Connect with us

Știri

Deputatul Sefer Cristian: “Proiectul PSD privind amânarea ratelor fără dobânzi şi penalităţi a fost votat în Parlament”

Published

on

Proiectul de lege care permite amânarea plății ratelor a fost adoptat, vineri, de plenul Camerei Deputaților, in calitate de for decizional. Au fost 214 voturi “pentru”, 86 “contra” și 27 de “abțineri”. Acum, actul normativ va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Deputatul călărășean al PSD Călărași, domnul Cristian Sefer face parte din grupul  inițiatorilor din PSD care solicită modificarea legii pentru suspendarea plăților ratelor bancare pentru persoanele fizice și societăți comerciale, până la finele acestui an.

Potrivit proiectului de lege adoptat vineri, “Obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare. Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”.

Un amendament introdus stipulează că “orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 31.12.2020”.

Advertisement

Tot grupul social democrat cere în Parlament modificarea codului muncii pentru a se putea acorda 75% din salariu pe perioada suspendării contractului de muncă pe toată perioada Stării de Urgență.

Lista priorităților votate spre aprobare de parlamentarii PSD

1) Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)
3) Amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor.
4) Indemnizația de șomaj, plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de 75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Beneficiile oamenilor

1) Amânarea rambursării împrumuturilor fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.
2) Amânarea plății utilităților pentru 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență
3) Indemnizație pentru şomaj de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz. Beneficiază toți salariații afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat.

Beneficiile societăților comerciale din România

(inclusiv PFA, întreprinderi autorizate, familiale, asociații, fundații, profesiile libere, IMM care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing)
1) Amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.
2) Amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
3) Amânarea plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Se aplică operatorul economic a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.
4) Sprijin pentru menținerea angajaților, prin acordarea unei indemnizații de șomaj de 75% din salariu, de durata stării de urgență, rapid, fără birocratie…

“Șansa României de a rezista în această criză. PSD a propus un set de măsuri de sprijinire a agriculturii naționale, care coincid în mare parte cu solicitările fermierilor și specialiștilor români din agricultură.” – spune deputatul Cristian Sefer pentru CălărașiPRESS
Specialiștii din agricultură confirmă problemele generate de criză și validează propunerile PSD de sprijin pentru agricultori. Prin vocea specialiștilor, asociațiile din domeniu au transmis guvernului propuneri identice cu cele ale PSD. Detalii în acest articol

Advertisement

“În aceste condiții, guvernul PNL trebuie să lase orgoliile politice și să treacă la treabă!
Cumpără produse românești pentru a susține economia națională! Este cea mai simplă formă prin care fiecare cetățean poate ajuta economia națională. Este la îndemâna tuturor! Fiecare produs românesc cumpărat contribuie la salvarea unui loc de muncă!” – mai declară deputatul călărășean Cristian Sefer, apoi continuă … “În aceste momente dramatice, fiecare stat încearcă să-i apere proprii cetățeni, iar comerțul se va restrânge considerabil. Ne vom baza din ce în ce mai mult pe economia națională și pe producătorii români. De aceea e important să începem să-i sprijinim, să le asigurăm supraviețuirea și locurile de muncă. Avem posibilitate de a alege de pe rafturi sau de pe site-urile online în primul rând produsele românești! Este la îndemâna tuturor! Cumpărând românește, susținem economia națională!”

Guvernul să cumpere ACUM teste de anticorpi!

Guvernul Orban să înceapă ACUM să achiziționeze urgent TESTE DE ANTICORPI. Să nu spună peste 3 luni că regretă că este penurie! Testele de anticorpi determină cine s-a imunizat la coronavirus și poate reveni în activitate! Statele deja fac achiziții masive!
Susținerea familiilor vulnerabile în timpul crizei. OMS spune guvernelor să pregătească măsuri sociale pentru asigurarea hranei populației vulnerabile!
o PSD cere imperativ guvernului liberal să sprijine de urgență familiile vulnerabile. E vital ca oamenii să aibă alimente și produse de strictă necesitate. Pentru foarte mulți români se termină resurse financiare și este obligația statului să le vină-n ajutor.

NIMENI NU TREBUIE LĂSAT ÎN URMĂ

Guvernul trebuie să ia astfel de măsuri înainte de a se ajunge în criză. Dacă Guvernul nu ia astfel de măsuri, PSD va iniția o lege în Parlament! Guvernul să nu confunde comunicarea de criză cu cenzura! Guvernul trebuie să înceteze să mai ascundă adevărul și să prezinte date complete despre evoluția pandemiei. Este inacceptabil să nu se cunoască cine a înființat Grupul de Comunicare Strategică, cine îl conduce și cine răspunde! Nicăieri în lume, guvernele nu comunică în criza COVID-19 prin grupuri anonime!

Echipamentele de protecție pentru medici

Guvernul alocă abia acum un bonus de 500 euro pentru medicii din prima linie. Să se acorde retroactiv de la primul caz confirmat!
Să elimine disproporția dintre 20 lei/zi diurnă pentru un medic detașat și 400 lei/zi diurnă pentru un magistrat detașat!
Cadrele medicale trebuie să poată refuza activitatea fără echipamente de protecție – nu e doar o condamnare a medicului, ci și a sutelor de pacienți pe care îi poate trata.

Dar înainte de orice altă măsură a Guvernului, prioritatea ZERO este ca medicii și asistentele din prima linie să aibă echipamentul de protecție. Un cadru medical infectat înseamnă zeci de pacienți fără acces la tratament!

Advertisement

Medicii și asistentele trebuie să aibă dreptul să refuze să intre în activitate fără echipamente de protecție. Codul Muncii le asigură acest drept.

Nu e vorba nici de dezertare nici de încălcarea jurământului. Este o măsură prin care menținem capacitatea sistemului medical românesc de a trata pacienții.

Trimiterea în prima linie unui cadru medical fără echipament de protecție nu e doar o condamnare a medicului sau asistentei respective, ci și a zecilor sau sutelor de pacienți care ar putea beneficia de tratamentul acelui cadru medical.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate