Connect with us

Știri

Primăriile, obligate să pună recipiente cu dezinfectant la blocuri. La Călărași, când?

Published

on

Ordonanța militară numărul 4 obligă primăriile ca începând cu data de 31 martie să pună la toate intrările blocurilor de locuințe dispozitive cu soluții dezinfectante. Potrivit datelor noastre, în Călărași sunt câteva sute de scări de bloc, iar un dispenser manual costă între 50 și 150 de lei, iar 1 l de dezinfectant costă în medie 60 de lei.
A trecut o săptămână de când s-a dat Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Printre cele 14 Articole cuprinse în această ordonanță, la Articolul 6 regăsim următorul text:
„Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020”
 Ordonanța militara nr.4 din 29.03.2020
Conform declarațiilor publice ale Grupului de Comunicare Strategică înțelegem faptul că această măsură de montare a dispensere cu dezinfectanți la fiecare scară de bloc este urgentă și trebuie aplicată cât mai rapid. Ordonanța a fost făcută publică în data de 29 martie, a intrat în vigoare pe data de 30 martie, iar acum, la 6 zile de când s-a impus această măsură… administrația municipală din Călărași…întârzie! Scopul acestor dispozitive montate la fiecare scară de bloc este acela de limita infectarea membrilor familiei de catre persoana care vine din exterior. Persoana care vine din mediul exterior ar putea pune în pericol restru membrilor familiei cu virusul care a făcute câteva mii de victime  la nivel național. Măsura nu a fost dată de florile mărului, iar într-o astfel de situație de urgență, aplicarea acesteia ar fi trebuie să reprezinte o prioritate. Primăria Călărași șcrie pe Facebook prin postări propagandiste…
“#Continuăm și #respectăm planul de măsuri privind limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus.”
fragment dintr-o postare a PMC din 2 aprilie la 12:31
La Călărași, așa cum probabil mulți s-au obișnuit, situația este una destul de atipică. Oare cine s-ar putea face vinovat pentru nerespectarea la timp a acestor măsuri impuse de ordonanțele militare?
Sperăm ca responsabilii departamentului de comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Călărași să ne explice această situație. Ar putea fi vorba de incapacitatea de a înțelege două texte cu valoare de lege (Starea de Urgență Decretată în data de 16.03.2020 de către președinte României Klaus Iohannis și Ordonanța Militară nr.4 din 29.03.2020) ?

SITUAȚIE OPUSĂ LA OLTENIȚA: SCĂRILE DE BLOC SUNT PREVĂZUTE CU DISPOZITIVE ȘI DEZINFECTANT

Municipiul Oltenița este cel de-al doilea oraș din județul Călărași. Aici regăsim o situație total diferită.  Scările de bloc au fost dotate conform Ordonanței Militare! Începând cu dimineața zilei de 3 aprilie, toate scările de bloc din municipiul Oltenița au fost prevăzute cu dispozitive și alimentate cu dezinfectat. 

Călărășenii sunt obligați să folosească mijloace de protecție! Acoperiți-vă fața și nasul!

Totodată, Consiliul Local pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași Hotărăște ca începând cu data de 6 aprilei, în spațiile publice din municipiul Călărași se instituie obligativitatea purtării unor mijloace de protecție a gurii și nasului. Prin spațiile publice se înțeleg căi de comunicații, spații comerciale, piețe, instituții publice etc.

*Propunerea votată de CLSU Călărași are la bază recomandările specialiștilor și subliniază importanța reducerii riscului de transmitere a bolii Covid-19 de către persoane asimptomatice.

Se pot folosi măști medicinale, măști din materiale textile, eșarfe sau oricare alt tip de protecție a nasului și gurii.* – se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Călărași

DIGI24.RO: Orban, despre legile cu privire la purtarea măştilor: Nu poţi să impui obligativitate cât timp nu sunt accesibile pentru cetăţeni

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că recomandă folosirea măştilor de protecţie, însă nu poate fi impusă obligativitatea atâta timp cât nu poate fi asigurată capacitatea de producţie pentru ca fiecare cetăţean să îşi poată achiziţiona măştile la preţuri rezonabile.

“Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti… Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate”, a declarat Orban, într-un interviu la Digi 24.

Advertisement

Premierul a mai spus că se discută cu reprezentanţii unor companii pentru acreditare astfel încât să poată produce măşti.

“Sunt deja producători români care fabrică astfel de măşti chirurgicale, de asemenea am discutat cu companii care se implică în mod voluntar. (…) Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă şi putem impune astfel de obligaţii atunci când avem o cantitate suficientă accesibilă pentru cetăţeni, nu în perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc, se găsesc la preţuri foarte mari. Sigur că este bine să se poarte măşti, nu poţi să impui o astfel de obligaţie până când nu ai o ofertă similară. Ei (autorităţile din mai multe judeţe – n.r.) au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”, a afirmat Orban.;

PRIMĂRIA CĂLĂRAȘI ANUNȚĂ DEZINFECTAREA SCĂRILOR ÎNCEPÂND CU 7 APRILIE- DAR NU SPUNE NIMIC DE MONTAREA DISPOZITRIVELOR DE DEZINFECTIE

Iată textul publicat pe pagina de Facebook de Primăria Călărași în data de 6 aprilie

Începând de marţi, 7 aprilie 2020, Primăria Municipiului Călăraşi demarează acțiunea de dezinfecție la scările de bloc din municipiul Călăraşi, în conformitate cu p

revederile art. 6, alin. 1 din Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020. La nivelul municipiului există 1200 scări de bloc.

Dezinfecția se va face pe casa scărilor, în lifturi și în alte spații comune, în intervalul orar 8.00-17.00 cu substanţă activă Pentapotassium Bis, soluție avizată de Ministerul Sănătăţii.

Advertisement

Facem apel la locatari să ofere sprijin lucrătorilor ce vor efectua această dezinfecţie pentru a avea acces în scările de bloc.

La fiecare intrare, prestatorul va posta un afiș cu data și ora la care s-a realizat dezinfecția și cu recomandări referitoare la aerisirea spațiilor și obligațiile locatarilor.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, primarul Daniel Drăgulin explică situați și spune că procedura de achiziție a dispozitivelor ce urmează să fie montate în scările de bloc se află în desfășurare. Cele peste 1100 scări de bloc să fie dotate cu astfel de dispensere încărcate cu dezinfectat.

“NU putem grăbi acest proces pentru că trebuiesc respectați toți pașii legali. S-a început achiziția, nimeni nu a avut mai mult de 100 de bucăți în stoc. Noi căutăm să achiziționăm 1.000 de bucăți de dispensere. Am fost sunați să întrebe daca sunt de ajuns 50 sau 100 de bucăți. Nu poti să faci achiziție astfel, sau să reiei de fiecare dată achiziția. Primăria Călărași a demarat încă din a doua zi procedura de achiziție. Caiet de sarici, referat de necesitate și alte documente justificative pentru a realizate corect achiziția acestor dispozitive. Am așteptat să găsim un stoc mai mare pentru a lua o singură achiziție.  Prețul unui astfel de dispozitiv este de 36,00 lei fără TVA, adică 50,00 lei cu TVA înclus. Dacă ținem cont și de prețul soluției (dezinfectantului) ce va fi  folosită pentru încărca dispozitivele aplicate la intrările în bloc, prețul ajunge la 40,00 lei, total vreo 100,00 lei pentru fiercare aparat montat. Avem la dispozție o lună de zile pentru a realiza această achiziție. Nu trec peste litera legii. Doar costul acestor dispozitive se ridică la 60.000 lei, iar 40.000 lei ne costa dezinfectantul din dispozitive.” – declară pentru Călărași PRESS, Daniel Ștefan Drăgulin, primar al municipiului Călărași

PRIMARUL PETRE ȚONE DIN OLTENIȚA NE EXPLICĂ CUM A PROCEDAT

L-am contactat telefonic și pe primaul celui de-al doilea municipiu al județului Călărași, Petre Țone, edilul Olteniței pentru a-l întreba cum a reușit această performanță de a respecta prevederile Ordonanței Militare. Ne-a acordat câteva minute, timp în care a declarat pentru Călărași PRESS:

“Am avut totul în atenție din 30 martie, la o zi după publicare Ordonanței Militare nr.4. Am comandat totul, nu am stat pe gânduri. Am comandat dozatoare de dezifectant cât și soluție dezinfectantă. Avem 330 scări de bloc în Municipiul Oltenița. Deocamdată, aceste dozatoare vor fi încărcate după 2 zile, noi ( n.r. Primăria Oltenița) atât am estimat. Am făcut din nou comandă de dezinfectant. Vedeți dumnevoastră, această ordonanță nu spune că Primăria Oltenița trebuie să le reîncarce tot timpul. Asta nu mi se pare prea corect. O scară de bloc care are minim 16 apartament să stea Primăria să alimenteze dozatoarele. Ar însemna aproximativ 2-3 lei de apartament. Prețul unui astfel de dispozitiv (dispenser) se ridică la 110 lei, iar soluția pentru fiecare costă în jur de 40 de lei/ încărcare. Nu s-ar pune problema banilor, cât a personalului. Noi încecăm să le mai încărcăm o dată. Am dezinfectat toate scările de bloc din Oltenița, abia astăzi (n.r. 6 aprilie 2020) după amiază vor termina de montat toate aceste dispozitive pe toate scările de bloc. Lucrăm cu oamenii din primărie, nu cu firme.  Ducem o muncă de lămurire cu oamenii să le explicăm această situație. Dacă Primăria Oltenița ar scoate oamenii pentru așa ceva, multe alte lucruri ar fi neglijate. Orașul nu înseamnă numai Coronavirus” Prezentăm pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Oltenița activitatea desfășurată în această perioadă” – a declarat Țone Petre, edilul municipiului Oltenița 

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate