Connect with us

Știri

Şcoala Gimnazială Nr.1 Fundeni, în plin proces de modernizare. Iată ce alte proiecte sunt în derulare

Published

on

În comuna Fundeni, primarul Cărtușanu Gheorghiță continuă proiectele începute în 2019. După ora 10 dimineața dispare din primărie, dar este prezent pe teren, alături de diriginții de șantier. Îi place să verifice personal stadiul lucrărilor. Discută cu muncitorii și asistă la lucrările din comună. Cetățenii îl apreciază ca fiind un om care se implică, o persoană care își dă interesul pentru ca totul să fie pus la punct. Anul trecut edilul vorbea despre proiectul de modernizare al Școlii Gimnaziale Nr.1 Fundeni. Acum se bucură de fondurile primite din partea Guvernului României, sume ce au fost alocate pentru reabilitarea instituțiilor de educație. Cele două școli din Fundeni au peste 600 de elevi care le calcă pragul zilnic.

https://www.facebook.com/calarasipress/videos/594915684675542/

Anul 2020 este la început, iar primarul muncește pentru a moderniza Căminul Cultural, proiect ce a fost preluat de CNI. Un alt obiectiv important al localității, ce urmează a fi realizat este stadionul modern, dotat cu tribune, grupuri sanitare, vestiare, anexe și mobilier. Sunt multe proiecte în derulare pentru Fundeni, iar oamenii se vor bucura de tot ce se va realizat în următoarea perioadă. Dispensarul comunal va fi și el modernizat.  Volumul mare de lucrări presupune o echipă de consilieri și de specialiști ai primăriei cu expertiză în domeniu. Consultarea cetățenilor privind prioritățile comunei stă la baza bunei organizări pe care edilul o deține.

Școala Gimnazială Nr.1 – proiect de suflet pentru primarul Cărtușanu. După reabilitarea a 3 instituții școlare, a venit rândul celui mai grandios proiect. Școala Gimnazială Nr.1,  clasele I – VIII a fost aproape demolată din cauza condițiilor improprii de învățământ. Suprafața totală construită este de de 1.261 mp la un corp și de 582 mp la alt corp, total 1.843 mp. Lucrările au presupus efectuarea de o nouă zidărie cu structură de rezistență, 12 clase, 2 grupuri sociale mari, anexe destinate unei centrale termice, sală de sport și teren modern de sport. L-am surprins zilele trecute pe edil alături de dirigintele de șantier în timp ce verifica lucrările. Starea wc-urilor din curte este de nedescris. Insalubre, un miros greu de suportat. Vor fi demolate. Noua construcție este prevăzută cu grupuri sanitare – băieți/fete/ profesori.

Școlile sunt ale comunității, ale copiilor noștri.” – spune Gheorghiță Cărtușanu, apoi continuă “Ei trebuiesc să aibă condiții pentru a nu pleca din țară. Fundeni este o comună care are nevoie de bunăstare, cu asta ne ocupăm noi, viceprimarul, echipa noastră. Trebuie să mulțumim Guvernelor noastre. Nu numai investițiile în sănătate trebuiesc privite cu bun simț, ci și cele din învățământ. Am încercat să facem investiții. Vechiul Guvern ne-a ajutat, iar noul Guvern este receptiv pentru reabilitare. Școala Gimnazială Nr. 2 a fost realizată prin program al Guvernului, iar cealaltă prin fonduri UE. Cu voia lui Dumnezeu sper ca până la începerea noului an școlar să terminăm lucrările. Copiii învață acum în 2 schimburi la celelalte școli – spune primarul Cărtușanu. Dirigintele de șantier explică stadiul lucrărilor la sala de sport și cele 2 săli de clasă din corpul nou.

Advertisement


L-am întrebat pe primar ce l-a motivat să reabiliteze această școală, iar acesta ne spune
:

Am învățat aici…Vreau să las ceva în urma mea ca primar. Nu o fac pentru mine ci pentru oameni. Investiția aceasta nu le mai dă dreptul cadrelor didactice să mai spună că nu mai sunt condiții. Cu bun simț lucrăm pentru țara noastră. E nevoie aici și de actul de educație. Vreau ca să mă ocup eu ca primar de aceste probleme, iar de programul școlar să se ocupe cadrele didactice. Vreau responsabilitate, pentru o educație de bun simț. Școlile sunt administrate de noi de Primării, și trebuie să controlăm corect condițiile din școlile noastre. După terminarea clădirii vreau să aloc timp, bani și muncă pentru a sistematiza curtea interioară, să arate altfel, cu un miniteren de fotbal, unul de baschet, flori, trandafiri, gazon. Primarul a cerut ca lucarna de la intrarea școlii să fie conservată. Este vorba și de istorie. Investiția se justifică. Consolidarea cu fundații, armarea pereților, grupuri noi sociale cu instalații totul bine compartimentat – trebuiesc lăsate generațiilor ce urmează. Nu sunt vorbe ci fapte. Acestea ne definesc ca oameni. Învățăm din muncă…explică primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu

Sunt primar datorită încrederii ce mi-a fost dată de cetățeni. Vreau să demonstrez încrederea lor prin muncă. Vreau să dezvolt comuna, și cer sprijinul parlamentarilor pentru dezvoltarea satului românesc. Vreau să termin ce mi-am propus. Pe margine este ușor să stai. Pe teren este greu să demonstrezi ceea ce ești…”-a concluzionat primarul din Fundeni, Gheorghiță Cărtușanu

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

VIDEO. Acțiune de amploare într-o benzinărie din Călărași. Pompierii militari intervin cu efective mărite

Published

on

Continue Reading

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By


Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Continue Reading

Cele mai vizualizate