, dar atrăgând totodată atenția cu decorațiuni exterioare precum ingerași și coronițe.

Pentru a înțelege mai bine impactul acestui fenomen, un sondaj de opinie a fost lansat în spațiul public. Cu peste 790 de respondenți înregistrati în mai puțin de 48 ore, rezultatele sunt edificatoare: 71% dintre cei chestionați au indicat că magazinele de pompe funebre de pe Strada București au avut un impact negativ asupra afacerilor locale din zonă, inclusiv terasele, barurile, fast-food-urile și magazinele de haine.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate