Connect with us
Vremea în Călărași: 🌡️ 32°C | Anul X Nr. 521

Știri

Primăriile, obligate să pună recipiente cu dezinfectant la blocuri. La Călărași, când?

Published

on

Ordonanța militară numărul 4 obligă primăriile ca începând cu data de 31 martie să pună la toate intrările blocurilor de locuințe dispozitive cu soluții dezinfectante. Potrivit datelor noastre, în Călărași sunt câteva sute de scări de bloc, iar un dispenser manual costă între 50 și 150 de lei, iar 1 l de dezinfectant costă în medie 60 de lei.
A trecut o săptămână de când s-a dat Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Printre cele 14 Articole cuprinse în această ordonanță, la Articolul 6 regăsim următorul text:
„Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”
 Ordonanța militara nr.4 din 29.03.2020
Conform declarațiilor publice ale Grupului de Comunicare Strategică înțelegem faptul că această măsură de montare a dispensere cu dezinfectanți la fiecare scară de bloc este urgentă și trebuie aplicată cât mai rapid. Ordonanța a fost făcută publică în data de 29 martie, a intrat în vigoare pe data de 30 martie, iar acum, la 6 zile de când s-a impus această măsură… administrația municipală din Călărași…întârzie! Scopul acestor dispozitive montate la fiecare scară de bloc este acela de limita infectarea membrilor familiei de catre persoana care vine din exterior. Persoana care vine din mediul exterior ar putea pune în pericol restru membrilor familiei cu virusul care a făcute câteva mii de victime  la nivel național. Măsura nu a fost dată de florile mărului, iar într-o astfel de situație de urgență, aplicarea acesteia ar fi trebuie să reprezinte o prioritate. Primăria Călărași șcrie pe Facebook prin postări propagandiste…
“#Continuăm și #respectăm planul de măsuri privind limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.”
fragment dintr-o postare a PMC din 2 aprilie la 12:31
La Călărași, așa cum probabil mulți s-au obișnuit, situația este una destul de atipică. Oare cine s-ar putea face vinovat pentru nerespectarea la timp a acestor măsuri impuse de ordonanțele militare?
Sperăm ca responsabilii departamentului de comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Călărași să ne explice această situație. Ar putea fi vorba de incapacitatea de a înțelege două texte cu valoare de lege (Starea de Urgență Decretată în data de 16.03.2020 de către președinte României Klaus Iohannis și Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020) ?

SITUAȚIE OPUSĂ LA OLTENIȚA: SCĂRILE DE BLOC SUNT PREVĂZUTE CU DISPOZITIVE ȘI DEZINFECTANT

Municipiul Oltenița este cel de-al doilea oraș din județul Călărași. Aici regăsim o situație total diferită.  Scările de bloc au fost dotate conform Ordonanței Militare! Începând cu dimineața zilei de 3 aprilie, toate scările de bloc din municipiul Oltenița au fost prevăzute cu dispozitive și alimentate cu dezinfectat. 

Călărășenii sunt obligați să folosească mijloace de protecție! Acoperiți-vă fața și nasul!

Totodată, Consiliul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași Hotărăște ca începând cu data de 6 aprilei, în spațiile publice din municipiul Călărași se instituie obligativitatea purtării unor mijloace de protecție a gurii și nasului. Prin spațiile publice se înțeleg căi de comunicații, spații comerciale, piețe, instituții publice etc.

*Propunerea votată de CLSU Călărași are la bază recomandările specialiștilor și subliniază importanța reducerii riscului de transmitere a bolii Covid-19 de către persoane asimptomatice.

Se pot folosi măști medicinale, măști din materiale textile, eșarfe sau oricare alt tip de protecție a nasului și gurii.* – se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Călărași

DIGI24.RO: Orban, despre legile cu privire la purtarea măştilor: Nu poţi să impui obligativitate cât timp nu sunt accesibile pentru cetăţeni

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată achiziţiona măştile la preţuri rezonabile.

Advertisement

“Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti… Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate”, a declarat Orban, într-un interviu la Digi 24.

Premierul a mai spus că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată produce măşti.

“Sunt deja producători români care fabrică astfel de măşti chirurgicale, de asemenea am discutat cu companii care se implică în mod voluntar. (…) Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă şi putem impune astfel de obligaţii atunci când avem o cantitate suficientă accesibilă pentru cetăţeni, nu în perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc, se găsesc la preţuri foarte mari. Sigur că este bine să se poarte măşti, nu poţi să impui o astfel de obligaţie până când nu ai o ofertă similară. Ei (autorităţile din mai multe judeţe – n.r.) au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”, a afirmat Orban.;

PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI ANUNȚĂ DEZINFECTAREA SCĂRILOR ÎNCEPÂND CU 7 APRILIE- DAR NU SPUNE NIMIC DE MONTAREA DISPOZITRIVELOR DE DEZINFECTIE

Iată textul publicat pe pagina de Facebook de Primăria Călărași în data de 6 aprilie

Începând de marţi, 7 aprilie 2020, Primăria Municipiului Călăraşi demarează acțiunea de dezinfecție la scările de bloc din municipiul Călăraşi, în conformitate cu p

Advertisement

revederile art. 6, alin. 1 din Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020. La nivelul municipiului există 1200 scări de bloc.

Dezinfecția se va face pe casa scărilor, în lifturi și în alte spații comune, în intervalul orar 8.00-17.00 cu substanţă activă Pentapotassium Bis, soluție avizată de Ministerul Sănătăţii.

Facem apel la locatari să ofere sprijin lucrătorilor ce vor efectua această dezinfecţie pentru a avea acces în scările de bloc.

La fiecare intrare, prestatorul va posta un afiș cu data și ora la care s-a realizat dezinfecția și cu recomandări referitoare la aerisirea spațiilor și obligațiile locatarilor.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, primarul Daniel Drăgulin explică situați și spune că procedura de achiziție a dispozitivelor ce urmează să fie montate în scările de bloc se află în desfășurare. Cele peste 1100 scări de bloc să fie dotate cu astfel de dispensere încărcate cu dezinfectat.

Advertisement

“NU putem grăbi acest proces pentru că trebuiesc respectați toți pașii legali. S-a început achiziția, nimeni nu a avut mai mult de 100 de bucăți în stoc. Noi căutăm să achiziționăm 1.000 de bucăți de dispensere. Am fost sunați să întrebe daca sunt de ajuns 50 sau 100 de bucăți. Nu poti să faci achiziție astfel, sau să reiei de fiecare dată achiziția. Primăria Călărași a demarat încă din a doua zi procedura de achiziție. Caiet de sarici, referat de necesitate și alte documente justificative pentru a realizate corect achiziția acestor dispozitive. Am așteptat să găsim un stoc mai mare pentru a lua o singură achiziție.  Prețul unui astfel de dispozitiv este de 36,00 lei fără TVA, adică 50,00 lei cu TVA înclus. Dacă ținem cont și de prețul soluției (dezinfectantului) ce va fi  folosită pentru încărca dispozitivele aplicate la intrările în bloc, prețul ajunge la 40,00 lei, total vreo 100,00 lei pentru fiercare aparat montat. Avem la dispozție o lună de zile pentru a realiza această achiziție. Nu trec peste litera legii. Doar costul acestor dispozitive se ridică la 60.000 lei, iar 40.000 lei ne costa dezinfectantul din dispozitive.” – declară pentru Călărași PRESS, Daniel Ștefan Drăgulin, primar al municipiului Călărași

PRIMARUL PETRE ȚONE DIN OLTENIȚA NE EXPLICĂ CUM A PROCEDAT

L-am contactat telefonic și pe primaul celui de-al doilea municipiu al județului Călărași, Petre Țone, edilul Olteniței pentru a-l întreba cum a reușit această performanță de a respecta prevederile Ordonanței Militare. Ne-a acordat câteva minute, timp în care a declarat pentru Călărași PRESS:

“Am avut totul în atenție din 30 martie, la o zi după publicare Ordonanței Militare nr.4. Am comandat totul, nu am stat pe gânduri. Am comandat dozatoare de dezifectant cât și soluție dezinfectantă. Avem 330 scări de bloc în Municipiul Oltenița. Deocamdată, aceste dozatoare vor fi încărcate după 2 zile, noi ( n.r. Primăria Oltenița) atât am estimat. Am făcut din nou comandă de dezinfectant. Vedeți dumnevoastră, această ordonanță nu spune că Primăria Oltenița trebuie să le reîncarce tot timpul. Asta nu mi se pare prea corect. O scară de bloc care are minim 16 apartament să stea Primăria să alimenteze dozatoarele. Ar însemna aproximativ 2-3 lei de apartament. Prețul unui astfel de dispozitiv (dispenser) se ridică la 110 lei, iar soluția pentru fiecare costă în jur de 40 de lei/ încărcare. Nu s-ar pune problema banilor, cât a personalului. Noi încecăm să le mai încărcăm o dată. Am dezinfectat toate scările de bloc din Oltenița, abia astăzi (n.r. 6 aprilie 2020) după amiază vor termina de montat toate aceste dispozitive pe toate scările de bloc. Lucrăm cu oamenii din primărie, nu cu firme.  Ducem o muncă de lămurire cu oamenii să le explicăm această situație. Dacă Primăria Oltenița ar scoate oamenii pentru așa ceva, multe alte lucruri ar fi neglijate. Orașul nu înseamnă numai Coronavirus” Prezentăm pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Oltenița activitatea desfășurată în această perioadă” – a declarat Țone Petre, edilul municipiului Oltenița 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Advertisement

Știri

Semnificația istorică a zilei de 26 iulie

Published

on

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1324 – Basarab I, voievodul Țării Românești (1310-1352), este numit într-un act emis de Cancelaria maghiară, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”).

1401 – Iosif Mușat a fost recunoscut de Patriarhia Constantinopolului mitropolit al Moldovei, iar scaunul mitropolitan a fost mutat din 1401 de la Rădăuți, la Suceava.

1469 – Războiul celor Două Roze – În Bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.

Advertisement

1476 – A avut loc Bătălia de la Valea Albă (Războieni), un eveniment important din istoria medievală a Moldovei.

1533 – Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.

1721 – S-a născut baronul Samuel Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei, colecționar de artă (d. 1803). Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul “Brukenthal”, adăpostește colecția sa de artă.

1741 – A fost descoperita Peninsula Alaska, când exploratorul Vitus Behring a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune din lume.

1830 – A izbucnit Revoluția Franceză de la 1830 (26 – 29 iulie 1830), care s-a soldat cu înlocuirea casei de Bourbon restaurate cu Monarhia din Iulie.

Advertisement

1847 – Liberia își declara independenta. Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni. Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822.

1891 – Franța anexează Tahiti, o insula situata in Oceanul Pacific care face parte din Polinezia Franceza cu o suprafață de 1042 km2 si o populație de 184000 locuitori in prezent.

1908 – Procurorul general al Statelor Unite a înființat organizația care a stat la baza FBI- ului din ziua de astăzi. Biroul Federal de Investigații, în engleză Federal Bureau of Investigation (FBI) ,este o agenție federală de investigații a crimelor și mâna dreaptă a Departamentului de Justiție american.

1914 – Serbia și Bulgaria rup relațiile diplomatice.

1917  – A început Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917) – Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial.

Advertisement

1924 – În România a fost adoptata Legea pentru învățământul primar al statului român; aceasta prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea învățământului.

1940 – La Salzburg/Austria a avut loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) și Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.

1941 – A fost cucerită Cetatea Albă. S-a încheiat campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

1944 – Prima rachetă germană V2 lovește Anglia.

1945 – Al doilea război mondial – Ultimatumul anglo-chino-american care solicită capitularea Japoniei.

Advertisement

1952 – Ahmad Fuad, în vârstă de 5 luni devine rege al Egiptului în urma abdicării tatălui său, Farouk.

1952 – A murit Eva Peron, actriță argentiniană, a doua soție a generalului Juan Domingo Peron, președintele Argentinei intre 1946 -1955 si 1973 -1974; (n.07.05. 1919).

1953 – Prin lansarea unui atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de Cuba, Fidel Castro a declanșat Revoluția Cubaneză (26 iulie 1953 – 1 ianuarie 1959).

1953 – În URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” a anunțat arestarea lui Lavrentii Beria, fost șef al poliției politice sovietice KGB.

1956 – Egiptul a naționalizat Canalul Suez.

Advertisement

1957 – Carlos Castillo Armas, dictator al Guatemalei, a fost asasinat.

1974 – Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară.

1976 – Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oara , la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

2010 – Un elicopter israelian de transport tip Sikorsky CH-53, care lua parte la exercițiul aerian româno-israelian ‘‘Blue Sky 2010”, s-a prăbușit la Fundata-Brașov, fără a exista supraviețuitori.

Advertisement
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

Ciprian Pandea, replică tăioasă pentru conducerea CJ Călărași: „Vreți să discutăm pe documente? Atunci haideți, dar fără blur!”

Published

on

Scandalul legat de gestionarea fondurilor europene de către compania Ecoaqua Călărași continuă să alimenteze războiul politic dintre liderii PNL și cei ai administrației județene PSD. După ce președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a lansat noi acuzații publice în legătură cu problemele de la operatorul regional de apă și canal, deputatul Ciprian Pandea vine cu o reacție dură, în care demontează acuzațiile și cere explicații clare pe fapte și documente.

„Pentru început, aș vrea să vă întreb dacă nu cumva ar fi fost corect să spuneți și faptul că ministrul PNL al MIPE și secretarul de stat au încercat să găsească soluții împreună cu dumneavoastră, ieri? Ar fi fost frumos să spuneți că PNL nu pune piedici cu nimic”, transmite liderul liberal.

Într-un ton ironic, Pandea face apel la „rânduri scurte, pentru a nu ocupa prea mult din timpul” președintelui CJ, apoi trece la două acuzații punctuale:

„1. Vorbiți despre angajări fictive ca și cum ar fi fost făcute de mine, nu de cel pe care l-ați girat. Încercați să induceți ideea că din acest motiv se pierde finanțarea POIM. Ați anunțat organele abilitate? Și, apropo, câți angajați avea EcoAqua în 2020 și câți are acum?”

„2. Prezentați o mărire de salariu ca pe o ilegalitate. Dacă știți că e ceva în neregulă, de ce nu informați autoritățile? Altfel, s-ar putea crede că tăinuiți.”

Pandea reamintește și de conflictul cu primarul din Budești, insinuând că Iliuță ar avea un obicei de a controla abuziv administrațiile locale, pierzând însă constant în instanță.

Advertisement

„Călărășenii nu au nicio vină că cel în care și-au pus încrederea a vrut puterea absolută și și-a prins degetele în ea”, afirmă Pandea în încheiere.

Deputatul PNL publică și două documente de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cereri de rambursare respinse, susținând că acestea sunt ținute „ascunse” de conducerea CJ Călărași: „Să discutăm pe documente, dacă asta doriți. Dar neblurate, astfel încât oamenii să vadă adevărul!”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading

Știri

COD GALBEN de vreme severă în localitatea Belciugatele: vijelii, grindină și ploi torențiale în această după-amiază

Published

on

Atenție, vremea se schimbă! Cod galben de instabilitate atmosferică în județul Călărași

Meteorologii au emis o avertizare de COD GALBEN pentru localitatea Belciugatele, valabilă astăzi, 25 iulie 2025, între orele 16:30 și 18:00.

Potrivit prognozei, zona va fi afectată de intensificări puternice ale vântului, cu viteze cuprinse între 50 și 70 km/h, însoțite de averse torențiale care pot acumula între 15 și 20 l/mp, descărcări electrice frecvente și căderi de grindină, cu diametre de sub 2 cm.

Autoritățile le recomandă locuitorilor din Belciugatele să evite deplasările în timpul manifestărilor severe, să-și adăpostească animalele, bunurile din curți și să nu se adăpostească sub copaci sau stâlpi în timpul descărcărilor electrice.

Rămâneți vigilenți și urmăriți alertele transmise de autorități!

Advertisement

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Continue Reading