Connect with us

Știri

Mânăstirea: Principalele priorități ale primarul Iancu Marian pentru dezvoltarea comunei

Published

on

În prima săptămână a lunii februarie din acest an în localitatea Mânăstirea au început lucrările la parcul tematic cu specific pescăresc, valaore proiect 200.000  euro din fonduri europene + 25.000 euro contribuție locală) și a unui teren sintetic ce are o valoare de 60.000 euro fonduri europene + 50.000 euro contribuție locală. Lucrările au o durată de 5 luni și locația este la ieșirea din localitatea Mânăstirea către satul Coconi.

Fondurile europene accesate de Primăria Mânăstirea cumulează o valoare de aproximativ 14 milioane euro, iar localitatea se clasează pe poziția trei în fruntea județelor călărășene care au obținut cele mai multe fonduri. Proiectele finanțate prin fonduri europene se află în diferite stadii. 

CĂMINUL CULTURAL REABILITAT PRIN C.N.I.

Primăria Mânăstirea a demarat în anul 2015 proiectul de reabilitarea al Căminului Cultural din localitate. Documentația și cererea de reabilitare au fost depuse la Compania Națională de Investiții. În anul 2016 s-au obținut avizele și SF-ul. Nenorocirea a apărut odată cu creșterea prețurilor standard de cost, prin abrogarea vechilor standarde necesitând alt proiect tehnic și alte avize. Astfel proiectul tehnic nou va intra curând la reavizare, iar după obținerea acceptului CNI urmând a se efectua achiziția lucrărilor.

OBICEIURILE DE IARNĂ – DESFĂȘURATE ÎN AER LIBER

Sunt localități în județul nostru unde obiceiurile de sărbători nu și-au pierdut din valoare.  Privind spectacolul ținut în aer liber de Crăciun în 2019 am fost informați că au participat peste 500 persoane iar Căminul, având o capacitate de doar 320 locuri, era neîncăpător, iar astfel se condiționau normele I.S.U. După spectacol a urmat focul de artificii care nu se putea desfășura în Căminul Cultural.

DESPRE APA CURENTĂ DIN LOCALITATEA MÂNĂSTIREA

2.50 lei/mc – prețul apei din rețeaua publică, iar tot atât costă și canalizarea.  Adică la jumătate de preț față de prețul apei din municipiul Călărași. Erau disponibile trei variante pentru a aduce acest preț în localitate. S-a înființat o societate pentru gospodărirea apelor, având Consiliul Local acționar unic și administrată de un fost consilier local. Până în prezent s-au realizat 8 kilometri de canalizare. Un proiect de extindere a rețelei există, iar acesta va fi implementat în toată localitatea.

Advertisement

Citind raportul primarului Iancu Marian Mugurel pe anul 2019 se observă o actvitate intensă în administrația publică locală. În ciuda faptului că bugetul local este mic, conducerea primăriei a făcut eforturi pentru a se gospodării. Edilul recunoaște că nu administrează o localitatea bogată, dar spune că a reușit să mulțumească cetățenii de fiecare dată când aceștia au avut nevoie de ajutor. Bugetul primăriei este de 54 milioane lei, iar încasările din taxe și impozite sunt de 18 milioane. Doar indemnizațiile persoanelor cu handicap sunt de 25 milioane lei. Salariile persoanlului din primărie este uneori asigurat cu dificultate.

În aceste condiții este greu de asigurat o salubrizare eficientă, dar pentru a se compensa cheltuielile, echipa primarului a accesat proiecte guvernamentale pentru a se pietrui localitățile, în prezent toate fiind pietruite.

ASFALTARE ÎN TOATE SATELE DIN MÂNĂSTIREA

Comuna Mânăstirea are trei sate aparținătoare. Acestea au nevoie de asfaltare urgentă, iar proiectele au fost depuse de peste 2 ani. Mai multe procese în instanță au încurcat demararea acestor proiecte importante pentru localitate. Ministerul Dezvoltării a respins un proiect din cauza specificațiilor tehnice incorecte pentru o stradă. În prezent, un alt proiect de asfaltare a fost depus, finanțarea urmând a se efectua prin FDI, contractul fiind semnat în luna septembrie. Primăria Mânăstirea are depuse 4 cereri pentru asfaltare a străzilor prin PNDL II.

FĂRĂ LOCURI DE CASĂ PENTRU TINERI

Supărarea pentru primarul liberal Iancu Mugurel Marian este aceea că nu mai există nici măcar un metru pătrat de teren intravilan disponibil. Ar fi acordat terenuri pentru tineri pentru a-și construi case conform legii dar nu are de unde. Situația prezentată în fața hărților de urbanism este clară. Primăria nu are posibilitate de a-și construi nici măcar în altă locație sediul nou…deși a obținut prin CNI avizul necesar, urmând a se realiza demolarea conform proiectului și construirea unui sediu nou.

Aprecierile făcute la adresa fostului viceprimar din Mânăstirea, Bogdan Gingașu, actual președinte al PSD comuna Mânăstirea au o direcție către informații eronate și lipsite de adevăr. Sunt prezentate documente prin care majoritatea declarațiile susținute de fostul viceprimar sunt contrazise. Actualul edil se arată interesat de dezvoltarea infrastructurii, menținerea curățeniei și transparenței cheltuirii banilor publici. Încasările din 2019 nu depășesc 76%, cu restanțe la achitarea taxei pentru sericiile de salubritate și impozitele auto. Procentul amenzilor achitatea de cetățeni nu sare de 62%.

Advertisement

Pentru o corectă informare, ni se indică faptul că primarul actual este deschis către cetățean, pentru o comunicare reală și eficientă. Proiectele primarului nu sunt doar pe hârtie ci se pot consulta pe site-ul primăriei, majoritatea fiind finalizate iar altele în derulare. Dintre cele finalizate enumerăm realizarea rețelei de apă în sat Sultana, pietruire drumuri în Mânăstirea și Sultana, extindere rețea apă în Coconi și Sultana, realizarea unei săli multifuncționale, reabilitare generală și extindere a unui corp de școală. În derulare este proiectul de reabilitare și extindere alimentare cu apă potabilă și canalizare în Mânăstirea. Proiectele de dezvoltare pot fi studiate pe site-ul primăriei.

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” din Mânăstirea va fi reabilitată

Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” urmează să fie reabilitată. Proiectul prevede consolidarea monumentului instoric, restaurarea și conservarea acestuia. Lucrările vor începe în următoarea perioadă. Modernizarea drumurilor, extinderea și modernizarea iluminatului sunt în derulare. În 2019 sunt bifate ca realizate reabilitarea termică a școlii din Sultana, continuarea cadastrării generale. Preocupările pentru integrarea, dezvoltarea, educația și inițiativa cetățenilor fac parte dintr-un proiect I.D.E.I. 272 persoane au beneficiat gratis de cursuri de calificare profesională ca agent curățenie, lucrător în alimentația publică.

9 TINERI DIN MÂNĂSTIREA AU PRIMIT 25.000 EURO PE NTRU A DEZVOLTA O AFACERE

Un număr de  9 tineri din localitatea călărășeană Mânăstirea au fost încurajați, fiecare cu 25.000 euro, pentru dezvoltarea unor afaceri. S-a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru 250 persoane interesate la 20 angajatori iar 31 dintre participanți s-au încadrat. A fost demarată acțiunea de asistență juridică gratuită pentru reglementarea actelor de proprietate fiind depuse 74 documentații la imobilele ce nu dețineau acte. A continuat programul Școală după școală pentru 50 elevi. În cadrul ligii a- IV – a AFC Unirea Mânăstirea s-a clasat pe locul 2 cu posibilitate de promovare. Activitatea sportivă din localitate se bucură de efortul profesorilor Mladin Valentin și Stamelatos Gheorghe.

Toate aceste activități nu ar fi fost posibile fără ajutorul și sprijinul cetățenilor, al consilierilor și a echipei primarului – cărora acesta ține să le mulțumească, se arată în raportul de activitate al acestuia.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate