Connect with us

Știri

Şcoala Gimnazială Nr.1 Fundeni, în plin proces de modernizare. Iată ce alte proiecte sunt în derulare

Published

on

În comuna Fundeni, primarul Cărtușanu Gheorghiță continuă proiectele începute în 2019. După ora 10 dimineața dispare din primărie, dar este prezent pe teren, alături de diriginții de șantier. Îi place să verifice personal stadiul lucrărilor. Discută cu muncitorii și asistă la lucrările din comună. Cetățenii îl apreciază ca fiind un om care se implică, o persoană care își dă interesul pentru ca totul să fie pus la punct. Anul trecut edilul vorbea despre proiectul de modernizare al Școlii Gimnaziale Nr.1 Fundeni. Acum se bucură de fondurile primite din partea Guvernului României, sume ce au fost alocate pentru reabilitarea instituțiilor de educație. Cele două școli din Fundeni au peste 600 de elevi care le calcă pragul zilnic.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/594915684675542/

Anul 2020 este la început, iar primarul muncește pentru a moderniza Căminul Cultural, proiect ce a fost preluat de CNI. Un alt obiectiv important al localității, ce urmează a fi realizat este stadionul modern, dotat cu tribune, grupuri sanitare, vestiare, anexe și mobilier. Sunt multe proiecte în derulare pentru Fundeni, iar oamenii se vor bucura de tot ce se va realizat în următoarea perioadă. Dispensarul comunal va fi și el modernizat.  Volumul mare de lucrări presupune o echipă de consilieri și de specialiști ai primăriei cu expertiză în domeniu. Consultarea cetățenilor privind prioritățile comunei stă la baza bunei organizări pe care edilul o deține.

Școala Gimnazială Nr.1 – proiect de suflet pentru primarul Cărtușanu. După reabilitarea a 3 instituții școlare, a venit rândul celui mai grandios proiect. Școala Gimnazială Nr.1,  clasele I – VIII a fost aproape demolată din cauza condițiilor improprii de învățământ. Suprafața totală construită este de de 1.261 mp la un corp și de 582 mp la alt corp, total 1.843 mp. Lucrările au presupus efectuarea de o nouă zidărie cu structură de rezistență, 12 clase, 2 grupuri sociale mari, anexe destinate unei centrale termice, sală de sport și teren modern de sport. L-am surprins zilele trecute pe edil alături de dirigintele de șantier în timp ce verifica lucrările. Starea wc-urilor din curte este de nedescris. Insalubre, un miros greu de suportat. Vor fi demolate. Noua construcție este prevăzută cu grupuri sanitare – băieți/fete/ profesori.

Advertisement

Școlile sunt ale comunității, ale copiilor noștri.” – spune Gheorghiță Cărtușanu, apoi continuă “Ei trebuiesc să aibă condiții pentru a nu pleca din țară. Fundeni este o comună care are nevoie de bunăstare, cu asta ne ocupăm noi, viceprimarul, echipa noastră. Trebuie să mulțumim Guvernelor noastre. Nu numai investițiile în sănătate trebuiesc privite cu bun simț, ci și cele din învățământ. Am încercat să facem investiții. Vechiul Guvern ne-a ajutat, iar noul Guvern este receptiv pentru reabilitare. Școala Gimnazială Nr. 2 a fost realizată prin program al Guvernului, iar cealaltă prin fonduri UE. Cu voia lui Dumnezeu sper ca până la începerea noului an școlar să terminăm lucrările. Copiii învață acum în 2 schimburi la celelalte școli – spune primarul Cărtușanu. Dirigintele de șantier explică stadiul lucrărilor la sala de sport și cele 2 săli de clasă din corpul nou.


L-am întrebat pe primar ce l-a motivat să reabiliteze această școală, iar acesta ne spune
:

Am învățat aici…Vreau să las ceva în urma mea ca primar. Nu o fac pentru mine ci pentru oameni. Investiția aceasta nu le mai dă dreptul cadrelor didactice să mai spună că nu mai sunt condiții. Cu bun simț lucrăm pentru țara noastră. E nevoie aici și de actul de educație. Vreau ca să mă ocup eu ca primar de aceste probleme, iar de programul școlar să se ocupe cadrele didactice. Vreau responsabilitate, pentru o educație de bun simț. Școlile sunt administrate de noi de Primării, și trebuie să controlăm corect condițiile din școlile noastre. După terminarea clădirii vreau să aloc timp, bani și muncă pentru a sistematiza curtea interioară, să arate altfel, cu un miniteren de fotbal, unul de baschet, flori, trandafiri, gazon. Primarul a cerut ca lucarna de la intrarea școlii să fie conservată. Este vorba și de istorie. Investiția se justifică. Consolidarea cu fundații, armarea pereților, grupuri noi sociale cu instalații totul bine compartimentat – trebuiesc lăsate generațiilor ce urmează. Nu sunt vorbe ci fapte. Acestea ne definesc ca oameni. Învățăm din muncă…explică primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu

Sunt primar datorită încrederii ce mi-a fost dată de cetățeni. Vreau să demonstrez încrederea lor prin muncă. Vreau să dezvolt comuna, și cer sprijinul parlamentarilor pentru dezvoltarea satului românesc. Vreau să termin ce mi-am propus. Pe margine este ușor să stai. Pe teren este greu să demonstrezi ceea ce ești…”-a concluzionat primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *