În prima săptămână a lunii februarie din acest an în localitatea Mânăstirea au început lucrările la parcul tematic cu specific pescăresc, valaore proiect 200.000 euro din fonduri europene + 25.000 euro contribuție locală) și a unui teren sintetic ce are o valoare de 60.000 euro fonduri europene + 50.000 euro contribuție locală. Lucrările au o durată de 5 luni și locația este la ieșirea din localitatea Mânăstirea către satul Coconi.
Fondurile europene accesate de Primăria Mânăstirea cumulează o valoare de aproximativ 14 milioane euro, iar localitatea se clasează pe poziția trei în fruntea județelor călărășene care au obținut cele mai multe fonduri. Proiectele finanțate prin fonduri europene se află în diferite stadii.
CĂMINUL CULTURAL REABILITAT PRIN C.N.I.
Primăria Mânăstirea a demarat în anul 2015 proiectul de reabilitarea al Căminului Cultural din localitate. Documentația și cererea de reabilitare au fost depuse la Compania Națională de Investiții. În anul 2016 s-au obținut avizele și SF-ul. Nenorocirea a apărut odată cu creșterea prețurilor standard de cost, prin abrogarea vechilor standarde necesitând alt proiect tehnic și alte avize. Astfel proiectul tehnic nou va intra curând la reavizare, iar după obținerea acceptului CNI urmând a se efectua achiziția lucrărilor.
OBICEIURILE DE IARNĂ – DESFĂȘURATE ÎN AER LIBER
Sunt localități în județul nostru unde obiceiurile de sărbători nu și-au pierdut din valoare. Privind spectacolul ținut în aer liber de Crăciun în 2019 am fost informați că au participat peste 500 persoane iar Căminul, având o capacitate de doar 320 locuri, era neîncăpător, iar astfel se condiționau normele I.S.U. După spectacol a urmat focul de artificii care nu se putea desfășura în Căminul Cultural.
DESPRE APA CURENTĂ DIN LOCALITATEA MÂNĂSTIREA
2.50 lei/mc – prețul apei din rețeaua publică, iar tot atât costă și canalizarea. Adică la jumătate de preț față de prețul apei din municipiul Călărași. Erau disponibile trei variante pentru a aduce acest preț în localitate. S-a înființat o societate pentru gospodărirea apelor, având Consiliul Local acționar unic și administrată de un fost consilier local. Până în prezent s-au realizat 8 kilometri de canalizare. Un proiect de extindere a rețelei există, iar acesta va fi implementat în toată localitatea.
Advertisement
Citind raportul primarului Iancu Marian Mugurel pe anul 2019 se observă o actvitate intensă în administrația publică locală. În ciuda faptului că bugetul local este mic, conducerea primăriei a făcut eforturi pentru a se gospodării. Edilul recunoaște că nu administrează o localitatea bogată, dar spune că a reușit să mulțumească cetățenii de fiecare dată când aceștia au avut nevoie de ajutor. Bugetul primăriei este de 54 milioane lei, iar încasările din taxe și impozite sunt de 18 milioane. Doar indemnizațiile persoanelor cu handicap sunt de 25 milioane lei. Salariile persoanlului din primărie este uneori asigurat cu dificultate.
În aceste condiții este greu de asigurat o salubrizare eficientă, dar pentru a se compensa cheltuielile, echipa primarului a accesat proiecte guvernamentale pentru a se pietrui localitățile, în prezent toate fiind pietruite.
ASFALTARE ÎN TOATE SATELE DIN MÂNĂSTIREA
Comuna Mânăstirea are trei sate aparținătoare. Acestea au nevoie de asfaltare urgentă, iar proiectele au fost depuse de peste 2 ani. Mai multe procese în instanță au încurcat demararea acestor proiecte importante pentru localitate. Ministerul Dezvoltării a respins un proiect din cauza specificațiilor tehnice incorecte pentru o stradă. În prezent, un alt proiect de asfaltare a fost depus, finanțarea urmând a se efectua prin FDI, contractul fiind semnat în luna septembrie. Primăria Mânăstirea are depuse 4 cereri pentru asfaltare a străzilor prin PNDL II.
FĂRĂ LOCURI DE CASĂ PENTRU TINERI
Supărarea pentru primarul liberal Iancu Mugurel Marian este aceea că nu mai există nici măcar un metru pătrat de teren intravilan disponibil. Ar fi acordat terenuri pentru tineri pentru a-și construi case conform legii dar nu are de unde. Situația prezentată în fața hărților de urbanism este clară. Primăria nu are posibilitate de a-și construi nici măcar în altă locație sediul nou…deși a obținut prin CNI avizul necesar, urmând a se realiza demolarea conform proiectului și construirea unui sediu nou.
Aprecierile făcute la adresa fostului viceprimar din Mânăstirea, Bogdan Gingașu, actual președinte al PSD comuna Mânăstirea au o direcție către informații eronate și lipsite de adevăr. Sunt prezentate documente prin care majoritatea declarațiile susținute de fostul viceprimar sunt contrazise. Actualul edil se arată interesat de dezvoltarea infrastructurii, menținerea curățeniei și transparenței cheltuirii banilor publici. Încasările din 2019 nu depășesc 76%, cu restanțe la achitarea taxei pentru sericiile de salubritate și impozitele auto. Procentul amenzilor achitatea de cetățeni nu sare de 62%.
Advertisement
Pentru o corectă informare, ni se indică faptul că primarul actual este deschis către cetățean, pentru o comunicare reală și eficientă. Proiectele primarului nu sunt doar pe hârtie ci se pot consulta pe site-ul primăriei, majoritatea fiind finalizate iar altele în derulare. Dintre cele finalizate enumerăm realizarea rețelei de apă în sat Sultana, pietruire drumuri în Mânăstirea și Sultana, extindere rețea apă în Coconi și Sultana, realizarea unei săli multifuncționale, reabilitare generală și extindere a unui corp de școală. În derulare este proiectul de reabilitare și extindere alimentare cu apă potabilă și canalizare în Mânăstirea. Proiectele de dezvoltare pot fi studiate pe site-ul primăriei.
Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” din Mânăstirea va fi reabilitată
Biserica „Sf. Dumitru și Sf. Nestor” urmează să fie reabilitată. Proiectul prevede consolidarea monumentului instoric, restaurarea și conservarea acestuia. Lucrările vor începe în următoarea perioadă. Modernizarea drumurilor, extinderea și modernizarea iluminatului sunt în derulare. În 2019 sunt bifate ca realizate reabilitarea termică a școlii din Sultana, continuarea cadastrării generale. Preocupările pentru integrarea, dezvoltarea, educația și inițiativa cetățenilor fac parte dintr-un proiect I.D.E.I. 272 persoane au beneficiat gratis de cursuri de calificare profesională ca agent curățenie, lucrător în alimentația publică.
9 TINERI DIN MÂNĂSTIREA AU PRIMIT 25.000 EURO PE NTRU A DEZVOLTA O AFACERE
Un număr de 9 tineri din localitatea călărășeană Mânăstirea au fost încurajați, fiecare cu 25.000 euro, pentru dezvoltarea unor afaceri. S-a organizat o bursă a locurilor de muncă pentru 250 persoane interesate la 20 angajatori iar 31 dintre participanți s-au încadrat. A fost demarată acțiunea de asistență juridică gratuită pentru reglementarea actelor de proprietate fiind depuse 74 documentații la imobilele ce nu dețineau acte. A continuat programul Școală după școală pentru 50 elevi. În cadrul ligii a- IV – a AFC Unirea Mânăstirea s-a clasat pe locul 2 cu posibilitate de promovare. Activitatea sportivă din localitate se bucură de efortul profesorilor Mladin Valentin și Stamelatos Gheorghe.
Toate aceste activități nu ar fi fost posibile fără ajutorul și sprijinul cetățenilor, al consilierilor și a echipei primarului – cărora acesta ține să le mulțumească, se arată în raportul de activitate al acestuia.